Lemniscaat

Kinder- en jeugdboeken

16-07-2018

Genomineerd voor De Gouden Lijst 2018: 'De zweetvoetenman' en 'Woordnerd'

Tweewerf HOERA! 

'De zweetvoetenman' (Annet Huizing & Margot Westermann) én 'Woordnerd' (Susin Nielsen) zijn genomineerd voor De Gouden Lijst 2018!

De Gouden Lijst is een literaire prijs voor schrijvers van boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Omdat de CPNB dit jaar geen Gouden Lijst uitreikt, hebben Ted van Lieshout en Hans Hagen besloten om de door henzelf geïnitieerde prijs weer over te nemen en voort te zetten zoals ze hem in 2009 begonnen zijn.

De uiteindelijke winnaars worden op 8 september bekend gemaakt in het radioprogramma De Taalstaat op Radio 1. 

De genomineerden van De Gouden Lijst 2018:


21-06-2018

'De zweetvoetenman' en 'Dit is voor jou' bekroond met Zilveren Griffel en Zilveren Penseel

Gisteren, tijdens de Midzomer-KinderboekenBorrel van het CPNB, is bekendgemaakt welke kinderboeken zijn bekroond met Zilveren Griffels en Zilveren Penselen en werden de Vlag en Wimpels toegekend. 

Lemniscaat heeft in alle vier categorieën een prijs gewonnen. De Griffeljury bekroonde De zweetvoetenman van Annet Huizing met een Zilveren Griffel en kende een Vlag en Wimpel toe aan De gevangenisfamilie van Perry T. Cook van Leslie Connor. Daarnaast bekroonde de Penseeljury Dit is voor jou van Sanne te Loo met een Zilveren Penseel en kreeg Dino's bestaan niet van Mark Janssen een Vlag en Wimpel toegekend. 

De zweetvoetenman en Dit is voor jou maken daardoor kans op een Gouden Griffel en een Gouden Penseel, de literaire prijzen voor de beste kinderboeken. De winnaar van het Gouden Penseel wordt op woensdag 19 september in het Rijksmuseum in Amsterdam bekendgemaakt en de winnaar van de Gouden Griffel tijdens het Kinderboekenbal op dinsdag 2 oktober.

Het juryrapport:

De zweetvoetenman: 'Dit sublieme boek behandelt op beschouwende informatieve wijze de basiskennis van het recht voor jong en oud, aan de hand van realistische voorbeelden en ondersteund door illustraties vol humor.'

Dit is voor jou: 'Een ode aan de kracht van illustreren, dat kan niet anders dan een Zilveren Penseel krijgen.'

Dino's bestaan niet: 'Mark Janssen heeft het dinogenre naar een hoger plan getild.'

Het complete juryrapport vindt u hier.


25-04-2018

3 Lemniscaat jeugdboeken met korting via Kidsweek!

De Senaat van de De Nederlandse Kinderjury koos speciaal voor Kidsweek 15 kinderboeken uit die je eigenlijk niet mag missen.

En van die 15 boeken zijn er zelfs drie Lemniscaat-titels gekozen: De Waterwaack van Natterlande van Marco Kunst, Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper en Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing.

Omdat Kidsweek jarig is, kun je die boeken met € 5,- korting kopen. De kortingsbonnen vind je hier. Print ze uit en ga met een volwassene naar de boekhandel.

De bonnetjes zijn geldig tot en met 27 juni 2018.


23-04-2018

Schrijfworkshops! (leeftijd 9+)

Altijd al een boek willen schrijven, maar weet je niet hoe? Volg dan deze leuke workshops, gebaseerd op het boek Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing. Geef je snel op!

Vanaf 12 mei kan je in de Centrale Bibliotheek meedoen met het SchrijfLab door Carla Scheepe-Belksma. Leer schrijftechnieken, train je schrijfspieren, onderzoek, experimenteer en voor je het weet schrijf jij ook een boek! De serie bestaat uit vier lessen die los van elkaar gevolgd kunnen worden. In iedere les wordt een ander schrijfthema behandeld. Leer diverse schrijftechnieken, train je schrijfspieren, onderzoek en experimenteer!

Meer informatie over het aanmelden vind je op https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/agenda/evenement/8321-schrijflab-9

Schrijflab (9+) (12 mei 2018 15:00)

Schrijflab (9+) (19 mei 2018 15:00)

Schrijflab (9+) (26 mei 2018 15:00) 

Schrijflab (9+) (02 juni 2018 15:00)

https://www.facebook.com/hoeikperongelukeenboekschreef 


10-04-2018

Spuitende slagaders-middag in Bibliotheek Rotterdam

Samen met Bibliotheek Rotterdam en het Rode Kruis organiseren wij in de mei-vakantie een superleuk evenement! 


De Red Cross Quest is het EHBO-spel van het Rode Kruis waarin je op een speelse manier leert hoe je moet handelen bij veelvoorkomende letsels en ongelukken. Een gekwalificeerde EHBO-instructeur geeft tips en aanwijzingen, terwijl een acteur verschillende letsels uitbeeld. Aan het eind krijg je een Heldencertificaat! Ben je klaar, schuif dan aan bij de knutseltafel. Hier kun je een eigen EHBO-tasje kan maken. Tot slot mag je een rondje maken op de trolleybrancard. 

Meer lezen? In het boek Spuitende slagaders en overstromende oceanen vind je meer weetjes over hoe je kunt handelen bij kleine en grote rampen, thuis en ver van huis. Met grappige illustraties. Leuk en handig!

Toegang: Gratis

Locatie: 1e verdieping 

Leeftijd: 6-12 jaar

Kijk voor meer informatie op de website van Bibliotheek Rotterdam.

Het Rode Kruis bestaat op 8  mei 151 jaar en het is de Internationale Dag van het Rode Kruis. 


04-04-2018

Bekijk hier de nieuwe titels van de zomeraanbieding

Benieuwd naar de prachtige boeken die deze zomer bij Lemniscaat verschijnen?

Bekijk onze nieuwe aanbiedingscatalogi!

Lemniscaat jeugd - zomer 2018 

Lemniscaat voor beginners - zomer 201822-02-2018

De zweetvoetenman genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018!

Gisterenavond zijn in het radioprogramma Kunststof op NPO radio 1 de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018 bekendgemaakt. De zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westermann is een van de vijf genomineerde titels! 
(Luister hier het fragment van Kunststof op Radio 1 terug - vanaf 27:35.)

De jury over dit boek: 'Eindelijk wordt deze materie recht gedaan. Een standaardwerk, voor jong en oud.'

De komende weken buigt de jury, bestaande uit Noraly Beyer, Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan, zich over de vraag welk boek zij als het beste kinderboek van het afgelopen jaar beschouwt. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op donderdagmiddag 5 april in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond te Amsterdam. Dan wordt duidelijk welke winnaar of winnaars de oorkonde en het geldbedrag van 15.000 euro ontvangen. 


16-02-2018

Picture This - je kunt weer meedoen!

picture this! - je kunt weer meedoen!

Lemniscaat is op zoek naar nieuw illustratietalent! Heb jij hét idee voor dat ene bijzondere prentenboek dat alleen jij kunt maken? Ga dan naar picturethis-illustrationcompetition.com en upload vóór 1 mei 2018 je werk op mét begeleidende tekst. Als jouw inzending op de longlist belandt, vragen we je kopieën op te sturen per post.


06-02-2018

Kerntitels Kinderboekenweek 2018 bekend

Het zakmes en Ventje zoekt een vriendje verkozen tot kerntitels voor de Kinderboekenweek 2018

Het zakmes van Sjoerd Kuyper en Alice Hoogstad en Ventje zoekt een vriendje van Ted van Lieshout en Ingrid & Dieter Schubert zijn verkozen tot kerntitels voor de Kinderboekenweek 2018. Het thema van de Kinderboekenweek is Vriendschap. Er worden lessuggesties ontwikkeld over Ventje zoekt een vriendje voor groep 1 & 2 en over Het zakmes voor groep 3 & 4.

Over Het zakmes - Sjoerd Kuyper & Alice Hoogstad

Mees vindt in zijn broekzak het nieuwe zakmes van zijn beste vriend Tim. Op zich zou dat geen probleem zijn, maar Tim is verhuisd en Mees is bang dat mensen denken dat hij het zakmes gestolen heeft. Mees besluit het zakmes aan Tim terug te bezorgen. Er komt een geweldig plan in hem op. Een plan, zo groot, dat het bijna niet in zijn hoofd past. De verfilming van Het zakmes won de Cinekid Film Award, een Gouden Kalf voor Beste Regie en als klap op de vuurpijl de prestigieuze Emmy voor het beste jeugdprogramma. Het zakmes is een boek én een film van alle tijden. Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de film brachten wij het boek nu in een supermooie gebonden editie, met fonkelnieuwe tekeningen van niemand minder dan Gouden Penseel-winnares Alice Hoogstad.

Over Ventje zoekt een vriendje - Ted van Lieshout en Ingrid & Dieter Schubert
Ted van Lieshout en Ingrid en Dieter Schubert studeerden tegelijkertijd aan de Gerrit Rietveld Academie. Dat is al ruim vijfendertig jaar geleden. Hoog tijd voor een samenwerking tussen de drie grootheden van de kinderliteratuur!
Ted van Lieshout schreef in dansend rijm het verhaal van Ventje, een jongetje dat verlangt naar een vriendje. Maar als hij er een vindt, mag dat vriendje van zijn moeder het huis niet in. Het is ook wel wat onhandig, zo'n reus.
Ventje probeert zijn vriendje nog te verstoppen, maar hij moet uiteindelijk toch naar buiten. En daar komt tot overmaat van ramp een andere reus aan, die zijn vriend zoekt. Is Ventje nu zijn nieuwe vriendje kwijt?
Ingrid en Dieter Schubert tekenen in een landschap vol beeldgrapjes en kunstspelingen een reus met wie iedereen wel bevriend zou willen zijn.


22-01-2018

Borealissen ontmoeten elkaar tijdens Green Capital

Twee Borealissen ontmoeten elkaar in Nijmegen!

Afgelopen weekend vond de opening van Nijmegen European Green Capital 2018 plaats. Marloes Morshuis overhandigde daar haar jeugdboek 'Borealis' (www.borealisproject.nl) aan journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens, die een reportage maken genaamd 'Borealis' over de mensen die in de Boreale wouden wonen. Wij weten al wat ze gaan lezen tijdens hun reis!

Ben jij ook nieuwsgierig naar 'Borealis' van Marloes Morshuis?
--> http://marloesmorshuis.nl/schrijver/borealis/


11-01-2018

Alles is kunst-festival

Alles is kunst-festival

Een kunstfestival voor kinderen waarbij alle vormen van kunst aan bod komen. Van beeldende kunst tot theater, dans, zang en schrijven.

Picasso zei: 'Ieder kind is een kunstenaar'. En wij zijn het daar helemaal mee eens. Daarom willen we op zondag 4 maart kinderen in aanraking laten komen met allerlei vormen van kunst. Van beeldende kunst tot theater, dans, muziek, schrijven en illustreren. Tijdens deze middag kunnen kinderen verschillende workshops volgen, waardoor ze meerdere kunstvormen uit kunnen proberen. Kunst is belangrijk voor kinderen. Zo leren ze hun eigen ideeën vormen, creatief bezig te zijn en zien ze met eigen ogen wat cultureel Rotterdam te bieden heeft. We willen een laagdrempelig evenement creëren, want we vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om in aanraking te komen met verschillende Rotterdamse culturele instellingen. Vandaar dat we voor een fijne ontmoetingsplek als de Centrale Bibliotheek Rotterdam hebben gekozen. Ook zullen we geen entree vragen, waardoor we kinderen uit heel Rotterdam de kans geven om zich een kunstenaar te voelen.


Toegang gratis - zondag 4 maart - 13.00 tot 16.00 - Bibliotheek Rotterdam. De workshops zullen verspreid door de bibliotheek plaatsvinden. 


31-10-2017

De allernieuwste titels van Lemniscaat!

Er zijn de afgelopen tijd weer een hoop mooie nieuwe titels verschenen bij Lemniscaat!

Hieronder een overzicht van de allernieuwste jeugdtitels:

Prentenboeken:

Eikenbosverhalen - kleuren en Eikenbosverhalen - tellen (2+) (okt-2017)

Sara Snufje (4+) (okt-2017)

Jeugd:

Kunst knutselen (6+) (nov-2017)

Het zakmes (met illustraties van Alice Hoogstad) (7+) (okt-2017)

Waarom verdrinken vissen niet (8+) (okt-2017)

De strikt geheime geschiedenis van codes en codebreken (8+) (nov-2017)

Een wereld vol steden (8+) (nov-2017)

Het verhaal achter de beroemdste schilderijen van de wereld (11+) (okt-2017)

Woordnerd (12+) (nov-2017)

YA/Literair:

Onruststokers (nov-2017) 

The Reason You're Alive (nov-2017)


12-10-2017

Lemniscaat goed vertegenwoordigd in de bestseller top 60 (week 41)

Het is Kinderboekenweek en dat is duidelijk terug te zien in de bestseller top 60 van CPNB deze week.

Ook de auteurs van Lemniscaat doen het goed!

Nieuw binnengekomen op plaats 48: De zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westermann.

Snelle stijger op plaats 42: Tangramkat van Maranke Rinck en Martijn van der Linden.

En ook al is Knikkeruil een editie van Stichting CPNB, we zijn toch onwijs trots dat het boek (nieuw binnengekomen!) op plaats 2 staat!  


04-09-2017

Kinderboekenweek 2017: waar vind je Lemniscaat?

Ook dit jaar zullen er weer heel veel auteurs en illustratoren van Lemniscaat op pad gaan tijdens de Kinderboekenweek

 • 8 okt. van 12.00-17.00: Centrale Bibliotheek Rotterdam (toegang gratis)

Op 8 oktober is het weer tijd voor het grote Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek. Ben jij er klaar voor...

Op zondag 8 oktober 2017 is het weer tijd voor het grote Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Van 12.00 tot 17.00 uur wordt de Centrale Bibliotheek omgetoverd tot één groot griezelparadijs met activiteiten rondom het thema van de Kinderboekenweek 2017: Gruwelijk eng! Dus, trek je griezeloutfit aan en feest mee. Er zijn diverse workshops en activiteiten en natuurlijk komen er bekende kinderboekenschrijvers en illustratoren langs! Wat dacht je bijvoorbeeld van Tjibbe Veldkamp, Mies van Hout en Ingrid en Dieter Schubert? 

Bekijk hier de flyer met het totaalprogramma of haal de flyer in de bibliotheek. Een tijdschema volgt nog, maar zet het vast in je agenda!


06-07-2017

Prachtige recensies voor 'De gevangenisfamilie van Perry T. Cook'

Heb jij De gevangenisfamilie van Perry T. Cook al in huis? Afgelopen weekend ontving het boek lovende recensies in de kranten -->

'Dit met veel gevoel voor humor én tienerverontwaardiging geschreven en met merkbaar plezier vertaalde boek leg je niet meer weg.' - de Volkskrant

'De personages in 'De gevangenisfamilie van Perry T. Cook' zijn kleurrijk en het verhaal leest als een trein. (...) een fijn boek om te lezen.' - AD


15-06-2017

Nieuw: Spuitende slagaders en overstromende oceanen

Nieuw: Spuitende slagaders en overstromende oceanen

Een vrolijk aanpakboek bij grote en kleine rampen met een voorwoord van prinses Margriet

Dit jaar bestaat het Rode Kruis in Nederland 150 jaar. Iedereen kent het levensreddende werk dat deze stichting wereldwijd verricht. Maar wat kun je zelf doen? 

Jesse Goossens schreef een handleiding bij vierendertig grote en kleine rampen, én ze verzamelde grappige, griezelige en geweldige weetjes over catastrofes. Want weet jij hoeveel botten je kunt breken? Hoe je moet reanimeren? Wat de grootste aardbeving ooit was? Hoe je kunt merken dat er een bosbrand aankomt? En hoeveel bloed er in je lijf zit? Illustratrice Linde Faas ging op deze weetjes los en maakte er een spetterend, vrolijk geheel van: een boek dat een plezier is om door te bladeren én een onmisbaar naslagwerk voor alle kinderen – jong en oud – die anderen willen helpen en de wereld wat mooier willen maken.

Spuitende slagaders en overstromende oceanen is een vrolijk aanpakboek dat een goede eerste indruk biedt van eerste hulp, met een heleboel tips die je helpen om zelf in actie te komen. Een must have voor iedere basisschool in Nederland.

Jesse Goossens (1969) is redacteur, vertaler en auteur. Bij Lemniscaat verschenen van haar hand onder meer Vrouwen die de wereld veranderenRight To PlayPlastic Soep en It’s a Wonderful Life. Met Marije Tolman maakte ze het boek Springende pinguïns en lachende hyena’s.

Linde Faas (1985) werkt als kunstenares en animator van tekenfilms, en internationaal als illustrator. Voor Lemniscaat illustreerde ze onder andere de boeken van Pieter Koolwijk, De laatste reis van de Ballerinus van Arienne Bolt en Feestmaal voor de koning van Marlies Verhelst. Inmiddels is ze ook internationaal een veelgevraagd illustrator.


08-06-2017

Nieuw: Selfie

***Nieuw***
Iedereen - ja echt iedereen - heeft wel eens een selfie gemaakt. Selfies zie je overal.

Wist jij dat Rembrandt de selfiekoning van zijn tijd was? Waarom Van Gogh een stuk van zijn oor afsneed? Welke Russische prinses in 1914 een foto van zichzelf maakte in een spiegel om naar een vriend te sturen?

Je ontdekt het allemaal - en nog veel meer - in Selfie
Wie na het lezen van dit boek weer een selfie maakt, weet dat hij deel uitmaakt van een bijzonder gezelschap!


01-06-2017

Nederlandse winnaars illustratiewedstrijd bekend

De Nederlandse winnaars van de jaarlijkse "Picture This! Illustration Competition" ( http://bit.ly/2rnch3r ) zijn bekend!

Marije Koelewijn, Tosca van der Weerden en Nelleke Verhoeff, van harte gefeliciteerd!

We bedanken alle deelnemende illustratoren voor het meedoen aan de illustratiewedstrijd. Ook dit jaar was de wedstrijd weer een groot succes en de juryleden hebben jullie werk met veel plezier bekeken!


22-04-2017

Dag van de aarde: lees Borealis van Marloes Morshuis

Vandaag is het de Dag van de Aarde: een dag waarop we stilstaan bij klimaatverandering en de manier waarop we met de aarde omgaan. Een betere dag om te beginnen in Borealis van Marloes Morshuis is er eigenlijk niet.

Zorg wel dat je agenda leeg is als je aan dit superspannende boek begint, want geloof ons: je legt het pas weer weg als het uit is!


23-11-2016

Het boek voor de feestdagen: Over alles

Over alles is een boek om van te smullen. Nog nooit was kennis zo leuk! Wie begint te kijken en te lezen zal niet meer kunnen stoppen. Straks praat ook jouw kind op het schoolplein, of jijzelf in de kroeg of tijdens een chique diner, over het zonnestelsel en de mogelijkheid van leven op andere planeten. Of je tikt het alfabet in morse op tafel, of beeldt het uit met vlaggen. Of je imponeert in het museum met jouw onfeilbare blik voor de gulden snede. Of je legt even uit hoe een vliegtuig kan vliegen. Of...
Schiet op! Bekijk dat boek!

Het mooiste geschenk voor de feestdagen: een hebbenboek voor werkelijk alle leeftijden dat niemand wil missen.

Het boek is nu beschikbaar bij jouw lokale boekhandel.

'Een mooi non-fictieboek waarvan je denkt: waarom zien mijn lesboeken er eigenlijk niet zo chique uit? (...) Niet alleen de onderwerpkeuze is fijn, vooral ook de vormgeving. De pagina's over alfabetten, onmogelijke vormen, doodtij en springvloed zien er zo mooi uit dat je ze kunt inlijsten. (...) ****.' - 7days


***** - De Volkskrant

**** - Kidsweek


15-11-2016

Jan Terlouw 85 jaar!

Jan Terlouw 85 jaar!
Schrijver en politicus Jan Terlouw is vandaag 85 jaar geworden. Dat moet natuurlijk gevierd worden! Van elk verkochte Jan Terlouw-jeugdklassieker in de maand november 2016 gaat € 2,50 naar een door Terlouw zelf uitgekozen goed doel. 
Jan Terlouw debuteerde als kinderboekenschrijver met Pjotr. Zijn bekendste boeken zijn Koning van Katoren (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012) en Oorlogswinter (naar de verfilming in 2008 kwamen meer dan een miljoen bioscoopbezoekers). In 2016, het Jaar van het Boek, was Oorlogswinter tijdelijk te koop voor slechts één euro. Gelijktijdig met de € 1-editie van Oorlogswinterverschenen zijn zes grootste klassiekers in een hardcovereditie met een nieuw, fris omslag.
Naast de jeugdboeken die bij Lemniscaat zijn verschenen heeft Jan Terlouw een aantal korte verhalen en boeken geschreven. Samen met zijn dochter Sanne schrijft hij detectiveboeken. In 2011 verscheen bij Lemniscaat Hoed u voor mensen die iets zeker weten, een verzameling van beschouwingen, herinneringen, gedichten, sprookjes en toneelteksten. In 2010 werd Jan Terlouw door onderzoeksbureau Hendrik Beerda uitgeroepen tot de schrijver met de sterkste reputatie. Op zijn verjaardag verschijnen twee nieuwe jeugdboeken van Terlouws hand bij Uitgeverij de Kring

12-11-2016

Sinterklaas geeft boeken weg!

Sinterklaas geeft boeken weg!

Afgelopen weekend heeft Sinterklaas tijdens de intocht op verschillende plekken in het land boeken gegeven aan een goed doel. De Sint reikte deze boeken uit onder het toeziend oog van vele kinderen!

De boekhandels die door Sinterklaas werden bezocht zijn: Boekhandel van der Meer in Noordwijk. Libris Kinder- en jeugdboekwinkel de Giraf in Dordrecht en Ver van Hier in Rotterdam.

 


05-11-2016

Lang leve Robin: het is Robin-week!

Lang leve Robin: het is Robin-week!

Heb je het al gezien? Het is Robin-week! Deze vrolijke, avontuurlijke, vertederende kleuter staat de hele week in het zonnetje – natuurlijk samen met zijn bedenker, Sjoerd Kuyper.

Om dat te vieren, delen we deze week dan ook drie gratis verhalen uit de bundels De grote Robin en Lang leve Robin!, op 7, 9 en 11 november.

Het eerste verhaal, ‘IJsberen’, vind je hier. Om alvast een beetje in Sinterklaassferen te komen...

Het tweede verhaal, ‘Maan’, kun je hier lezen. Daarin spelen knuffel Knor en opa (voor wie Sjoerds eigen opa de inspiratiebron vormde) een belangrijke rol. 

Het derde verhaal houden we nog even geheim. Houd onze Facebook-pagina in de gaten, want er is op vrijdag 11-11 een fijne prijs aan verbonden!

Wat is jouw favoriete Robin-verhaal?


27-09-2016

'De bende van Lijp Kot' winnaar kinderjury Thea Beckmanprijs

Hoera, De bende van Lijp Kot winnaar  van de kinderjury van de Thea Beckmanprijs!

De bende van Lijp Kot van Wim Bos is zaterdag 17 september bekroond door de kinderjury van de Thea Beckmanprijs. De uitreiking van deze prijs vond plaats in Archeon in Alphen aan den Rijn.

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Over De bende van Lijp Kot

Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar eerder vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, zijn leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt.

Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man – en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers.

Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hart had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen.

Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?


27-09-2016

Boekpresentaties 'De negen kamers' en 'Borealis'

Op vrijdag 30 september nodigen we u van harte uit voor de boekpresentatie van De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda. De presentatie zal plaatsvinden bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam van 17:00 tot 19:00.

Over De negen kamers

Jonas wordt al enige tijd geteisterd door vreselijke hoofdpijn. Juist in de week dat hij alleen thuis is wordt de hoofdpijn vrijwel ondraaglijk. Dan gebeurt er iets vreemds. ’s Nachts wordt er ingebroken en de ongenode gast laat een groot boek achter. Jonas leest in het boek over een merkwaardig huis. Later op de dag blijkt een paar straten verderop een dergelijk huis te zijn verschenen op de plek waar de dag ervoor nog een braakliggend veldje lag. Het huis krijgt Jonas in zijn greep. Nadat hij binnen weet te dringen, dwaalt hij als Alice in Wonderland van kamer naar kamer en komt hij van de ene wonderlijke situatie in de andere terecht.Zal hij aan de greep van het huis kunnen ontkomen?

Op zaterdag 1 oktober vindt de boekpresentatie van Borealis van Marloes Morshuis plaats. Van 15:30 tot 17:00 presenteren we Borealis bij Brebl, op het terrein van de Honigfabriek (Waalbandijk 14 e/f, Nijmegen).

Over Borealis

Joppe is ontvoerd – en niet alleen hij. In het koude, afgelegen Borealis wachten honderdtachtig kinderen van over de hele wereld op hun lot. Als de kinderen horen waarom ze zijn weggerukt uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat ze zijn uitverkoren voor een bijzondere
toekomst. Maar zitten ze daar wel op te wachten? Terwijl de lange en koude winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind…

U bent van harte uitgenodigd om deze bijzondere en feestelijke presentaties bij te wonen.


27-09-2016

Kruistocht in spijkerbroek vierde bij verkiezing Belangrijkste boek

Kruistocht in spijkerbroek op vierde plaats bij verkiezing Belangrijkste boek

Het CPNB maakte afgelopen vrijdag de ranglijst bekend ter ere van het Jaar van het Boek. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman is door de lezers verkozen tot het vierde belangrijkste boek. Op de eerste plaats eindigde De Bijbel, gevolgd door Het dagboek van Anne Frank en In de ban van de ring van Tolkien. Kruistocht in spijkerbroek is daarmee het eerste kinderboek in deze lijst.

Ook Oorlogswinter (29) en Koning van Katoren (49) van Jan Terlouw zijn terug te vinden in de lijst.


29-08-2016

Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo winnen Jenny Smelik-IBBY-prijs 2016 met De duik

De duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo is bekroond met de Jenny Smelik-IBBY-prijs 2016. Deze prijs is bestemd voor het beste jeugdliteraire werk waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt, op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin van het woord. 

Sjoerd Kuyper was met De duik reeds genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2015. Ook werd het boek bekroond met een Vlag en Wimpel (2015). 

Lees meer over de prijs

Uit het juryrapport:

‘Etniciteit en afkomst vormen belangrijke thema’s, zonder dat ze in een pessimistisch daglicht geplaatst worden. Integendeel, Sjoerd Kuypers tekst leest als een ode aan het leven op Curaçao en de schoonheid van de verbondenheid van mensenlevens over de grenzen van de continenten heen. (…) De duik is een sterk staaltje stilistiek, waarin Kuyper experimenteert met verschillende genres. (…) Kuypers beeldende verteltrant wordt ondersteund en versterkt door de sfeervolle, kleurrijke prenten van Sanne te Loo, die het boek naar een ander niveau tillen. Ze trekken je mee het verhaal in, in kleur en zwart-wit, geschilderd en in stripvorm – haar beelden zijn verbijsterend raak en precies en laten toch alle ruimte voor de verbeelding.’ 

De auteur: Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper schreef al meer dan vijftig boeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Daarnaast schrijft hij teksten voor televisieseries, films en theatervoorstellingen. In 2012 ontving hij de Theo Thijssen-prijs voor zijn oeuvre.

2017
2017 wordt een goed jaar voor Sjoerd Kuyper: in het voorjaar verschijnt een nieuw kinderboek van zijn hand, gevolgd door een bundel in de zomer en in het najaar een speciale editie van Het zakmes, dat vijfentwintig jaar geleden verscheen. Ook de verfilming van zijn bestseller Hotel De Grote L wordt volgend jaar verwacht.

Bekijk ook de uitgebreide auteursfolder

De illustrator: Sanne te Loo

Sanne te Loo studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Breda en werkt sindsdien als illustrator. Voor Lemniscaat maakte zij de lovend ontvangen prentenboeken Gewoon Fien, Kleine Vis en De schoenen van de zeemeermin. Voor de illustraties in De duik reisde zij speciaal naar Curaçao. 

2017
Volgend jaar verschijnt bij Lemniscaat een nieuw prentenboek van Sanne te Loo, Dit is voor jou. Op dit moment legt ze er de laatste hand aan.


01-08-2016

De Lemniscaatkrant komt terug!

***De Lemniscaatkrant komt terug en we zoeken redactieleden!***

Vijfentwintig jaar lang – sinds 1987! – was de Lemniscaatkrant de enige boekenkrant voor én door jongeren. Vijf jaar geleden hield de krant op te bestaan, maar eigenlijk missen we ’m heel erg. Daarom hebben we besloten de krant nieuw leven in te blazen. En daarvoor hebben we een redactie nodig!

Ben jij tussen de veertien en achttien jaar en houd je van lezen? Vind je het leuk om te schrijven en interviewen? Ben je niet bang om op bekende schrijvers af te stappen? Barst je van de creatieve ideeën voor nieuwe artikelen? En kun je vier keer per jaar naar Rotterdam reizen voor een redactievergadering? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wat krijg je ervoor terug?

Heel veel! Namelijk:
- journalistieke ervaring (vroegere redactieleden van de Lemniscaatkrant werken nu bij o.a. de NOS, Trouw en NRC Handelsblad);
- BOEKEN!;
- de kans om je lievelingsauteurs te ontmoeten;
- en natuurlijk een reiskostenvergoeding.

Wat moet je doen?

Schrijf een boekrecensie van maximaal 350 woorden en stuur hem vóór maandag 1 augustus naar Leonie Hardeman via leonie@lemniscaat.nl. Vertel erbij wie je bent, hoe oud je bent en waarom jij graag voor de Lemniscaatkrant zou willen werken.

Uitgeverij Lemniscaat stelt op basis van alle inzendingen een redactie samen. En wie weet maak jij dan straks onderdeel uit van de redactie van de enige echte Lemniscaatkrant…!


29-04-2016

De bende van Lijp Kot genomineerd voor de Thea Beckman-prijs

De bende van Lijp Kot

Amsterdam, achttiende eeuw. Sinds zijn vader twee jaar vertrok met de walvisvaart, woont de elfjarige Pontus in het Aalmoezeniersweeshuis. Al mist hij zijn pa, het leven is zo slecht nog niet, zeker niet sinds hij een baantje heeft als bezorger op de vismarkt.

Maar dan slaat het noodlot toe. In een steeg waar hij net vis heeft afgeleverd, vindt Pontus een halfdode man – en voor hij het weet wordt hij beschuldigd van moord en moet hij uit handen zien te blijven van de schout en zijn rakkers.

Gelukkig vindt hij een schuilplaats bij de excentrieke bandiet Lijp Kot en de mooie Meintje, maar daarvoor moet hij zich wel bij hun boevenbende aansluiten. Terwijl zijn vader hem zo op het hard had gedrukt om zich nooit tot stelen te verlagen. 

Hoewel Lijp en Meintje en hun kompanen hem een nieuw thuis bieden, valt het bendeleven Pontus steeds zwaarder. Zal hij zijn naam en eer kunnen herstellen?

Wim Bos

Wim Bos (1967) voltooide de vierjarige schrijfopleiding Proza voor Kinderen bij Scriptplus, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam. Binnenkort verzorgt hij als De Fakkeldrager historische stadswandelingen door de hoofdstad, speciaal gericht op kinderen. Maar het allerliefste schrijft hij spannende historische kinderboeken. De bende van Lijp Kot is zijn debuut.


20-04-2016

Gouden Lijst voor Naar de top

De juryprijs voor het beste jeugdboek voor lezers van 12 tot 15 jaar

Naar de top

Naar de top van Dan Gemeinhart heeft op woensdag 20 april de Gouden Lijst 2016 toegekend gekregen. Uit het juryrapport: ‘Dan Gemeinhart heeft met Naar de top een indringende roman geschreven over eenzaamheid, de zin van het leven en waarheid. Alle middelen die de schrijver, uitgever en de vertaler Tjalling Bos tot hun beschikking hadden, zijn ingezet om van Naar de top een prachtig boek te maken: een sterke structuur, een uitgebalanceerde stijl en een functionele vormgeving.’

Naar de top gaat over Mark, die een droom heeft. Hij wil Mount Rainier beklimmen. Hij weet dat dat eigenlijk alleen is weggelegd voor getrainde bergbeklimmers, maar hij kan niet langer wachten. Misschien is dit wel zijn laatste kans. Lees een fragment.

Naar de top werd eerder al getipt door het kinderboekenpanel van De Wereld Draait Door. Het boek is ook een van de thematitels van de Jeugdboekenweek 2016.


17-03-2016

Naar de top genomineerd voor de Gouden Lijst

De juryprijs voor het beste jeugdboek voor lezers van 12 tot 15 jaar

Naar de topNaar de top van Dan Gemeinhart is een van de vijf genomineerde boeken voor de Gouden Lijst 2016! Op woensdag 20 april wordt op de Dag van de Jonge Jury bekendgemaakt wie die gelukkige winnaar is.

Naar de top gaat over Mark, die een droom heeft. Hij wil Mount Rainier beklimmen. Hij weet dat dat eigenlijk alleen is weggelegd voor getrainde bergbeklimmers, maar hij kan niet langer wachten. Misschien is dit wel zijn laatste kans. Lees een fragment.

Naar de top werd eerder al getipt door het kinderboekenpanel van De Wereld Draait Door en het boek is ook een van de thematitels van de Jeugdboekenweek 2016.


14-03-2016

Nieuw verschenen: Rover gezocht

Door Udo Weigelt, met illustraties van Marieke Nelissen

Rover gezochtMidden in een brede rivier ligt het rijk van koning Ignaz, een eiland waar de mensen al zo lang ze zich kunnen herinneren in alle rust gelukkig leven. Dat lijkt heel leuk, maar dat is het niet voor iedereen: de wachtmeester heeft al zijn hele leven niets te doen. En nu is hij daar ziek van geworden. Zo ziek dat maar één ding hem beter kan maken: een echte rover op het eiland. Een rover waarop hij jacht kan maken.

