Lemniscaat

Filosofie

05-09-2018

Najaarsaanbieding 2018

Bekijk hier de nieuwe najaarsaanbieding van de boeken voor volwassenen van Lemniscaat.

Met o.a. Hans Joas; Marjolein Quené; Fabian Scheidler; Vebrugge, Buijs en Van Baardwijk; Peter C. Gotzsche; en George Berkeley 


19-02-2018

Voorjaar 2018

Boeken voor volwassenen voorjaar 2018
Auteurs met idealen, visie en oplossingen!

George Monbiot | Aaron James | John Bunzl & Nick Duffell |Thomas Cathcart & Daniel Klein | Liv Larsson | De Jonge Denkers | Carey Gillam 


22-12-2017

Beste filosofieboeken

verzet en redeTwee Lemniscaat boeken bij beste filosofieboeken 2017 volgens Trouw.

Het filosofische pamflet 'Verzet en rede in tijden van nepnieuws' van Susan Neiman is geselecteerd. Verzet of berusting: de keuze is aan ons. 

'Effectief altruïsme' van de invloedrijke Peter Singer staat ook in de lijst. Leer hoe je met een rationele, bijna wiskundige, benadering het meeste goed kunt doen in de wereld. 

'Het boek Kinderlogica is wat mij betreft een van de beste filosofieboeken die dit jaar verschenen zijn.' aldus NieuwWij.


13-12-2017

Beste boeken van 2017

De Volkskrant zet De geest uit de fles. Hoe de moderne mens werd wie hij is, van Ger Groot op nummer 9 van beste boeken van 2017. 'Een feest voor rede en zintuigen.' - de Volkskrant

Ook volgens NRC is het een van de 25 beste boeken van dit jaar. Op dit prachtige lees-, kijk- en luisterboek kan gestemd worden tot 19 december.

Wat vind jij het beste Nederlandstalige boek van 2017? Doe mee aan de NRC Boekenwedstrijd en maak kans op een pakket van de 25 genomineerde boeken. 


25-11-2017

Filosofie van de jamsessie

filosofie van de jamsessieJurriën Rood is filosoof, amateursaxofonist en liefhebber van de jam. Als filosoof beschouwt hij de jam als een experiment van mensen die elkaar (nog) niet kennen en in vrijheid met elkaar samenwerken. Het is een prachtige metafoorvoor het openbare leven en het publieke debat.

'Wat jammende jazzmuzikanten onze samenleving over vrijheid kunnen leren.' - 4 sterren in Trouw

BOEKHANDELOPTREDENS MET LEZING EN JAMSESSIE

Zaterdag 18 november vanaf 15:00 in boekhandel Scheltema, Rokin 9 in Amsterdam.
Zaterdag 11 november vanaf 15.00 in De Amsterdamse Boekhandel, Buitenveldertselaan 170.
Zondag 12 november vanaf 14:00 in boekhandel Van Piere, Nieuwe Emmasingel 48 in Eindhoven.
Zaterdag 20 januari om 15.30 uur in boekhandel Van der Meer, De Keuvel 1 in Noordwijk.


21-11-2017

Susan Neiman

neiman'Verzet en rede is een beknopte, scherpe en bevlogen analyse van de recente politieke ontwikkelingen, heet van de naald, maar daarom niet minder doordacht.'  -  Trouw 4*

'Verzet en rede in tijden van nepnieuws' is een hoogst actueel filosofisch pamflet met een voorwoord voor bij de Nederlandse editie. 

'Nationale trots is juist het antwoord op populisten', zegt filosofe Susan Neiman in VrijNederland.

Tijdens haar bezoek aan Nederland ging ze in gesprek met het NRC Handelsblad over nepnieuws en identiteitspolitiek.


03-10-2017

Filosfie agenda

Ger Groot, 15 oktober 'De geest in de fles' 14.30 uur boekhandel Boekhandel Hijman te Arnhem. 

Jan Warndorff, 15 oktober 'Geen idee' 14.00 uur in Van Piere Eindhoven. 

Brainwash Festival 28 oktober spreekt Susan Neiman over 'Verzet en rede in tijden van nepnieuws'. Ook Ger Groot en Jan Terlouw zijn te gast in Amsterdam. 