Finn, de stalknecht, maakt zich zorgen om de gezondheid van zijn vriend de wachtmeester, maar wat kan hij doen? Finn verzamelt al zijn moed en gaat op zoek naar een rover. Een tocht die natuurlijk levensgevaarlijk is - want dat zijn rovers nou eenmaal.

Het humoristische en sprookjesachtige Rover gezocht van Udo Weigelt werd geïllustreerd door Marieke Nelissen, een van de Nederlandse winnaars van de Lemniscaat Illustratiewedstrijd 2015.

Briefje Finn Rover gezocht


11-03-2016

Nieuw verschenen: Wij zijn allemaal moleculen

Door Susin Nielsen

Wij zijn allemaal moleculen

Ashley en Stewart zijn twee tieners die elkaar normaal gesproken niet zouden tegenkomen. De hoogbegaafde Stanley is sociaal erg onhandig en Ashley is de populaire beauty queen van de school, die werkelijk niets met leren heeft. Als Stewart en zijn vader bij Ashley en haar moeder intrekken, kan Ashley zich geen grotere ramp bedenken. Toch gebeurt er iets bijzonders.

Lees een fragment.


04-03-2016

Jeugdboekenweek - Weg van de stad

5 tot 20 maart 2016 in heel Vlaanderen

Waar woon jij? Waar wil je wonen? In de stad? Op het platteland? Ergens tussenin? Hier in België? In Europa? Aan de andere kant van de wereld? Hoe leef je? Wie zijn je buren? Hoe mobiel ben je? En is alles goed zoals het is? 

Van 5 tot 20 maart is het Jeugdboekenweek in Vlaanderen. Het thema van dit jaar is steden, dorpen en landen. Over samenleven in de stad met mensen vanuit alle windstreken, over landbouw in de stad, gezonde lucht en druk verkeer. En wat met het groen in de stad? De routes zijn talrijk. Dus kom, pak een boek, ga mee!

Negen Lemniscaatboeken vallen onder de boekentips bij het thema. Op de website van de Jeugdboekenweek kun je bij deze boeken een bon printen waarmee je twee euro korting krijgt op de boeken. Maar let op: dit geldt alleen in België!

De gele ballon De duik Monsterboek Jonge Vlieger Naar de top
Het huisje dat verhuisde Bij ons in de straat Stadsmuis en Veldmuis Het eiland


26-02-2016

Hanna Kraan in het Letterkundig Museum

Hanna KraanVanaf dit weekend kun je in het Letterkundig Museum een literair archief bezoeken van Hanna Kraan, schrijfster van de verhalen over de boze heks en Krik.

De collectie bestaat onder meer uit handschriften en typoscripten, foto's, boeken met opdrachten, fanmail, persoonlijke documenten als een rapport uit haar mms-tijd en een in 1972 door Hans Hazenbroek geschilderd portret van Hanna Kraan. Bijzonder zijn de verhalen in typoscript die zij zo'n twintig jaar vóór haar debuut schreef; daarin duiken al verschillende karakters op die bekend zijn uit de boze heks-verhalen.

De boze heks Engelenburg

Voorstelling De boze heks en de zandtekenaar

De tentoonstelling valt in de reeks kortlopende tentoonstellingen waarvan de looptijd afhankelijk is van de actualiteit. Terecht, want aanstaande zondag gaat in de Koninklijke Schouwburg De boze heks en de zandtekenaar in première. Presentatrice Tooske Ragas bewerkte verhalen van de boze heks tot een muzikaal sprookje, verteld door Joske Koning en met bijzonder bewegend beeld van zandtekenaar Elze van den Akker. 

Kijk voor meer informatie en de speellijst van de voorstelling op www.debozeheks.nl.


18-02-2016

Geef Mij Maar Een Boek!

Boekwijzer interviewt Jan Terlouw

Vanaf aanstaande zaterdag kun je een speciale editie van de klassieker Oorlogswinter van Jan Terlouw in de boekhandel kopen voor slechts een euro. Dat is een speciale actie van Geef Mij Maar Een Boek!, een initiatief van boekverkopers in Nederland. Speciaal voor deze actie interviewde Eline Rottier van Boekwijzer.com Jan Terlouw.

Jan TerlouwDoor het landelijke initiatief Geef Mij Maar Een Boek ligt uw Oorlogswinter vanaf 20 februari voor één euro in de boekhandels. Hoe vindt u dat?

Met een eerste oplage van 250.000 boeken, het is fantastisch!

Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat jonge mensen in staat worden gesteld om te lezen. In 2014 vertelde ik in mijn 4 mei-voordracht dat ik niet weet hoeveel kinderen er zijn op de wereld die geen of bijna geen onderwijs krijgen, maar dat het er zeer veel zijn. Analfabetisme is onwenselijk, onrechtvaardig en ook gevaarlijk. Datzelfde geldt voor het ontbreken van boeken in een kinderleven. Toen Stichting Lezen - waarvan ik de eerste voorzitter was - vijfentwintig jaar bestond, hield een Amerikaanse onderzoeker een lezing waarin hij vertelde dat kinderen die veel lezen eigenlijk álles beter kunnen. Tot sport aan toe. Elk kind zou toegang moeten hebben tot goede boeken. Dit initiatief draagt dat uit. Daar kan ik alleen maar achter staan.

Als u zelf had mogen kiezen, had u dan ook voor Oorlogswinter gekozen?

Ik denk het wel, voor dit project is Oorlogswinter het toegankelijkst. Het is ook mijn meest autobiografische boek. Ik ben ervan overtuigd dat ik ben wie ik ben door die oorlog. Ik maakte dingen mee die ik als kind niet mee hoorde te maken. Door mijn ervaringen heb ik mezelf als voorbeeld voor Michiel kunnen stellen. Bijna alles uit dat boek is echt gebeurd.
Zoals het veer waar Duitsers dagelijks thee moesten drinken bij de barones... In het echt woonde er geen barones, maar er werd wel theegedronken zodat dat veer een half uur onbewaakt was. Of Dirk, de jongen die het distributiekantoor overvalt, dat was een jongen die ik heel goed kende. Zijn verhaal heeft hij me na de oorlog verteld. Hij liep nog mank van zijn kapotgeslagen tenen. En Schafter, die het hele boek door verdacht is en uiteindelijk onderduikers in zijn huis blijkt te hebben. Die bestond, ik zie hem nog voor me. Ik wantrouwde die man. Tot in mei '45 bleek dat hij joden in huis had.

De lezer proeft dat het echt is, maakt dat het boek zo'n succes?

Oorlogswinter GMMEBDat het een bestseller werd, was een grote verrassing voor me. Er zijn zoveel oorlogsboeken, dacht ik. Tot mijn stomme verbazing kreeg Oorlogswinter een Gouden Griffel. Misschien maakt de authenticiteit inderdaad voelbaar hoe diep de dingen die gebeurden hebben ingegrepen. De gevoelens uit het boek zijn echt. We woonden de eerste jaren van de oorlog maar acht kilometer van Putten, waar in 1944 al die mannen zijn weggevoerd en hun huizen in brand zijn gestoken omdat er een officier van de Wehrmacht was neergeschoten. Het nemen van gijzelaars hing ons voortdurend boven het hoofd. Mijn vader werd ook een paar keer meegenomen, bijvoorbeeld om de dag erna aan de IJssel te gaan graven. We wísten: als er vanavond iets gebeurt, schieten ze hem en andere notabelen dood.

Oorlogswinter was voor mij de eerste kennismaking met de wreedheid van de Tweede Wereldoorlog...

Ik was een keer bij Matthijs van Nieuwkerk. Hij vertelde me dat hij nog jaren nadat hij Oorlogswinter had gelezen tijdens de minuut stilte op 4 mei aan het fusilleren van de vader van Michiel moest denken. Dat trof me.
Ik wilde een zo eerlijk mogelijk boek schrijven en daarom moest dit erin. Ik wilde absoluut niet dat kinderen als ze het boek uit hadden zouden denken: wat jammer dat ik er niet bij was. Diep in mijn hart vond ik het op 10 mei 1940, toen we overvallen werden door het Duitse leger, ook spannend. Dat duurde niet lang. Toen ik hoorde van de eerste jongen die was doodgeschoten op de Grebbeberg, was dat er snel af.

Het boek is ook eerlijk over de tegenstrijdige gevoelens waar Michiel mee te maken krijgt. De lijn tussen goed en slecht is soms dun.

Zo was het ook echt. Het broertje van Michiel wordt uit de dakgoot gered door een Duitser. Er waren ook edelmoedige Duitsers. Niet iedereen kan slecht zijn, of goed.
Ik herinner me heel sterk dat we al na een paar maanden in de oorlog inkwartiering kregen. In de pastorie werden twee kamers gevorderd, voor twee officieren. De ene zat strak in het pak, met een platte pet en zo'n nazi-gezicht. Daar kon je een hekel aan hebben! Maar die andere... Foto's van zijn kinderen, snoep voor ons. Een aardige man. Ik moet hem haten, dacht ik. Wat is dat moeilijk!

U zegt dat u bent geworden wie u bent door de oorlog. Waarin uit zich dat het meest?

Misschien wel in mijn onafhankelijkheid. Mijn ouders hebben me altijd zeer vertrouwd, maar daarin speelt de oorlog toch ook een grote rol. Ik werd in een sneltreinvaart volwassen. Het klinkt een beetje gek, maar mijn vader zei al vanaf dat ik tien was tegen de andere kinderen: 'Vraag maar aan Jan.'
In de oorlog werd ik al gauw aan mezelf overgelaten. Vooral het laatste jaar ging ik helemaal mijn eigen gang. Ik kon niet meer naar school en was de hele dag in de weer met het repareren van karretjes van hongerlijdende stedelingen die langs kwamen en het verzamelen van eten. Soms bleef ik een paar nachten weg. Dan had ik hoogstens tegen mijn ouders gezegd dat ik misschien niet thuis zou komen. Zij berustten daarin.

Oorlogswinter film

Was dat niet moeilijk?

Het was lastiger dat ik daarna weer kind moest worden. Sterker, als ik terugkijk vind ik dat de moeilijkste jaren van mijn leven. Ik moest weer naar school, huiswerk maken, negen uur thuis zijn. Ik ben niet rebels, dus het ging wel, maar ik was blij dat ik zeventien werd en uit mocht vliegen naar Utrecht. Dat ik kon gaan studeren en mijn onafhankelijkheid terugkreeg.

Hebt u ook veel van uzelf in de personages uit uw andere boeken gestopt?

Alexandra zegt altijd: 'Alle personages uit je boeken, ook de bijfiguren, hebben iets van jezelf.' Dat zal ongetwijfeld zo zijn. Ik denk dat ze sterk doen, wat ik zelf zou doen. Tijdens het schrijven bedenk ik ook wat ik zelf zou willen lezen. En ík vind het nu eenmaal vervelend als iemand bij de pakken neerzit. Ik weet wel dat dat maar de helft van het leven is. En gelukkig zijn er andere schrijvers die de mensen beschrijven die het niet redden, maar dat is niet aan mij besteed. Ik heb geen zin om dat mijn lezers aan te doen, omdat ik zelf geen zin heb om dat te lezen.

Doorzetten en proberen dus. Wat vindt u een andere belangrijke eigenschap?

Aboutaleb leest OorlogswinterMisschien wel dat je jezelf moet toestaan om te twijfelen. Je moet het niet erg vinden dat je sommige dingen niet zult weten, een beetje houden van het mysterie. Dan kun je met een zekere rust leven. Ik heb in de natuurkunde toch ook ervaren hoe het is om diep door te dringen in wonderbaarlijke verschijnselen van de natuur en daar een verklaring voor te vinden. Dat is mooi, want je zoekt naar de waarheid, maar het is ook een klein beetje het verlies van iets moois: van mysterie... Dat je dan weet
hoe het werkt. Zo simpel is het eigenlijk.

Hoed u voor mensen die iets zeker weten... Hebt u dat in uw opvoeding ook meegekregen?

Als mijn vader op de preekstoel stond, was hij een overtuigd calvinist, maar thuis kon ik alles tegen hem zeggen en alles aan hem vragen. Ook over het geloof. 'Vader, hoe kan God nou goed zijn, als je ziet wat er allemaal gebeurd is in de concentratiekampen?' Dan zei hij niet: 'Foei toch jongen, lees de bijbel, ga op je knieën, ga bidden.' Nee, hij zei: 'Dat begrijp ik toch ook niet. Dat zijn de raadselen van het leven.' Het heeft ervoor gezorgd dat ik geen afkeer van het geloof heb gekregen. Ik ben een volstrekte agnost, maar ik begrijp best dat het sommige mensen niet kan schelen of het waar is of niet, dat ze er troost in vinden.

Een andere eigenschap die bijna al uw personages hebben: een positieve aard.

Ja! Die heb ik ook. Hoewel ik in mijn analyses eigenlijk altijd tot negatieve conclusies kom. Als ik kijk naar de wapenhandel, naar het klimaat, is er dan hoop voor de mensheid? Nou, niet veel hoor. Maar dat botst met mijn aard, want die is optimistisch. Het helpt om te blijven geloven dat er een oplossing is, dat het goed kan komen. Anders zit je bij de pakken neer. Als ik nuchter analyseer kom ik tot andere conclusies, maar toch blijf ik proberen.

Lees de rest van het interview op Boekwijzer.com.

Heb je straks Oorlogswinter uit en snak je naar meer? Wij brengen de zes grootste klassiekers van Jan Terlouw uit in gebonden editie mét mooie nieuwe omslagen. Tot en met 20 mei zijn ze slechts € 12,50!

Briefgeheim De Kloof Pjotr Koning van Katoren Oosterschelde windkracht 10 Oorlogswinter


15-02-2016

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

MarktOp zaterdag 9 april staan we met een stand op het mama-event van kinderdagverblijf Het Paleisje in Berkel en Rodenrijs. Hier kunt u lichtbeschadigde prenten- en jeugdboeken van Lemniscaat kopen voor een fractie van de prijs.

Zaterdag 9 april 10:00 - 16:00 uur
Mama-event bij Kinderdagverblijf Het Paleisje
Raadhuislaan 6 in Berkel & Rodenrijs

Zaterdag 16 april 10:00 - 15:00 uur
Open Dag Kindergarden
Bergse Linker Rottekade 194a, Rotterdam

Woensdag 25 mei 10:00 - 15:30 uur
SKOS Kinderopvang
Generaal Spoorlaan 42, Haarlem


08-02-2016

Het nieuwe boek van Anke de Vries

Littekens ligt deze week in de winkel!

LittekensZestien jaar na het verschijnen van haar laatste jeugdroman verschijnt dit voorjaar een nieuw boek van Anke de Vries, bekend van vele klassiekers als Blauwe plekken en Belledonne kamer 16. Net als veel van haar andere verhalen speelt de nieuwe jeugdroman Littekens zich af in Zuid-Frankrijk, waar de schrijfster woont.

Clara brengt de vakantie bij haar grootmoeder door - ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is.

Paul is uit Nederland komen fietsen. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt monsieur Martin om het leven. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

Lees een fragment.


03-02-2016

Dit weekend in de winkel: Baas van de wereld

Het nieuwe boek van Pieter Koolwijk en Elly Hees

Baas van de wereldIn Baas van de wereld weten Ivo en Mila niet wat ze overkomt als er een zwerver voor hun neus staat die beweert de baas van de wereld zijn. Voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden.

Heel de maand februari is Baas van de wereld in prijs verlaagd naar tien euro.

Wat zou jij doen? Win € 500 om je plan uit te voeren!

Wat zou jij voor een ander doen als je de baas van de wereld was?Kom samen in actie! Het Oranje Fonds geeft de bedenkers van het beste idee € 500 om het ook echt uit te voeren. Ga snel naar www.oranjefonds.nl/baasvandewereld!

Startsein 5 februari op de presentatie in boekhandel Donner

Het startsein voor de actie vindt zaterdag 6 februari om 14:00 uur plaats tijdens de feestelijke presentatie van Baas van de wereld in de kluis van de Rotterdamse boekhandel Donner. Schrijver Pieter Koolwijk vertelt er over zijn nieuwe boek en Jonne Boesjes, plaatsvervangend directeur van het Oranje Fonds, geeft het startsein voor de actie. Je bent van harte welkom!


26-01-2016

Boekenmarkt in het teken van het goede doel

Burgemeester Aboutaleb opent de markt met een kom soep voor Syrië

Lemniscaat boekenmarkt 2016

Op zaterdag 6 februari (van 10:00 tot 17:00 uur) en op zondag 7 februari (van 13:00 tot 17:00 uur) vindt de jaarlijkse Lemniscaat Boekenmarkt weer plaats in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Hier kunt u lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, young adult- en non-fictieboeken van Lemniscaat kopen voor een fractie van de prijs.

De volledige opbrengst van de boekenmarkt gaat naar Kinderen met een verhaal, een taalproject ten behoeve van vluchtelingen dat is opgezet door Gemeente Rotterdam. Nog een extra reden dus om dit weekend stapels boeken in te slaan!

Geïnspireerd door het kookboek Soep voor Syrië zal er op zaterdagochtend tot 14:00 uur soep worden geschonken door BistroBar Binnenrotte. Iedereen mag zelf bepalen wat zij daarvoor willen schenken. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam komt die ochtend om 10:00 uur langs om een eerste kommetje soep te nuttigen.


14-01-2016

Columns over het ontstaan van een boek

Door Arienne Bolt op Hebban.nl

Arienne BoltEen boek schrijven en dan uitgeven, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Debuterend kinderboekenschrijver Arienne Bolt hield een blog bij vanaf het moment dat ze haar manuscript naar uitgeverijen stuurde. Op boekencommunity Hebban.nl worden haar blogs de komende tijd gepubliceerd. De eerste aflevering is nu te lezen op de website.

Nieuwsgierig naar dat manuscript? Vanaf 1 februari ligt het als boek in de winkel met illustraties van Linde Faas. Vraag de boekverkoper naar De laatste reis van de Ballerinus!

© foto: Huib van Wersch


14-12-2015

Geef mij maar een boek!

Oorlogswinter voor maar één euro

Oorlogswinter GMMEBVanaf 20 februari kun je de klassieker Oorlogswinter van Jan Terlouw in de boekhandel kopen voor slechts een euro. Dat is een speciale actie van Geef Mij Maar Een Boek!, een initiatief van boekverkopers in Nederland. Zij vinden dat ieder kind in Nederland thuis een kast vol moeten hebben staan met de mooiste klassiekers uit de jeugdliteratuur.

Oorlogswinter is het eerste boek in de serie. Het boek van Jan Terlouw wordt een paperback en krijgt een nieuw omslag.

Kijk voor meer informatie op geefmijmaareenboek.nl.


04-12-2015

Zaanse Kinderjury

Drie boeken genomineerd voor de Hotze de Roosprijs!

Zaanse KinderjuryWim Bos (De bende van Lijp Kot),
Alyze Bos (De Verschrikkelijke Sneeuwman)
en Marloes Morshuis (Koken voor de keizer)
zijn alle drie genomineerd voor de Hotze de Roosprijs!

De Hotze de Roosprijs, vernoemd naar de schrijver van de Kameleon-boeken, is een kinderboekenprijs voor debutanten van de Zaanse Kinderjury. Leerlingen van 16 Zaanse scholen lezen zoveel mogelijk genomineerde titels en brengen dan hun stem uit. De winnaar wordt bekendgemaakt in het voorjaar op de Zaanse Kinderboekenmarkt.

De bende van Lijp Kot  Koken voor de keizer  De Verschrikkelijke Sneeuwman


25-11-2015

Anke de Vries komt met een nieuw boek

Haar jeugdroman Littekens verschijnt in februari 2016

Anke de VriesZestien jaar na het verschijnen van haar laatste jeugdroman verschijnt in februari 2016 een nieuw boek van Anke de Vries, bekend van vele jeugdboekenklassiekers als Blauwe plekken en Belledonne kamer 16. Net als veel van haar andere verhalen speelt de nieuwe jeugdroman Littekens zich af in Zuid-Frankrijk, waar de schrijfster woont.

'Wat mij het meest boeit in boeken zijn menselijke verhoudingen en hoe ze soms op een onbegrijpelijke manier uit de hand kunnen lopen.' Anke de Vries (1936) debuteerde in 1972 met De vleugels van Wouter Pannekoek. Sindsdien schreef ze een groot aantal boeken voor verschillende leeftijden, die veelvuldig zijn vertaald en bekroond. Het geheim van Mories Besjoer werd bekroond met een Zilveren Griffel in 1976, en in 1994 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk Fausto Koppie. Veruit haar bekendste boek is Blauwe plekken, dat sinds de verschijning in 1992 nog altijd door veel kinderen gelezen wordt. Haar laatste jeugdroman, De rode handschoen, verscheen in 2000.


20-11-2015

Nieuw verschenen: Een dik jaar Julia en Ot

Een voorleesbundel door Elle van Lieshout, Erik van Os en Sandra Klaassen

Een dik jaar Julia en OtGraag uw aandacht voor Julia en Ot.
Ot temt af en toe een leeuw, is dol op oesjes en warme woefels.
Julia doet een dansje voor God en is fan van Ot.
Samen zaaien ze erwtjes en dropjes en krijgen ze bezoek van de orenfee.
Julia en Ot stellen vragen die soms te groot zijn voor een antwoord.

Al vijfentwintig jaar maken Elle van Lieshout en Erik van Os stoere, herkenbare en vrolijke verhalen. Om dat te vieren verschijnt Een dik jaar Julia en Ot, een vrolijke bundel van alle verhalen waarin de twee eigenwijze kleuters Julia en Ot herkenbare avonturen beleven. Voor deze uitgave maakte Sandra Klaassen nieuwe kleurenillustraties en schreven Elle van Lieshout en Erik van Os eenendertig nieuwe versjes en verhalen.


16-11-2015

Nieuw verschenen: Wie is de koning?

Tien magische volksverhalen uit Afrika

Wie is de koning?Waarom wonen apen in bomen? Hoe komt Olifant aan zijn slurf, en waarom kraait Haan? En... wie is de echte koning van de rimboe? De dieren in deze Afrikaanse volksvertellingen gedragen zich net als mensen - ze zijn slim of juist dom, ondeugend of aardig, jaloers of gul - en nodigen daarom uit om na te praten over hoe personages zich gedragen.

Net als De hond, de haan en de jakhals is Wie is de koning? een bonte verzameling van magische volksverhalen uit verschillende Afrikaanse landen - van Marokko tot Zuid-Afrika. Stap de zinderende zon in en laat je betoveren!


13-11-2015

De duik bekroond met de Glazen Globe

Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo maakten het beste aardrijkskundige boek

De duikDe duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo is bekroond met de Glazen Globe 2015. De tweejaarlijkse jeugdboekenprijs van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) wordt vandaag uitgereikt tijdens de jaarlijkse onderwijsdag voor geografen. 'De schrijver Sjoerd Kuyper en illustrator Sanne te Loo brengen in dit meesterwerk een ode aan Curaçao. Van dit boek worden we gelukkig,' aldus de jury.

De duik sleepte dit jaar ook al een Vlag en Wimpel en een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs in de wacht.


12-11-2015

Lemniscaatkalender 2016

Lemniscaatkalender


04-11-2015

7 november is Nationale Robin-dag

Een gratis boek voor alle Robins

Sjoerd Kuyper signeertOp zaterdag 7 november vieren we dat de verhalen die Sjoerd Kuyper over Robin en Knor schreef 25 jaar bestaan. Heet je Robin? Ga dan zaterdag met je paspoort naar een kinderboekwinkel. Daar mag je gratis een gesigneerd exemplaar ophalen van het Robin-boek O rode papaver, boem pats knal!. Of je nu een jongen, een meisje, een jonge Robin of een oude Robin bent!


03-11-2015

Kom op bezoek op de Antwerpse Boekenbeurs!

Hal 2, stand 211

Boekenbeurs 2015

Het is wat ons betreft hét evenement voor boekenliefhebbers: de enorme Boekenbeurs in Antwerpen. Tot en met 11 november kun je in Antwerp Expo rondneuzen in meer dan 90 stands van uitgeverijen en boekhandels met samen meer dan 60.000 titels. Natuurlijk is uitgeverij Lemniscaat ook aanwezig met een stand: in hal 2, stand 211 vind je al onze prenten-, sprookjes-, jeugd-, YA- en volwassenenboeken.

Kinderen tot en met 11 jaar mogen de Boekenbeurs gratis bezoeken, jongeren van 12 tot en met 17 jaar betalen ? 6 en voor volwassenen kost een toegangsbewijs vanaf € 9. Kijk voor meer info en kortingsprijzen op boekenbeurs.be.


05-10-2015

Nieuw verschenen: Koken voor de keizer

Een smakelijk debuut van Marloes Morshuis mét recepten

Koken voor de keizerZeven dagen lang moet Mick iets koken wat de keizer lekker vindt. Probleem: de keizer lust niks. Als Mick wint, redt hij iedereen die uit het land is verbannen. Verliest hij, dan wacht hem een gruwelijke straf...

Wie aan Koken voor de keizer begint, zal het niet meer weg kunnen leggen. Marloes Morshuis jaagt je met Mick het eiland over, op zoek naar de beste ingrediënten voor de recepten. Ze laat je mee zuchten als de raadsheer en zijn mannen hun zoveelste akelige truc uithalen om Mick te dwarsbomen. En ze zorgt ervoor dat je eindigt met een voldaan gevoel én ongelofelijke lekkere trek!


01-10-2015

Nieuw verschenen: De verschrikkelijke sneeuwman

Een monsterachtig leuk debuut van Alyze Bos

De Verschrikkelijke SneeuwmanWanneer Eefje in de schemering door het park loopt, komt ze oog in oog te staan met de Verschrikkelijke Sneeuwman. Ze overleeft de ontmoeting, maar niemand gelooft haar wanneer ze over haar ontmoeting vertelt.

Op zaterdag 3 oktober vindt de feestelijke presentatie van De Verschrikkelijke Sneeuwman om 15:00 uur plaats in boekhandel Broekhuis in Enschede met live muziek, een interview met de schrijver en natuurlijk kun je een gesigneerd exemplaar van het boek kopen. Je bent van harte welkom!


21-09-2015

Nieuw verschenen: Robin en God

Misschien wel het mooiste boek over Robin

Robin en GodIn Nederland wonen maar liefst 28720 Robins. Maar de allerliefste, dat is de kleuter Robin uit de verhalen van Sjoerd Kuyper.

'Dus,' zegt Robin, 'dus... God is niet gevaarlijk?'Welnee,' zegt opa. 'Een leeuw, díé is gevaarlijk.
Robin zucht heel diep. Hij vindt het fijn dat God niet gevaarlijk is.

Robin en God van Sjoerd Kuyper werd in 1997 bekroond met een Gouden Griffel en verscheen in 2012 opnieuw als een van de vier verhalen in de voorleesbundel De grote Robin. Nu is het boek eindelijk weer los verkrijgbaar, met de mooie illustraties van Gouden Penseelwinnares Marije Tolman.


15-09-2015

48 experimenten om zelf thuis te doen!

In Colafonteinen en spetterende verfbommen

In Colafonteinen en spetterende verfbommenColafonteinen en spetterende verfbommen, dat eind deze week verschijnt, heeft Jesse Goossens 48 proefjes verzameld die je met eenvoudige huis-, tuin- en keukenspulletjes kunt doen. Linde Faas maakte er de mooiste spetterende en kleurrijke illustraties bij.

Tot en met 5 december is Colafonteinen en spetterende verfbommen in prijs verlaagd naar slechts € 12,50.

Op de website Colafonteinen.nl kun je je eigen proefjes inzenden én staan filmpjes met de proefjes, zoals het leuke filmpje hieronder:


08-09-2015

Kinderen van Moeder Aarde in het theater

Door Jongerentheater Quint

Kinderen van Moeder AardeAanstaande vrijdag gaat de theaterbewerking in première van Kinderen van Moeder Aarde, het eerste deel van de Thule-trilogie van Thea Beckman. De spannende voorstelling over een onmogelijke liefde in een strijd tussen twee culturen door Jongerentheater Quint is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar oud.

De voorstelling is in deze theaters te zien:

Isala Theater Capelle aan den IJssel
vr 11 september 19.30 (première)
za 12 september 19.30 uur
zo 13 september 15.00 uur
reserveren via www.isalatheater.nl

De Tuyter Krimpen aan de IJssel
reserveer hier
za 3 oktober 2015 15.00 en 20.00 uur

Dorpshuis Swanla Zevenhuizen (Zuidplas) reserveer hier
vr 9 oktober 2015 20.00
zo 11 oktober 15.00 uur


08-09-2015

Nationale Kinderzwerfboekdag

Stuur op 7 oktober een mooi kinderboek uit zwerven!

KinderzwerfboekWoensdag 7 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, is het Nationale Kinderzwerfboekdag. Lemniscaat doet ook mee: die dag gaan er maar liefst 625 boekenpakketten uit naar gelukkige kinderboekenvinders in heel Nederland.

Doe mee en stuur die dag ook een mooi kinderboek uit zwerven! Hoe je dat doet, kun je lezen op Kinderzwerfboek.nl.


02-09-2015

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

marktOp 14 oktober vindt er van 12:00 tot 14:30 uur een Lemniscaat Boekenmarkt plaats op de Ds. J.J. Buskesschool (Ben Websterstraat 3 t/m 11) in Rotterdam.

Hier kunt u lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, Young Adult- en non-fictieboeken van Lemniscaat kopen voor een fractie van de prijs.


24-08-2015

Kom ons bezoeken op de Amsterdam Uitmarkt!

Zaterdag 29 en zondag 30 augustus

Amsterdam UitmarktOp zaterdag 29 en zondag 30 augustus kun je ons traditiegetrouw vinden op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt.

Je vindt ons dit jaar in een extra grote boekenstand met kraamnummers 9: twee voor onze jeugdboeken, een voor onze Young Adult- en volwassen fictie en non-fictie en een waarin je onder meer onze filosofische t-shirts en lichtbeschadigde non-fictieboeken kunt kopen. 

Aanwezige auteurs en illustratoren

Zaterdag:
12:00 - 14:00 Wim Bos en Marco Kunst
14:00 - 16:00 Stern Nijland en Peter-Paul Rauwerda
15:00 - 17:00 Anna van Praag en Anke Kranendonk
16:00 - 18:00 Alice Hoogstad

Zondag:
12:00 - 14:00 Annet Huizing
14:00 - 16:00 Sjoerd Kuyper + Sanne te Loo
16:00 - 18:00 Marlies Verhelst


27-07-2015

Nieuw verschenen: Munkel Trog en de wonderezel

Het tweede avontuur van de kleine reus

Munkel Trog en de wonderezelMunkel Trog en de Wonderezel is het tweede boek over de reus Munkel die samen met de andere reuzen op de Bulderberg woont. Nou ja, een reus... Munkel is veel te klein voor een reus. Daarom moet hij extra hard zijn best doen om bij de andere reuzen te horen.

In Munkel Trog en de Wonderezel probeert de kleine reus de andere reuzen ervan te overtuigen dat de Bulderberg een vulkaan is die op het punt staat uit te barsten. Niemand wil echter naar hem luisteren. Dan krijgt hij een idee... Als de reuzen niet naar Munkel willen luisteren, dan misschien wel naar het enige wezen op de wereld waar ze wél ontzag voor hebben: de Wonderezel. Maar waar vindt een minireus een Wonderezel?

Na Munkel Trog vertelt Janet Foxley opnieuw een hilarisch verhaal over de kleine reus. De expressieve illustraties van Georgien Overwater zijn lekker gek.


25-06-2015

Twee Zilveren Griffels en een Vlag en Wimpel!

Voor Hotel De Grote L, Hoe ik per ongeluk een boek schreef en De duik

Bekroonde boeken 2015Woensdagmiddag op de MidzomerKinderboekenBorrel werden zowel De duik als Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper bekroond met respectievelijk een Vlag en Wimpel en een Zilveren Griffel. Ook Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing werd bekroond met een Zilveren Griffel. Dinsdag 6 oktober wordt op het Kinderboekenbal bekendgemaakt welke van de met een Zilveren Griffel bekroonde titels goud wint.

De jury noemde Hotel De Grote L 'een onsterfelijk boek' en De duik 'een zorgvuldig gecomponeerd verhaal dat eenvoudig is na te vertellen, maar in de diepte zoveel meer te bieden heeft.' Over het boek van Annet Huizing zeiden de juryleden: 'Hoe ik per ongeluk een boek schreef is van alles wat en van alles evenveel. Een boek dat in geen enkel hokje past en derhalve in de boekhandels in alle kasten tegelijk zou moeten staan.' Het hele juryrapport is te downloaden op CPNB.nl.

Als klap op de vuurpijl werd vanmorgen bekendgemaakt dat Young Adult-boeken Kroonsz van Marco Kunst en De verwanten van Guido Bottinga samen met tien andere titels zijn genomineerd voor de Thea Beckmanprijs.


19-06-2015

De Nieuwe Boekhandel tipt

De bende van Lijp Kot door Wim Bos

'Een geweldige aanrader voor alle kinderen van 10 tot 13 jaar die zich graag verliezen in spannende avonturenboeken waar ze ook nog iets van kunnen leren. De levendige beschrijvingen zijn fantastisch, je waant je echt het Amsterdam van drie eeuwen geleden, er zit lekker veel vaart in het verhaal en het is superspannend!'


15-06-2015

Nieuw verschenen

Naar de top - Dan Gemeinhart

Naar de topPAKLIJST VOOR EEN LEVENSGROOT AVONTUUR

Meenemen:

 • Fototoestel
 • Klimspullen
 • Aantekenboekje en pen
 • Treinkaartje (enkele reis)
 • Pillen
 • De allerliefste hond van de wereld

Achterlaten:

 • De rest

Naar de top van Dan Gemeinhart is een bijzonder jeugdboek over het verwezenlijken van een droom.

Lees een fragment op Issuu.com.


12-06-2015

Nieuw verschenen

Bens boot - Een nieuwe knaller van de makers van Vlo en Stiekel

Bens bootGiel wist ook wel dat het niet helemaal normaal was om een graf in je tuin te hebben, maar toch... Hij was er juist blij mee.

In de tuin van Giel staat een houten zeilboot. Dat is het graf van zijn broer Ben, die op een dag bij het oversteken niet naar links keek (of rechts). Giel en zijn ouders vinden het fijn dat Ben zo toch nog dicht bij hen is. Maar de buren - de familie Azijn en de familie Oorwurm - denken er anders over. Ze schakelen de politie in en zélfs een ambtenaar om het graf weg te krijgen.

De vader van Giel verbouwt ondertussen vrolijk zijn huis, dat er steeds merkwaardiger uit begint te zien. Hij heeft een plan...

De Boekenkrant gaf Bens boot vijf sterren:
'Pieter Koolwijk bewaart in Bens boot een mooi evenwicht tussen lichte en zware elementen.... De tekeningen van Linde Faas zijn vrolijk, maar laten toch ook het verdriet van de familie zien.'

Lees een fragment van Bens boot op Issuu.com.


11-06-2015

Nieuw verschenen

Lynn 2.0: het tweede boek over Lynn

Lynn 2.0Goed nieuws voor de fans van Lynn! van Anke Kranendonk: er is een vervolg! In Lynn 2.0 gaat Lynn op schoolkamp. En dat terwijl er al zoveel gebeurt in haar leven. Ze krijgt – o nee toch – opeens van die rare vlinders in haar buik als ze aan Joeri denkt. Haar bikini is haar ineens te klein. En tot overmaat van ramp groeien haar tanden recht uit haar bovenkaak.

Op kamp loopt alles uit de hand: het gekonkelfoes, het gekeet en het groepjesgedoe. Lynn probeert te midden van die chaos zichzelf te blijven, maar dat valt niet mee.
Dan ligt er een meisje wel heel stil aan de rand van het zwembad...

Heb je Lynn! nog niet gelezen? Het boek is nu in prijs verlaagd voor maar € 10!


05-06-2015

Nieuw verschenen

De bende van Lijp Kot - een spannend historisch verhaal over een dievenbende

De bende van Lijp KotDe bende van Lijp Kot, het debuut van Wim Bos, is een spannend historisch jeugdboek dat zich afspeelt in het Amsterdam van de achttiende eeuw. Het gaat over de elfjarige Pontus die in het Aalmoezeniers-weeshuis woont sinds zijn vader vertrok met de walvis-vaart. Als hij op een middag tijdens zijn werk als visdrager een dodelijk verwonde man tegenkomt, wordt hij voor hij het weet beschuldigd van moord. Om uit handen te blijven van de schout en zijn rakkers sluit hij zich aan bij de excentrieke Lijp Kot en zijn boevenbende. Het harde bendeleven valt hem zwaar, en ondertussen is de moord nog steeds niet opgehelderd. Zal Pontus zijn naam kunnen zuiveren?

Lees de eerste hoofdstukken op Issuu.


26-05-2015

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

marktBinnenkort vinden er weer Lemniscaat Boekenmarkten plaats in de omgeving van Rotterdam, Delft en Den Haag.

Hier kunt u lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, Young Adult- en non-fictieboeken van Lemniscaat kopen voor een fractie van de prijs.


Mini Market Sample Sale in Facet, Patrijzenstraat 63 Krimpen a/d IJssel
Zaterdag 30 mei van 10:00 tot 15:00 uur

Kinderdagverblijf Villa Knotz, Buitenhofdreef 272 Delft
Woensdag 10 juni van 12:00 tot 16:00 uur
(geen volwassen non-fictie) Bel voor info naar 015-3805590

Montessorischool Leidschenveen, Cicerostrook 1 Den Haag
Woensdag 24 juni van 12:00 tot 14:30 uur
(geen volwassen non-fictie)


08-05-2015

Nieuw verschenen

De rode zwaan - Een meesterwerk dat nog steeds betovert

De rode zwaanDe rode zwaan is een van de meest geliefde en bekende boeken van Sjoerd Kuyper. De prachtige omslagillustratie van deze gebonden heruitgave is gemaakt door Annemarie van Haeringen.

Jakob gaat zijn grootvader in de herfstvakantie helpen met het opknappen van zijn huis. 's Avonds bij het haardvuur vertelt opa hem spannende verhalen. Tot hij op een ochtend van het dak glijdt en zijn hand en been openhaalt. IJlend van de koorts belandt hij in bed. Van een oude vrouw hoort Jakob dat zijn grootvader alleen kan genezen wanneer de rode houten zwaan die hij als jongen kwijtraakte, wordt teruggevonden. Jakob gaat op zoek in het bos waarover zijn grootvader hem vertelde en komt terecht in een fantastische wereld van bloedstollend avontuur. Al grootvaders verhalen blijken waar te zijn.


04-05-2015

70 jaar bevrijding

Leestips

Dit jaar staat Nederland stil bij 70 jaar bevrijding. Over de Tweede Wereldoorlog zijn ontzettend veel jeugd- én volwassen boeken geschreven, waarvan Oorlogswinter, Oorlog zonder vrienden en de serie over Steffi en Nelli echte aanraders zijn.

Oorlogswinter

Oorlog zonder vrienden

Een eiland in zee

Michiel wil tijdens de Oorlogswinter in 1944-1945 niets liever dan iets betekenen in het verzet. Als hij daar eindelijk de kans voor krijgt, leert hij al snel dat de oorlog misschien spannend lijkt, maar vooral gruwelijk is. En dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen.

Dé jeugdboekenklassieker over de Tweede Wereldoorlog.

De vader van Arnold is lid van de NSB en Arnold zelf zit bij de Jeugdstorm. Zijn klasgenoten pesten hem hierom en langzamerhand begint hij te twijfelen aan de NSB-propaganda. Maar met wie kan hij daarover praten?

De eerste en nog steeds een van de weinige (jeugd)boeken die het verhaal vertellen van de andere kant.

Een prachtige vierdelige serie over Steffi en Nelli, twee zusjes die door hun ouders uit Berlijn worden weggestuurd vanwege de nazi's. Ze komen aan op een Zweeds eiland, waar ze in verschillende gezinnen terechtkomen. Vooral Steffi, de oudste, worstelt met haar nieuwe leven. En wat gebeurt er intussen met hun ouders?


09-04-2015

Boekentheater in de klas of boekhandel

Er lopen liedjes door de lucht

PS en zo is het levenLeg je oren op een schaaltje, luister lekker naar een liedje, snik of glimlach om een versje en verdwijn in een verhaaltje van Erik van Os en Elle van Lieshout, met zang, drums, toetsen en snaren van ‘PS: En zo is het leven', de band van Suzanne, Wouter, Lot en Marjolijn.
Daar moet je bij zijn!

Zing mee met het refrein van koningin Marie, die al jarenlang wil trouwen, maar nog altijd niet kan kiezen tussen Leo en Louis. Kijk hoe Schatje en Scheetje, twee verliefde boeven, de hemel ophangen in hun cel. Hoor waarom je op moet passen voor je oma en al helemaal voor tante Nel. Ontdek dat je met het vliegtuig supersnel naar bed kunt gaan en hoe je moeders helpen kunt die uren voor de spiegel staan. Vrolijke versjes, lieve liedjes en verrassende verhalen over opa's haren tellen -ook al is je opa kaal- en over waarom je bent geboren. Als je langskomt met je oren zul je het horen: allemaal!

Geschikt voor: theaters, schouwburgen, Pabo's
kan in overleg ook op scholen en in bibliotheken of boekhandels gespeeld worden in een afgesloten ruimte. Kosten voor geluid voor rekening van organisatie.
Leeftijd: 6-10 jaar
Boekingen: www.boekentheater.nl
PS: PS: En zo is het leven is ook te boeken met een eigen Nederlandstalig liedjesprogramma voor jongeren en volwassenen
PPS: PS: En zo is het leven is ook te boeken in combinatie met Er lopen liedjes door de lucht. In dat geval gaat het om 2x een programma van 45 minuten. Voor de pauze voor volwassenen en kinderen. Na de pauze worden kinderen opgevangen in een aparte ruimte en speelt de band hun liedjes voor volwassenen, afgewisseld met gedichten voor volwassenen van Erik en Elle.

PS: En zo is het leven

Datingsite Tinder zorgde voor het ontstaan van de akoestische band PS: En zo is het leven. Suzanne Slachmuylders en Lot van Os hadden hun eerste Tinder date waar het meteen liefde op het eerste gezicht was: niet op elkaar, wel op de muziek. Op een terras met veel wijn, een pen en papier vol sigarettenas ontstond het eerste nummer. Niet veel later kwamen Wouter van Itterzon en Marjolijn Nestelaar erbij, een drummer en basgitariste die het na twee jaar Rockacademie wel gezien hadden en veel liever hun eigen ding gingen doen, net als Lot, en Suzanne: prachtige meerstemmige liedjes schrijven, zingen en spelen: https://www.facebook.com/psenzoishetleven


31-03-2015

Illustratiewedstrijd

Illustratiewedstrijd

Lemniscaat is op zoek naar illustratietalent!

Ben jij de inspirerende prentenboekenmaker die wij zoeken?

 Stuur ons dan vóór 15 mei 2015 jouw werk via wwpbic.com!

De Lemniscaat Illustratiewedstrijd gaat dit jaar internationaal: onder de nieuwe naam The Worldwide Picture Book Illustration Competition (WWPBIC) wordt de wedstrijd niet alleen georganiseerd in Nederland en België, maar ook in Groot-Brittanië, Duitsland en Zuid-Afrika. In ieder land kiest een professionele jury vijf winnaars.


En daarna?

 • De vijf Nederlandse winnaars krijgen een masterclass aangeboden door twee illustratoren van wereldfaam: Ingrid en Dieter Schubert.
 • Het werk van de twintig winnaars wordt geëxposeerd in Kasteel Groeneveld in Baarn, de universiteitsbibliotheek The Hive in Worcester (GB) en het Bilderbuchmuseum in Troisdorf (DU).
 • De definitieve selectie wordt gepubliceerd in een catalogus, die zal worden aangeboden aan alle bekende kinderboekenuitgeverijen op de Bologna Children's Book Fair 2016.

Ga voor meer informatie en het inzenden van je werk naar wwpbic.com. Deze illustratiewedstrijd is uitsluitend bedoeld voor mensen die niet eerder een prentenboek hebben gepubliceerd.


25-03-2015

Paul Biegeldag

Lees vandaag een boek (voor) van de meesterverteller met een rovershart

Paul BiegelHet is vandaag Paul Biegeldag! Vandaag zou de meesterverteller met een rovershart negentig jaar zijn geworden. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om de geboortedag van de meesterverteller met het rovershart te vieren - en wie daar geen tijd voor heeft, kan zich natuurlijk ook gewoon op de bank terugtrekken met een heerlijk Biegelboek, zoals zijn nieuwste verhalenbundel De zoute goudvis.

Pieter Steinz van NRC Handelsblad boog zich vandaag al over Het sleutelkruid, waarmee Paul Biegel vijftig jaar geleden doorbrak als jeugdboekenschrijver in zijn Dagkalender van de Wereldbiliotheek. Ook de Boekenkrant wijdde een stukje aan Paul Biegel en interviewde Marco Kunst over zijn idool.

© foto: Mark Kohn


18-03-2015

Uitgeverij Lemniscaat zoekt een

Senior Promotiemedewerker Kinder- en Jeugdboeken (fulltime)

Ben jij die doorgewinterde promotiemedewerker vol creatieve ideeën, met leidinggevende capaciteiten, kennis van de social media en een stevig netwerk?

Houd je van teamwork, heb je hart voor onze kinderboeken en wil je ons fonds op een bijzondere manier promoten?

Stuur dan voor 6 april een brief waarin je vertelt waarom jij de persoon bent die we zoeken, met cv en referenties, naar jesse@lemniscaat.nl.


16-03-2015

Zo zijn ouders

Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam tipt het prentenboek Zo zijn ouders van Peter Bently en Sara Ogilvie:


17-02-2015

Selfiewedstrijd

Maak een selfie met je gevaarlijkste (huis)dier en win een boekenpakket!

Hap!Binnenkort ligt Hap! in de winkel, het nieuwe boek van Carl Hiaasen waarin hoofdpersoon Wahoo samen met zijn vader, een dierenworstelaar, wordt ingehuurd door een reality-survivalprogramma. Tijdens de opnames in de Everglades komen ze flink wat wilde dieren tegen, en dat loopt niet altijd even goed af...

Wil jij een exemplaar van dit grappige en spannende avonturenboek winnen? Maak dan een selfie met je gevaarlijkste (huis- of knuffel)dier en plaats hem vóór 31 mei op onze Facebookpagina. De drie meest bloedstollende foto's worden in juni beloond met een boekenpakket!


16-02-2015

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

marktOp zaterdag 28 maart vindt er een Lemniscaat Boekenmarkt plaats in Kinderdagverblijf Het Paleisje, Raadhuisplein 6 in Berkel en Rodenrijs. Hier kunt u lichtbeschadigde prenten- en jeugdboeken van Lemniscaat kopen voor een fractie van de prijs. Bel voor meer informatie 010 - 258 09 89.


12-02-2015

Hotel De Grote L in het theater

Zaterdag en zondag in première bij Hofplein Rotterdam

Hotel De Grote LZaterdag 14 februari en zondag 15 februari gaat bij Hofplein Rotterdam de theatervoorstelling Hotel De Grote L in première, een bewerking van het succesvolle gelijknamige boek van schrijver Sjoerd Kuyper.  De voorstelling, geschikt voor iedereen vanaf negen jaar, is tot en met 6 april 2015 te zien in het Hofpleintheater, op zondag 15 maart 2015 in Theater de Willem te Papendrecht en op 30, 31 mei en 3 juni 2015 in Theater Het Kruispunt te Barendrecht. De bewerking van Hotel De Grote L tot een theatervoorstelling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Uitgeverij Lemniscaat en Hofplein Rotterdam.

www.hofpleinrotterdam.nl


10-02-2015

Nominatie De duik

Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo maken kans op de Woutertje Pieterse Prijs

De duikDe duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo is een van de vijf genomineerde titels voor de Woutertje Pieterse Prijs, een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse jeugd- of kinderboek. De vijfkoppige jury onder leiding van Hanneke Groenteman zegt het volgende over De duik: 'Alle registers gaan open in dit veelkleurige boek, niet alleen vanwege de prachtige illustraties maar ook door de thematiek die nergens expliciet is maar steeds beeldend, ook in taal, en bovendien zeer invoelbaar.'

Op 11 april wordt op de Middag van het Kinderboek bekendgemaakt welke van de vijf genomineerde titels met de prijs wordt bekroond. www.woutertjepieterseprijs.nl


03-02-2015

Nieuw verschenen

De zoute goudvis: nieuwe verhalen van Paul Biegel met illustraties van Mies van Hout

De zoute goudvisIn 2015 zou Paul Biegel negentig jaar zijn geworden. Dat vieren we met De zoute goudvis: een nieuwe bundel met de prachtigste verhalen van de meesterverteller met het rovershart. Mies van Hout, die dit jaar door de CPNB is gevraagd voor het Prentenboek van de Kinderboekenweek, maakte er de allermooiste sfeervolle en moderne illustraties bij. 

Droom weg bij de vertellingen van Biegel en ontmoet de meest wonderlijke personages - van een Roemeense kikkerkoning tot zacht zingende nevelkindertjes.


28-01-2015

Nieuw verschenen

Kapitein Kees, een heerlijk feelgood-boek dat je meevoert op avontuur!

Kapitein KeesKees heeft voor zijn zwemdiploma een bootje gekregen, met een elektrisch motortje eraan. Op een mooie dag stapt hij met Bas, de hond van de buurvrouw, en zijn cavia Hector het bootje in om een tochtje te maken.

Het gaat zo lekker dat Kees besluit om de grote rivier over te steken en een kijkje te nemen aan de andere kant. Daar raakt hij niet alleen betoverd door een meisje met de mooiste haren van de wereld, hij ontmoet er ook mevrouw Kooistra, een oude dame die een beetje in de war, is maar best een ijsje lust. Dus laadt Kees ook haar in de boot. Wat hij niet weet, is dat inmiddels iedereen op zoek is, naar hem én naar mevrouw Kooistra.

Het nieuwe boek van Anke Kranendonk, Kapitein Kees, is een heerlijke, onvervalste Kranendonk, die je met een glimlach op je gezicht - alsof de zon erop schijnt - aan één stuk door wil (voor)lezen. De vrolijk gekleurde illustraties van Annemarie van Haeringen spatten van het papier af en versterken dat gevoel alleen maar.


20-01-2015

Juffen en meesters: tot snel op de NOT!

Bezoek onze twee (!) stands op de onderwijsbeurs

NOT-stand LemniscaatBent u juf of meester en brengt u in 2015 een bezoek aan de NOT? Vergeet dan niet langs Lemniscaat te lopen! Dit jaar staan we met maar liefst twee stands in hal 10. In stand B010 in de Kinderboekenstraat vindt u onze allermooiste (jeugd)boeken voor in het onderwijs en vertellen wij u honderduit over alle acties en projecten die we juffen en meesters te bieden hebben. Aan de overkant in stand A001 kunt u terecht voor het inslaan van lichtbeschadigde boeken met bijbehorende prijs.

Banner NOT 2015


16-01-2015

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

marktBinnenkort vindt weer de Lemniscaat Boekenmarkt plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Hier kunt u lichtbeschadigde Lemniscaatboeken kopen voor een fractie van de prijs. De markt vindt plaats op zaterdag 7 februari van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag 8 februari van 13:00 tot 17:00 uur.


15-01-2015

Hoe ik per ongeluk een boek schreef

De winnaar van de schrijfwdstrijd is bekend!

Hoe ik per ongeluk een boek schreefIn december hebben we via Facebook een schrijfwedstrijd uitgezet naar aanleiding van het boek Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing. De verhalen mochten overal over gaan, maar de titel moest beginnen met ‘Hoe ik per ongeluk...'.

Inmiddels is de winnaar van de wedstrijd bekend. De veertienjarige Eva Van De Putte uit Deinze in België heeft gewonnen met haar verhaal ‘Hoe ik per ongeluk de wereld in een taart veranderde'.

De jury, bestaande uit Annet Huizing en twee redacteuren van Lemniscaat, vond Eva's verhaal het beste, omdat het een mysterieus verhaal is dat zich niet meteen prijsgeeft. Eva wint niet alleen een gesigneerd exemplaar van Hoe ik per ongeluk een boek schreef, maar krijgt ook uitgebreide feedback van Annet Huizing met tips over hoe ze haar verhaal nóg beter kan maken. Benieuwd naar het verhaal? Het is hier te lezen.

De negenjarige Amani Ewas, die een verhaal schreef vanuit het verrassende perspectief van een hond, verdient volgens de jury een eervolle vermelding. Haar verhaal was verfrissend vervreemdend. Ook zij wint daarom een gesigneerd exemplaar van het boek van Annet Huizing.


04-11-2014

De kleine kapitein

Ben jij al aan boord geweest?

De kleine kapitein'Fantasievolle reis Kleine kapitein', 'spannend verhaal met flinke dosis humor', 'alles klopt bij De kleine kapitein', zo schrijft de pers. In september ging de theatervoorstelling van De kleine kapitein in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De kleine kapitein, Marinka, Dikke Druif en Bange Toontje varen nog tot en met 17 december langs theaters in heel Nederland.

Ga je naar de voorstelling? Als je verkleed gaat als de kleine kapitein of een van zijn vrienden en in de foyer op de foto gaat, maak je kans op een eigen zeilboot! Kijk maar eens op kleinekapitein.nl voor foto's die bij eerdere voorstellingen gemaakt zijn.


24-10-2014

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

Om de zoveel tijd organiseren we een uitverkoopmarkt. Hier kunt u lichtbeschadigde Lemniscaatboeken kopen voor een fractie van de prijs. Dit najaar staan de volgende markten in de planning:

Centrale Bibliotheek Rotterdammarkt
Zaterdag 25 oktober van 10:00 tot 17:00 uur
en zondag 26 oktober van 13:00 tot 17:00 uur

Woensdag 19 november van 12:00 tot 20:00 uur op basisschool Het Spectrum in Nesselande

Vrijdag 28 november van 16:00 tot 20:00 uur in Kindergarden Rotterdam (locatie Rottekade)


20-10-2014

Theatervoorstelling Krabat - Meester van de zwarte molen

Een muziektheatervoorstelling over vriendschap en liefde

Theatervoorstelling KrabatNog tot en met februari 2015 kun je in verschillende theaters in Nederland de muziektheatervoorstelling Krabat - Meester van de zwarte molen bekijken. Het is een spannende voorstelling naar het boek van Otfried Preussler voor iedereen vanaf 7 jaar, waarin musici, spelers en poppen de magische wereld van de zwarte molen tot leven brengen.  De voorstelling is een coproductie van Ulrike Quade Company, Oorkaan en het Ljubljana Puppet Theater.

Bekijk de speellijst op Oorkaan.nl

Wist je trouwens dat Meester van de zwarte molen tot en met 31 december in prijs verlaagd is naar slechts € 12,50?


02-10-2014

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek 2014

De schrijvers en illustratoren van Lemniscaat reizen de komende weken weer door Nederland om te tekenen en te vertellen over hun boeken op scholen, in bibliotheken en bij boekhandels. Deze optredens zijn openbaar voor iedereen:

Vrijdag 3 oktober

Charlotte Dematons - Amsterdamse Boekhandel
Marijke ten Cate - Boekhandel Haan (Bedum)

Zaterdag 4 oktober

Charlotte Dematons - Boekhandel Haasbeek (Alphen aan de Rijn)
Sjoerd Kuyper - Boekhandel Quist (Bergen op Zoom)
Koos Meinderts & Annette Fienieg - Alice in Wonderland (Den Haag)

Zondag 5 oktober

Charlotte Dematons - Boekhandel Paagman (Den Haag)
Mies van Hout - Bibliotheek Emmen
Mireille Geus - Kinderboekenfeest De Meerse (Hoofddorp)
Erik van Os - Boekhandel Bensmann & Blankstein (Rotterdam)

Dinsdag 7 oktober

Sjoerd Kuyper - Lemniscaatcafé Plukker (Schagen)

Woensdag 8 oktober

Charlotte Dematons - Boekhandel Van Kooten (Veenendaal)
Sjoerd Kuyper - Boekhandel Manschot (Nieuwegein)

Donderdag 9 oktober

Ingrid en Dieter Schubert - Kinderboekwinkel De Boekenberg (Eindhoven)

Zaterdag 11 oktober

Charlotte Dematons - Boekenbendebal Bibliotheek DOK (Delft)
Mies van Hout - Boekhandel Van der Velde (Groningen)
Jan Jutte - Lemniscaatcafé Plukker (Schagen)
Sjoerd Kuyper - Kinderboekenfeest De Cultuurfabriek (Veenendaal)
Koos Meinderts - Boekhandel Cursief (Gorinchem)
Ingrid & Dieter Schubert - Boekhandel Over het water (Amsterdam)

Zondag 12 oktober

Koos Meinderts & Annette Fienieg - De Doelen (Rotterdam)


30-09-2014

Grandioos Kinderboekenfeest

Woensdagmiddag 1 oktober in Noordwijk

Kinderboekenfeest NoordwijkWoensdagmiddag 1 oktober wordt de 60e Kinderboekenweek in Noordwijk feestelijk geopend met een Grandioos Lemniscaat Kinderboekenfeest.

Alle kinderen, ouders en grootouders uit Noordwijk en omgeving kunnen een middag lang kijken en luisteren naar kinderboekenschrijvers die workshops geven, voorlezen, tekenen, muziek maken.

De gasten zijn: Charlotte Dematons, Sjoerd Kuyper, Pieter Koolwijk, Koos Meinderts, Annette Fienieg, Anke Kranendonk, Marco Kunst, Alice Hoogstad, Ilse Bos en Marijke ten Cate, allen auteurs van Uitgeverij Lemniscaat. Verder zijn er RoodWit Theater van Franka, feestelijke workshops, signeersessies een boekenmarkt en een kindercafé. Om 14.00 wordt het feest muzikaal geopend door locoburgemeester Gerben van Duin.

Woensdag 1 oktober 14.00-17.00 uur
Locatie Basisschool Wakersduin, Hoogwakersbosstraat 22, Noordwijk

Toegangskaarten (€ 2,50) zijn verkrijgbaar bij Libris Boekhandel van der Meer, Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk, Basisschool Wakersduin.

Een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, Libris Boekhandel van der Meer, Het Cultuurcafé, Bibliotheek Bollenstreek Noordwijk, Basisschool Wakersduin, Gemeente Noordwijk


16-09-2014

Nieuw verschenen

De duik - het nieuwste boek van Sjoerd Kuyper

De duikLuister, Roly. Je kunt maar één dag in vroeger blijven. Als de zon die dag onder is gegaan, duik je in het water van de baai en je zwemt naar de zee. De brug is er nog niet in 1863. Je duikt vanaf de Handelskade bij het gebouw van Penha in het water en je zwemt. Zo kom je terug in de tijd.

En dan is de brug er weer wel.

Precies. En in onze tijd is het dan hooguit een seconde later.

En als je te laat bent?

Dan kom je niet meer terug, dan zit je gevangen in het verleden.

Voor altijd?

Ik weet nog niet alles, zei mijn vader.

Ieder hoofdstuk van De duik heeft een andere literaire stijl. Sjoerd Kuyper dicht, verhaalt, schrijft scenario's en moppen - en dat alles op adembenemend mooie wijze geïllustreerd door Sanne te Loo. Ook zij toont haar meest veelzijdige kant, met kleurrijke aquarellen, potloodtekeningen en zwartwitillustraties die aan linoleumsneden doen denken. Het resultaat is een avonturenverhaal, een verhaal over geschiedenis en liefde, en een kleurrijke ode aan het eiland Curaçao.


03-09-2014

Theatervoorstelling Zeemist

12 en 13 september in Theater MC

ZeemisyTheatergezelschap Lange Mannen maakte een muzikale voorstelling van het boek Zeemist van Mariëlle Sauers en Tineke Lemmens. In Zeemist vertelt een kind in poëtische en filosofische taal over zijn ziekte en naderende dood. Dat wat in zijn hoofd zit en daar niet hoort is voor hem een schelp, die groeit en op een dag terug zal keren naar zee. Door deze gedachte uit te werken en vorm te geven slaagt het kind erin om te gaan met zijn angsten en vragen. Met een samplemachine, geprojecteerde filmbeelden, en associatieve muziek wordt de belevingswereld van dit kind tot leven gebracht in de theatervoorstelling.

Zeemist wordt aangeboden aan theaters en scholen, in combinatie met een educatief programma waarin de kinderen worden uitgenodigd om te filosoferen over de thema's uit de voorstelling.

De try out en première zijn op 12 en 13 september in Theater MC, aanvang 20.00 uur.
Reserveren via 020-6065050 of www.mconline.nl

Tekst: Mariëlle van Sauers Spel: Gustav Borreman
Regie: Rob de Kuiper Muziek: Janfie van Strien
Produktie: Bas Steenstra
Website: www.lange-mannen.nl


25-08-2014

Uitmarkt 2014

Bezoek onze stand op de Amsterdam Uitmarkt

UitmarktOp zaterdag 30 en zondag 31 augustus kun je ons traditiegetrouw vinden op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt. Je vindt ons dit jaar in een extra grote boekenstand met kraamnummers 8, 9 en 10: een voor onze jeugdboeken, een gewijd aan John Green en een waarin je onder meer onze filosofische t-shirts en lichtbeschadigde non-fictieboeken kunt kopen.

Op beide dagen zijn er auteurs aanwezig om te signeren:

Zaterdag 30 augustus
12:00 - 14:00 uur Ilse Bos, Peter-Paul Rauwerda & Beatrijs Oerlemans
14:00 - 16:00 uur Mireille Geus, Mies van Hout & Margaretha van Andel
16:00 - 18:00 uur Kate McIntyre, Charlotte Dematons & Joyce Pool

Zondag 31 augustus
12:00 - 14:00 uur Koos Meinderts, Annette Fienieg & Gijs Wanders
14:00 - 16:00 uur Mariken Jongman, Marco Kunst & Marlies Verhelst
16:00 - 18:00 uur Ingrid & Dieter Schubert, Sjoerd Kuyper & Anke Kranendonk

Bekijk de plattegrond voor de exacte locatie van onze stands.


03-07-2014

Tienduizend euro van het Letterenfonds voor Ilse Bos

Letterenfonds deelt voor de tweede keer startersbeurzen uit

Ilse BosDit jaar deelt het Nederlands Letterenfonds voor de tweede keer startersbeurzen uit aan schrijvers die het afgelopen jaar zijn gedebuteerd. Ilse Bos, schrijfster van Troep, ontvangt dit jaar als een van de negen debutanten een beurs van maar liefst tienduizend euro om aan haar tweede boek te werken. Van de negen auteurs is ze de enige kinderboekenschrijver.

Op de site van het Nederlands Letterenfonds vind je de lijst van alle negen debutanten.

© foto: Linette Raven


02-07-2014

Nieuwe website Angela Prins

Kinderkeuken Stampot Janssen

PaprikaOp zoek naar (kook-)inspiratie? Angela Prins, schrijfster van de kinderkookboeken Patatje Zwaardvis, Bij ons is alles lekker en De smaak te pakken heeft nu haar eigen foodblog.

Op Kinderkeuken Stampot Janssen vind je interviews en reportages met culinaire bedrijven uit de buurt en in de stad Groningen (De Gezonde Apotheker, boerderij Arkema) maar ook recepten en inspiratie op voedingsgebied.

Kijk dus snel op www.kinderkeukenstampotjanssen.nl.


27-06-2014

Drie Vlag en Wimpels!

Vlag en WimpelGistermiddag zijn op de Midzomerkinderboekenborrel van CPNB de Griffels en Penselen van het jaar uitgereikt. Maar liefst drie Vlag en Wimpels van de Griffeljury waren voor auteurs van Lemniscaat: Marco Kunst kreeg een Vlag en Wimpel voor Vlieg!, Ellen van Velzen voor Jonge Vlieger en Mathilde Stein voor het prentenboek Prinses Pernilla en de reddende ridders, dat ze samen met Dorine de Vos maakte. Een overzicht van alle winnende titels en het juryrapport is te vinden op de website van de CPNB.

  Vlieg! Jonge Vlieger Prinses Pernilla en de reddende ridders


16-05-2014

Boekpresentatie Rafels van Rio

In Desmet Studio's in Amsterdam

Op 14 mei werd het boek Rafels van Rio van Gijs Wanders gelanceerd in Desmet Studio's in Amsterdam. Bondscoach Louis van Gaal ontving het eerste exemplaar. Van elk verkocht boek gaat een deel naar de IBISS Foundation van Nanko van Buuren, die goed werk doet in de sloppenwijken van Rio. De besloten presentatie werd door ongeveer 150 mensen bijgewoond. De Braziliaanse sfeer werd gebracht door zangeres Josee Koning en gitarist Kees Gelderblom. Een korte impressie van de avond, georganiseerd door uitgeverij Lemniscaat. Camera Hans Struik, montage Paul Bosman.

Optreden in Driebergen

Op maandag 26 mei vertelt Gijs Wanders over Rafels van Rio en zijn ervaringen in Brazilië bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen-Rijsenburg. Aanvang 20.15 uur, winkel en brasserie zijn vanaf 19.45 uur geopend. Toegang 5 euro. Reserveren wordt aanbevolen. Zie: boekhandeljacquesbaas.nl


13-05-2014

Nieuw verschenen:

Rafels van Rio - het verhaal van de favela's van Rio de Janeiro

Vandaag verschijnt Rafels van RioRafels van Rio, de nieuwe van Gijs Wanders. In zijn roman neemt de schrijver en journalist de lezer mee naar de favela's, de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Het verhaal toont de andere kant van het gastland van het WK Voetbal - een kant die niet onopgemerkt mag blijven.

De finale van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië staat op het punt te beginnen. Opeens doven de stadionlichten. Het wordt aardedonker in de voetbaltempel. Als de lampen weer aangaan, is de wereldcup verdwenen.

Wat is er gebeurd? Die zoektocht leidt naar de rafels van Rio de Janeiro: de favela's en hun bewoners. Naar Julia, wier dochtertje door een verdwaalde kogel werd gedood. Naar Renato, een verbitterde politieagent. En naar Hiago, een jongen die rondloopt met een afschuwelijk geheim.

Rafels van Rio op Facebook Twitter


12-05-2014

Sjoerd Kuyper is Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Sjoerd KuyperAfgelopen zaterdagavond kreeg Sjoerd Kuyper de hoge Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd hem opgespeld door burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen tijdens een feestavond ter gelegenheid van zijn veertigjarig schrijversjubileum, georganiseerd door door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren.

Sjoerd Kuyper vierde zijn jubileum met familie en vrienden, van wie onder meer Koos Meinderts en Jacques Vriens hem ook toespraken

Lees op lintjes.nl meer over wat deze onderscheiding precies inhoudt.


06-05-2014

Uitzending gemist

De 4 mei-voordracht van Jan Terlouw én zijn interview in DWDD

Afgelopen zondag hield Jan Terlouw de 4-meivoordracht in de Nieuwe Kerk voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Zijn voordracht raakte de toehoorders (zowel in de Nieuwe Kerk als de twee miljoen mensen die live meekeken) recht in het hart.

Maandag was de schrijver en oud-politicus te gast bij De Wereld Draait Door, waar Matthijs van Nieuwkerk hem opbiechtte dat hij jarenlang aan scenes in Oorlogswinter terugdacht tijdens de twee minuten stilte op 4 mei. Als voorbeeld gaf hij de scene waarin de vader van Michiel wordt gefusilleerd door de Duitsers. 'Het fusilleren van die vader van die jongen, dat vond ik zo aangrijpend en zo in één scene de oorlog beschrijvend', aldus de presentator. Bekijk het interview terug op de website van DWDD.