Marjan Slob, 2 november 'Foute fantasieën' en feminisme in Arminius te Rotterdam.

Ger Groot, 7 november 'De geest uit de fles' Filosofie cafe Drachten.

Jurrien Rood, 11 november 15.00 uur Amsterdamse Boekhandel. 

Jan Warndorff, 11november 'Geen idee' 10.15 uur Stichting RozenKruis te Bilthoven.

Jurrien Rood, 12 november 'Filosofie van de jamsessie' 14 uurVan Piere te Eindhoven.

Jurrien Rood, 18 november 'Filosofie van de jamsessie' 15 uur Scheltema te Amsterdam.


22-09-2017

Foute fantasieen

marjan slobWat moet een intelligente, zelfstandige vrouw in hemelsnaam met de Bouquetreeks? Winnares van de Socratesbeker Marjan Slob wil in haar boek 'Foute fantasieën' begrijpen hoe het mogelijk is dat zij als moderne feminist plezier beleeft aan die voorspelbare romances.

'Er bestaat dus een wisselwerking tussen jou, je fantasie en onze samenleving.' aldus Marjan Slob in een interview met dagblad Trouw Fantaseren is overleven.


19-09-2017

Filosoferen met kinderen

kinderlogicaZijn we allemaal gelijk? Moet je voor iedereen respect hebben? En mag je zelf kiezen van wie je houdt? 
Filosofiejuf en auteur van het boek Kinderlogica Sabine Wassenberg gaat in gesprek met docenten en beleidsmakers over het belang van filosofieles in het basisonderwijs. Vooral omdat niet alle leerkrachten heikele thema's durven te bespreken.  

Discussieer mee op 19 september in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.


04-09-2017

Nieuwe boeken in najaar

Dit najaar verschijnen er voor volwassenen weer prachtige boeken. De Amerikaanse filosoof Susan Neiman, de prijswinnende Marjan Slob, Jurrien Rood en Hans Moolenburgh staan in onze folder. 


08-08-2017

Het boek Geen idee in NRC

geen idee'Een verrassend en fris boek over wat "leven" eigenlijk is.' - Marjoleine de Vos in het NRC. Voor de tweede keer in korte tijd schrijft De Vos over het boek Geen idee. Filosofie van het boerenverstand. Lees het uitgebreide interview met de auteur Jan Warndorff.

Probeer van zoveel mogelijk zoveel mogelijk te houden, aldus Jan Warndorff. Wat bedoelen we precies met 'het leven zelf'? Voortbouwend op het denken van Ortega y Gasset en inzichten uit het boeddhisme ontwikkelt Jan Warndorff een vernieuwende filosofie die het alledaagse leven centraal stelt. 


03-08-2017

Radio Kunststof met Ger Groot

shabby'De geest uit de fles is een prachtig boek. Mooi van inhoud maar ook van vormgeving. Aan alle kanten is het rijk geillustreerd.' - Coen Verbeek van Radio Kunststof.

Ger Groot vertelt in de uitzending dat het boek ontstaan is door een CD die hij ooit ontving met muziek van Friedrich Nietzsche. Filosofie lees je niet alleen maar vind je ook in muziek, op straat en in de architectuur. Luister zelf hoe Ger Groot in het lied Mens durf te leven van Ramses Shaffy de ubermensch van Nietzsche herkent.


16-06-2017

Hersenbeest

hersenbeest

'Marjan Slob schrijft kritisch, zonder afbreuk te doen aan de waarde van de hersenwetenschap. Maar wel met vaart en met gevoel voor humor. Een aanrader voor iedereen die graag nadenkt over de diersoort 'mens': een Hersenbeest.' - vakblad Van twaalf tot achttien

Marjan Slob wint de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van het jaar met haar boek Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest

'Wonderschoon boek, geheel in de geest van Socrates.' - Juryrapport Socratesbeker 

'In een meeslepend betoog wast Marjan Slob een groepje luidruchtige hersenwetenschappers de oren.' - Suzanne Weusten in de Volkskrant

'Uitdagend, elegant, alom geprezen.' - Leonie Breebaart in Trouw


12-06-2017

Ger Groot vijf sterren

geest uit de fles De geest uit de fles. Hoe de moderne mens werd wie hij is

'Een feest van herkenning en helderheid is de inleiding in de moderne westerse wijsbegeerte van Ger Groot. Moeiteloos schakelt hij tussen lastige denkers en lichte cultuur. Groot aarzelt niet om naar de Rolling Stones te laten luisteren en de lezer mee te nemen naar Disneyland en De Efteling.'- Hans Achterhuis in de Volkskrant vijf van de vijf sterren.