De voordracht is gratis na te lezen op 4en5mei.nl en hier terug te zien:


05-05-2014

Illustratiewedstrijd

Maar liefst 637 Nederlandse inzendingen

De deadline voor de Lemniscaat Illustratiewedstrijd is officieel verstreken; vanaf nu kan er geen werk meer worden ingezonden voor de wedstrijd. Van alle deelnemers die hun werk naar de uitgeverij in Rotterdam stuurden, hebben we maar liefst 637 inzendingen ontvangen. Daar komen ook nog de inzendingen bij die naar het adres in het Verenigd Koninkrijk zijn gestuurd.

Vanwege het hoge aantal deelnemers wordt de shortlist niet half mei, maar eind mei op de site gepubliceerd. Nog even geduld dus!

Inzendingen illustratiewedstrijd


28-04-2014

Nieuw verschenen

Alle Dieren Levend en Vrij van Mariken Jongman

Alle Dieren Levend en VrijGijs is stomverbaasd als Dietie uit zijn klas ineens aandacht voor hem heeft. Dietie is stoer, onverschrokken, trekt zich van niemand iets aan en Gijs is... gewoon Gijs. De normaalste jongen van Veenholten, Drenthe, Nederland.

Gijs wordt door Dietie een geheime organisatie binnengelokt, zó geheim dat hij niet eens weet waar hij aan meedoet. Pas tijdens zijn eerste nachtelijke missie ontdekt Gijs waar het om gaat: hij is lid van een dierenbevrijdingsorganisatie. Dieren horen niet in hokjes, vindt Dietie. Ze horen ook niet doodgemaakt te worden. Ze horen LEVEND en VRIJ, allemaal! Het zal wel, vindt Gijs. Hij is niet zo'n actievoerder. Eigenlijk gaan Dieties acties hem te ver. Maar het leven is ineens wel een stuk leuker en spannender.

Dan komt Dietie met een waanzinnig plan. Zo waanzinnig dat het niet normaal meer is.

Lees een voorproefje van dit boek op Issuu.


24-04-2014

Jan Terlouw houdt voordracht Nationale Dodenherdenking

Jan TerlouwDit jaar houdt Jan Terlouw de 4 mei-voordracht. Zijn lezing ‘En broederschap?' vindt plaats in de Nieuwe Kerk, voorafgaand aan Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam en wordt vanaf 18:50 uur live uitgezonden op Nederland 2.

Jan Terlouw maakte de Tweede Wereldoorlog zeer bewust mee. Een deel van zijn ervaringen gebruikte hij voor de bestseller Oorlogswinter. Het boek werd in 1973 bekroond met een Gouden Griffel en werd in 2008 verfilmd met Martijn Lakemeier in de rol van Michiel. De film trok meer dan een miljoen bezoekers en werd bekroond met drie Gouden Kalveren. In 2012 verscheen Kriegswinter, de Duitse vertaling van het jeugdboek.


23-04-2014

Het is Kinderboekwinkeldag!

Meer dan 70 auteurs en illustratoren treden gelijktijdig op

Vandaag is het Kinderboekwinkeldag! In kinderboekwinkels in het hele land zijn er optredens en leuke acties. Ook veel schrijvers en illustratoren van Lemniscaat kun je in het echt ontmoeten. Hier een overzicht:

KinderboekwinkeldagKinderboekwinkel Rapunsel (Assen)
Mies van Hout

De Groningse kinderboekwinkel
Kate Mcintyre
Tjibbe Veldkamp

Kinderboekwinkel De toverlantaarn (Leeuwarden)
Margaretha van Andel

Kinderboekwinkel De zevensprong (Tilburg)
Erik van Os

Kinderboekwinkel In de wolken (Voorburg)
Georgien Overwater

Naast deze zes Lemniscaatauteurs en -illustratoren treden nog veel meer bekende kinderboekenmakers op. Een overzicht en meer informatie vind je op kinderboekenwinkeldag.wordpress.com.


08-04-2014

Hotel De Grote L

Het enige jeugdboek dat twéé keer in DWDD wordt besproken

Gister werd Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper opnieuw besproken in De Wereld Draait Door. Beau van Erven Dorens, vader van vier zoons en ambassadeur van Vaders Voor Lezen, las een fragment voor uit het boek. Zelf leest de presentator het boek voor aan zijn vier zoons (8 tot 12 jaar oud), die volgens hem de hele tijd in een deuk liggen.

Je kunt het hier terugkijken (vanaf ongeveer 03:25 min):


25-03-2014

Vandaag is het Biegeldag!

En dit jaar bestaat Het sleutelkruid vijftig jaar

Vandaag is het Biegeldag! 25 maart is de geboortedag van een van de beste kinderboekenschrijvers van Nederland.

Omdat het in 2014 vijftig jaar geleden is dat Paul Biegel Het sleutelkruid schreef en definitief doorbrak als kinderboekenschrijver, verschijnt vandaag een gratis folder met daarin alle leverbare lees- én luisterboeken van de meesterverteller met het rovershart. Je kunt de folder gratis ophalen in de boekhandel of alvast digitaal bekijken op Issuu. Handig om aan te kruizen welke boeken je nog wilt lezen, maar ook fijn om gewoon lekker door te bladeren, want er staan mooie platen in van alle illustratoren die de boeken van Paul Biegel hebben geïllustreerd.

Kinderboekenschrijver, -dichter en Biegelvriend Edward van de Vendel vertelde gister al op EenVandaag over de meesterverteller en het boek waarmee hij definitief zijn naam vestigde. Je kunt het terugluisteren op de site van het radioprogramma.


17-03-2014

Stem op het beste boek voor de Kinderjury

Iedereen tussen de 6 en 12 jaar oud mag weer stemmen voor de Kinderjury op de drie allermooiste boeken uit 2013. Dat kan t/m 17 mei op kinderjury.nl of via het formulier dat te vinden is op school, in de bibliotheek of de boekhandel.

Om te helpen kiezen uit het enorme aanbod, is er een speciale tiplijst met vijftig boeken: 25 titels in leeftijdsgroep 6 t/m 9 jaar, en 25 boeken voor 10 t/m 12-jarigen. Met deze vier tips zijn wij het alvast hartgrondig eens:

Vlo en Stiekel. Vliegen zwammen Troep Vlieg! Lynn!

Vlo en Stiekel. Vliegen zwammen
Pieter Koolwijk & Linde Faas

Stiekel is terug. En hoe: omringd door vliegen! Als Vlo in de klas Stiekel ziet praten met een vlieg, weet hij het eigenlijk al: dit is het begin van nieuwe avonturen.

Troep
Ilse Bos & Linde Faas

Ze zijn met z'n dertienen. Een allegaartje van aangewaaide kinderen die samen een chaotisch maar prima bestaan leiden op een woonboot, terwijl hun moeder de wereld afstruint.

Vlieg!
Marco Kunst & Philip Hopman

Altijd als Marius langs kliniek Vreugdendal fietst, probeert hij niet te kijken naar de gekken achter het hek, maar hij kan het toch ook niet laten. Want waar ligt de grens tussen dromen en gek zijn?

Lynn!
Anke Kranendonk

Lekker stoer, grappig en gek op sport - dat is Linda. Maar dan zet één opmerking van haar gymjuf haar wereld op zijn kop: ‘Wie denk je wel dat je bent?'


11-03-2014

Hotel De Grote L in NS-stations in heel Nederland

Spot de poster en krijg er een cadeau!

Abri Hotel De Grote LVan 11 tot en met 18 maart hangt deze Hotel De Grote L-poster in abri's verspreid over stations in de grote steden van Nederland. Zie je er eentje hangen? Maak dan een foto en stuur die naar info@lemniscaat.nl. Onder de inzenders verloten we een door Sjoerd Kuyper himself gesigneerde poster naar keuze: óf een exemplaar van deze abriposter (100 x 80 cm!) óf een grote omslagposter van 60 x 40 cm.


05-03-2014

Een tipje van de sluier van Lemniscaat

Interview met uitgever Boele van Hensbroek bij OBA Live

Donderdag 6 maart is de uitgever van Lemniscaat, Jean Christophe Boele van Hensbroek, van 19:00 tot 20:00 uur te gast bij radioprogramma OBA Live. Hij wordt geïnterviewd door Mirjam Sterk over zijn hoop voor de toekomst en de rol die daarin voor boeken is weggelegd. Het programma wordt live uitgezonden op radio 5 en op obalive.nl (mét beeld).

De documentaire De Tiende Telg op Holland Doc

De documentaire De Tiende Telg, over de oprichters van uitgeverij Lemniscaat, is nu gratis terug te zien op de website van Holland Doc. De documentaire werd eerder ook uitgezonden door TV Rijnmond. 


03-03-2014

Hotel De Grote L

Hét jeugdboek van dit voorjaar

Hotel De Grote LHotel De Grote L, het nieuwste jeugdboek van Sjoerd Kuyper, is een hit! De eerste oplage van maar liefst 10.000 exemplaren is in een maand uitverkocht. Het boek prijkt deze week op nummer 18 van de bestseller top 60, waarmee het boek het bestverkopende jeugdboek van de week is.

En dat is nog niet alles: In het maandelijkse boekenpanel van De Wereld Draait Door werd Hotel De Grote L vorige week bejubeld door Gerda Aukes en de andere drie boekhandelaren. Het boek is 'hilarisch, verrassend én ontroerend' en 'een ode aan de fantasie', aldus de boekverkopers. Je kunt het fragment terugkijken op de website van DWDD.

Intussen nemen de mooie recensies over het jeugdboek alsmaar toe. Hotel De Grote L kreeg onder meer 5 sterren in de Volkskrant en 4,5 sterren in de Telegraaf.

Hotel De Grote L in DWDD


18-02-2014

Illustratiewedstrijd

Lemniscaat Illustratiewedstrijd

Wij zijn op zoek naar nieuw illustratietalent! Heb jij het idee voor dat ene bijzondere prentenboek dat alleen jij kunt maken? Dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen.

We hebben de befaamde Lemniscaat Illustratiewedstrijd nieuw leven ingeblazen. Tot 1 mei kan het illustratietalent van Nederland, Vlaanderen én Engeland dingen naar de hoofdprijs: het illustreren van het Lemniscaat Feestboekje, een masterclass Illustreren, een tentoonstelling in The Hive in Worcester en aandacht van vele internationale uitgevers.

Kijk voor deelname en meer informatie op lemniscaat.nl/illustratiewedstrijd.


03-02-2014

De nieuwe Sjoerd Kuyper

Het vijf-sterrenhotel onder de jeugdboeken

Hotel De Grote LAls de vader van Kos in het ziekenhuis belandt, moet Kos samen met zijn zussen het familiehotel draaiende houden. Maar een hotel runnen dat in grote geldnood verkeert met drie zussen die alles beter weten is makkelijker gezegd dan gedaan! Een humoristisch nieuw verhaal van een van de beste Nederlandse kinderboekenschrijvers.

Heb je jouw exemplaar van Hotel De Grote L op tijd geboekt bij de boekhandel? Afgelopen weekend verscheen dit nieuwe boek van Sjoerd Kuyper namelijk in de winkels. En het is de Theo Thijssen-prijswinnaar weer gelukt: Hotel De Grote L is een feest om te lezen, van ontroerend begin tot hilarisch einde.

Als het aan de recensenten ligt, wordt Hotel De Grote L een groot succes. Dit zijn de eerste reacties:

'Een lekker maf, temperamentvol boek.' - Trouw

'Kuyper lezen doet je bloed sneller stromen, tintelend van geluk.' - 5***** in NRC Handelsblad

'De eerste Griffelkandidaat van dit jaar heeft zich gemeld- Kinderboekenpraatjes.nl


27-01-2014

Lemniscaat schenkt 40.000 boeken aan de Openbare Bibliotheek

50 bibliotheken krijgen hun eigen Lemniscaatkast

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de uitgeverij doet Lemniscaat haar complete fonds cadeau aan vijftig Openbare Bibliotheken, plus alle boeken die in de toekomst zullen worden uitgegeven.

Het is een reactie op de grootschalige sluiting van bibliotheekvestiging en de inkrimping van de collecties van de nog bestaande bibliotheken. Voor de negatieve gevolgen daarvan - meer laaggeletterdheid, culturele verarming en minder succesvolle loopbaankansen voor kinderen - wordt ook al gewaarschuwd in het onderzoeksrapport dat Job Cohen vorige week overhandigde aan staatssecretaris Bussemaker.

Lemniscaat gelooft dat haar boeken thuishoren bij mensen thuis, in de boekhandels en zeker ook in de bibliotheken. Wij willen daar graag in investeren en hopen dat wij veel enthousiaste bibliothecarissen aan onze kant vinden.

De Nederlandse bibliothecarissen krijgen deze week een brief van de uitgeverij met de oproep een mail naar de uitgeverij te sturen als ze interesse hebben. De bibliotheken met de meest enthousiaste plannen krijgen de voorkeur.

Download het officiële persbericht.

UPDATE: download de brief die aan alle bibliotheken wordt verstuurd.


16-01-2014

Hotze de Roosprijs 2014

Drie Lemniscaatboeken genomineerd

Ieder jaar nomineert de gemeente Zaanstad twaalf jeugdboekendebuten van het afgelopen jaar voor de Hotze de Roosprijs. Alle leerlingen uit groep 6 en 7 lezen dan als de Zaanse Kinderjury de genomineerde boeken en kiezen daaruit hun lievelingsboek. Dit jaar zijn van Lemniscaat maar liefst drie debutanten genomineerd: Ilse Bos voor haar boek Troep, Ellen van Velzen met Jonge Vlieger en Beatrijs Oerlemans voor De sterrenkijker. Half mei sluit de stemperiode en worden de drie finalisten bekendgemaakt.

Troep Jonge Vlieger De sterrenkijker


15-01-2014

Bibliotheekmarkt 2014

Koop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken voor weinig

BibliotheekmarktOok dit jaar organiseren we weer een uitverkoopmarkt in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari kunt u lichtbeschadigde boeken kopen voor weinig.

Wat: uitverkoop van lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, YA- en volwassen non-fictieboeken.
Voor hoeveel: vanaf 2,50 euro per boek
Waar: in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Wanneer: zaterdag 1 februari, van 10:00 tot 15:00 uur
zondag 2 februari, van 13:00 tot 17:00 uur


03-01-2014

Pas verschenen: De knikkelares

Een vrolijk debuut van Kate McIntyre

De knikkelaresAls Martijn en Khalid op een zomerse dag een piepklein wezentje met felgroen haar op straat vinden, begint een groot avontuur. Lola is namelijk een knikkelares - een Robin Hood van het knikkerspel. En omdat Martijn per ongeluk haar beentje heeft gebroken, moeten de jongens haar werk overnemen: knikkers stelen van de knikkerkampioenen, en knikkers uitdelen aan kinderen die er veel te weinig hebben. Het moet allemaal in het grootste geheim gebeuren, maar dat is nog niet zo makkelijk met Martijns akelig nieuwsgierige zusje Marit in de buurt, en zijn broertje Tomas die het liefst alles wat hij tegenkomt in zijn mond wil steken... 

Tjibbe Veldkamp over De knikkelares:
'Lees dit boek! Hetis warm en grappig en een briljante mix van fantasie en realiteit.'


27-11-2013

Ik gaat voor Lemniscaat!

Lemniscaat pop-up store bij Polare Rotterdam

Lemniscaat pop-upstore DonnerVanaf komend weekend is er op de 2e verdieping van Polare Rotterdam een echte Lemniscaat pop-up store. Al onze boeken, van de historische jeugdromans van Thea Beckman via de prentenboeken van Charlotte Dematons tot de filosofie van Hans Achterhuis, zijn daar te bekijken, te voelen en te koop.

Gratis kalender in het openingsweekend

Zaterdag 30 november en zondag 1 december vieren we het openingsweekend. Er is van alles te doen: illustrator Alice Hoogstad maakt een levensgrote wandtekening, Anke Kranendonk is er op zondag om voor te lezen en kinderen krijgen een gratis poster als ze meedoen aan de kleurwedstrijd. Verder kunnen zij op de foto als Stiekel, een ansichtkaart sturen en geschminkt worden als de Gruffalo, als Woeste Willem of als Piepkleine muis. Bovendien krijgen de eerste 500 klanten een gratis Lemniscaatkalender!

Lemniscaatkalender 2014

We hopen jullie binnenkort te verwelkomen in de pop-up store! De openingstijden zijn dezelfde als die van Polare Rotterdam. Het adres is Lijnbaan 150.


21-11-2013

De Tiende Telg

Documentaire over de oprichters van uitgeverij Lemniscaat

De Tiende TelgOp 7 december 2013 zendt RTV Rijnmond de korte documentaire De Tiende Telg uit. Documentairemakers Christel Don en Gabriella Adèr schetsen een portret van de familie achter Lemniscaat, de bekendste kinderboekenuitgeverij van Nederland.

Uitgeverij Lemniscaat is precies 50 jaar geleden opgericht door het markante echtpaar Boele van Hensbroek, dat toen al een groot gezin bestaande uit negen kinderen had. De liefde voor de uitgeverij, het verzamelen van interessante mensen om zich heen en de antroposofische, kunstzinnige levensstijl waren belangrijk voor vader en moeder Boele van Hensbroek.

In de documentaire blikken een aantal kinderen Boele van Hensbroek terug op de komst van de tiende telg in het gezin, Lemniscaat, en de impact hiervan op het gezinsleven. Intussen is oudste zoon Jean Christophe druk bezig met de voorbereidingen van het grote jubileumfeest van Lemniscaat. Maar zullen de overige kinderen Boele hier aanwezig zijn...?

RTV Rijnmond zendt de korte documentaire (30 min.) uit op zaterdag 7 december vanaf 17:00. Vervolgens wordt De Tiende Telg de hele avond herhaald.

Twitter @detiendetelg


11-11-2013

In Memoriam

Op 93-jarige leeftijd is overleden

Marijke Boele van Hensbroek - Reesink
26 november 1919 - 6 november 2013

Samen met haar man, Jean Louis Boele van Hensbroek, richtte zij Lemniscaat op en bracht prachtige kinderboeken en inspiratie in het leven van velen.

Namens alle medewerkers van Lemniscaat
Jean Christophe Boele van Hensbroek

Woensdag 13 november nemen wij om 14:00 uur afscheid van Marijke in de Oude of Pancratiuskerk in Brummen.


04-11-2013

Nieuw verschenen

Moffel en Piertje vieren sinterklaas
Moffel en Piertje vieren kerst

Moffel en Piertje vieren SinterklaasMoffel en Piertje vieren kerstIedere kleuter kent Moffel en Piertje: het wekelijkse hoogtepunt van SchoolTV. De twee Koekeloere-vrienden zijn al jaren te bewonderen op de televisie en in de twee voorleesboeken Moffel en Piertje en Moffel en Piertje durven alles.

Nu verschijnt er een wel heel bijzondere verhalenbundel: het nieuwste voorleesboek is een omkeerboek! In november en begin december lees je samen de verhalen uit Moffel en Piertje vieren sinterklaas, na 5 december keer je het boek om en begin je aan de verhalen van Moffel en Piertje vieren kerst. Twee cadeautjes in één - een extra mooi cadeau voor op het verlanglijstje voor de Goedheiligman(nen).


31-10-2013

2 & 3 November 2013

Culturele zondag Op bezoek bij het boek in Utrecht

Aankomend weekend staat Utrecht in het teken van het boek. Zaterdag 2 en zondag 3 november zijn er allerlei activiteiten georganiseerd. Doe bijvoorbeeld mee aan de ontdekkingstocht langs boekenkasten en bekende schrijvers. Spot bekende boekenpersonages in de binnenstad, waaronder Coolman, en win Oeioeioei! van Hanna Kraan. Of ga naar Where the wild things are, de boekverfilming van Max en de maximonsters. Ook zijn er verschillende auteurs aanwezig; onder meer Koos Meinderts, Ingrid & Dieter Schubert en Sanne te Loo lezen voor.

Genoeg te doen dus! Bekijk het hele programma op de website.


30-10-2013

Boekenbeurs Antwerpen

Bezoek onze stand op de Boekenbeurs

BoekenbeursVan donderdag 31 oktober tot en met maandag 11 november vindt in Antwerpen de Boekenbeurs plaats. Twaalf dagen lang kun je in Antwerp Expo rondneuzen in meer dan 90 stands van uitgeverijen en boekhandels met samen meer dan 60.000 titels - en dan hebben we het nog niet eens over voorleesoptredens, signerende auteurs en allerlei activiteiten voor kinderen én volwassenen. Dat klinkt iedere lezer toch als muziek in de oren?

Ook Lemniscaat staat met een stand op de Boekenbeurs. Je kunt ons vinden in hal 2, standnummer 214. In onze stand kun je lekker de tijd nemen om door al onze boeken te bladeren en onze boeken, posters én de Gruffaloknuffels te kopen (jawel, ons hele fonds is aanwezig) en natuurlijk is er ook wat te beleven:

Vrijdag 1 november
10:00 - 14:00 uur
Laat je schminken als de Gruffalo

Zaterdag 2 november
11:00 - 13:00 uur Signeersessie Anke Kranendonk

Zondag 3 november
10:00 - 14:00 uur Laat je schminken als de Gruffalo

Donderdag 7 november
15:30 - 16:30 uur Signeersessie Marco Kunst

Vrijdag 8 november
15:30 - 16:30 uur Signeersessie Marco Kunst

Zondag 10 november
11:00 - 13:00 uur Signeersessie Ingrid en Dieter Schubert
13:30 - 15:30 uur Signeersessie Sjoerd Kuyper

Kinderen tot en met 11 jaar mogen de Boekenbeurs gratis bezoeken, volwassenen betalen vanaf €6 voor een toegangsbewijs. Kijk voor meer info en kortingsprijzen op de website.


08-10-2013

Complete Lemniscaatbibliotheek in Bibliotheek Rotterdam

Lemniscaat doet 850 boeken cadeau

Overhandiging LemniscaatbibliotheekTer gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Lemniscaat geeft uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek van alle boeken uit het fonds een exemplaar aan de Centrale Bibliotheek Rotterdam. De boeken komen in twee speciale Lemniscaatkasten te staan (één voor de jeugdboeken en één voor de volwassen non-fictie) en hebben een speciale Lemniscaatsticker op het omslag.

De uitgever deed de boeken cadeau tijdens de opening van het Kinderboekenfeest van de bibliotheek aan de directeur, Gert Staal. Bij de overhandiging waren ook de beroemde freestyle voetballer Soufiane Touzani en de Rotterdamse wethouder Antoinette Laan van Sport en Recreatie, Kunst en Cultuur en haar zoon aanwezig. Op aanraden van de zoon van de wethouder nam Touzani het Lemniscaatboek Right to Play in ontvangst om als eerste te lenen bij de bibliotheek.


02-10-2013

Een-euro-voorleesboekje

Oeioeioei! - met kortingsbonnen voor zes mooie voorleesboeken

Oeioeioei!Ter gelegenheid van het Jaar van het Voorlezen én het vijftigjarig jubileum van Lemniscaat verschijnt Oeioeioei!, een minivoorleesboekje van maar één euro. Het boekje bevat het boze heks-verhaal 'Een feest voor iedereen' van Hanna Kraan, geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. Daarnaast zijn achterin kortingsbonnen te vinden voor zes mooie grote voorleesboeken van Lemniscaat, namelijk:

De grote Robin (Sjoerd Kuyper & Marije Tolman),
Ik ben Krik, Krik ben ik
(Hanna Kraan & Mies van Hout),
Hier is de boze heks
(Hanna Kraan en Annemarie van Haeringen),
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
(Maria van Donkelaar & Sandra Klaassen),
Moffel en Piertje
(Lieneke Dijkzeul & Doesjka Bramlage) en
De hele wereld rond
(Martine van Rooijen, Maria van Donkelaar & Sandra Klaassen).

Op debozeheks.nl en de bijbehorende Facebookpagina, de website over Hanna Kraan en haar boeken, wordt het jubileumboekje verloot onder de bezoekers.


01-10-2013

Ontmoet onze auteurs en illustratoren

Het is Kinderboekenweek!

In de Kinderboekenweek komen vele auteurs en illustratoren achter hun typemachines, computers, schildersezels of schetsblokken vandaan om op te treden op scholen, bibliothken en boekhandels in heel Nederland. Hieronder vind je een overzicht van optredens die voor iedereen toegankelijk zijn. Kom je ook langs?

Woensdag 2 oktober
Piepkleine Muis-feest met Ingrid & Dieter Schubert bij Kinderboekwinkel De giraf in Dordrecht (meer info)
16:00 uur Pieter Koolwijk op het Kinderboekenfestival bij Podium Mozaiek in Amsterdam (meer info)

Zaterdag 5 oktober
Arnoud Wierstra bij boekhandel Jaspers in Badhoevedorp (meer info)
10:00 uur Koos Meinderts bij Boekhandel Quist in Bergen op Zoom
11:00 uur Hans Post in Bibliotheek Buiten in Almere (meer info)
14:00 uur Beatrijs Oerlemans in De Nieuwe Boekerij in Zeist {meer info)
14:00 uur Ilse Bos bij Boekhandel van de Ven in Soest (meer info)
14:00 uur Pieter Koolwijk bij boekhandel Vermeer in Emmen

Zondag 6 oktober
Kinderboekenfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam (meer info)
Première Muziektheater Woeste Willem in Theater Odeon, Zwolle (meer info)
14:30 uur Ilse Bos bij boekhandel Bloemendaal (meer info)
Mies van Hout bij boekhandel Huyser in Delft

Dinsdag 8 oktober
15:30 uur Marijke ten Cate bij Boekhandel Van der Meer in Noordwijk (meer info)

Woensdag 9 oktober
Pieter Koolwijk bij boekhandel Het Paard van Troje in Ede
14:00 uur Ilse Bos bij boekhandel Jaspers in Badhoevedorp (meer info)

Zaterdag 12 oktober
Anke Kranendonk bij boekhandel J.S. van Leeuwen in Schiedam
16:00 uur Ilse Bos bij boekhandel Pampus (meer info)

Zondag 13 oktober
Kinderboekenmarkt in het Atrium in Den Haag (website)
Kinderboekenparade in het Kinderboekenmuseum in Den Haag (meer info)
Première theatervoorstelling De gruffalo in theater de Krakeling, Amsterdam (website)


24-09-2013

Hasse Simonsdochter in het theater

Maak kans op gratis kaartjes!

Hasse Simonsdochter in het theaterAanstaand weekend gaat in Capelle aan den IJssel de theaterbewerking van Thea Beckmans Hasse Simonsdochter van Jongerentheater Quint in première. Wij mogen gratis kaartjes verloten voor de zaterdag- en zondagvoorstelling!

We verloten 2x2 kaartjes voor de voorstelling zaterdagavond 19:00 uur, en 2x2 voor de voorstelling op zondag 29 september om 14:00 uur. Beide voorstellingen zijn in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel.

Wat moet je doen om kans te maken? Stuur voor donderdag 09:00 uur een mailtje naar info@lemniscaat.nl met in het onderwerp 'Hasse Simonsdochter' en geef daarin antwoord op de volgende vraag: in welke stad speelt het verhaal van Hasse Simonsdochter zich af? De winnaars krijgen donderdagmiddag bericht.

De voorstelling van Jongerentheater Quint wordt ook nog vertoond in Krimpen aan den IJssel en Zuidplas (Zevenhuizen). Bekijk voor meer informatie de flyer:

Hasse Simonsdochter in het theater Hasse Simonsdochter in het theater


19-09-2013

Weer leverbaar

Het Madiba-boek: de lievelingsverhalen van Nelson Mandela

Het Madiba-boek'We willen niet echt zeggen, we willen niet echt zeggen dat wat we gaan vertellen waar gebeurd is.' Zo beginnen de Ashanti-vertellers hun verhaal. In de vele Afrikaanse verhalen in Het Madiba-boek vertellen ze hoe de kat de huisdier van de mens is geworden, waar het woord 'olifantengras' vandaan komt en nog veel meer.

Voor Het Madiba-boek verzamelde Nelson Mandela - Madiba is zijn naam in de Xhosa-clan waar hij vandaan komt -  zijn lievelingsverhalen, afkomstig uit alle delen van Afrika. Verschillende Afrikaanse kunstenaars illustreerden de traditionele vertellingen. Lees de diverse en kleurrijke verhalen en laat je meevoeren op een reis door de wereld van Nelson Mandela.


11-09-2013

Koos Meinderts dertig jaar kinderboekenschrijver

Vier Koos Meinderts' jubileum mee

Koos Meinderts schrijft al dertig jaar kinderboeken. Dat is een feestje waard! In de maand september vieren we dat met een nieuw boek, een speciaal auteursboekje, en allerlei optredens. Vier je het met ons mee?

Koos Meinderts

Feliciteer Koos Meinderts persoonlijk

Koos Meinderts treedt in diverse boekhandels op om zijn mooiste verhalen en gedichten te vertellen en voor te lezen. Je kunt hem op deze dagen persoonlijk feliciteren:

Zondag 8 september, 15:00 uur:
Boekhandel Stevens
in Hoofddorp
Zondag 15 september, 12:30 uur:
première van Meneer Hoedjes vangt een vis in het Kinderboekenmuseum
Zaterdag 21 september:
Boekhandel Verkaaik in Gouda
Zondag 22 september, 15:00 uur:
Circusfeestje van de Utrechtse Kinderboekwinkel in de Stadsschouwburg in Utrecht
Zaterdag 28 september:
Alice in Wonderland in Den Haag

Auteursboekje En de woorden kregen vleugels

En de woorden kregen vleugels

Bij alle boekhandels kun je het gratis auteursboekje En de woorden kregen vleugels ophalen. Daarin vertelt Koos Meinderts over de boeken, gedichten, liedjes en theaterstukken die hij heeft geschreven. Is het boekje al op bij jouw boekhandel? Laat de boekverkoper dan even bellen naar de uitgeverij, dan krijgt hij een nieuw stapeltje toegestuurd.

Meneer Hoedjes vangt een vis

Meneer Hoedjes vangt een vis

Niet alleen verschijnt het boek Meneer Hoedjes vangt een vis met nieuwe illustraties van Annette Fienieg; ook gaat in september de gelijknamige theatervoorstelling van Het Huis van Barm in première. Op 15 september is de allereerste voorstelling in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Er zijn nog kaartjes! Een kaartje voor de voorstelling kost € 2,50 exclusief de entree voor het museum. Je kunt telefonisch reserveren via het Kinderboekenmuseum, 070 - 3339666.

Alle Lemniscaatboeken met korting

Is je Koos Meinderts-bibliotheek nog niet compleet? Sla dan deze maand je slag, want de hele maand september zijn alle Lemniscaat-boeken van Koos Meinderts verkrijgbaar met korting.

De vuurtoren Ballade van de Dood De man in de wolken Het sneeuwmeisje Bij ons in de straat

Bij ons in het circus Keizer Lucas in de sneeuw Het regent zonlicht Verdriet is drie sokken


02-09-2013

Pas verschenen

Bert en Bart redden de wereld

Bert en Bart waren jongens. Ze hielden van ruimtewezens. Ze hielden van schieten. En iedereen hield van hun hilarische avonturen in Bert en Bart redden de wereld, het Kinderboekenweek-geschenk van 2011. Er was maar één probleem: ze waren niet in kleur.

Kees de Boer maakte alle illustraties van Bert en Bart redden de wereld opnieuw, nu in kleur. Tjibbe Veldkamp verzamelde nuttige Zurgh-info, en de klachten die waren binnengekomen, bijvoorbeeld van De Vereniging Van Aliens Die Ook In Dit Boek Hadden Gewild. Uitgeverij Lemniscaat maakte er een boek van, dit keer in gebonden editie.

Dus nu is-ie er: met extra strip, klachtenrubriek en spreekbeurteninfo over de Zurghs. Voor al die mensen die nog niet weten hoe je met Zurghs om moet gaan...

www.bertenbart.nl


30-08-2013

Uitmarkt 2013

Bezoek onze stand op de Amsterdam Uitmarkt

Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september kun je ons traditiegetrouw vinden op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt. Je vindt ons dit jaar in een extra grote jeugd- en YA-boekenstand met kraamnummer 58. Laat je schminken als de gruffalo, fotograferen als Stiekel of koop de nieuwste boeken en een mooie poster. Onze nieuwe non-fictieboeken zijn te vinden in de non-fictiestand, kraamnummer 62. Daar kun je onder het genot van een prosecco niet alleen mooie boeken vinden, maar ook onze populaire filosofische t-shirts.

Op beide dagen zijn er auteurs aanwezig om te signeren:

Zaterdag 31 augustus
Jeugd- en YA-boekenstand 58
12:00 - 14:00 Sjoerd Kuyper, Sanne te Loo & Koos Meinderts
14:00 - 16:00 Ilse Bos & Marco Kunst
Non-fictiestand 62:
13:00 - 15:00 Jowi Schmitz en Friso Spoelstra
14:00 - 16:00 Henk Steenhuis

Zondag 1 september
14:00 - 16:00 Anke Kranendonk, Ilse Bos & Eva Moraal

Bekijk de plattegrond voor de exacte locatie van onze stands.


26-08-2013

Presentatie De sterrenkijker

Uitnodiging De sterrenkijker


23-08-2013

15 september in Den Haag

Première voorstelling Meneer Hoedjes vangt een vis

Op zaterdag 15 september vindt de première plaats van de theatervoorstelling Meneer Hoedjes vangt een vis, naar het gelijknamige boek van Koos Meinderts en Annette Fienieg, in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Wil je erbij zijn? Reserveer voor €2,50, exclusief entree Kinderboekenmuseum, via 070-333 96 66 en krijg het jubileumboekje En de woorden kregen vleugels cadeau!

Meneer Hoedjes vangt een vis verschijnt in een nieuwe uitgave, volledig in kleur geïllustreerd door Annette Fienieg, ter ere van het dertigjarige jubileum van Koos Meinderts. Verteltheater Het Huis van Barm maakte een voorstelling aan de hand van het boek, dat een bewerking is van het Grimm-sprookje 'Van de visser en zijn vrouw'. Na afloop kun je het boek Meneer Hoedjes vangt een vis laten signeren door Koos Meinderts en Annette Fienieg, die zelf ook aanwezig zijn bij de première.


22-08-2013

Opnieuw verschenen

Gewist van Marco Kunst eindelijk weer in de winkels

GewistGewist, het jeugdboekendebuut van Marco Kunst, is weer verkrijgbaar. Nadat het boek een tijd niet in druk was, wordt het verhaal nieuw leven ingeblazen met een paperbackeditie, voorzien van een nieuw omslag.

Gewist gaat over Sigma-fi-alpha-277, kortweg Sig, die op een metrostation wordt opgeveegd door een railreiniger. Hij belandt op een vuilnisbelt buiten de veilige grenzen van de Stad en wordt door de Centrale Computer gewist uit de geheugens van iedereen die hem kende. Hij slaat op de vlucht, en op zijn tocht door de buitenwereld ontdekt hij voor het eerst wat regen en wind is. Wat pijn is, en verdriet en eenzaamheid. Toch komt hij als hij de buitenwereld met zijn bossen, meren en mysteries beter leert kennen, voor de moeilijkste keuze te staan: wil hij eigenlijk nog wel terug naar huis?

Marco Kunst won met deze sciencefictionroman won in 2007 het Charlotte Köhler Stipendium. Ook was het boek kerntitel voor de Jonge Jury. Recensenten vergeleken Gewist met de toekomstverhalen van Tonke Dragt en de klassieker Brave New World van Aldous Huxley.


29-07-2013

Tentoonstelling Linde Faas

Heel de maand augustus in boekhandel Veenendaal

Linde FaasIn augustus is op de eerste verdieping van boekhandel Veenendaal in Amersfoort een tentoonstelling te zien met werk van Linde Faas. Niet alleen kun je er originele illustraties bewonderen van Troep (van Ilse Bos) en Vlo en Stiekel (Pieter Koolwijk), maar de tentoonstelling bevat ook haar illustraties voor de Duitse uitgaven van Het sleutelkruid en De Rode Prinses van Paul Biegel, vrij werk en de animatiefilm Volgens de vogels die Linde Faas maakte als afstudeeropdracht.

Boekhandel Veenendaal over het werk van Linde Faas: 'Haar illustraties passen prachtig bij de sfeer van de verhalen, en hebben een humoristische en fantasierijke uitstraling. De illustraties vormen een hecht geheel met de geweldige tekst van de verschillende kinderboeken, maar de eigen kwaliteit van Linde Faas is onmiskenbaar. Hoogste tijd om nader kennis te maken met het werk van dit tekentalent.'


23-07-2013

Geboortedag Thea Beckman

Thea BeckmanVandaag is de geboortedag van Thea Beckman, schrijfster van vele klassieke Lemniscaatboeken. Ze is het meest bekend om haar historische jeugdromans, zoals Kruistocht in spijkerbroek, Hasse Simonsdochter en de trilogie over de Honderdjarige Oorlog, maar schreef ook de geliefde Thule-trilogie (die zich afspeelt in de toekomst) en boeken voor jongere kinderen zoals Wij zijn wegwerpkinderen en Mijn vader woont in Brazilië.

Thea Beckman overleed in 2004. Ze zou vandaag 90 jaar zijn geworden.

Wil je meer lezen over deze bijzondere schrijfster? Stuur dan een mailtje naar info@lemniscaat.nl om het gratis magazine DubbelePunt: Thea Beckman te ontvangen.


12-07-2013

Tienduizend euro van het Letterenfonds voor Ellen van Velzen

Debutante ontvangt de startersbeurs als enige jeugdboekenschrijver

Ellen van VelzenEllen van Velzen, die dit voorjaar debuteerde met Jonge Vlieger, ontvangt als enige jeugdboekenschrijver een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds van maar liefst tienduizend euro. In totaal ontvangen acht talentvolle schrijvers, geselecteerd uit een groep van 28 debutanten in verschillende literaire genres, hetzelfde bedrag als werkbeurs voor hun volgende project. In het geval van Ellen van Velzen is dat een jeugdboek waaraan ze momenteel werkt.


28-06-2013

Een bekroning voor De sleuteldrager

Marco Kunst ontvangt een Vlag en Wimpel van de Griffeljury

De sleuteldragerHet jeugdboek De sleuteldrager van Marco Kunst is bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Het jeugdboek, het Lemniscaatdebuut van Marco Kunst, beschrijft het koninkrijk Myr, waar de bewoners in de ban zijn van de Gruwel, die om de zoveel tijd op mysterieuze en onverwachte manier toeslaat. Timeo is opgegroeid in het woud rondom de stad Myr, waar hij lenig als een aap, stil als een slang over de boomtakken klautert. Hij is de eerste die ziet dat de wilde wikke met door het woud woekert en weet: de Gruwel is ontwaakt...

De jury vergeleek Marco Kunst met Tolkien (bekend van In de ban van de Ring) en vond De sleuteldrager 'een met vaart geschreven, spannende jeugdroman met krachtige natuurbeschrijvingen, die de lezer deelgenoot maakt van een eeuwenoude, magische wereld.'

Op pagina 18 van het juryrapport vind je de volledige tekst.


18-06-2013

Presentatie Vlo en Stiekel. Vliegen zwammen

Ontmoet Pieter Koolwijk op de presentatie van het tweede deel van Vlo en Stiekel

Vlo en Stiekel. Vliegen zwammenDonderdag 20 juni is om 15:30 uur de feestelijke presentatie van Vlo en Stiekel. Vliegen zwammen, het tweede boek over Vlo en zijn bijzondere vriendin Stiekel. Schuif aan bij schrijver Pieter Koolwijk aan de leestafel in het Cultuurcafé van Boekhandel Van der Meer in Noordwijk en hij vertelt honderduit over de twee vrienden en de avonturen die ze in het nieuwe verhaal beleven . Iedereen is van harte welkom!

Vliegen zwammen!

Als Vlo in de klas Stiekel ziet praten met een vlieg, weet hij het eigenlijk al. Dit is het begin van nieuwe avonturen. En geen avonturen waar hij op zit te wachten! Stiekel heeft juist de tijd van haar leven. Ze heeft opeens duizenden nieuwe vrienden, want er heerst net een vliegenplaag.

Vlo vertrouwt het allemaal niet. Hij merkt dat de voodoomoeder van Arjan iets in haar schild voert en dat meneer Grube, de conciërge, hen in de gaten houdt. Als Vlo doorheeft dat Stiekel wordt bedwelmd door het gezwam van de vliegen, komt hij in actie. En wordt zo steeds verder de magische wereld van Stiekel en haar vader binnengezogen.


29-05-2013

De castraat genomineerd voor Thea Beckmanprijs 2013

Joyce Pool een van de genomineerden voor het beste historische jeugdboek

De castraatOp zaterdag 21 september wordt bekend wie het beste historische jeugdboek van het afgelopen jaar heeft geschreven. De castraat van Joyce Pool is een van de vijf genomineerden voor de Thea Beckmanprijs 2013, die jaarlijks wordt uitgereikt.

Uit de longlist van 13 titels voor lezers vanaf 13 jaar selecteerde de jury naast De castraat deze vier kanshebbers: Malou van de mussen (Noëlla Elpers), Bajaar (Martha Heesen), De keerzijde van de keizer (Agave Kruijssen) en De kleuren van het getto (Aline Sax & Caryl Strzelecki).

Anna Woltz, de winnaar van de Thea Beckmanprijs 2012, onthult op 21 september in het themapark Archeon de winnaar. Met de uitreiking gaat ook het jaarlijks schrijversweekend van de Schrijvers van de Ronde Tafel van start. De aangesloten schrijvers zullen aanwezig zijn en voeren dit jaar een historisch proces op, lezen voor uit eigen werk en signeren hun boeken tijdens de boekverkoop.

Op zaterdag 21 september zal Anna Woltz, winnaar van de Thea Beckmanprijs 2012, tijdens het schrijversweekend in themapark Archeon onthullen wie de prijs in ontvangst mag nemen.


28-05-2013

Vlo en Stiekel genomineerd voor debuutprijs

Pieter Koolwijk is een van de drie genomineerden voor de Hotze de Roosprijs

Vlo en StiekelDe afgelopen maanden konden Zaanse leerlingen uit groep 6/7 hun stem uitbrengen op hun favoriete kinderboek, geschreven door een debutant.De kinderen waren erg enthousiast over de verschillende boeken en dat was te merken aan het grote aantal stemmen. Er zijn 507 stemmen uitgebracht en 3 genomineerden steken met kop en schouders boven de andere boeken uit... waaronder Vlo en Stiekel van Pieter Koolwijk en Linde Faas! De andere genomineerden zijn Jozua Douglas (De verschrikkelijke badmeester) en Theo Meijer (Mijn vader is een Dredhoofd).

Tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt op zondag 9 juni 2013 maakt wethouder Leny Vissers-Koopman bekend wie de Hotze de Roosprijs heeft gewonnen. De uitreiking van de Hotze de Roosprijs is rond 13.30 uur. De kinderboekenmarkt is van 10.00 - 16.00 uur op de Zaanse Schans in Zaandam.


24-05-2013

Pas verschenen: Troep

De jeugd van tegenwoordig leest alleen nog maar Troep

TroepZe zijn met z'n dertienen: Pola, Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Wolke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn en de tweeling Flip en Tuitje. Een bonte verzameling aangewaaide kinderen die samen een chaotisch maar prima bestaan leiden op een woonboot, terwijl hun moeder Taatje de wereld afstruint op zoek naar haar Grote Liefde.

Maar dat prettige leventje wordt bedreigd door mevrouw Wijfjes van het Zorgbureau, die niets liever wil dan de kinderen een Gelukkig en Veilig bestaan bieden. Dat is het begin van een wervelwind aan wonderlijke gebeurtenissen met terugkerende vaders, een avontuurlijke zoektocht naar een nieuwe ligplaats en vreemde ontmoetingen met 'Onbedoelden'.

Troep, het debuut van Ilse Bos, zit boordevol humor, eigenzinnigheid en verbeelding. Je sluit de dertien kinderen meteen in je hart!


13-05-2013

Twee keer in de prijzen voor de KJV

Erebos en Kulanjango bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

KulanjangoZowel Kulanjango van Gill Lewis als Erebos van Ursula Poznanski vielen zondag 12 mei in de prijzen op het KJV-feest in Brugge! Beide boeken werden verkozen als de beste jeugdboeken in de leeftijdsgroepen 10-12 jaar en 12-14 jaar.

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een publieksprijs voor jeugdboeken in zes verschillende leeftijdsgroepen. Per leeftijdsgroep zijn er tien verschillende boeken genomineerd; lezers stemmen vervolgens welke titel op nummer 1 komt te staan. De winnaars worden dan bekendgemaakt op het grootse KJV-feest in het Concertgebouw in Brugge, waar altijd veel auteurs en illustratoren aanwezig zijn.


02-05-2013

4 en 5 mei: Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Klassieke jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog die iedereen moet kennen

Oorlogswinter - Jan Terlouw

In de ijskoude winter van 1944/45 moet Michiel in zijn eentje een Engelse soldaat verborgen zien te houden. Ook verfilmd met Martijn Lakemeier als Michiel.

Oorlog zonder vrienden - Evert Hartman

Het eerste jeugdboek vanuit het perspectief van de zoon van een NSB-er.

Arnold twijfelt aan de Duitse propaganda, maar thuis kan hij hierover niet praten en op school vertrouwen ze hem niet. Eenzaam zoekt hij zijn eigen weg.

De rode handschoenAnke de Vries

Zuid-Frankrijk, 1944. Als Isabelle, de Joodse vriendin van Patrick, op een dag niet komt opdagen en ook nog haar rode handschoen achterlaat - het teken dat ze zou achterlaten als ze in gevaar was - weet Patrick dat ze is opgepakt. Kan hij haar nog helpen?


02-05-2013

Pas verschenen

Voetballen in de hemel

Ter ere van haar twintigjarige jubileum herschreef Anke Kranendonk haar debuut Van huilen krijg je dorst. Op 1 mei werd de omslag tijdens de feestelijke boekpresentatie bij Boekhandel Blokker bekendgemaakt (zie foto's op onze Facebookpagina).

In Voetballen in de hemel komt Kiets oom terug  uit Brazilië. Oom Levy is de beste voetballer die Kiet kent, maar na zijn terugkeer blijkt dat hij kanker heeft. Kiet en zijn oom blijven plezier maken, al weten ze dat Levy er niet lang meer zal zijn.

Een nieuw boek, met een nieuwe titel: Voetballen in de hemel, met een nieuwe omslag en illustraties van Peter-Paul Rauwerda.


01-05-2013

Anke Kranendonk-maand

Twintig jaar schrijfster

De hele maand mei vieren we het twintigjarige jubileum van Anke Kranendonk! Haar debuut verschijnt in een nieuwe uitgave onder de titel Voetballen in de hemel. Daarnaast zijn de tien Lemniscaatboeken van Anke de hele maand voor tien euro verkrijgbaar. Ook gaat de schrijfster langs bij boekhandels door heel Nederland.

Anke Kranendonk en Lemniscaat maakten een jubileumboekje waarin de schrijfster vertelt over alle boeken die ze in die twintig jaar schreef. Je kunt het gratis ophalen bij de boekhandel of hier downloaden.

www.ankekranendonk.nl


25-04-2013

Boekpresentatie

Voetballen in de hemel

Binnenkort verschijnt Voetballen in de hemel, het herschreven debuut van Anke Kranendonk. Op woensdag 1 mei vanaf 14:00 vindt de boekpresentatie plaats in boekhandel Blokker in Heemstede. Dit keer is het een extra feestelijke dag, omdat Anke Kranendonk dit jaar 20 jaar schrijver is!

Je bent van harte welkom om naar de presentatie te komen! Reserveer wel eerst even bij info@boekhandelblokker.nl.


25-04-2013

Pas verschenen: Vlieg!

Waar ligt de grens tussen dromen en gek zijn?

Vlieg!Marius is een dromer. Het liefst bouwt hij vliegers of kijkt hij naar de sterren, samen met zijn opa. Altijd als Marius door de duinen naar ht huis van zijn opa fietst, komt hij langs kliniek Vreugendal. Hij probeert niet te kijken naar de gekken achter het hek, maar kan het toch ook niet laten. Al lopen de rillingen hem over de rug.

Dan krijgt Marius het aan de stok met een jongen van wie wordt gefluisterd dat hij gek is. 'Vogelpoep', noemen ze hem. Marius begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. Wanneer ben je eigenlijk gek?

Vlieg! is het ontroerende nieuwe jeugdboek van Marco Kunst, voor iedereen die zich weleens afgevraagd heeft of hij anders is dan de anderen.

Kinderboekenschrijver Dolf Verroen zei over dit boek: 'Het is mooi, ontroerend, spannend en vooral boeiend. Ik wou dat ik het zelf geschreven had.'


18-04-2013

Lees Lynn!

En geef het boek daarna weer door

Lynn!Hoera, Lynn! is er! Het nieuwste boek van Anke Kranendonk ligt vanaf deze week in de winkels. Het boek verschijnt op een bijzonder moment: Anke Kranendonk viert dit jaar namelijk haar twintigjarig jubileum als schrijfster.

2 x 5 x gratis doorgeefboek

Onder onze Facebook- en Twittervolgers verloten we tien exemplaren van Lynn!. Twee keer vijf mensen die reageren op de Facebookpost of tweet krijgen het boek cadeau. Maar niet zomaar: na het lezen moet het boek doorgegeven worden aan iemand anders. Een echt doorgeefboek dus, zodat zoveel mogelijk lezers van het verhaal kunnen genieten. Je kunt nu reageren op Facebook of Twitter; de winnaars worden vrijdag 19 april gekozen!


11-04-2013

Kinderboekenflashmob

22 april bij kinderboekwinkel De boekenwurm

FlashmobHeb je ook een hart voor kinderboekwinkel De boekenwurm in Maastricht of voor de kleine kinderboekwinkels in het algemeen? Of lijkt het je gewoon leuk om (minstens!) 33 kinderboekenmakers tegelijkertijd te ontmoeten? Kom dan maandag 22 april naar de kinderboekenflashmob bij De boekenwurm in Maastricht!

Het gaat niet zo goed met kinderboekwinkel De Boekenwurm in Maastricht. Ondanks alle inspanningen van eigenaresse Hanneke Koene voor het leesonderwijs, de kinderboekenschrijvers en -illustratoren en de jeugdliteratuur in het algemeen dreigt de kinderboekwinkel gesloten te moeten worden.

Dat kan natuurlijk niet zomaar, vinden vele kinderboekenschrijvers en -illustratoren. Daarom organiseren ze samen, onder leiding van Manon Sikkel, een flashmob in de straat van de winkel. Alle schrijvers en illustratoren gaan er gelijktijdig voorlezen uit eigen werk. Daarna koopt iedereen een boek bij de winkel. Kom je mee actievoeren? Van Lemniscaat zijn in ieder geval Anna van Praag, Kees de Boer, Eva Moraal, Jowi Schmitz en Marco Kunst aanwezig.


25-03-2013

Biegeldag

De verjaardag van de meesterverteller

Paul BiegelVandaag is het Biegeldag: de geboortedag van Paul Biegel, de meesterverteller met het rovershart.

De geestelijk vader van de dwergjes van Tuil, Mijnewel en Jouweniet, de kleine kapitein en vele andere figuren, is al weer 88 jaar geleden ter wereld zijn gekomen. Zijn verhalen leven nog steeds. Welk verhaal van Paul Biegel is jouw favoriet?

In het Boekenweekgeschenk dat deze Boekenweek werd verspreid, staat het zwart op wit:  in de Literagenda van Kees van Kooten is ook Biegeldag opgenomen! Bekijk hier het bewijs.


25-03-2013

Week van het Luisterboek

Stem op De Gruffalo of op Juttertje Tim

Pas Week van het Luisterboek 2013in april is de Week van het Luisterboek, maar je kunt nu al stemmen voor het Luisterboek van het Jaar. Tussen de nominaties zijn twee luisterboekversies van Lemniscaattitels: De Gruffalo (Julia Donaldson & Axel Scheffler), voorgelezen door Lies Visschedijk en Juttertje Tim (Paul Biegel), voorgelezen door Jack Wouterse.

Je kunt op www.weekvanhetluisterboek.nl/stemmen fragmenten beluisteren en stemmen op het luisterboek dat je het allermooist vindt.


15-03-2013

Oeioeioeioeiii!

De boze heks is terug op tv

DebozeheksDe boze heks is terug! Vanaf 2 april wordt de televisieserie De verhalen van de boze heks weer uitgezonden op Zappelin, Nederland 3. Je kunt de afleveringen dan iedere dag bekijken rond 14:45 uur op Zappelin, met uitzondering van de woensdagen.

Tip: op de website van Zappelin kun je alvast een aantal afleveringen bekijken.


08-03-2013

Pas verschenen: Jonge Vlieger

Magisch debuut van Ellen van Velzen

Jonge VliegerLiefhebbers van de boeken van Tonke Dragt, Marco Kunst en de Tobie Lolness-boeken kunnen hun hart ophalen: met Ellen van Velzen is een nieuwe grote verteller opgestaan. Haar debuut Jonge Vlieger is een magisch verhaal vol geheimen, oeroude mysterieuze tradities en donkere schaduwen.

Zolang de inwoners zich kunnen herinneren, is het dorp waar Jani woont omringd door honderden vliegers, die dag en nacht in de lucht worden gehouden door twee mysterieuze vliegeraars: Oude Vlieger en Nieuwe Vlieger. Zij beschermen het dorp van oudsher tegen duistere krachten uit het woud, maar in het dorp worden ze niet meer helemaal serieus genomen. Want wie gelooft nou nog echt in het grote kwaad dat het dorp bedreigt?


06-03-2013

Kinderjury 2013

Stem op de drie mooiste boeken van 2012

KinderjuryBen je tussen de 6 en 12 jaar oud? Dan mag je vanaf vandaag stemmen voor de Kinderjury op de drie allermooiste boeken uit 2012. Om te helpen kiezen uit het enorme aanbod, is er een speciale tiplijst met vijftig boeken: 25 titels in leeftijdsgroep 6 t/m 9 jaar, en 25 boeken voor 10 t/m 12-jarigen.

En om het nog makkelijker te maken, geven wij jou ook nog eens drie tips: Bert en Bart en de zoen van de zombie (Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer), Vlo en Stiekel (Pieter Koolwijk & Linde Faas) en Munkel Trog (Janet Foxley & Georgien Overwater). Deze Lemniscaatboeken staan alle drie in de tiplijsten. Komt dat even goed uit! Je kunt t/m 17 mei op www.kinderjury.nl stemmen met je e-mailadres of via Hyves.


25-02-2013

Feest der Letteren

Ontmoet Sjoerd Kuyper en Simone van der Vlugt in de Bijenkorf

Simone van der VlugtZaterdag 9 maart vindt van 14:00 tot 16:00 uur het jaarlijkse Feest der Letteren van de Bijenkorf plaats in Amsterdam. Vele bekende auteurs signeren hun werk in de Lichthal, 1e etage, en worden live geïnterviewd in het Damcafé. Daarnaast vinden er door door de hele winkel heen verrassende literaire activiteten plaats.

Simone van der Vlugt signeert in de Lichthal en wordt om 15:00 uur geïnterviewd door radio- en televisiepresentatrice Mieke van der Weij in het Damcafé.

Sjoerd Kuyper leest om 13:30 tot 14:00 uur voor samen met Bert en Ernie (met wie je ook op de foto kan) en van 14:15 tot 14:45 uur uit zijn boeken op de afdeling Kindermode op de 4e etage.


25-02-2013

Lemniscaat pop-up store

Drie maanden lang bij Boekhandel Los

Lemniscaat pop-upstoreDrie maanden lang is de bovenverdieping van Boekhandel Los in Bussum gevuld met een pop-up store van Lemniscaat. Prentenboeken, jeugdboeken, YA-boeken, posters, kalenders... Alles ligt er. Zaterdag om 15:00 uur is de officiële opening, maar de winkel is nu al open.

Als je op een zaterdag langskomt, loopt je ook nog eens kans om een Lemniscaatauteur of -illustrator tegen te komen. 16 februari kwam Sjoerd Kuyper al voorlezen, en binnenkort komen ook deze BL-ers (bekende Lemniscaters) optreden:

2 maart Anke Kranendonk
9 maart Mies van Hout
30 maart Koos Meinderts & Annette Fienieg
6 april Philip Hopman
13 april Marco Kunst
20 april Ingrid en Dieter Schubert
27 april Jan Terlouw


21-02-2013

Koning van Katoren is Gouden Film

Meer dan 100.000 mensen bezochten de verfilming

Koning van Katoren filmeditieDe film Koning van Katoren heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken, wat betekent dat het de status van Gouden Film heeft bereikt.

Koning van Katoren is de verfilming van de gelijknamige jeugdboekenklassieker van Jan Terlouw. De film werd geregisseerd door Ben Sombogaart, die eerder de verfilming van Kruistocht in spijkerbroek maakte. De hoofdpersonen Stach en Kim worden vertolkt door Mingus Dagelet en Abbey Hoes.


20-02-2013

Overlijdensbericht

Otfried Preussler
20 oktober 1923 - 18 februari 2013

Otfried PreusslerOp maandag 18 februari 2013 is de Duitse kinderboekenschrijver Otfried Preussler overleden in Prien am Chiemsee, Duitsland. Hij is 89 jaar oud geworden.

Otfried Preussler werd op 20 oktober 1923 geboren in Reichenberg in Bohemen (Duitsland). Na de oorlog en vijf jaar Russisch krijgsgevangenschap verhuisde Preussler naar Beieren, waar hij tot 1970 onderwijzer was. Daarna wijdde hij zich volledig aan het schrijven.

In Nederland verschenen van zijn hand onder meer de jeugdboeken Sterke Wanja, Het spookje, De kleine heks, De kleine waterman, en Meester van de zwarte molen, waarvan de laatstgenoemde titel zijn bekendste boek was. Het werd bekroond met onder meer de Duitse en Europese Jeugdliteratuurprijs en in Nederland met een Zilveren Griffel. In 2010 verscheen ook de verfilming Krabat, met David Kross (The Reader) in de hoofdrol.

Lees hier het volledige overlijdensbericht.


08-02-2013

Filmrechten Ik heet Olivia verkocht

De regisseuse en scenarioschrijver zijn al bekend

Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doenHenneman Agency heeft samen met Anne de Clercq de filmrechten gekocht van Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen van Jowi Schmitz. Anne de Clercq (bekend van o.a. de tv-series Feuten, Floor Faber en S1ingle) zal de verfilming regisseren. Het scenario wordt geschreven door Karen van Holst Pellekaan (bekend als actrice en (co-)scenariste van o.a. Loenatik, De gelukkige huisvrouw en Achtste-groepers huilen niet) in samenwerking met Jowi Schmitz zelf.

Jowi Schmitz: 'Ik ben heel blij dat Anne Olivia gaat verfilmen en dat ik met Karen mee mag schrijven aan het scenario. Ik heb Olivia altijd voor me gezien, op die boot op het land, met haar rommelige vader. Dat ik haar nu ook écht ga zien, is een magisch vooruitzicht.'


22-01-2013

NOT 2013

Bezoek ons in de Kinderboekenstraat!

NOT 2013Ruim 400 exposanten staan dit jaar weer op De Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) 2013, de grootste vakbeurs voor het onderwijs. Natuurlijk staan ook wij weer met een stand in de Kinderboekenstraat in Hal 10.

In de Jaarbeurshallen in Utrecht vind je onze speciale jubileumstand in Hal 10, stand B010. Daar verkopen we niet alleen de juweeltjes uit ons fonds, maar ook onze prentenboekenposters (voor slechts 1 euro, de Lemniscaatkalender (voor 3 euro), vertelplaten en lichtbeschadigde boeken met korting. Natuurlijk kun je ook iedere dag terecht voor informatie over onze boeken of acties voor het onderwijs. Tot ziens in de Kinderboekenstraat!


16-01-2013

Duitse LUCHS-preis voor Ik heet Olivia

Olivia. Manchmal kommt das Glück von ganz allein

Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen

De Duitse vertaling van Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen van Jowi Schmitz is bekroond met de LUCHS-preis (de 'LYNX-prijs) van de maand januari!

De LUCHS-prijs is een prijs die de Duitse krant Zeit en het radiokanaal Bremen maandelijks uitreiken aan het mooiste kinderboek. In november wordt van alle twaalf titels het mooiste boek met de JahresLUCHS (de jaarLYNX), bekroond. 

'Olivia's tijdelijke leven na de dood van haar moeder en haar tijdelijke leven voordat ze volwassen wordt is treurig en tegelijkertijd grappig en ook vaak absurd', vindt de jury van de prijs. 'Op een rustige manier behande;t Jowi Schmitz grote thema's zoals de dood en volwassen worden. Ze schreef een roman vol metaforen en beeldspraak die nergens goedkoop worden en waar de lezer nog lang aan zal denken.'

Op 17 januari om 15:20 uur wordt Olivia besproken op Radio Bremen. Je kunt het meeluisteren via www.radiobremen.de/funkhauseuropa. Bekijk hier de pagina (en de mooie omslag!) van Olivia op de uitgeverij van de Duitse versie.


15-01-2013

200 jaar Grimm

Symposium in de Efteling - 14 maart 2013

Gebroeders GrimmHet jaar 2012 is alweer voorbij, maar de festiviteiten rondom het 200-jarig bestaan van de sprookjes van Grimm gaan gewoon door!

Op 14 maart vindt er een symposium plaats in de meest sprookjesachtige plek van Nederland: de Efteling. Daar spreken onderzoekers en schrijvers over het geheim achter de eeuwige jeugd van sprookjes en houden illustratoren Charlotte Dematons, Philip Hopman en Thé Tjong-King een paneldiscussie over het illustreren van Grimm. Bovendien onthult de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in de siertuin van de Efteling een heus standbeeld van de gebroeders Grimm, een ode aan de inspanning van het pretpark om het culturele erfgoed levend te houden.

Het symposium is voor iedereen die geïnteresseerd is in sprookjes, jeugdliteratuur, vertelkunst en overdracht van cultureel erfgoed tussen de generaties. De toegangsprijs is 65 euro (45 euro voor studenten) inclusief lunch. Aanmelden en het programma bekijken kan op 200jaargrimm.nl.


07-01-2013

Lijstjes

Het beste van 2012

2012Ook afgelopen maand verschenen ze weer: de eindejaarslijstjes. Het grootste nieuws, de beste films en natuurlijk: de mooiste boeken.

Lemniscaat ontbrak gelukkig ook dit jaar niet in de lijstjes. Drie titels werden door veel recensenten genoemd: Nederland van Charlotte Dematons, Liefde, liefde nog eens liefde van Mariken Jongman en Een weeffout in onze sterren van John Green.


Sevendays

Voor Sevendays maakten boekenkenners Jacqueline Ancona en Annemarie Terhell een overzicht van de seven mooiste boeken van 2012. Met een mooi plaatsje voor Liefde, liefde, nog eens liefde van Mariken Jongman en een ereplaats voor Een weeffout in onze sterren van John Green. Lees het artikel

NRC Handelsblad

In de top 3 van NRC-recensent Thomas de Veen staan maar liefst twee Lemniscaatboeken: Nederland, het prentenboek van Charlotte Dematons en ook hier Een weeffout in onze sterren van John Green, over wie hij zegt: 'Green stelt een nieuwe norm voor young adult-literatuur in een even intelligente als aangrijpende roman over leven, liefde en literatuur in tijden van kanker.'

In een artikel dat al in november verscheen stelde NRC ook een top 5 op van beste kookboeken. Met mest en vork van Alma Huisken en Doortje Stellwagen stond daarbij op de vierde plek. Op nummer 1 van beste prentenboeken staat Nederland en twee van de vijf beste jeugdboeken zijn Een weeffout in onze sterren (op 2) en Liefde, liefde, nog eens liefde (op 5).

Haarlems Dagblad

Ook Hanneke van den Berg noemt Een weeffout in onze sterren in haar top 5 van mooiste boeken. Op nummer twee staat Zwartgelakte nagels, het eerste prozaboek van Steven Herrick.

Dagblad van het Noorden

De cultuurrecensenten van Dagblad van het Noorden maakten alle negen een eigen top vijf van 2012. Harm de Jonge, jeugdboekenrecensent noemt twee Lemniscaatboeken: Nederland op nummer 5 en Liefde liefde, nog eens liefde op nummer 3.

Parool / Twente uit de kunst

Joukje Akveld besprak in Parool en Twente uit de kunst haar drie favoriete jeugdboeken van 2012. Eén daarvan was Liefde, liefde, nog eens liefde, waarvan ze vindt dat het boek van Mariken Jongman 'het meidenboekengenre ontstijgt'.

Jaapleest

Last but not least maakte Jaap Friso voor zijn website Jaapleest.nl een jaaroverzicht van 2012. 'Boek van het jaar' is voor hem Nederland, wat hem betreft 'dé kandidaat voor het Gouden Penseel'. Hij noemt het boek van Charlotte Dematons ook het beste prentenboek van het jaar. Het beste buitenlandse boek vond hij Een weeffout in onze sterren en ook de Theo Thijssen-prijs voor Sjoerd Kuyper en de verfilming van Koning van Katoren worden kort genoemd.

Update: Oprah

Wel een hele bijzondere aanvulling op het bovenstaande lijstje is het volgende: Een weeffout in onze sterren (of: The Fault in our Stars, zoals de Amerikaanse uitgave heet) wordt in O, het magazine van de Amerikaanse oud-talkshowhost Oprah genoemd als een van de beste boeken van 2012. Bekijk het hier.


30-11-2012

Jeugdliteratuur nu

Boeken op tv

Schooltv heeft een nieuw project: Jeugdliteratuur nu. Van veertig jeugdboeken worden korte animaties gemaakt, waaronder Blauw, Kulanjango, Aan de bal, De opmerkelijke observaties van Rits, De amulet en Erebos. De filmpjes zijn 's ochtends van 05:00 tot 06:00 op Nederland 3 te zien. Gelukkig zijn ze daarna ook te zien op www.schooltv.nl/beeldbank

Met het project Jeugdliteratuur nu wil Schooltv het lezen bevorderen van vmbo-leerlingen in de brugklas. 


21-11-2012

Mail en win kaartjes voor Koning van Katoren!

Koning van Katoren filmeditie

5 december gaat de verfilming van Koning van Katoren eindelijk in première. Ben je ook zo benieuwd naar de verfilming van de klassieker van Jan Terlouw? Dan ben je hier aan het goede adres - we mogen 2x2 bioscoopkaartjes voor de film weggeven!

Het enige wat je hoeft te doen, is vóór 1 december een mailtje sturen naar kelly@lemniscaat.nl met je adresgegevens en het antwoord op de volgende vraag:

Ben Sombogaart, de regisseur van de film van Koning van Katoren, regisseerde ook de verfilming van een andere jeugdboekenklassieker van Lemniscaat. Welke film was dat?


21-11-2012

Sinterklaastips

Lees je het liefst over de goede Sint?
Dit is wat je dan in je schoen vindt

Dansen op het dakDansen op het dak 
Hanna Kraan & Jung-Hee Spetter

Door dit boek kun je uren dwalen
Want het staat vol mooie platen en verhalen

(voor jonge kinderen)


Verboden voor SinterklaasVerboden voor Sinterklaas
Margriet Hogeweg & Kees de Boer

Fier is boos, want Sinterklaas bestaat niet
Als wraak vraagt hij een lastig cadeau aan Piet

(voor oudere kinderen)Sinterklaas bestaat!Sinterklaas bestaat!
Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt was jaren Sints adviseur
Nu kijkt hij terug aan de hand van foto's in kleur

(voor volwassenen)


20-11-2012

Kerstvakantietip: Jan Terlouw in het Kinderboekenmuseum

Activiteiten rondom de verfilmingen van de boeken van Jan Terlouw

KinderboekenmuseumDeze kerstvakantie staat het Kinderboekenmuseum in het teken van Jan Terlouw. Vanaf december is de verfilming van zijn beroemde boek Koning van Katoren in de bioscopen te zien. Eerder werden al Oorlogswinter en Briefgeheim verfilmd. Hoe is het als je boek een film wordt? Jan Terlouw vertelt je op donderdag 3 januari in het Kinderboekenmuseum precies hoe dat gaat. Mis het niet!