10-05-2017

Vier sterren in Trouw voor Geen idee

geen idee

'Zelden lees je zoveel oprechte verwondering terug in een filosofische publicatie. Het herinnert ons aan de wondelijke, fundamenteel onbegrijpelijke en soms ook pijnlijke gegevenheid van het leven. Dit is geen academische studie, maar een persoolijk filosofisch-spiritueel verhaal.' - Merel Kamp in Trouw ****

Wat bedoelen we precies met 'het leven zelf'? Voortbouwend op het denken van Ortega y Gasset en inzichten uit het boeddhisme ontwikkelt Jan Warndorff een vernieuwende filosofie die het alledaagse leven centraal stelt.


01-05-2017

Peter Singer komt naar NL

peter singerLaten we samen leren hoe we het meeste goed kunnen doen in de wereld. 

Van Peter Singer verschijnt het boek: 'Effectief altruïsme.Ontdek hoe je het meeste goed kunt doen in de wereld. Doe het!'Daarbij komt de Australische filosoof komt naar Nederland.

*Lezing van Peter Singer en workshops om ʽbeter goed te doen' tijdens de lancering van Effectief Altruïsme Nederland op 28 mei van 10.30 - 16.00 uur bij Seats2Meet Utrecht CS. www.effectiefaltruisme.nl

*Lezing van Peter Singer en interview over ʽEthics for One World' op 29 mei van 16.00 - 18.00 uur op Roeterseiland te Amsterdam, vrij toegankelijk. www.roomfordiscussion.com


26-04-2017

Ger Groot

geest uit de flesGer Groot, De geest uit de fles. Hoe de moderne mens werd wie hij is

Dit boek is een geschiedenis van de moderne filosofie en een zinnenprikkelende beschouwing ineen. Ger Groot laat zien en horen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw, zijn geworden wie we zijn.

Kom luisteren naar Ger Groot:
30 april in boekhandel Van der Meer te Noordwijk vanaf 11:00 uur.
30 april in boekhandel Donner in Rotterdam vanaf 14:00 uur.
7 mei in Van Piere in Eindhoven vanaf 14:00 uur. 


24-04-2017

Marjan Slob wint Socratesbeker

hersenbeestMarjan Slob wint de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van het jaar met haar boek Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest.

'Wonderschoon boek, geheel in de geest van Socrates.' - Juryrapport Socratesbeker 

'Uitdagend, elegant, alom geprezen.' - Leonie Breebaart in Trouw

'De tekst leest zo gemakkelijk dat je bijna niet zou opmerken hoe rijk en genuanceerd Slobs betoog is.' - Wout van Tongeren in Filosofie Magazine

Marjan Slob laat in haar essay Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geestzien wat er mooi en opwindend is aan hersenwetenschap. Ze belicht ook waar die wetenschap stuit op de grenzen van haar kunnen.


22-04-2017

Geen idee

geen idee

Het boek Geen idee. De filosofie van het boerenverstandvan Jan Warndorff is volgens het Nederlands Dagblad 'uiterst prettig leesbaar.'

'Hij probeert het feit dat wat alle mensen met elkaar gemeen hebben juist in het eigene schuilt, in het veranderlijke, in het oneindige verschil' te erkennen en doordenken.'

'Warndorff (...) zijn inspiratie vindend in het boeddhisme en taoïsme - keert zich tegen de associaties die spiritualiteit oproepen: 'een Hoger Zelf, een Diepere Energie, een Goddelijke Werkelijkheid, enzo-voort'. Hij verdedigt een spiritualiteit die geen 'vertrek uit de gegeven werkelijkheid' wil zijn en wil door een demystificatie van de spiritualiteit komen tot 'het concrete.'  