Het Kinderboekenmuseum heeft meer leuke filmactiviteiten in petto. Op elke filmset vind je een storyboard, een overzicht van hoe alle scènes eruit moeten zien. Kruip in de huid van de regisseur en maak jouw eigen storyboard. Sta je liever in de spotlights? Kom dan naar de exclusieve acteerworkshop. Samen met een ervaren actrice leer je een script uit Koning van Katoren en speel je de hoofdrol in je eigen film. Even pauze nemen van al het harde werk? Geniet dan van de mooiste verhalen van Jan Terlouw, verteld door een echte Verhalenverteller.

Kijk voor kaartjes, speciale openingen en meer informatie op www.kinderboekenmuseum.nl.


19-11-2012

Liefde, liefde, nog eens liefde bekroond

Mariken Jongman schreef het Beste Groninger Boek 2012

Liefde, liefde, nog eens liefdeMariken Jongman heeft voor haar boek Liefde, liefde, nog eens liefde de prijs voor het Beste Groninger Boek gewonnen! Dat werd zaterdag 17 november bekendgemaakt. Ze won de prijs in de categorie Fictie van onder andere Harm de Jongen (Vuurbom) en Anton Valens (Het boek Ont).

Uit het juryrapport:
'De hoofdprijs gaat naar de uitgave die volgens ons qua humor, originaliteit en schrijfstijl het meest geslaagd is. Een vakkundig opgebouwde problematiek zonder literair gewild te zijn. Een overtuigende inkijk in gedachten, gesprekken, te koesteren illusies en verliefdheden. Van een jeugdig personage wel te verstaan! En bovendien taalkundig heel vindingrijk. Heeft u al wel van het zazazorium gehoord? Leest u het volgend jaar maar in de Van Dale!

Er zijn boeken genoeg waarin je met de hoofdpersoon meeleeft naar haar en/of zijn eerste keer. Maar zelden zijn ze zo eerlijk, grappig en geruststellend als dit tweede boek over Kiek. Het hoeft niet perfect, niemand heeft dé antwoorden en dat gestuntel hoort er nou eenmaal bij. Liefde is gewoon ingewikkeld, of het nou om vaderliefde of een eerste liefde gaat. Maar gebroken harten herstellen, ook als er 'zo wild op is gesprongen dat het compleet tot smurrie is gestampt'. Dat je het maar weet.'


19-11-2012

Ontmoet Bram van der Vlugt

Sinterklaas bestaat!

sinterklaas bestaat

Bram van der Vlugt was jaren de vaste raadgever van Sinterklaas. In Sinterklaas bestaat! spreekt hij voor het vrijuit over de geheimen van de goedheiligman, met wie hij al zijn leven lang een innig contact onderhoudt. In het fotoboek Sinterklaas bestaat! komt onze Sinterklaastraditie in al zijn rijkdom voorbij.

Wil je Bram van der Vlugt of Sinterklaas in het echt ontmoeten?

Woensdag 21 november is Bram van der Vlugt vanaf 20.00 te gast in Kapel Jan van Besouw te Goirle. Kaartjes zijn te koop via Blz. Boekhandel Buitelaar.

Zaterdag 24 november is de Sint de hele dag in Amsterdam. Hij vaart door de grachten en bezoekt boekwinkels. 
10.30 uur Kinderboekwinkel Amsterdam, Rozengracht
12.00 uur Boekhandel Athenaeum, Spui
14.00 uur Scheltema Selexyz, Koningsplein
15.30 uur Kinderboekwinkel Helden & Boeven, Bosboom Toussaintstraat

Zaterdag 1 december bezoekt de Sint om 14:30 uur Selexyz Verwijs Den Haag. toegang is gratis.


06-11-2012

Verfilming Midden in de winternacht

Opnames met o.a. Derek de Lint, Jelka van Houten en Arjan Ederveen zijn begonnen

Midden in de winternachtMidden in de winternacht van Andreas Steinhöfel wordt verfilmd! De hoofdrol van Max, die in het boek Bertil heet, wordt gespeeld door Dennis Rensma (bekend van de film Mijn avonturen door V. Schwrm) en zijn zusje Kiki door Dana Goldberg (Het gordijnpaleis van Ollie Hartmoed). De volwassen hoofdrollen zijn voor onder andere Derek de Lint, Jelka van Houten, Arjan Ederveen en Carla Hardy. De film wordt geregisseerd door Lourens Blok (Van God los, Feuten). De film gaat op 4 december 2013 in première.

In Midden in de winternacht ziet Bertil (in de film Max), die niet in de kerstman gelooft, een hele grote eland door het dak vallen. Hij blijkt Meneer Eland te heten (in de film Moos) en is tijdens de proefrit van zijn baas - de kerstman - uit de bocht gevlogen. Nu moet hij vliegensvlug de Kerstman vinden, anders krijgt niemand een kerstcadeautje dit jaar. Zal het hen lukken de Kerstman te vinden en de slee op tijd weer in de lucht te krijgen?

De opnames van Midden in de winternacht vinden plaats in Nederland, België en Zweden. Voor het karakter van de pratende eland bouwt het Zweedse Effektstudion een volledig automatisch bestuurbare animatronic. De film wordt geproduceerd door Lemming Film in co-productie met het Zweedse Svensk Filmindustri, Davaj Film en het Belgische Anchorage Entertainment. De film wordt mede gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, Swedish Film Institute en Filmpool Nord. De distributie is in handen van Benelux Film Distributors, die dat dit jaar ook doen voor de verfilming van Koning van Katoren.

Midden in de winternacht


05-11-2012

Lezing over de gebroeders Grimm

Die Göttinger Sieben - De gebroeders Grimm als taalarcheologen, rechtsgeleerden en activisten

De sprookjes van GrimmDe gebroeders Grimm zijn met hun verzamelde sprookjes wereldwijd beroemd geworden. Maar hun betekenis gaat veel verder dan het voor de mensheid optekenen en bewaren van sprookjes als cultureel erfgoed, waarmee zij in ruim 170 landen bekend zijn geraakt. Zij genoten in hun land vooral vermaardheid als rechtsgeleerden, schrijvers en taalarcheologen. Als activisten in politiek woelige tijden kwamen zij op voor vrije burgers die geen knechtschap dulden, hetgeen de broers in 1848 op verbanning kwam te staan.

Directeur Bernhard Lauer van het Grimm Museum en vicevoorzitter van de Duitse Grimm Gesellschaft, zelf een bekende auteur en spreker over dit onderwerp, verzorgt deze lezing over hun bewogen leven en fenomenale prestaties. Er is na afloop ruimte voor vragen en discussie onder leiding van Germanist Ewout van der Knaap (Universiteit Utrecht).

Wanneer: Vrijdag 16 november,  aanvang 20.00 uur
Waar: Duitse Internationale School, Van Bleiswijkstraat 125, Den Haag
Toegangsprijs: 6 euro
Aanmelding is niet noodzakelijk maar wordt wel op prijs gesteld. Zend een mailtje met uw naam naar info@deutschebib.de.

De lezing sluit twee Grimm-projectweken af waarin docenten en studenten van de Duitse Internationale Schule en de Duinoord-School in Den Haag samenwerken met de Duitse Bibliotheek in Den Haag. 2013 is uitgeroepen tot het Grimm herdenkingsjaar. Onder meer vindt een groot symposium plaats bij de Efteling op 14 maart.


26-10-2012

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Hal 2, stand 214

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Van 31 oktober tot en met 11 november vindt de 76e editie van de Antwerpse Boekenbeurs plaats. Deze boekenbeurs is een enorm paradijs voor boekenliefhebbers, met 4 hallen met 98 stands (van o.a. 16 boekwinkels en 63 uitgeverijen) en meer dan 60.000 boeken. Natuurlijk kan Lemniscaat daar niet ontbreken!

In hal 2, stand 214 vind je ons naast uitgeverij De Eenhoorn. Daar verkopen we onze boeken, posters en kaarten, zowel uit ons jeugd-, Young Adult- als ons volwassenenfonds. Op twee dagen zijn er signerende auteurs aanwezig in de stand:

Donderdag 1 november
13:00 - 15:00 Charlotte Dematons

Zaterdag 10 november
11:00 - 13:00 Marije Tolman, Koos Meinderts en Annette Fienieg
14:00 - 16:00 Ingrid en Dieter Schubert

Tip: ben je van plan om langs te komen? Check dan de druktemeter van de Boekenbeurs om een perfecte dag te plannen.


17-10-2012

Sjoerd Kuyper bij Tijd voor MAX

Sjoerd KuyperSjoerd Kuyper was te gast bij Tijd voor MAX, waar hij vertelde over zijn Theo Thijssen-prijs, opa zijn en lezen en schrijven. Op de website van Tijd voor MAX kun je de uitzending bekijken(het interview met Sjoerd Kuyper begint vanaf ongeveer 25:00 min).

Neem ook even een kijkje op de website, want tot 23 oktober kun je De grote Robin winnen!


17-10-2012

Stem voor de Jonge Jury!

Op bijvoorbeeld Erebos of Kulanjango

Jonge JuryDe stemperiode voor de Jonge Jury is weer begonnen! Tot 1 maart 2013 kunnen jongeren tussen de 12 en 15 jaar stemmen op hun favoriete boek uit 2011.

Je mag stemmen op ieder boek dat in 2011 is verschenen, maar om het kiezen wat makkelijker te maken heeft een deskundige jury twintig kerntitels geselecteerd. Twee daarvan zijn van Lemniscaat: Erebos van Ursula Poznanski en Kulanjango van Gill Lewis.

De vijf boeken die de meeste stemmen ontvangen, worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 17 april 2013 in het AFAS Circustheater te Scheveningen wordt de winnaar bekendgemaakt. Vorig jaar stemden zo'n 65.000 jongeren voor de Jonge Jury.

Je kunt hier stemmen!


16-10-2012

Koning van Katoren

De filmeditie en trailer zijn verschenen!

Koning van Katoren filmeditieNog anderhalve maand totdat Koning van Katoren in de bioscoop draait... De filmeditie van het boek ligt in ieder geval vanaf deze week in de winkels. Met de filmposter op de voorkant en een speciaal fotokatern met stills uit de film is deze speciale uitgave onmisbaar voor fans van Stach, Jan Terlouw, Mingus Dagelet of Abby Hoes!

Vanaf donderdag wordt ook de officiële trailer van de film in de bioscopen gedraaid en hangen de eerste posters in de theaters. Bekijk hier de spannende trailer:


16-10-2012

Nominatie voor Mariken Jongman

Liefde, liefde, nog eens liefde op de shortlist voor Beste Groninger Boek

Liefde, liefde, nog eens liefdeLiefde, liefde, nog eens liefde van Mariken Jongman maakt kans op de prijs van het Beste Groninger Boek! Samen met vier andere titels staat ze op de shortlist in de categorie Fictie. Op zaterdag 17 november om 16:00 uur worden de winnaars bekendgemaakt tijdens prozafestival  Het Grote Gebeuren in de Centrale Bibliotheek Groningen. Kaartjes voor het festival zijn te verkrijgen bij de Bibliotheek Groningen, ForumImages en boekhandel Scholtens & De Slegte.

Voor de prijs van het Beste Groninger Boek maken alleen boeken kans die zich afspelen ín of gaan óver Groningen, of boeken die geschreven zijn door een Groninger. Het laatste geldt voor Mariken Jongman: hoewel ze is geboren in Amsterdam, woont ze sinds haar studie in Groningen.

Liefde, liefde, nog eens liefde gaat over Kiek, die met haar beste vriendin afspreekt dat ze nog voordat ze zestien worden met iemand naar bed gaan. Maar hoe pak je dat aan?


09-10-2012

Kinderboekenmarkt

14 oktober in het Atrium in Den Haag

KinderboekenmarktAl 35 jaar wordt de Kinderboekenweek traditioneel afgesloten met de Kinderboekenmarkt in het stadhuis van Den Haag. Ook dit jaar vindt de markt op 14 oktober plaats in het Atrium, geheel in de Hallo Wereld-sfeer van de Kinderboekenweek. Zo zijn er onder andere workshops Hindi en Arabisch schrijven en kun je geschminkt worden als een tropisch dier. Natuurlijk zijn er ook vele schrijvers en illustratoren die je boek met een handtekening kunnen verrijken, zoals Philip Hopman (in de stand van Boekwinkel Silvester).

Ook wij zijn aanwezig met een stand met onze nieuwste boeken. Bovendien komen Carolien Ceton en Alice Hoogstad van 12:00 tot 14:00 uur signeren. Tot dan!

www.kinderboekenmarkt.nl


09-10-2012

Kinderboekenparade

14 oktober in het Kinderboekenmuseum

Kinderboekenparade 2012Op zondag 14 oktober sluit het Kinderboekenmuseum de Kinderboekenweek af met het gratis festival de Kinderboekenparade. Jan Terlouw, Ingrid en Dieter Schubert, Sjoerd Kuyper, Martijn van der Linden en vele anderen zijn van de partij. Jij toch ook?

Lekker dansen op de Mees Kees-show of je eigen gedichtanimatie maken op een iPad. Op de Kinderboekenparade is van alles te doen en te beleven. Optredens, tekendemonstraties, workshops en meer! Het festival wordt om 11:00 uur feestelijk geopend door Tosca Menten, schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk. Zorg dat je erbij bent!

De Kinderboekenparade is gratis en vindt plaats bij het Kinderboekenmuseum, naast Den Haag Centraal. Dus makkelijk bereikbaar met de tram, bus en trein.

Kijk voor meer informatie op www.kinderboekenmuseum.nl.


04-10-2012

Bert en Bart zijn terug!

De hele Kinderboekenweek slechts 5 euro!

Bert en Bart en de zoen van de zombie

Bert en Bart zijn terug! De twee helden van het Kinderboekenweekgeschenk van 2011 beleven een nieuw avontuur in Bert en Bart en de zoen van de zombie. Dit keer volledig in kleur, met harde kaft en met meer dan 46 zombies. Koop 'm snel, want alleen in de Kinderboekenweek is het boek in prijs verlaagd van 12,95 naar 5 euro. Cool!

Check ook www.bertenbart.nl.


03-10-2012

Carolien Ceton op de radio

Carolien Ceton vertelt over Hoog boven de wolken

Hoog boven de wolkenDinsdagavond was Carolien Ceton (Hoog boven de wolken) samen met Eva Moraal (Overstroomd) te gast bij radioprogramma Het oog op morgen. Daar vertelden ze wat het verschil is in het schrijven voor volwassenen en jongeren of kinderen.

Je kunt het item hier terugluisteren (voorafgegaan door A Hard Rain's Gonna Fall, een nummer van Bob Dylan dat in Overstroomd een belangrijke rol speelt), vanaf ongeveer 44:00 min.


19-09-2012

Kinderboekenweek 2012

Waar treden onze auteurs en illustratoren op?

Ligt je handtekeningenboekje klaar? Tijdens de Kinderboekenweek reizen veel van onze auteurs en illustratoren weer heel Nederland door. Bij de volgende boekhandels en bibliotheken kun je in de Kinderboekenweek langsgaan om je boek te laten signeren:

woensdag 03-10-2012
Charlotte Dematons, Boekhandel Blokker in Heemstede
Pieter Koolwijk, Boekhandel Haasbeek in Alphen a/d Rijn

donderdag 04-10-2012
Charlotte Dematons, Kinderboekhandel De boekendoos in Assen

vrijdag 05-10-2012
Charlotte Dematons, Bouwman boeken in De Bilt

Zaterdag 06-10-2012
Charlotte Dematons, Silvester Zoetermeer
Pieter Koolwijk, Boekhandel De Plantage Vermeer in Emmen
Mies van Hout, Boekhandel Van Kooten in Veenendaal
Ingrid & Dieter Schubert, Selexyz Van Piere in Eindhoven
Sjoerd Kuyper, Bibliotheek Noordwest Veluwe, Harderwijk

Zondag 07-10-2012
Ingrid & Dieter Schubert, OBA in Amsterdam
Charlotte Dematons, Dok Bibliotheek in Delft
Mies van Hout, Bibliotheek Doetinchem
Maranke Rinck en Martijn van der Linden, Centrale Bibliotheek Rotterdam

Maandag 08-10-2012
Charlotte Dematons, Bruna Rosmalen

Woensdag, 10-10-2012
Charlotte Dematons, Paagman in Den Haag
Mies van Hout, Bouwman Boeken in De Bilt
Pieter Koolwijk, Boekhandel van der Meer in Noordwijk

Donderdag, 11-10-2012
Charlotte Dematons, Kiekeboek in Haarlem
Pieter Koolwijk, De nieuwe Boekhandel in Amsterdam

Vrjdag, 12-10-2012
Charlotte Dematons, boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen

Zaterdag 13-10-2012
Charlotte Dematons, boekhandel Los in Bussum
Pieter Koolwijk, Boekhandel Post Scriptum in Schiedam

Zondag 14-10-2012
Charlotte Dematons, Nooitgenoeg in Den Bosch
Kinderboekenmarkt in het Atrium, Den Haag
Kinderboekenparade in het Kinderboekenmuseum, Den Haag


18-09-2012

Anna van Praag doet boekhandelstour

Lees en dans mee!

Kom hier Rosa

Woensdag 19 september is de feestelijke presentatie van Kom hier Rosa, het eerste boek bij Lemniscaat van Anna van Praag. Anna van Praag leest voor, en haar dochter Chaia geeft een spetterende flamencoworkshop. De presentatie is de start van een boekhandelstour van Anna én Chaia door Nederland. Ook zin om het Spaanse temperament in jezelf wakker te dansen? Dit zijn de boekhandels waar moeder en dochter de komende dagen op zullen treden:

Donderdag 20-09: Selexyz Broese Utrecht om 19:00 uur
Vrijdag 21-09: Kinderboekwinkel De Boekenwurm, Maastricht
Zaterdag 22-09: Boekhandel H. de Vries in Haarlem, tussen 14:00 en 15:00 uur


17-09-2012

Net verschenen: Munkel Trog

Humoristisch debuut

Munkel Trog is misschien wel het grappigste debuut van het jaar. Het verhaal van de Engelse schrijfster Janet Foxley won de Times/Chicken House Children's Fiction Competition (2010) en werd in Engeland een groot succes. Het boek verschijnt in maar liefst twintig landen en de filmrechten zijn verkocht aan Sony Pictures Animation.

'Hij had een prachtige huid (grijs met hier en daar een harige wrat), pa's borstelige wenkbrauwen en vlezige neus en ma's uitpuilende ogen en scheve gele tanden.
Alleen zijn lengte deugde niet. Hij was gewoon te klein om een reus te zijn.'

Georgien Overwater, bekend van de illustraties van de Dr. Proktor-boeken van Jo Nesbø, maakte voor de Nederlandse uitgave perfect passende, humoristische, kleurrijke en gedetailleerde illustraties.

Munkel Trog ligt vanaf vandaag in de winkels. Lachen!


05-09-2012

De Katoren Verkiezingskrant

Zeven werken voor zeven partijen

Katoren verkiezingskrantJeugdboekenschrijver en oud-politicus Jan Terlouw schreef Koning van Katoren meer dan veertig jaar geleden, maar de zeven problemen die Stach moet oplossen voordat hij koning mag worden zijn nog steeds actueel. Daarom maakten we een verkiezingskrant waarin zeven lijsttrekkers (Emile Roemer, Sybrand Buma, Geert Wilders, Jolande Sap, Alexander Pechtold, Edith Schippers en Diederik Samsom) hun antwoord geven op de zeven schijnbaar onmogelijke werken. Natuurlijk ontbreekt Jan Terlouw zelf ook niet.

In Trouw van vandaag vertellen de lijsttrekkers hun mening over de Schuifelende Kerken van Uikemene en de Stenen Stoel van Stellingwoude. Je kunt de rest van de verkiezingskrant hier downloaden.


03-09-2012

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Vijf Lemniscaatboeken genomineerd voor de KJV

KJVDe Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een publieksprijs voor jeugdboeken in zes verschillende leeftijdsgroepen. Per leeftijdsgroep zijn er tien verschillende boeken genomineerd. In totaal zitten daar vijf Lemniscaatboeken tussen:

Dit schooljaar beginnen de juryleden met lezen. Op het grote KJV-feest in het Concertgebouw Brugge op 12 mei 2013 worden de winnende titels bekendgemaakt.


03-09-2012

Pas verschenen: Kom hier Rosa

Kom hier, Rosa

'Dit boek moet gelezen worden en er moet over gepraat worden. Dat verdient Van Praag met haar sterke, gedurfde, hoge inzet.'
Edward van de Vendel

Sita en Lot zijn al jaren bevriend: twee Nederlandse meisjes, volkomen ingeburgerd in het Spaanse dorpje waar de vader van Lot een restaurant runt, en de ouders van Sita een yogaboerderij leiden.

Maar naarmate de meiden ouder worden, wordt hun vriendschap ingewikkelder. Terwijl Lot nog graag op haar paard een zelfbedachte elfenwereld in trekt, voelt Sita zich steeds meer aangetrokken tot een ander leven. Lot begrijpt steeds minder van haar beste vriendin en voelt zich in de steek gelaten. Tot overmaat van ramp spat de droom van een lang en gelukkig leven in Spanje plotseling uiteen, als de ouders van Sita door de crisis hun boerderij niet overeind kunnen houden en het huwelijk van de ouders van Lot barst. De vader van Lot blijft in Spanje, maar de rest trekt terug naar Nederland.

Kom hier, Rosa is het eerste boek van Anna van Praag dat bij Lemniscaat verschijnt. Samen met haar man en drie dochters woont ze in Spanje. Over haar nieuwe leven op de zigeunerboerderij lees je meer op www.annavanpraag.nl.


30-08-2012

Lemniscaat niet aanwezig op Manuscripta

1 en 2 september in Amsterdam

Manuscripta

Zaterdag 1 september en zondag 2 september vindt Manuscripta weer plaats, de traditionele opening van het boekenseizoen. Dit jaar is Lemniscaat om verschillende redenen helaas niet met een stand aanwezig op Manuscripta. 

Wilt u ons als pers, boekhandelaar of lezer toch graag spreken? Dan kunt u ons uiteraard altijd bereiken per telefoon (010 - 206 29 29) of per e-mail (info@lemniscaat.nl). Onze aanbiedingsfolders kunt u bekijken op onze boekhandelspagina.


29-08-2012

Pas verschenen

De grote Robin: alle bekroonde Robinverhalen in één bundel

De grote Robin

Perfect op tijd! Precies een maand voordat Sjoerd Kuyper de prestigieuze Theo Thijssen-prijs ontvangt, verschijnt De grote Robin, een bundel van alle bekroonde verhalen die hij schreef over de kleuter Robin: Robin en Suze, Robin en God en Robin is verliefd. Speciaal voor de verhalenbundel maakte Marije Tolman prachtige nieuwe kleurenillustraties.

Sjoerd Kuyper schreef negen boeken over de kleuter Robin, wiens avonturen voor een groot deel op zijn eigen jeugd zijn gebaseerd.  Vorig jaar verscheen het laatste deel, O rode papaver, boem pats knal!, waarin Robins avonturen voor het eerst werden geïllustreerd door Marije Tolman. Het boek wordt in oktober met een Zilveren Griffel bekroond.


23-07-2012

Wil jij een rol in Koning van Katoren?

Poster Koning van Katoren

Klik hier voor het officiële persbericht.


20-07-2012

Koning van Katoren - de film

Bekijk nu de teasertrailer met de eerste beelden!

Ben je ook zo benieuwd naar de verfilming van Koning van Katoren? Bekijk dan meteen de  teasertrailer! Vanaf vandaag is de teasertrailer online en te zien in bioscopen in heel Nederland. De film zelf draait vanaf 5 december. Kijk voor meer info op koningvankatorendefilm.nl!


18-07-2012

Net verschenen

Coolman is terug!

Het nieuwe boek over Kai en zijn lastige superheldenvriend is weer een doldwaas avontuur vol achtervolgingen, gangsters en een onbekende opa. Coolman en ik. Actie! ligt nu in de winkels!

Na Coolman en ik en Coolman en ik. Yes!!! maakten Rüdiger Bertram en Heribert Schulmeyer dit derde deel over Kai en Coolman.

In dit stripje kondigen Kai en Coolman zelf hun derde boek aan.


19-06-2012

Oorlogswinter na 40 jaar ook in het Duits

Deze week verschijnt Kriegswinter in het Duits

KriegswinterDeze week verschijnt jeugdboekenklassieker Oorlogswinter van Jan Terlouw voor het eerst in Duitsland. Uitgeverij Urachhaus kocht de Duitse rechten en geeft het boek uit met de titel Kriegswinter.

Waarom Oorlogswinter nooit eerder in het Duits is verschenen, weet Frank Berger, uitgever van Urachhaus, niet precies. Hij las het boek toen hij in Utrecht studeerde. Het boek is bij Urachhaus in ieder geval op zijn plek: naast veel oorlogsliteratuur verschijnen er veel klassieke jeugdboeken, waaronder ook veel boeken van Lemniscaat.

Oorlogswinter verscheen voor het eerst in 1972. Het jaar daarop werd het bekroond met de Gouden Griffel. Inmiddels zijn meer dan zeventig drukken verschenen en meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Naast Duitsland werd het boek in tien verschillende landen uitgegeven, waaronder Amerika en Japan. In 2008 werd het boek succesvol verfilmd door Martin Koolhoven met hoofdrolspeler Martijn Lakemeier als Michiel.

De Nederlandse pers besteedde al aandacht aan de verschijning van Kriegswinter. Zo wijdde NRC Handelsblad een artikel aan de uitgave en kun je hieronder het interview naluisteren dat Radio 1 met Jan Terlouw hield.


11-06-2012

Griffels en Vlag en Wimpels 2012

Een Zilveren Griffel voor O rode papaver, boem pats knal!
Een Vlag en Wimpel voor Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen en Beste Bregje Boentjes

Zilveren Griffel 2012Hoera! O rode papaver, boem pats knal! wint een Zilveren Griffel! Daarmee is het de vierde titel in de Robin-reeks die met deze prijs wordt bekroond. Het boek Robin en God won eerder een Gouden Griffel - of dat voor O rode papaver, boem pats knal! ook geldt, weten we dinsdagavond 2 oktober. Dan wordt namelijk op het Kinderboekenbal bekendgemaakt welke Zilveren Griffel verguld wordt.

Vlag en Wimpel 2012Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen, het jeugdboekendebuut van Jowi Schmitz, ontvangt een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Ook het prentenboek Beste Bregje Boentjes van Mathilde Stein en Chuck Groenink werd door de jury met een Vlag en Wimpel bekroond. 

In totaal zijn er negen boeken met een Zilveren Griffel bekroond en twaalf boeken met en Vlag en Wimpel. Welke dat allemaal zijn, kun je onder andere vinden op de website van de CPNB

Lees hier het officiële persbericht vanuit Lemniscaat.


06-06-2012

Boekpresentatie

Hoog boven de wolken

Zin om zaterdag 9 juni wat leuks te doen? Kom dan naar
De Kinderboekwinkel in Amsterdam, waar om 12:00 uur de boekpresentatie van Hoog boven de wolken plaatsvindt, het eerste jeugdboek van Carolien Ceton.

Boekpresentatie Hoog boven de wolken

Datum: 9 juni 2012
Tijd: 12:00 uur
Adres: De Kinderboekwinkel, Rozengracht 34, Amsterdam

Hoog boven de wolken is een ontroerend verhaal over het meisje Loos dat uren met haar vader belt via een oude, bakelieten telefoon die in haar vensterbank staat. Zo weet ze te ontsnappen aan de echte wereld.

Carolien Ceton over dit boek:
"Loos zit al jaren in mijn hoofd, samen met een heleboel andere verhalen. Het allereerste idee kwam van mijn oudste nichtje, dat op een woensdagmiddag met haar speelgoedtelefoontje zat te spelen. Een voor een belde ze een hele reeks familieleden af: papa en mama, opa's en oma's. De meesten leefden nog, anderen waren al dood, maar dat maakte voor die gesprekjes geen enkel verschil. Dat beeld kon ik niet van me afschudden."


30-04-2012

Koning van Katoren

Verfilming begonnen!

20 April begonnen de opnames van Koning van Katoren, het derde boek van Jan Terlouw dat wordt verfilmd. Regisseur Ben Sombogaart en hoofdrolspelers Mingus Dagelet en Abbey Hoes reizen af naar Italië voor de verfilming. De laatste draaidagen vinden plaats in Rotterdam, begin juni.

Volg de cast op de voet via Facebook en Twitter, met foto's en backstage video's. Vanaf 5 december 2012 draait Koning van Katoren (To Be King) in de bioscoop.


30-04-2012

Nieuwe kerntitels Jonge Jury 2013 bekend

Erebos & Kulanjango

Binnenkort mag iedereen van 12 tot en met 15 jaar op maximaal vijf boeken stemmen voor de Jonge Jury 2013. Het boek dat de meeste stemmen krijgt verdient de Prijs van de Jonge Jury, die op een feestelijke dag wordt uitgereikt aan de winnende schrijver.

Uit alle boeken die in 2011 verschenen, koos een speciale jury twintig stemtips, de kerntitels. Twee van deze boeken verschenen bij Lemniscaat: Erebos en Kulanjango!


04-04-2012

Net verschenen: Liefde, liefde, nog eens liefde

Kiek is terug!

Kiek, het meisje dat verwekt werd in een bezemkast door een popmuzikant is terug. In Liefde, liefde, nog eens liefde heeft Kiek met haar vriendin Lottie afgesproken om dit jaar voor het eerst met een jongen naar bed te gaan.
Maar hoe pak je dat aan?

'Stel je voor dat je doodgaat en je hebt nooit seks gehad.'
'Dat is balen. En daarna komt het er waarschijnlijk niet meer van.'

Nieuwsgierig? Lees hier gratis een fragment uit het boek!


03-04-2012

Sjoerd Kuyper wint Theo Thijssenprijs 2012

Sjoerd KuyperVandaag is bekendgemaakt dat Sjoerd Kuyper wordt bekroond met de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2012. Deze prijs wordt sinds 1988 uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor letterkunde als een bekroning van het oeuvre van een Nederlandse schrijver van kinderboeken en wordt uitgereikt in het najaar. De jury roemt de schrijver om de manier waarop hij leesbaarheid met diepgang weet te combineren in verhalen voor alle leeftijden. 

Sjoerd Kuyper (1952) is al bijna veertig jaar schrijver en schreef meer dan veertig boeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Bekend zijn ook zijn boeken over Robin, waarvan vorig jaar het laatste deel, O rode papaver, boem pats knal! verscheen. Over Robin verschijnt deze zomer ook De grote Robin, een bundel van alle prijswinnende Robinverhalen. De jury van de Theo Thijssenprijs prijst de wijze waarop Sjoerd Kuyper als schrijver in alle genres de juiste woorden vindt. ‘De auteur kan moeilijke en grootse dingen vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje.', aldus de jury.


31-03-2012

Stem voor de Kinderjury 2012!

Vijf Lemniscaattips

KinderjuryBen je tussen de 6 en 12 jaar? Stem dan vóór 12 mei op de drie beste boeken van 2011 op de website van de Kinderjury!

Omdat er zoveel boeken zijn om op te stemmen, hebben boekhandels en bibliotheken een tiplijst gemaakt met boeken die extra mooi, grappig, bijzonder of spannend zijn. Stem bijvoorbeeld op de volgende Lemniscaatboekentips:

6 t/m 9 jaar Sokkenthee en chocola Dr. Proktor redt de wereld (misschien)

10 t/m 12 jaar Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen De ogen van Sitting Bull Coolman en ik


09-03-2012

Net verschenen

De Sleuteldrager: een magische saga van meesterverteller Marco Kunst

de sleuteldragerMarco Kunst is bekend van Gewist en Isa's droom (Querido). Zijn derde jeugdroman De sleuteldrager is zijn eerste boek voor Lemniscaat, in de traditie van vertellers als Tonke Dragt en Paul Biegel. 

'Een woud dat een geheim herbergt, versteende mensen, eeuwenoude magie... Dit avontuur is helemaal zoals het hoort te zijn.' - Bies van Ede

Neem ook een kijkje op de site van deze veelgeprezen auteur!


23-01-2012

Bibliotheekmarkt 4 februari

Koop licht beschadigde Lemniscaatboeken voor een fractie van de prijs

Bibliotheekmarkt 2012Ook dit jaar organiseren we weer een uitverkoopmarkt in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Op zaterdag 4 februari kunt u van 10:00 tot 14:00 uur lichtbeschadigde boeken kopen voor weinig.

Wat: uitverkoop van lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, YA- en volwassen non-fictieboeken.
Voor hoeveel: vanaf 2,50 euro per boek
Waar: in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Wanneer: zaterdag 4 februari, van 10:00 tot 14:00 uur

Kom langs en sla uw slag!


19-01-2012

Ontmoet Vlo en Stiekel

Nu op Facebook, vanaf 2 februari in de boekhandel

Vlo en StiekelOntmoet Floris, oftewel Vlo: niet zo dapper, best wel klein en elke dag wordt hij gepest door Arjan. Floris heeft geen enkele reden om vrolijk te zijn, vindt hijzelf. Tot er op een dag een piepklein meisje met felrood haar de klas komt binnenlopen. Stiekel.

Ontmoet Stiekel: bijzonder klein, behoorlijk enthousiast en een tikkeltje eigenwijs. Ze houdt zich helemaal niet bezig met wat anderen van haar denken. Ze besteedt liever aandacht aan de wonderlijke zaken in het leven.