07-04-2017

Filosoferen met kinderen

sabine wassenbergOnder grote belangstelling is het boek Kinderlogica van Sabine Wassenberg gepresenteerd. Ze ging in gesprek met groep 8 van de El Amienschool in Amsterdam West. Ze stelt vragen als: "Moet je altijd eerlijk zijn?" en "Wat is belangrijker: eerlijkheid of iemand kwetsen?" Thema's als pesten, geloof, uiterlijk en discriminatie komen voorbij.

Radio 1 was aanwezig, luister hier naar het interview in de studio en de reportage van de presentatie.

Interview met Sabine in dagblad Trouw 'IS, zijn dat moslims?


21-03-2017

Wat is leven? Geen idee


13-03-2017

Filosoferen met kinderen

filosoferen met kinderenSabine Wassenberg is al tien jaar lang filosofiejuf op multiculturele basisscholen. Ze praat met haar leerlingen over grote vragen en gaat taboes niet uit de weg. Kinderlogica is een eye-opener voor iedereen die geïnteresseerd in de toekomst van onze multiculturele samenleving.

Workshops filosoferen voor jong en oud
2 april in Boekhandel De Vries te Haarlem vanaf 14.00 uur.
7 april in De Nieuwe Boekhandel te Amsterdam vanaf 10 uur.
22 april lezing tijdens Nacht van de Filosofie in Den Haag.
23 april Bibliotheek Westwijk in Amstelveen vanaf 11:00 uur.

Lezingen uitsluitend voor leerkrachten
4 april in Boekhandel Stevens te Hoofddorp vanaf 19:30 uur.
11 april door Boekhandel Het Leesteken in Purmerend vanaf 19:30 uur. 


28-02-2017

Het Ajax-dilemma in de pers

het ajax dilemma'Het boek is een waar meesterwerk boordevol schitterende analogieën, beschouwingen en wijsheden.' -Managementboek

'Met grote precisie laat Woodruff zien dat het verband tussen rechtvaardigheid, eerlijkheid en mededogen heel anders is dan je in eerste instantie zou denken.' - Marc van Dijk in Trouw ****

Het boek Het Ajax-dilemma is een 'filosofie van het leiderschap'. Het gaat in op de vraag wat is moreel leiderschap en hoe beloon je mensen.


24-02-2017

Hersenbeest beste filosofieboek van het jaar?

hersenbeestHet boek Hersenbeest van Marjan Slob staat op de shortlist van de Socratesbeker, voor het beste filosofieboek van het jaar. Slob toont in haar essay aan waar de hersenwetenschap stuit op de grenzen van haar kunnen. Hiernaast plaatst ze de effectiviteit van de geesteswetenschap. Ze pleit voor wijze wetenschap, een kruisbestuiving tussen de disciplines.

Tijdens de Nacht van de Filosofie weten we of ze de prijs in ontvangst mag nemen, 21/4 te Nijmegen.

'In een meeslepend betoog wast Marjan Slob een groepje luidruchtige hersenwetenschappers de oren.' - de Volkskrant


30-01-2017

Peter Singer, Ger Groot, Sabine Wassenberg en Jos de Mul

Voorjaar 2017

In het voorjaar verschijnen boeken van filosofen die midden in de samenleving staan. Grootheid Peter Singer spreekt ons aan op de keuzes die we dagelijks maken. Hoe kan je het meeste goed doen in de wereld? Ger Groot laat door middel van kunst zien dat wij kinderen zijn van onze tijd. Filosofiejuf Sabine Wassenberg verbindt ons met de multiculturele samenleving.

Bekijk zelf ons veelzijdige aanbod.


05-01-2017

Lessen uit de Oudheid

het ajax dilemmaOok zo genoeg van 'nieuwe politiek'? Kom luisteren naar originele ideeën uit de Oudheid over democratie, beloning, rechtvaardigheid en leiderschap. De Amerikaanse filosoof Paul Woodruff komt naar Nederland om te vertellen over zijn boek Het Ajax-dilemma, Filosofie van het leiderschap. 