Op 2 februari verschijnt Vlo en Stiekel, een dubbel debuut van Pieter Koolwijk en illustratrice Linde Faas. Maar daarvoor laten de makers je op Facebook alvast kennismaken met de hoofdpersonen uit het verhaal. Door middel van een voorstelrondje én met exclusieve verhaaltjes die zich afspelen voordat het boek begint.

Boekpresentatie

Op 2 februari op 16:00 uur is de presentatie van het boek in boekhandel Vermeer in Emmen. Daar leest de schrijver voor, kun je als Stiekel op de foto en is het uiteraard mogelijk om een speciaal voor jou gesigneerd boek te kopen.

Je bent van harte welkom om ook naar de presentatie te komen! Om je aan te melden, kun je een mailtje sturen naar kelly@lemniscaat.nl.


07-01-2012

Koning van Katoren

En Stach wordt gespeeld door...

Koning van KatorenKoning van Katoren, de jeugdboekenklassieker van Jan Terlouw, wordt verfilmd! Dat was al een tijdje bekend, maar nu zijn de namen bekend gemaakt van de acteurs die de hoofdrollen spelen.

Abbey HoesStach, de hoofdpersoon in het boek, wordt gespeeld door Mingus Dagelet, bekend van Razend, de verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee. Kim wordt gespeeld door Abbey Hoes, ook uit Razend en uit de tv-serie Spangas.

De film wordt geregisseerd door Ben Sombogaart, die eerder de verfilming van de andere Lemniscaatklassieker Kruistocht in spijkerbroek regisseerde. Het opnemen van de film, die To Be King zal heten, begint dit voorjaar.


02-01-2012

De boze heks

De boze heks komt weer op tv!

De boze heksVandaag is het precies een jaar geleden dat Hanna Kraan, de schrijfster van de verhalen over de boze heks en over Domper, Krik en Melle, overleed. In november verscheen, als een laatste eerbetoon aan de schrijfster, de verzamelbundel Ik ben Krik, Krik ben ik met alle verhalen én nieuwe kleurenillustraties van Domper, Krik en Melle.

Hanna Kraan's beroemdste personage, de boze heks, blijft een klassieke kinderboekenheld. Geen wonder dus dat de serie Verhalen van de boze heks (uit 1997) opnieuw wordt uitgezonden op televisie!

Vanaf maandag 16 januari kun je de verhalen over de boze heks, de haas, de egel, de uil en alle andere dieren iedere maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 12:30 uur zien op Z@ppelin.

Bekijk hieronder alvast een aflevering:


02-01-2012

Een sprookjesachtig mooi jaar

2012 is Grimm-jaar

De sprookjes van Grimm

In 2012 is het tweehonderd jaar geleden dat de gebroeders Grimm de vele volksverhalen die Europa rijk was verzamelden en optekenden. Dankzij hen kent iedereen tot op de dag van vandaag de verhalen over Assepoester, de wolf en de zeven geitjes en Vrouw Holle.

De eerste drie maanden, van januari t/m maart, is het allermooiste sprookjesboek van Grimm, met bekroonde illustraties van Charlotte Dematons, in prijs verlaagd naar 24,95 euro.

Bovendien verloten we dit hele jaar in iedere nieuwsbrief een exemplaar van dit sprookjesboek. Wilt u  Grimm winnen? Word lid van onze nieuwsbrief en beantwoord de Grimm-vraag van de maand.

Tip: bekijk hier de aflevering van Klokhuis over het illustreren van dit sprookjesboek.


02-01-2012

Lijstjes

Het beste van 2011

2011Ieder jaar verschijnen ze weer: de eindejaarslijstjes. Het grootste nieuws, de beste films en natuurlijk: de mooiste boeken.

Dit jaar werden een aantal Lemniscaatboeken uitgeroepen tot de mooiste kinderboeken van 2011 , met Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen en Vrolijk als de winnaars van 2011: die werden maar liefst drie en twee keer genoemd.

Bas Maliepaard, vaste kinderboekenrecensent voor Trouw, noemde onder andere Vliegensvlugge Vlieg (van Michael Rosen & Kevin Waldron, vertaald door Koos Meinderts) en O rode papaver, boem pats knal (Sjoerd Kuyper met illustraties van Marije Tolman) als twee van de mooiste kinderboeken van 2011. Het laatste boek noemt hij 'een poëtisch plezier om voor te lezen'.

In Dagblad van het Noorden recenseren Joep van Ruiten en Harm de Jonge samen de jeugdboeken. Joep van Ruiten vind het Kinderboekengeschenk Bert en Bart redden de wereld (Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer) één van de mooiste kinderboeken van 2011 - niet gek, voor een Kinderboekenweekgeschenk. Harm de Jonge prijst onder andere Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen (Jowi Schmitz) en Vrolijk (Mies van Hout).

Ook Joukje Akveld noemt in Parool het boek Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen één van de mooiste titels. 'Een eerste kinderboek en dan meteen in de roos, dat is knap.', vindt Akveld. Marieke Monden noemt als uitschieters de prentenboeken Brontorina (James Howe & Randy Cecil) en Vrolijk. Vrolijk vindt ze 'een prachtig werk om eindeloos door te bladeren'.

Jip Winter 2011

In Jip, het nieuwe voorleesmagazine, werd aan vier vooraanstaande jeugdboekenrecensenten welke boeken ze de beste voorleesboeken van 2011 vonden. Hier wordt O rode papaver, boem pats knal! maar liefst drie keer genoemd.

Bas Maliepaard (Trouw, tevens hoofdredacteur van Jip) noemt opnieuw Vliegensvlugge Vlieg als tip, een prentenboek dat volgens hem 'alle ingrediënten die een boek bij peuters tot een succes kunnen maken' heeft. Sjoerd Kuyper prijst hij omdat de auteur in O rode papaver, boem pats knal! 'erin slaagt het alledaagse warm en poëtisch te beschrijven'. 

Joukje Akveld (Parool) prijst onder andere de 'anarchistische chaostekeningen' van Dorine de Vos in het prentenboek Juffrouw Van Zanten en de zeven rovers, dat ze 'helemaal des kinds' vindt.

Ook Pjotr van Lenteren (Volkskrant) en de NRC-recensenten (Marieke van Twillert, Simone van Driel, Thomas de Veen en Mirjam Noorduijn) noemen O rode papaver, boem pats knal!. De laatsten tippen ook Zoek boek! (Bob Staake, vertaald door Erik van Os en Elle van Lieshout), volgens hen een 'kleurrijk genot voor peuters en hun 'voorlezers''.


05-12-2011

Ontwerpwedstrijd

Je kunt nog meedoen aan de Kleine Kapiteinontwerpwedstrijd!

De grote kleine kapiteinDe deadline voor het inleveren van ontwerpen voor de Kleine kapitein ontwerpwedstrijd is uitgesteld naar 1 januari 2012. Een leuk idee voor in de kerstvakantie!

De ontwerpwedstrijd is georganiseerd omdat Paul Biegel's De kleine kapitein wordt verfilmd. Voor de ontwerpwedstrijd mag je meedenken over hoe het eiland van Groot en Groei er uitziet. Wat zien de kleine kapitein, Bange Toontje, Dikke Druif en Marinka als ze van de Nooitlek aan wal stappen? Enorme bloemen, gekke dieren, vreemd gevormde rotsblokken? Laat je fantasie de vrije loop!

Het winnende idee wordt echt gebruikt in de film. Kijk voor meer info op de website.


28-11-2011

Guadelajara

Boekenblog vanuit Mexico

GuadelajaraDiana Garibbo, onze Foreign Rights medewerker, bezoekt voor het eerst de Feria Internacional del Libro (FIL): de Spaanstalige internationale Boekenbeurs in Guadelajara, Mexico. Daar verkoopt ze de (vertaal- en uitgeef)rechten op onze boeken aan buitenlandse uitgeverijven.

Voor Boekblad houdt zij een weblog bij van haar belevenissen aan de andere kant van de wereld: iedereen zonder abonnement kan haar blogs lezen op onze website.


22-11-2011

Mooiste kinderboek ooit

Kruistocht in spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek is het mooiste kinderboek aller tijden

Dat vinden de abonnees van de Volkskrant. Het boek, geschreven door Thea Beckman verscheen in 1972 en werd toen bekroond met een Gouden Griffel in 1974 en de Prix de la Divulgation Historique, de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dat lezers het boek nu, 39 jaar nadat het is verschenen, nog steeds het allermooiste boek ooit vinden, laat zien dat het een echte tijdloze klassieker is.

De webwinkel van de Volkskrant liet alle abonnees een top tien samenstellen uit een lijst van vijftig jeugdboeken. Daar zaten al dertien boeken van Lemniscaat tussen. Van Thea Beckman waren dat er zelfs vier: naast de nummer één Kruistocht in spijkerbroek stemden de lezers op Kinderen van Moeder Aarde (24e plaats), Hasse Simonsdochter (33e plaats) en Geef me de ruimte! (42e plaats). De Lemniscaatboeken Oorlogswinter en Koning van Katoren van Jan Terlouw staan op de zesde en zevende plaats.

Voor iedereen niet genoeg kan krijgen van het allermooiste boek ooit, en voor iedereen die het geluk heeft er nog aan te mogen beginnen, is Kruistocht in spijkerbroek heel november en december 2011 in prijs verlaagd naar 15 euro.

Lees hier het hele persbericht.


18-11-2011

Oorlogswinter de Musical

Na de succesvolle verfilming van Oorlogswinter is er nu ook een musicalversie van het beroemde boek van Jan Terlouw. Het Nationaal Jeugd Musical Theater stond eerder al op het podium met Sjakie en de Chocoladefabriek, Narnia de Musical en Kruistocht in Spijkerbroek. De musical is nog tot en met mei 2012 te zien in heel Nederland en België.

Bekijk hier de trailer!

eer tickets op www.oorlogswinterdemusical.nl


20-10-2011

Festival Jong

Meester van de zwarte molen in Maastricht

Van 22 t/m 25 oktober vindt Festival Jong plaats in Maastricht, een festival voor kinderen met theater, muziek, film, workshops en meer!

Op maandag 24 oktober vindt daar de voorleesmarathon van Meester van de zwarte molen plaats. Bekende en minder bekende mensen zullen vanaf 10 uur 's ochtends voorlezen uit dit spannende boek. Daarna, om 15:00 uur, treedt Het Laagland op met de theatervoorstelling Meester van de zwarte molen.


15-10-2011

Prijs

Erebos wint grote Duitse jeugdjuryprijs!

Erebos

Dit weekend werden tijdens de Frankfurter Buchmesse de prijswinnaars van de Deutscher Jugendliteraturpreis in verschillende categorieen bekend gemaakt. Ursula Poznanski won daar de jeugdjuryprijs voor haar debuut Erebos!

De Deutscher Jugendliteraturpreis is een prestigieuze Duitse literatuurprijs voor prentenboeken, kinderboeken, jeugdboeken en non-fictieboeken voor kinderen. Dit jaar waren meerdere Lemniscaatboeken genomineerd: De boomhut in de categorie Prentenboeken en Deadline, Paper Towns en Erebos in de categorie Jeugdboeken.

In Erebos raakt een groep scholieren in de ban van een computergame, die meer met de werkelijkheid te maken heeft dan ze denken. 


07-10-2011

Kinderboekenweek

Tjibbe voor een tientje

Tjibbe Veldkamp is onze held! Hij maakte dit jaar samen met Kees de Boer het Kinderboekenweekgeschenk, Bert en Bart redden de wereld. 

Is deze stoere schrijver ook jouw held? Koop dan nu al zijn boeken voor slechts een tientje per stuk!

Dat geldt dus voor al deze boeken:

De lievelingstrui 22 Wezen Temmer Tom SMS Tiffany Dop Het schoolreisje

Aan deze foto's zie je dat de boeken van Tjibbe Veldkamp superpopulair zijn. Van Rotterdam tot Curacao!

Suus met De lievelingstrui Lotje en Julia met 22 wezen 
 
 Cootje met Tiffany Dop Ramses met Temmer Tom
Ward met SMS Alyssa en Selena met Het schoolreisje


05-10-2011

Coolman

Spot Coolman in het echt en win een Lemniscaatboek

Coolman en ikCoolman en ik. Yes!!!Coolman is een echte held, vindt hij zelf. Eigenlijk helpt hij zijn beste vriend Kai met zijn ongevraagde adviezen van de wal in de sloot. En dan is er nog een klein probleempje: Kai is de enige die Coolman kan zien.

Nou, daar brengen wij verandering in! Deze Kinderboekenweek reist Coolman door Nederland, zodat je alleen deze week de held in het echt kan zien. Ben je in de boekhandel en kan je Coolman met je eigen ogen zien? Ga dan snel met hem op de foto en stuur die naar kelly@lemniscaat.nl of zet hem op onze Facebook- of Hyvespagina! Wie de leukste foto maakt, wint een Lemniscaatboek naar keuze.

Je kan Coolman in de Kinderboekenweek spotten bij...

CoolmanDinsdag 4 oktober
15:30-17:30 Boekhandel Reterink in Wierden
20:30-21:30 Kinderboekenbal in Amsterdam

Woensdag 5 oktober
15:30-17:30 Kinderboekenfeest van Boekhandel Van der Meer in Noordwijk

Vrijdag 7 oktober
15:30-17:30 Superheldenfeest in Kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht

Zaterdag 8 oktober
14:30-16:30 Boekhandel Roodbeen in Nijkerk

Zondag 9 oktober
12:00-16:00 Kinderboekenfeest in Hoofddorp (koop hier je kaartje)

Woensdag 12 oktober
14:00-16:00 Boekhandel De Koperen Tuin in Goes

Donderdag 13 oktober
15:30-17:30 Boekhandel Van Kralingen in Breukelen

Vrijdag 14 oktober
15:30-17:30 Boekhandel Ganzeveer in Helmond

Zaterdag 15 oktober
10:00-12:00 Boekhandel van Rietschoten in Rotterdam
14:00-16:00 Plantage Boekhandel Voorhoeve in Hilversum


05-10-2011

Kinderboekenweek

KinderboekenweekOntmoet je favoriete schrijvers en illustratoren

Het is weer Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema Superhelden! - Over dapper durven zijn. Een perfect thema, want bij Lemniscaat barst het van de helden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de twee kerntitelhelden Stach en Bang Mannetje, of van de kleine kapitein, Robin, Dr. Proktor, Coolman of Moffel en Piertje?

De echte Lemniscaathelden zijn natuurlijk alle auteurs en illustratoren, die jouw boekenhelden bedenken, hun avonturen opschrijven en ze in beeld brengen. Veel van hen reizen in de Kinderboekenweek door Nederland om scholen, bibliotheken en boekhandels te bezoeken. Hét moment om je idool tegen het lijf te lopen!

Hieronder vind je een lijst van optredens die toegankelijk zijn voor publiek. Kom je ons even gedag zeggen?

5 oktober
(tijd onbek.) Hans Post signeert en leest voor in Openbare Bibliotheek Zwolle
13:30-16:30 Mies van Hout treedt op in Flevoland Bibliotheek Emmeloord
14:00-16:00 Ingrid en Dieter Schubert signeren en lezen voor in Boekhandel De Mandarijn in Gorinchem

6 oktober
19:00-20:00 Koos Meinderts & Annette Fienieg voorlezen en signeren in De Kinderboekwinkel in Utrecht

8 oktober
15:00-17:00 Charlotte Dematons signeert en leest voor in Kinderboekwinkel In de wolken in Voorburg
14:00-16:00 Mies van Hout signeert en leest voor in Kinderboekhandel De Zevensprong
14:00-16:00 Anke Kranendonk treedt op in Winkelcentrum Rokade in Utrecht
13:30-14:30 Hans Post signeert en leest voor in Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta Hellevoetsluis
15:00 uur Dr. Proktor geeft een workshop scheten schilderen bij Bek Boeken in Veghel

9 oktober
12:00-14:00 Kinderboekenfeest in Hoofddorp 
Met Anke Kranendonk, Charlotte Dematons, Annette Fienieg, Mies van Hout, Koos Meinderts, Arnoud Wierstra en Mireille Geus. Koop hier je kaartje

Philip Hopman treedt op in Bibliotheek Rotterdam (Hoogstraat)

12 oktober
14:00-16:30 Workshop van boek naar film met Koos Meinderts en Annette Fienieg in De Kinderboekwinkel in Utrecht
(tijd onbek.) Erik van Os treedt op in Bibliotheek Gelderland Zuid Nijmegen
16:00-17:00 (Dorine de Vos als) Juffrouw Van Zanten geeft etiquetteles in Boekhandel Helden en Boeven in Amsterdam

14 oktober
08:30-10:45 Charlotte Dematons treedt op in Bibliotheek Zwartwaterland
15:30-17:30 Erik van Os treedt op in Bibliotheek Hilvarenbeek

15 oktober
14:00-16:00 Charlotte Dematons signeert en leest voor in De Kinderboekwinkel in Utrecht
14:00-16:00 Mies van Hout signeert en leest voor in Boekhandel Silvester in Leiden

16 oktober
Kinderboekenmarkt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag
Met o.a.: Anke Kranendonk, Annette Fienieg, Charlotte Dematons, Georgien Overwater, Jan Terlouw, Koos Meinderts, Mireille Geus, Philip Hopman, Sanne te Loo en Sjoerd Kuyper.


30-09-2011

Theater

Wie durft er naar De vloek van Woestewolf?

De vloek van WoestewolfZondag 16 oktober gaat de toneelvoorstelling van De vloek van Woestewolf in première, naar het gelijknamige boek van Paul Biegel.

De vloek van Woestewolf, dat oorspronkelijk een populaire televisieserie was, gaat over Dr. Kroch, die mysteries en spoken allemaal onzin vindt. Hij kan alles wetenschappelijk verklaren. Maar dan ontvangt hij een haast onleesbare brief van een onbekende man die aan "goudkoorts" lijdt... Samen met zijn assistent, Valet met het vreemde oog, gaat hij op onderzoek uit. Maar wie zijn die twee mannen die hen de hele tijd stiekem volgen? Is goudkoorts eigenlijk besmettelijk? En kan de dokter-van-verstand de verleiding van de Woestewolf weerstaan?

Theatergroep Het Filiaal maakte van het oorspronkelijke verhaal een eigentijds muziektheater, met een cast van 12 acteurs. Compleet met een klein horror orkest, spannende effecten en een bloedstollend plot. Griezelen dus, voor de hele familie!

Op de website van Het Filiaal vind je meer informatie en de speellijst. En bekijk alvast de trailer, als je durft...


29-09-2011

verfilming

De kleine kapitein wordt verfilmd

De grote kleine kapiteinDe kleine kapitein, het klassieke avonturenboek van meesterverteller Paul Biegel wordt verfilmd! Vandaag werd de kick off gegeven op basisschool De Kleine Kapitein. Daar lazen Leonie Biegel - dochter van Paul Biegel - en regisseur Arne Toonen voor uit het boek en gaven ze het startschot voor een landelijke ontwerpwedstrijd voor kinderen.

Aan de verfilming van De kleine kapitein is een ontwerpwedstrijd verbonden: je mag meedenken over hoe het eiland van Groot en Groei er uitziet. Het winnende idee wordt echt gebruikt in de film. Kijk voor meer info op de website.

De regie van de verfilming is in handen van Arne Toonen (Dik Trom, Anderland) en het scenario wordt geschreven door Luuk van Bemmelen (Dik Trom, Pizzamaffia). Fu Works (Oorlogswinter, Zwartboek, In Oranje) en SubMarine (Kika en Bob, Another perfect world) tekenen voor de productie van deze animatie-/live actionfilm vol avontuur. 


26-09-2011

verfilming

Aan de bal wordt verfilmd

Aan de balZondag maakte filmdistributeur Benelux Film Distributeurs bekend dat Paula van Oest de verfilming van Aan de bal van Lieneke Dijkzeul gaat regisseren. Paula van Oest regisseerde eerder de film Black Butterflies met Carice van Houten, dat zich ook in Afrika afspeelt. Tamara Bos schreef het scenario van de speelfilm. Er zijn nog geen acteurs gecast.

Aan de bal gaat over Rahmane, een jongen die opgroeit in een arm dorp in Afrika. Na het werken op het land van zijn vader doet hij niets liever dan voetballen. Op een dag wordt hij gescout om in de stad een opleiding te volgen en professioneel voetballer te worden, een mogelijkheid voor hemzelf en zijn familie om de armoede te ontsnappen.


19-09-2011

Tentoonstelling

Annette Fienieg opent tentoonstelling van de illustraties uit Het regent zonlicht

Het regent zonlichtZondag 25 september is de feestelijke opening van de tentoonstelling Het regent zonlicht in Prenten en Boeken in Utrecht. In de tentoonstelling kun je de originele illustraties van Annette Fienieg uit het gelijknamige boek bewonderen en zelfs kopen.

Koos Meinderts leest voor en er is livemuziek van Leine (zang) en Thijs Borsten (toetsen). Zij zullen een aantal liedjes van de gelijknamige cd ten gehore brengen. 

De opening in Prenten en Boeken (Prof. A. Mayerlaan 23 Utrecht) begint om 16:00 uur. De tentoonstelling zelf loopt tot 1 november 2011.


18-09-2011

De Gouden Lijst

Achter de stilte krijgt een eervolle vermelding van de Gouden Lijst-jury

Gouden Lijst 2011Afgelopen zaterdag werd op de Middag van het Kinderboek eindelijk bekend hoe de nieuwe 12+-prijs, opvolger van de Gouden Zoen, zou heten en nog belangrijker, wie die dit jaar voor het eerst zou winnen. Achter de stilte (van Beate Teresa Hanika, vertaald door Merel de Vink) was een van de vijf genomineerde boeken.

De Gouden Lijst werd maar liefst twee keer uitgereikt: een aan het beste Nederlandse boek, en een aan het beste vertaalde boek in de categorie. Rindert Kromhout won de eerste voor zijn boek Soldaten huilen niet, Mal Peet het tweede voor zijn boek Tamar

Achter de stilte kreeg een eervolle vermelding, die vertaalster Merel de Vink in ontvangst nam. De jury zei het volgende over het boek:

'Beate Teresa Hanika zit de lezer dicht op de huid. Zij is een talentvol schrijfster met een klaarblijkelijk groot begrip voor hoe uiterlijke schijn hooggehouden kan en dient te worden in tijden van nood. Het is bijzonder hoe Hanika geloofwaardig vorm geeft aan het bewustwordings- en erkenningsproces van hoofdpersoon Justine. Hoe ze Justine's grotendeels onderhuidse strijd met haar grootvader en het gebrek aan steun van haar familie - niet bepaald de lichtste kost - vermengt met heel gewone en fijne jeugdervaringen.
Achter de stilte is een knap debuut over een gewaagd onderwerp. Een prachtig verhaal met een goede balans: actueel en beklemmend, maar tegelijkertijd nuchter van toon en tot nadenken stemmend.'
(lees hier het hele juryrapport)


16-09-2011

Bol.com

Bol.com boycot opnieuw Lemniscaat

Sinds kort kun je een groot aantal Lemniscaatboeken niet kopen via Bol.com. Opnieuw, bijna precies drie jaar na de vorige boycot, heeft Bol besloten een groot deel van onze boeken van zijn website te halen.

Op deze manier probeert Bol Lemniscaat onder druk te zetten om extra korting aan de website te geven - bovenop de gebruikelijke korting die voor alle boekhandels geldt. De website eist 'marktconforme' condities; wij zijn van mening dat Bol die al krijgt. 

Drie jaar geleden werd Lemniscaat ook al geboycot door Bol. Dat riep een storm op van verontwaardigde reacties, met name over het gebruiken van dit soort chantagemethoden in een onderhandeling. Wij hopen opnieuw op de steun van iedereen ons toen ook een warm hart toedroeg.

Je kunt onze boeken nog gewoon in de boekhandel kopen en bestellen. Online kan dat via onze webshop Palatino en via de webshops die veel boekhandels op hun eigen website hebben.

Lees hier het officiële persbericht dat wij naar de pers hebben laten uitgaan.


30-08-2011

#Erebos

#Erebos Twitteractie op #Manuscripta

De eerste honderd #Erebos-twitteraars krijgen een gratis exemplaar

Kom je aanstaande zondag of maandag ook naar Manuscripta? Vergeet dan niet onze stand te bezoeken: de eerste honderd bezoekers die op Manuscripta bij onze stand iets twitteren over #Erebos, krijgen een exemplaar van het boek Erebos cadeau.

Dat geldt zowel voor de bezoekersdag op zondag als de pers- en boekhandelsdag op maandag 5 september: iedereen mag meedoen, van journalist tot Young Adult. Er ligt een iPad klaar voor iedereen zonder smartphone en wie geen Twitteraccount heeft, mag inloggen op Facebook of Hyves.

Bezoekers die net te laat zijn, krijgen een gratis Erebos-poster met op de achterkant een leesfragment, zodat ze toch een voorproefje van het boek krijgen voordat het 15 september verschijnt. Online wordt de actie aangekondigd met een boektrailer op Youtube.

Wij staan zondag 4 september en maandag 5 september in stand 4 in het Transformatorhuis, Westergasfabriek.

Lees hier meer over het boek Erebos, dat vanaf 15 september in de winkels ligt.


10-08-2011

Kulanjango

Gill Lewis' visarend heet OZWOLD

Deze zomer maakte Gill Lewis het verhaal van haar jeugddebuut werkelijkheid: ze bevestigde een zendertje aan een wilde visarend, net zoals Callum dat deed in Kulanjango. Het gps satellietzendertje wordt op de rug van de vogel bevestigd als een rugzakje. Niet alleen de plaats van de vogel kan worden gezien op een kaart, maar ook haar snelheid, hoogte en richting.

De visarend heet Ozwold, een naam bedacht door een lezer voor een wedstrijd die Gill Lewis uitschreef. Via Gill Lewis' weblog en binnenkort de gps-pagina op haar website kun je de roofvogel volgen op zijn reis naar Afrika.

Gill Lewis tagde de vogel samen met visarendspecialist Roy Dennis (zie de eerste foto hieronder) van de Highland Foundation for Wildlife. Deze organisatie is gespecialiseerd in het bestuderen van de migratie van visarenden.

Ozwold Ozwold Ozwold


28-06-2011

Matching actie

Unieke Matched actie:
TWEE VOOR DE PRIJS VAN EEN

Matched actieposterMatched laat je niet los. Lezers wereldwijd worden door het boek gegrepen, en heb je het eenmaal gelezen, dan wil je het zo snel mogelijk doorgeven.

Deze hele zomer kan dat zonder dat je je kostbare boek kwijt bent. tot en met september krijg je namelijk twee Matched-boeken voor de prijs van een: een voor jezelf, en een om weg te geven. Aan je beste vriend(in), je broer of zus, je collega of misschien wel aan je toekomstige match...

www.matched.nu


27-06-2011

Kinderboekenweekgeschenk 2011

Bert en Bart redden de wereld

Bert en Bart redden de wereldIn januari werd bekend dat het Kinderboekenweekgeschenk 2011 gemaakt wordt door niemand minder dan Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Nu is ook de titel en het omslag officieel bekend: het boek dat je in oktober gratis meekrijgt in de boekhandel heet Bert en Bart redden de wereld.

Bert en Bart zijn tweelingbroers, die gek zijn op ruimtewezens en schieten. Hun moeder houdt meer van lief zijn en pakt al hun 'wapens' (de wc-plopper bijvoorbeeld) af. Maar wat als er echte ruimtewezens op hun huis landen...?

Lemniscaatauteur Tjibbe Veldkamp schreef onder andere het met een Zilveren Griffel bekroonde Tiffany Dop. Agent en Boef, dat hij samen met Thijs de Boer maakte, werd ook bekroond met een Zilveren Griffel.

De Kinderboekenweek is van 5 t/m 15 oktober. Als je minstens 10 euro uitgeeft aan kinderboeken, krijg je Bert en Bart redden de wereld gratis.


03-06-2011

Boekids

Lemniscaatauteurs op literatuurfestival Boekids

BoekidsDit weekend vindt Boekids weer plaats! Boekids is hét jeugdfestival over boeken, met optreden van schrijvers en illustratoren, maar ook met films, muziek, workshops en beeldende kunst.

Omdat het festival dit jaar 10 jaar bestaat, wordt er groots uitgepakt met maar liefst twee dagen festival verspreid over meerdere locaties. Sommige voorstellingen zijn te bezoeken met een festivalpas, andere optredens zijn gratis voor iedereen.

Zaterdag vindt bijvoorbeeld de gratis te bezoeken presentatie plaats van Juffrouw Van Zanten en de zeven rovers van Mathilde Stein en Dorine de Vos in kantine Walhalla. Op zondag geven Ingrid en Dieter Schubert een gratis verteloptreden en tekenworkshop op de het Deliplein in Rotterdam. (meer info) Bovendien is er een gratis programma in de bibliotheek van Den Haag.

Op zondag vinden er allerlei optredens, workshops en voorstellingen plaats aan en rondom het Lange Voorhout in Den Haag. Van deLemniscaatschrijvers en -tekenaars treedt Sjoerd Kuyper op naar aanleiding van zijn nieuwste boek, geven Marije Tolman, Mies van Hout en Ingrid en Dieter Schubert workshops, vertelt Tjibbe Veldkamp over verhalen en laat Erik van Os zien hoe je de allergrappigste gedichten schrijft. Bekijk hier het hele programma.


01-06-2011

Net verschenen

KulanjangoKulanjango, mijn vogelvriend

Als Callum en zijn klasgenoot Fiona een zeldzame visarend op de boerderij ontdekken, beloven ze elkaar de vogel te beschermen. Het is hún geheim, en ze voelen een sterke band met de roofvogel. Die wordt bevestigd als ze de visarend redden uit het visdraad waarin ze verstrikt is geraakt en ze een zendertje aan de vogel bevestigen. Wanneer Callum de vogel vasthoudt, kijkt ze hem recht in de ogen.

Gefascineerd door zijn nieuwe bijzondere vriendin, weet hij haar via een zendertje te volgen op haar reis naar Afrika. Tot hij op een dag geen signaal meer krijgt....

Gill Lewis vertelt in Kulanjango, mijn vogelvriend een prachtig verhaal van vriendschap tussen een jongen en een vogel en de pogingen van Callum om zijn vogel te redden. Op indrukwekkende wijze schetst ze de Schotse boerderij, de wereld van Callum waarin alles nog kan. Een verhaal om je in te verliezen! 


24-05-2011

Tourdata Sjoerd Kuyper

Sjoerd Kuyper en Robin toeren door Nederland!

 Sjoerd KuyperAfgelopen weekend werd O rode papaver, boem pats knal! van Sjoerd Kuyper gepresenteerd in de Eerste Bergensche Boekhandel: het negende en laatste deel van de serie over de kleuter Robin. Een gezellige presentatie van een mooi en fris nieuw boek met illustraties van Marije Tolman.

Het is ook de start van Sjoerd's auteurstournee door Nederland. Hij zal de komende tijd negen boekhandels bezoeken om zijn nieuwe boek aan iedereen te laten zien.

Wil je er ook bij zijn? Hieronder de data en plaatsen van Sjoerd's tournee. Neem voor meer informatie contact op met de betreffende boekhandel. Hopelijk tot dan!

vr 20 mei 2011 17:00 - 19:00 uur
Presentatie in de Eerste Bergensche Boekhandel

za 28 mei 2011 14:30 - 16:00 uur
Kinderboekhandel De Boekenwurm in Maastricht - contact

wo 8 juni 2011 11:00 - 12.30 uur
Kinderboekhandel De Kleine Prins - contact

wo 15 juni 2011 14:00 - 15:30 uur
Kinderboekwinkel Wolkewietje in Purmerend - contact

za 18 juni 2011 15:00 - 16:30 uur
Kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht (affiche) - contact

wo 22 juni 2011 14:00 - 15:30 uur 
Silvester Kinder- en Jeugdboeken in Zoetermeer - contact

za 2 juli 2011 14:00 - 15:30 uur
Kinderboekwinkel De Kleine Tovenaar in Roermond - contact

wo 6 juli 2011 11:00 - 12.30 uur
Kinderboekwinkel de Toverlantaarn in Leeuwarden - contact

Datum nog onbekend:
De Utrechtse Kinderboekwinkel - contact 


23-05-2011

Deadline wint de KJV-prijs!

Het beste jeugdboek volgens de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

KJVDeadline van Rachel Ward won dan net niet de Prijs van de (Nederlandse) Jeugdjury, maar is wel tot het beste jeugdboek verkozen door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen!

Het boek werd naar de eerste plaats in de categorie 14 - 16 jaar gestemd door Vlaamse lezers.

Omdat de Engelse schrijfster zelf niet aanwezig kon zijn, stuurde ze dit berichtje om alle stemmers te bedanken. Vertaalster Aleid van Eekelen nam namens de schrijfster de prijs in ontvangst. 

De tweede prijs in dezelfde leeftijdscategorie ging naar Paper Towns van John Green, die aanwezig was voor een meet & greet.

Vorig jaar kwam De Chaos, het vervolg op Deadline uit. Rachel Ward is net klaar met het schrijven van het derde en laatste deel.


23-05-2011

KJV-nominatielijst bekend

Vijf Lemniscaatboeken genomineerd voor de KJV 2011-2012

Tegelijkertijd met de winnaars van de prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen werden afgelopen weekend de nominaties voor het nieuwe jaar bekend gemaakt. Daar zitten maar liefst vijf Lemniscaatboeken tussen!

In groep 1, voor lezers van 6 jaar en jonger, is onder andere Honden doen niet aan ballet van Anna Kemp & Sara Ogilvie genomineerd.
In groep 2 (leeftijd 6 tot 8) staan De man in de wolken van Koos Meinderts & Annette Fienieg, Het is een boek van Lane Smith en Feest! van Arnoud Wierstra.
En tot slot in groep 6, voor 14- tot 16-jarigen Marcelo en de echte wereld van Francisco X. Stork, vertaald door Aleid van Eekelen.

Bekijk hier de volledige nominatielijst.


06-05-2011

De nieuwe Robin

Binnenkort uit: O rode papaver, boem pats knal!

O rode papaver, boem pats knal!

Nog eventjes, en dan is het eindelijk zover: 20 mei verschijnt het nieuwste boek over Robin: O rode papaver, boem pats knal!

Sjoerd Kuyper schreef met dit boek het negende, maar helaas ook het laatste deel. Daarom vieren we de serie met stijl: een frisse titel, een nieuwe vormgeving en prachtige illustraties van Penseelwinnares Marije Tolman. Bovendien maakt Sjoerd Kuyper een auteurstournee langs negen boekhandels.

De tour begint natuurlijk met de boekpresentatie. Die vindt plaats op 20 mei in de Eerste Bergensche Boekhandel van 16:00 tot 17:00. Er zal onder andere een feestrede worden uitgesproken door fan van het eerste uur Fanny van de Reijt. Wil je erbij zijn? Stuur dan een mailtje naar janetta@lemniscaat.nl.


04-05-2011

Cake bakken met Jowi

Olivia´s cupcakes bakken met Jowi

Jowi Schmitz

Op donderdag 26 mei komt Jowi Schmitz om 16:00 uur op bezoek in boekhandel De Dolfijn in Amsterdam. Daar bakt ze samen met het publiek Olivia's cake en leest ze voor uit Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen.

Komen jullie ook? Je kunt je aanmelden in boekhandel De Dolfijn of via dolfijnboeken@planet.nl. 


20-04-2011

Het luisterboek van Dorr

De tuinen van Dorr genomineerd voor de esta luisterboekaward

De tuinen van Dorr

Van 16 tot en met 26 juni is het de Week van het Luisterboek, en daar hoort ook een prijs bij voor het mooiste luisterboek. Een van de vijf genomineerde titels is het luisterboek van Paul Biegel's De tuinen van Dorr!

 Welk boek de award wint, wordt op woensdag 15 juni tussen 19:00 en 20:00 uur bekend gemaakt tijdens de live uitzending van het radioprogramma Kunststof.

Dit jaar wordt de Esta luisterboek award voor de derde keer uitgereikt. De nominaties zijn zorgvuldig uitgekozen door vijf mensen uit het boekenvak waaronder Boekhandelaar van het Jaar 2010 Monique Burger.

Op de website van Luisterrijk kun je een fragment beluisteren van het boek, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat.


15-04-2011

Toch een soort Jonge Juryprijs

Seda Ozen's omslag van Deadline wint de tekenwedstrijd

omslagwedstrijd Deadline

En de winnaar van de Prijs van de Jonge Jury is... Helaas niet genomineerde Rachel Ward met Deadline. De prijs ging (voor de vijfde keer!) naar Francine Oomen.

Op de Dag van de Jonge Jury werd ook de winnaar van de tekenwedstrijd bekend gemaakt. Scholieren in heel Nederland maakte hiervoor hun eigen omslag van een boek naar keuze.

Juryvoorzitter Martijn van der Linden liet voor een vol Circustheater het winnende omslag zien: Seda Ozen's cover voor Deadline! Heeft het boek toch nog een beetje gewonnen..

Schrijfster Rachel Ward kwam speciaal voor de Dag van de Jonge Jury naar Nederland. Gelukkig kwam ze niet voor niks: binnenkort verschijnen er onder andere interviews in de Sevendays, op Leesfeest en natuurlijk in de Lemniscaatkrant.


16-03-2011

Genomineerd

Deadline is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2011!

Deadline

De stemmen zijn geteld, en vijf boeken zijn genomineerd voor de Jonge Jury 2011. Eén daarvan is Deadline, het spannende verhaal over Jem die getallen ziet in de ogen van mensen: de datum waarop ze sterven!

Dit jaar brachten bijna tienduizend jongeren van 12 tot en met 15 jaar hun stem uit, een recordaantal. De andere vier genomineerde boeken zijn Offline, Boy 7, Hoe overleef ik (zonder) dromen en Waanzin.

De eerste prijs wordt bekendgemaakt op de Dag van de Jonge Jury, op 13 april in het Circustheater in Den Haag.

Trouwens: wist je dat De Chaos, het vervolg op Deadline, afgelopen jaar is uitgekomen?


06-03-2011

Oorlogswinter wordt ook een musical

Het Nationaal Jeugd Musical Theater brengt Oorlogswinter op de planken

Na een succesvolle film van Martin Koolhoven, wordt het boek Oorlogswinter nu ook bewerkt als musical.

Jan Terlouw en Seth Gaaikema werken mee aan de productie die in het najaar klaar moet zijn.

Een aantal rollen is al verdeeld: Timo Descamps, Janke Dekker en Dieter Troubleyn zullen belangrijke rollen vertolken. Maar Michiel is nog niet gevonden. Audities beginnen binnenkort.

Het NJMT bracht eerder met succes een vermusicaling van Kruistocht in Spijkerbroek naar het theater.


06-03-2011

Tweet tweet tweet

twitterbutton.nl


03-03-2011

Achter de stilte nét buiten de prijzen

Achter de stilte heeft het op één na Mooiste Boekomslag 2010

Mooiste Boekomslag 2010

Het oordeel van de jury over het omslag van Achter de stilte luidde: ‘Eenvoudigweg bloedmooi!' Toch viel ontwerpster Leentje van Wirdum net buiten de prijzen. Op twee stemmen na is Achter de stilte net geen winnaar van het mooiste boekomslag van 2010 geworden.

We willen alle boekhandelaren die voor ons gestemd hebben dan ook hartelijk bedanken!

Op de foto: Leentje van Wirdum (rechts) en vertaler Merel de Vink.


02-03-2011

Opa de bankrover is een Gouden Film

De verfilming van het boek van Sjoerd Kuijper trekt meer dan 100.000 bezoekers

Grace's Opa moet van zijn kinderen naar een verzorgingshuis. Dat is natuurlijk niets voor zo'n avontuurlijke Opa die messen kan werpen en in een open auto vol kinderen door de stad scheurt. Grace en Opa bedenken een plan. Maar daarvoor moeten ze wel de bank overvallen...

De verfilming van het boek van Sjoerd Kuijper is een feest. Het verbaast dan ook niet dat er nu al meer dan honderdduizend mensen naar toe zijn gegaan.

Regisseur Ineke Houtman en acteurs Zoë van der Kust (Grace) en Michiel Romeyn (opa Gerrit) kregen 28 februari de Gouden Film uitgereikt in Pathé Arena in Amsterdam.

Ben jij al geweest? Niet? Ga dan vooral snel. Je zult er geen spijt van krijgen!


17-02-2011

Achter de stilte genomineerd!

Achter de stilte genomineerd voor Het Mooiste Boekomslag!

Achter de stilteLeentje van Wirdum, die voor de meeste jeugdboeken van Lemniscaat het omslag maakt, ontwierp ook dat van Achter de stilte. Vandaag werd bekend dat haar ontwerp voor dit boek genomineerd is voor de verkiezing van Het Mooiste Boekomslag 2011!

Dat is bijzonder, want voor deze verkiezing worden bijna nooit jeugdboeken genomineerd. Ook dit keer is Achter de stilte het enige jeugdboek onder de mogelijke prijswinnaars.

Boekhandelaren in Nederland mogen nu tot 28 februari stemmen op één van de in totaal twaalf genomineerden via de website van Boekblad. Op 3 maart 2011 wordt de uitslag bekend gemaakt.


16-02-2011

Stemmen voor de Kinderjury

Stemmen voor de Kinderjury

Je kunt weer stemmen voor de Nederlandse Kinderjury! Als je tussen de 6 en 12 jaar oud bent, kun je je stem uitbrengen op de volgens jou drie allermooiste kinderboeken van 2010.

Om het kiezen wat makkelijker te maken, is er door Nederlandse boekhandels en bibliotheken een lijst gemaakt van boeken die zij het allerbeste vonden. Van Lemniscaat staan daar ook boeken op: Vuur en De tuin van Krik in de categorie 6 t/m 9 jaar en De magische globe in de categorie 10 t/m 12 jaar. Precies drie boeken - dat is makkelijk stemmen!

Breng hieronder je stem uit - misschien wint jouw lievelingsboek in juni wel de Prijs van de Kinderjury.


16-02-2011

Weblog Anke Kranendonk

Iedere week een nieuw verhaal

Anke KranendonkOmdat Daar gaan we weer op de kerntitellijst voor de Jonge Jury staat, houdt Anke Kranendonk een weblog bij op de website van de Jonge Jury. Iedere week vertelt ze een nieuw verhaal uit haar leven als schrijfster en moeder. Lees hier haar blog waarin ze vertelt over het schrijven van haar nieuwe boek.

Heb je al gestemd voor de Jonge Jury? Je kan stemmen op ieder jeugdboek dat uit is gekomen in 2009. Teveel keuze? Stem dan op één van de vijf Lemniscaat-kerntitels: Kiek, Daar gaan we weer, The Schwa Was Here, Tiffany Dop of Deadline.

Je kunt nog tot 1 maart 2011 stemmen via de website van de Jonge Jury.


07-02-2011

E-Primeur

Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen

Afgelopen maandag presenteerde Jowi Schmitz haar allereerste jeugdboek Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen. Op een boot, want Olivia en haar vader wonen in het verhaal tijdelijk in een boot. En - zoals je kan zien in het filmpje - Jowi Schmitz leeft in een woonschip.

Het boek heeft een primeur: tegelijkertijd met de papieren versie verschijnt namelijk het e-book. Het is het allereerste e-book van Lemniscaat, het eerste e-debuut bij deze uitgeverij en bovendien het eerste jeugdboek dat in beide vormen tegelijkertijd verschijnt. Extra bijzonder dus!

Kijk vooral ook even dit mooie filmpje, waarin Jowi geïnterviewd wordt over haar nieuwe boek, de cake uit het verhaal bakt én natuurlijk een stukje voorleest. 


02-02-2011

Mijn opa de bankrover

Met je opa naar de film!

Speciaal omdat de bekende kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper als auteur bij Lemniscaat is gekomen, verschijnt het verhaal van de muzikale familiefilm Mijn opa de bankrover in een geschenkboekje met stills uit de film.

Win een kinderfilmpakket en een gesigneerd boek!

Mijn opa de bankrover is vanaf 9 februari in 86 bioscopen te zien. Ga je ook naar de film? Zorg dan dat je je kaartje niet weggooit! Want als je voor 31 maart 2011 het kaartje naar Lemniscaat opstuurt en de onderstaande prijsvraag beantwoordt, maak je kans op een van de vijf filmpakketten en een door Sjoerd Kuyper gesigneerd exemplaar van het boek.

De prijsvraag: Sjoerd Kuyper, de schrijver van het boek én van het script van de film, kreeg zelf ook een rol in de film. Heb jij hem ontdekt?
a) 
Ja, in het café van Willem de Haan
b) Ja, aan een tafeltje in het bejaardentehuis
c) Ja, als toerist in Suriname
d) Nee, schrijvers kunnen toch niet acteren!

Stuur je antwoord en je toegangskaartje voor 31 maart 2011 naar uitgeverij Lemniscaat, Postbus 4066, 3006 AB Rotterdam.

Gratis met opa

Nog een goede tip: wacht tot 13 februari met naar de film gaan. Want op die zondag mogen alle opa's van vijftig jaar en ouder gratis naar de film! Het enige wat ze hoeven te doen, is een voucher uitprinten op de website en die meenemen, samen met een bewijs van hun leeftijd. Dus: sleep je opa mee naar de bios! (En vraag daarna meteen of hij het boek voor je koopt...!) 

Mijn opa de bankrover met Zoë van der Kust (Grace), Michiel Romeijn (opa Gerrit), Tanja Jess, Waldemar Torenstra en Loes Haverkort is vanaf 9 februari in de bioscoop te zien. Losjes gebaseerd op zijn korte verhaal Mooi leven, schreef Sjoerd Kuyper een nieuw scenario waarin Grace op zoek gaat naar haar Surinaamse vader. Ineke Houtman regisseerde de film en de muziek en liedjes zijn gemaakt door Vincent van Warmerdam, Chirsnanne Wiegel, Merlijn Snitker en Melcher Meirmans.


01-02-2011

Briefgeheim op tv

Van de bioscoop naar de Z@ppbios

BriefgeheimHeb je in najaar 2010 de spannende verfilming van Briefgeheim van Jan Terlouw gemist? Maak je geen zorgen! Komende zaterdag komt de film op televisie. Om 19:00 uur zijn Eva,  Jackie en Thomas te zien bij de Z@ppbios op Nederland 3.


05-01-2011

Nog méér lijstjes

De beste jeugdboeken van 2010

2010Eerder berichtten we al welke boeken Pjotr van Lenteren van de Volkskrant de beste boeken van het begin van deze eeuw vond. Eén voor één komen de lijstjes van andere media ook bij ons binnen. En we mogen trots zijn: Lemniscaat heeft het goed gedaan!

Zo zijn volgens Jaap Friso (of Jaapleest) de twee beste prentenboeken van 2010 allebei van Lemniscaatduo's: De paraplu van Ingrid en Dieter Schubert en Het regent zonlicht van Koos Meinderts en Annette Fienieg.

Hanneke van den Berg, die recenseert voor meerdere regionale kranten, waaronder de Gooi- en Eemlander, zet Marcelo en de echte wereld van Francisco X. Stork in haar top vijf van jeugdboeken uit 2010.

Karel Berkhout, die tot onze spijt afscheid neemt van zijn werk als recensent bij NRC Handelsblad, maakt net als Pjotr van Lenteren een lijst van de beste boeken van de afgelopen tien jaar. Bij de Nederlandse boeken prijkt ook bij hem De vuurtoren van Koos Meinderts en Annette Fienieg. In de top tien van beste vertaalde boeken staan Het Grote Misschien van John Green, De roep van de wolf van Steven Herrick en Het midden van de wereld van Andreas Steinhöfel.


03-01-2011

Overlijdensbericht Hanna Kraan

De schrijfster van De boze heks en Krik is gisteren overleden

Op zondag 2 januari 2011, om 12 uur 's middags, is schrijfster Hanna Kraan in haar woonplaats Soest overleden aan de gevolgen van borstkanker. Ze werd 64 jaar oud.

De begrafenis zal aanstaande zaterdag in besloten kring worden gehouden.

Uitgeverij Lemniscaat wenst Aad en de familie en vrienden van Hanna veel sterkte toe. Wij zullen Hanna en haar integere verhalen missen.

De haas sprong op een stoel.
‘Kortom,' zei hij plechtig, ‘wilt u bij ons blijven?'
‘Alsjeblieft?' Vleide de egel.
De heks snoot toeterend haar neus. ‘Maar ik dacht, dat jullie me weg wilden hebben.'
‘Dat dachten wij ook,' zei de haas vlug. ‘Maar u hoort hier, bij ons.'
‘Een bos zonder heks, dat kan toch niet,' zei de uil.

Uit: Bloemen voor de boze heks


02-01-2011

De Beste Boeken van het begin van deze eeuw

Het beste van Lemniscaat van 2000 tot 2010

Een nieuw jaar breekt aan. Het is dus tijd voor de lijstjes van beste, leukste, mooiste, slechtste en grappigste dingen.

Pjotr van Lenteren, recensent van de Volkskrant, zette de allerbeste kinder- en jeugdboeken van de eerste tien jaar van de eenentwintigste eeuw op een rijtje. De boeken die, zoals hij het zegt, ‘het eerste decennium van deze eeuw de moeite waard maakten. En die een langer leven verdienen.'

Lemniscaat is in zijn overzicht goed vertegenwoordigd!

Kleuters

Winnaar
Charlotte Dematons Ga je mee (Lemniscaat, 2000)

Winnaar buitenland
Piet Grobler Eén slokje, kikker (Lemniscaat, 2002)

Eervolle vermeldingen Nederland
Syvlia van Ommen De verrassing (Lemniscaat, 2003)
Charlotte Dematons Sinterklaas (Lemniscaat, 2007)
Tjibbe Veldkamp en Philip Hopman Het schoolreisje (Lemniscaat, 2001)
Mathilde Stein en Mies van Hout Bang Mannetje (Lemniscaat, 2005)

Onderbouw basisschool

Eervolle vermeldingen Nederland
Koos Meinderts en Annette Fienieg De vuurtoren (Lemniscaat, 2007)

Eervolle vermeldingen buitenland
De gebroeders Grimm en Charlotte Dematons Grimm (Lemniscaat, 2005)
Bettina Wegenast Hanna en ik (Lemniscaat, 2009)

Bovenbouw basisschool

Eervolle vermeldingen Nederland
Truus Matti Vertrektijd (Lemniscaat, 2007)

Onderbouw middelbare school

Winnaar buitenland
Louis Sachar Gaten (Lemniscaat, 2000)

Eervolle vermeldingen Nederland
Lieneke Dijkzeul Aan de bal (Lemniscaat, 2004)
Tjibbe Veldkamp Tiffany Dop (Lemniscaat, 2009)

Eervolle vermeldingen buitenland
Beate Teresa Hanika Achter de stilte (Lemniscaat, 2010)
Carl Hiaasen Uil (Lemniscaat, 2003)

Bovenbouw middelbare school (tot 16)

Eervolle vermeldingen Nederland
Jesse Goossens It's a wonderful life (Lemniscaat, 2008)
Bené Alfonso Medicijnmeester (Lemniscaat, 2006)

Eervolle vermeldingen buitenland
John Green Het Grote Misschien (Lemniscaat, 2006)
John Green Paper towns (Lemniscaat, 2009)
Andreas Steinhöfel Midden van de wereld (Lemniscaat, 2005)

Lees Pjotrs hele beste boekenlijst.


08-12-2010

Familievoorstelling Krabat (8+)

Krabat M-LabTheatergezelschap M-Lab treedt op met bewerking Meester van de zwarte molen

Vorig jaar een verfilming, nu een theatervoorstelling: Meester van de zwarte molen van Otfried Preussler is dan misschien al veertig jaar geleden geschreven, maar het is echt een tijdloze klassieker!

Aanstaande zaterdag is de première van Krabat, een familievoorstelling van M-Lab voor kinderen vanaf 8 jaar. De voorstelling zal de hele kerstvakantie te zien zijn: van 11 december tot en met 2 januari.

Kijk hier voor meer informatie en voor de speellijst en hier voor een leuke kleurplaat.


29-11-2010

Nu in de boekhandel: Matched

Raak jij ook gevangen in Matched?

Een meeslepende en verontrustende toekomstroman Een boek waar iedereen vol van is, nog voordat het verschenen is! Ally Condie lokt de lezer in beeldende taal De Unie in: een beklemmende wereld die verontrustend veel lijkt op de onze, en waaruit niemand zich meer los kan rukken. Matched wordt nu al vergeleken met de succesvolle Twilight-saga...

Lees hier meer over het boek.


03-11-2010

Gouden Film en juryprijs voor Briefgeheim

Briefgeheim beste kinderfilm én meer dan 100.000 bezoekers

Briefgeheim filmeditie

Briefgeheim, de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw, heeft de status van Gouden Film bereikt. Dat betekent dat sinds de première van 14 oktober meer dan 100.000 mensen de film hebben bezocht in de bioscoop.

En dat is nog niet alles - op vrijdag 29 oktober ontving de film de juryprijs voor UPC Beste Kinderfilm. De film won van kinderfilms Iep! (naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen) en Foeksia de miniheks.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival uitgereikt als een film hoge bezoekcijfers in de bioscoop heeft gehaald. Een Gouden Film betekent 100.000 mensen, een Platina Film 400.000 en een Diamanten Film 1.000.000 bezoekers. De verfilming van Jan Terlouw's Oorlogswinter haalde alle drie in 2008, wat heel bijzonder is voor een verfilming van een jeugdboek.


03-11-2010

Tjibbe Veldkamp schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2011!

Zojuist nog bekroond met een Zilveren Griffel voor Tiffany Dop, nu alweer Kinderboekenweekschrijver: Op 1 november werd op Jeugdjournaal bekend gemaakt dat Tjibbe Veldkamp het Kinderboekenweekgeschenk 2011 zal schrijven!

Het thema van de 57e editie van de Kinderboekenweek is ook bekend gemaakt: woensdag 5 oktober zal deze week beginnen onder het motto Superhelden! - Over dapper durven zijn. De Kinderboekenweek duurt tot zaterdag 15 oktober. Tjibbe Veldkamp hoeft zich met zijn boek niet per se aan het thema te houden.

Tjibbe Veldkamp schrijft boeken voor kinderen van alle leeftijden. Zo schreef hij onder andere de prentenboekverhalen Temmer Tom, dat opnieuw werd uitgegeven met nieuwe tekeningen van Philip Hopman, en het met Vlag en Wimpel bekroonde De lievelingstrui. Voor de wat oudere kinderen verschenen SMS, waarvoor hij ook een Vlag en Wimpel ontving, en Tiffany Dop.


01-11-2010

Achter de stilte

Vijf sterren in de Volkskrant

achter de stilteHet boek Achter de stilte van Beate Teresa Hanika krijgt in de recensie in de Volkskrant alle sterren die een boek kan krijgen. Het boek gaat over de 13-jarige Justine die een opa heeft die zijn handen niet thuishoudt.

Volgens de krant is het geen probleemboek. Integendeel, de schrijfster ontvouwt het drama op een luchtige, bijna achteloze toon en laat de lezer verpletterd achter.

Het verhaal is nergens onleesbaar: Achter de stilte jongleert op een knappe manier met moeilijk te verenigen emoties als plezier en verontwaardiging, walging en een grijns. Zelden verscheen er zo'n briljante, gitzwarte kijk in een meisjeskop, aldus de Volkskrant op 30-10-2010.

Lees hier de hele recensie.


14-10-2010

Briefgeheim in première

Spannend, meeslepend, en vol vaart: de film van Briefgeheim

briefgeheimOp 12 oktober was Briefgeheim de openingsfilm van Cinekid. De rode loper lag uit bij Tuschinski voor de hoofdpersonen ( oa.Daan Schuurmans, Bracha van Doesburg en Lies Visschedijk), en natuurlijk ook voor Jan Terlouw. Hier zie je een videoverslag.

Niet alleen televisie en radio was aanwezig, ook de schrijvende pers. Vandaag staan de recensies in de kranten:

Met Briefgeheim heeft Cinekid een gedroomde opener - NRC Handelsblad

De bengels Eva, Jackie en Thomas spelen erg overtuigend en zorgen voor grappige en spannende scènes. [..] Jan Terlouw kan trots zijn - Metro

De Jan Terlouw- verfilming 'Briefgeheim' stapt in een 'bende-van-vijf'- achtige jeugdfilmtraditie. [...] Een prettig ongecompliceerde, geslaagde kinderfilm - Trouw

Lemniscaat maakte een filmeditie van Briefgeheim met foto's uit de film en van de making-of.


11-10-2010

KJV: de nominaties zijn bekend

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen...

...heeft de genomineerde titels voor 2011 bekend gemaakt. Het gaat om Deadline, De ogen van Kronos en Jeremy Fink en de sleutel tot het bestaan

Op 22 mei 2011 wordt bekend gemaakt welke boeken in de prijzen vallen. Houd dus www.kjv.be goed in de gaten.


06-10-2010

Jan Terlouw 40 jaar schrijver

Lemniscaat viert jubileum van Jan Terlouw

Jan Terlouw De kloofJan Terlouw debuteerde veertig jaar geleden bij Lemniscaat met Pjotr. Sindsdien verschenen twaalf jeugdboeken, die veelvuldig bekroond en vertaald werden. In juli bleek dat Jan Terlouw de schrijver is met de sterkste reputatie in Nederland. Veel van zijn boeken hebben een klassiekerstatus verworven.

Lemniscaat viert het jubileum van Jan Terlouw door vier van zijn boeken opnieuw uit te brengen. Bekijk hier alvast de nieuwe omslagen van De kloof, Oorlogswinter, Oosterschelde windkracht 10 en Koning van Katoren. Deze boeken zijn vanaf 10 oktober verkrijgbaar.


04-10-2010

Tiffany Dop...een Gouden Griffel?

Groot oogstrelend kinderboekenbal

Tiffany DopMorgenavond zullen we het eindelijk weten: krijgt Tjibbe Veldkamp de Gouden Griffel 2010 voor Tiffany Dop? Dit wordt bekend gemaakt tijdens het Kinderboekenbal. Dat is ook het moment dat de Kinderboekenweek van start gaat. Tien dagen lang vol met aandacht voor illustratoren, want dit jaar is het thema De grote tekententoonstelling.


28-09-2010

Hoera! Krik en zijn vrienden zijn terug!

De tuin van Krik

De tuin van Krik Hanna KraanDe altijd vrolijke eekhoorn Krik, de ijdele merel Melle en de norse pad Domper wonen samen in de tuin van de familie Keizer. Ze zitten vaak voor het huis van Domper, die het gezelschap stiekem best gezellig vindt. Dan zingt Melle liedjes of bedenkt Krik leuke spelletjes, zoals over dennenappels springen.

Ze kijken ook vaak naar de keizer en zijn kinderen Petje en Staartje, die in het huis bij de tuin wonen. Maar de beste avonturen beleven ze zelf, in de tuin. En de tuin, die is van Krik, Domper en Melle.

Dit nieuwe boek van Hanna Kraan over Krik ligt nu in de winkel! Heerlijk om voor te lezen. Met illustraties van Mies van Hout


27-09-2010

Nachtverhaal als theatervoorstelling

Gnaffel brengt Nachtverhaal op de planken

Gnaffel Nachtverhaal

Theatergezelschap Gnaffel heeft een voorstelling gemaakt van Paul Biegels Nachtverhaal. Gnaffel werkt met heel grote poppen, die samen met acteurs Biegels magisch-realistische sprookje vol grappige en vreemde figuren, spannende wendingen en een romantisch slot op bijzonder indrukwekkende wijze tot leven wekken.

Nieuwsgierig naar deze voorstelling? Hier kom je erachter of Theatergezelschap Gnaffel Nachtverhaal ook bij jou in de buurt speelt!


01-09-2010

Achter de stilte

Achter de stilte Beate Theresa HanikaEen heftige roman, maar zo mooi!

Justine wil niet meer naar haar opa. Als ze met de mensen om zich heen wil praten over waarom dat zo is, luistert niemand. Maar dan ontmoet ze Klap en komt ze erachter dat je echte vrienden wél in vertrouwen kunt nemen.

Achter de stilte is een prachtig geschreven boek over vriendschap en hoop. Dit boek doet denken aan Blauwe plekken: een heftig thema, maar zo mooi!

Achter de stilte is vanaf 22 september in de boekhandel te koop.


01-09-2010

Manuscripta

Lemniscaat is aanwezig op Manuscripta

Zondag 5 september en maandag 6 september zijn wij aanwezig op Manuscripta. U vindt onze tot atelier omgebouwde stand in de gashouder op nr 49.

In het kader van het thema van de Kinderboekenweek zijn er op beide dagen verschillende illustratoren aan het werk. Natuurlijk laten wij ook de nieuwe boeken zien. Daarnaast treden op:

Koos Meinderts presenteert met Thijs Borsten en Leine Het regent zonlicht (zondag, kinderpodium 12.30-12.50)
Ingrid en Dieter Schubert vertellen over De paraplu (zondag kinderpodium 12.50-13.10)
Arnoud Wierstra's debuut Feest! wordt gepresenteerd. (maandag 15.00 stand lemniscaat)


25-08-2010

Uitmarkt!

Op 28 en 29 augustus staat Lemniscaat op de Uitmarkt

Natuurlijk zijn wij ook dit jaar weer aanwezig op de Uitmarkt in Amsterdam. Je vindt ons bij de vijver op het museumplein. Op zaterdagmiddag zijn aanwezig: Ton Koene, Mariken Jongman, Annette Fienieg, Koos Meinderts en Gouden Penseelwinnaars Ronald Tolman en Marije Tolman. Op zondagmiddag kun je je nieuwe boek ter plekke laten signeren door Jan Terlouw, Charlotte Dematons, Ingrid en Dieter Schubert en Hanna Kraan.

Iets verderop, aan de andere kant van de vijver staat de non-fictie stand van Lemniscaat. Bekijk hier de plattegrond.

Lemniscaat vind je bij nr 17 en 20. Op zaterdag 28 augustus lezen twee auteurs van Lemniscaat voor in de kinderboekensalon (podium 17): om 14:00 Mariken Jongman en om 17:40 Koos Meinderts.


18-08-2010

Groot Kinderboekenfeest op 3 oktober in Amstelveen

Kinderboekenfeest Tekenen en schrijven met sterrenTekenen en schrijven met sterren

Op zondag 3 oktober, de week voor de Kinderboekenweek, is er een groot Kinderboekenfeest in Amstelveen bij Bibliotheek Amstelveen Stadsplein en het Cobra Museum.

Lees hier alles over het programma en de kaartverkoop.


07-07-2010

De ogen van Kronos genomineerd voor Kinderboekwinkelprijs

De ogen van Kronos

Vorig jaar verscheen in de traditie van Meester van de zwarte molen en Heksenkind: De ogen van Kronos: spannend, magisch en avontuurlijk.


De Kinderboekwinkels hebben dit geweldige boek genomineerd voor de Kinderboekwinkelprijs. Is De Ogen van Kronos ook jouw favoriete boek? Stem dan hier en help Kronos de Kinderboekwinkelprijs winnen!

Dit zeggen de Kinderboekwinkels over De ogen van Kronos: tussen de niet aflatende stroom van magische boeken valt deze titel op door de subtiele toon, de zorgvuldig uitgewerkte verhaallijn en de volmaakte spanningsboog. Dit is in alle opzichten een prachtboek.

Wist je trouwens al dat in november het vervolg van De ogen van Kronos verschijnt? Lees hier alvast meer over De magische globe, waarin Petra wordt ontvoerd naar Londen en haar vrienden te maken krijgen met gaten in de tijd en ruimte!06-07-2010

De opmerkelijke observaties van Rits

De opmerkelijke observaties van Rits

In 2005 debuteerde Mariken Jongman met Rits. Een zeer geslaagd debuut. Het NRC berichtte:

'Zeer geslaagd debuut: origineel, goed geschreven, grappig en vol scherpe observaties. (...) Maar weinigen schrijven zo goed als Mariken Jongman in Rits.' en De Groene Amsterdammer zei over dit boek: 'Overtuigend, doeltreffend en met gevoel voor stijl.'

Ook het nieuwe boek van Mariken, Kiek, werd met veel enthousiasme begroet. Rits was echter op, en is nu verschenen in een frisse herdruk met nieuwe jas en met een aangepaste titel. De opmerkelijke observaties van Rits is een boek waar iedere twaalfjarige - jongen, meisje, hypochonder, of niet, eenzaam of populair- zich in herkent en om kan lachen.

Meer weten over De opmerkelijke observaties van Rits? Lees hier meer!


10-06-2010

Simone van der Vlugt is 15 jaar schrijfster

Simone van der VlugtVijftien jaar geleden debuteerde Simone van der Vlugt met De amulet. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een bekend en bekroond schrijfster, met een rijk oeuvre van spannende historische boeken en intrigerende jeugdromans over helderziendheid. Van haar psychologische thrillers voor volwassen zijn er al meer dan een miljoen verkocht.

Speciaal voor haar vijftienjarig jubileum zetten we haar in het zonnetje met een selectie uit haar werk tot nu toe: vier spannende en mooie titels van Simone van der Vlugt kregen chique nieuwe omslagen: Bloedgeld, De amulet, Schijndood, De guillotine.


07-06-2010

Zilveren Griffel voor Tjibbe Veldkamp


15-05-2010

Wiek! is er!

omslag Wiek! van Leuntje Aarnoutse en Doesjka Bramlage

Al zijn hele leven heeft Wiek het zonder vader moeten doen. Totdat zijn vader - die Frenk heet - op een dag zomaar voor de deur staat. Nu kan Wiek eindelijk uitzoeken of hij meer op zijn moeder of op zijn vader lijkt. Als Frenk van de één op de andere dag weer verdwenen is, laat Wiek het er niet bij zitten. Hij moet en zal zijn vader vinden en bedenkt met zijn buurmeisje Sonja een geniaal plan.

Wiek! is een heerlijk debuut van Leuntje Aarnoutse.

Met illustraties van Doesjka Bramlage.

Op 14 mei om 16.00 is Wiek! gepresenteerd bij De Drukkerij in Middelburg.

Wiek! is vanaf 15 mei bij de boekhandel te koop.


10-05-2010

Kinder en Jeugdjury Vlaanderen 2011


27-04-2010

Kerntitels van de Jonge Jury 2011 zijn bekend!

De Jonge Jury is een prijs voor het mooiste jeugdboek van het afgelopen jaar, en je kunt zelf bepalen welke vijf boeken worden genomineerd. 

De Jonge Jury heeft 20 titels als tip genoemd: maar liefst vijf daarvan zijn van Lemniscaat!

Begin nu vast met lezen, dan kun je begin 2011 stemmen op jouw favoriete boek.

Dit zijn de kerntitels van Lemniscaat:

Daar gaan we weer - Anke Kranendonk

Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp

Kiek - Mariken Jongman

The Schwa was here - Neil Shusterman

Deadline - Rachel Ward


26-03-2010

Vuur is af!


Het nieuwe boek van Anke Kranendonk is er: Vuur!

Sam heeft een hond gekregen, wit met rode vlekken. Hij noemt hem Vuur. Door de komst van Vuur is het opeens helemaal niet zo erg meer dat Sams nieuwe juf hem niet begrijpt. Of dat het nieuwe huis waar ze net wonen, nog niet af is. Sam is dolgelukkig met Vuur.

Als Vuur verongelukt, is Sam ontroostbaar. En op school loopt het helemaal uit de hand. Gelukkig ontmoet hij Wiwi, een aparte oudere dame, die hem leert drummen. Sam ontdekt dat hij veel meer kan dan hij dacht.

In dit boek beschrijft Anke Kranendonk hoe een jongen zijn uiterste best doet om te voldoen aan alle eisen die aan hem worden gesteld. Je sluit hem onmiddellijk in je hart!