Misschien wel beter dan Nussbaum: filosoof Woodruff over woede en democratie, 18 jan. om 15.00 uur Academiegebouw te Utrecht.

Moreel leiderschap en het hanteren van dilemma's Nyenrode, 19 januari om 16.00 uur.

Brussel, 17 januari.


21-11-2016

21 nov. en 26 nov. Durf te twijfelen!

durf te twijfelen'Hoe weet je dat zo zeker?' Deze vraag stellen Leonie Breebaart en haar collega's van dagblad Trouw aan spraakmakende denkers, aan elkaar en aan ons. Moet je de rechter, de politicus of de krant zomaar geloven?

Hans Schnitzler, Bernice Bovenkerk, Maaike Meijer en Klaas Mulder laten zien dat denken over het nieuws begint bij twijfelen. Maakt techniek ons vrij? Moet de economie wel groeien? Hoe weet je wat kunst is? En valt de natuur te verbeteren? 

Praat en twijfel mee op maandag 21 nov. in De Nieuwe Liefde te Amsterdam vanaf 19:30 uur en zaterdag 26 nov. tijdens De Nacht van de Vrijdenkers te Gent.

Gebasseerd op het boek Durf te twijfelen! Hoe filosofen kijken naar de actualiteit.


18-10-2016

De mens, meer dan een hersenbeest

hersenbeest

Een scan van onze hersenpan is niet genoeg om te weten wie we zijn. Als je nadenkt over de vraag ‘wat is de mens?', horen daar niet-scanbare begrippen bij als vrije wil, bewustzijn, het zelf en identiteit. Marjan Slob, auteur van het boek Hersenbeest, geeft een lezing op dinsdag 18 oktober om 19:30 tot 21:00 uur via Radboud Reflects, Nijmegen.

Tijdens het Brainwash Festival met 5.000 bezoekers wordt Marjan Slors geinterviewd door Bas Heijne over de grenzen van de neurohype. 


10-10-2016

Hans Achterhuis bij VPRO Boeken

Thomas More schetst in zijn klassieker Utopia een beeld van een land waar hij zelf diep ongelukkig zou zijn. Hoe kan dat? Jeroen Kan besprak die vraag met Hans Achterhuis, de filosoof die zich al een levenlang bezighoudt met het utopisch denken en zijn mening over het boek van More drastisch heeft moeten herzien.  


06-10-2016

Koning van Utopia


14-09-2016

Symposium Treur!

Melancholie, treurigheid en Weltschmerz. Tijdens het symposium onderzoeken we wat er achter het label depressie schuilgaat. Wat voor onderscheidingen, nuances en kritieken komen voort uit een fenomenologische, narratieve en hermeneutische beschouwing van depressie? Met sprekers als Matthew Ratcliffe, Maarten van Buuren en Awee Prins. Symposium Treur! 29 sept. te Amsterdam. 


24-08-2016

Kom langs tijdens de Amsterdam Uitmarkt

Zaterdag 27 en zondag 28 augustus

Amsterdam UitmarktKom langs op onze stands op zaterdag 27 en zondag 28 augustus op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt.

U vindt ons dit jaar in een extra grote boekenstand met kraamnummers 2. We verkopen jeugdboeken, Young Adult- en volwassen fictie en non-fictie. Verder zullen er verschillende auteurs langskomen zoals Ger Groot, Bert Keizer en Colet van der Ven. Tot dan!


13-07-2016

De najaarsfolder is uit!

Dit najaar verschijnen er prikkelende en uitdagende filosofieboeken bij Lemniscaat. Bekijk de Folder najaar 2016.

Hans Achterhuis werpt met Koning van Utopia nieuw licht op het utopisch denken. Dit boek verschijnt precies 500 jaar na het uitkomen van Utopia van Thomas More. Ook Achterhuis' klassieker Het rijk van de schaarste zal opnieuw verschijnen.

De Amerikaanse filosoof Paul Woodruff schrijft in Het Ajax dilemma over de filosofie van het leiderschap. Hij gaat op zoek naar de grondslagen van een rechtvaardige samenleving aan de hand van dilemma′s uit de Griekse mythologie.

In het boek Durf te twijfelen! komen spraakmakende denkers aan het woord over het scepticisme.

Stevo Akkerman gaat in het boek Het klopt wel, maar het deugt niet verder waar Joris Luyendijk is opgehouden. Hij gaat op onderzoek over de stand van zaken in de zorg, onderwijs en bedrijfsleven.


16-05-2016

Marjan Slob vier sterren

Het boek Hersenbeest van Marjan Slob ontvangt vier sterren in de Volkskrant.

'In een meeslepend betoog wast Marjan Slob een groepje luidruchtige hersenwetenschappers de oren. Wij zijn niet ons brein, want hersenen denken niet, foetert de filosofe. Het is een lichaam (inclusief hersenen) dat denkt. Zonder lichaam zijn hersenen lam.'   


13-05-2016

Zoek de verschillen

De Belgische filosoof Paul Wouters houdt graag mensen een spiegel voor. Hij schreef het boek Nederland - België. Vrijdag 13 mei om 20:00 uur geeft hij een lezing in Ossendrecht over de verschillen in taal, mentaliteit en humor.  


02-05-2016

15.000 essays verkocht

De Maand van de Filosofie is voorbij en het essay De vrijheid van de grens ging 15.000 keer over de toonbank van de boekhandel. Paul Scheffer betoogt - verwijzend naar filosofen als Bauman en Sloterdijk - dat een open samenleving alleen kan bestaan door enige ruimtelijke afbakening.


24-03-2016

Boektrailer Hersenbeest

Marjan Slob zoekt in haar essay Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest antwoorden op: wat is een mens, wat kan je over jezelf weten en waarin schuilt je vrijheid? 

Ze laat zien wat het gevaar is van een eenzijdig natuurwetenschappelijke manier van denken. Dit zal leiden tot een technocratische samenleving waarin statistische normaliteit de toon zet en 'meten' wordt verward met 'objectiviteit'. 

Kom naar de feestelijke boekpresentatie op donderdag 14 april vanaf 17:00 bij boekhandel Scheltema op het Rokin 9 te Amsterdam. 


17-02-2016

Vroeger waren we onsterfelijk

bert KeizerBert Keizer zelf werkzaam bij de levenseindekliniek regeert op  de ophef rondom de film 'Huppekee klaar' op Radio 1 en in Filosofie Magazine.

10 maart verschijnt zijn nieuwe boek Vroeger waren we onsterfelijk.Hierin vertelt Bert Keizer hoe hij als kind van de sixties achter The Beatles aan de kerk uit liep en filosofie ging studeren maar na vele omwegen toch arts werd.

Optredens van Bert Keizer

 • 19/3       Boeklancering om 15:00 uur in boekhandel Donner in Rotterdam
 • 20 /3      Lezing over de ziel bij de Vrije Gemeente Amsterdam
 • 6/4        Lezing in Lutherse kerk bij zijn geboortehuis in Amersfoort via boekhandel Veenendaal
 • 7/4        Optreden in boekhandel Stevens in Hoofddorp
 • 15/4       Optreden in De Nieuwe Liefde in Amsterdam
 • 15/4       Debat over voltooid leven tijdens FilosofieNacht in Amsterdam

15-02-2016

Maand van de filosofie in april


18-01-2016

Vier sterren in de Volkskrant

Het kwaad en ikHet boek Het kwaad en ik van Colet van der Ven ontvangt vier sterren in de Volkskrant van 16-01.

'Door niet louter een analytische of filosofische benadering te kiezen wordt het participerende journalistiek, waarin het eigen ik en het eigen leven nadrukkelijk worden meegenomen en meegewogen. (...) Veelzeggend is de door Van der Ven aangehaalde uitspraak van W.F. Hermans: 'Men wreekt zich altijd in het leven, alleen meestal niet op de mensen die schuldig zijn.' Lees de recensie.


30-12-2015

Gelukkig nieuwjaar!

het ergste moet nog komen

'Het ergste moet nog komen'

- Arthur Schopenhauer


Met deze tas bent u klaar voor het nieuwe jaar.


Uitgeverij Lemniscaat wenst u een creatief 2016! 


23-11-2015

Het kwaad en ik

het kwaad en ikVan IKON presenatrice Colet van der Ven verschijnt het boek Het kwaad en ik.  De zoektocht naar de wortels van geweld. Bestaat er een verband tussen pesten en genocide? Wat is de relatie tussen taal en geweld? En niet te vergeten: hoe kunnen we ons weerbaar maken tegen de destructieve neigingen in onszelf? 

Luister OBA Live van 3 december waarin Colet van der Ven vertelt hoe komt het dat een mens uitgroeit tot dader van een geweldsmisdrijf?

In De Nieuwe Liefde te Amsterdam is op 23 november vanaf 20:00 uur een avondvullend programma met filmfragmenten en muziek.


22-11-2015

Hans Achterhuis bij VPRO Boeken

achterhuisHans Achterhuis vertelt zondagochtend 22 november over zijn nieuwste boek Erfenis zonder testament. Filosofische overwegingen bij de Tien geboden. Samen met Maarten van Buuren gaat hij in dit boek op zoek naar antwoorden op oeroude vragen.

VPRO Boeken 22 nov 11:20 uur op NPO1. Presentatie: Wim Brands.


20-11-2015

Het nadeel van de zekerheid

het nadeel van de zekerheid`is een banaan in het donker ook geel?'

Vrijdag 20 november verschijnt het boek Het nadeel van de zekerheid van Tim De Mey. Dit is boek daagt je uit je zekerheden te onderzoeken. Kritisch zijn is in de eerste plaats zelf kritisch zijn, aldus de auteur. Tim de Mey was eerder te gast bij VPRO Boeken om te praten over het scepticisme.

20 november ICLON dag aan de Univeriteit Leiden.


05-11-2015

Kom op bezoek op de Antwerpse Boekenbeurs!

Hal 2, stand 211

Boekenbeurs 2015

Het is wat ons betreft hét evenement voor boekenliefhebbers: de enorme Boekenbeurs in Antwerpen. Tot en met 11 november kun je in Antwerp Expo rondneuzen in meer dan 90 stands van uitgeverijen en boekhandels met samen meer dan 60.000 titels. Natuurlijk is uitgeverij Lemniscaat ook aanwezig met een stand: in hal 2, stand 211 vind je al onze prenten-, sprookjes-, jeugd-, YA- en volwassenenboeken.

Kinderen tot en met 11 jaar mogen de Boekenbeurs gratis bezoeken, jongeren van 12 tot en met 17 jaar betalen ? 6 en voor volwassenen kost een toegangsbewijs vanaf € 9. Kijk voor meer info en kortingsprijzen op boekenbeurs.be.


03-11-2015

Nacht van de vrijdenker

Nacht van de vrijdenkerOp 4 december is er de Nacht van de Vrijdenker, een ideeënfestival in Gent. In deze nacht komen nationale en internationale topdenkers samen rond vragen die ertoe doen en korte metten maken met clichés en dogma's. Deze avond vol hersenkrakend plezier opent nieuwe perspectieven en stimuleert je geest. Meer dan 20 filosofen, wetenschappers en opiniemakers gaan in op belangrijke maatschappelijke, wetenschappelijke en filosofische uitdagingen.

Tim de Mey is één van de deelnemers en praat over Het voordeel van de twijfel en voert enkele gedachte-experimenten uit met het publiek. Dompel je onder in het programma en laat je uitdagen door de denkers en ideeën. Kijk voor informatie & tickets: www.nachtvandevrijdenker.be

FacebookOf volg ze op Facebook: www.facebook.com/nachtvandevrijdenker


01-10-2015

Terugblik Erfenis zonder testament

Hans en MaartenDe waarde van de 10 geboden stond op 30 september centraal in het programma in de Nieuwe Liefde.  Hans Achterhuis en Maarten van Buuren lieten hun licht hierop schijnen aan de hand van korte filmfragmenten en afbeeldingen, eigentijdse, onverwachte en filosofische perspectieven. Colet van der Ven ging in op de tegengestelde visies en zienswijze van beide auteurs, waardoor het debat extra spannend werd. Het publiek ging met nieuwe inzichten en stof tot nadenken de nacht in, samen met het boek Erfenis zonder testament, om zich zo verder te kunnen verdiepen in deze nieuwe dimensies.


30-09-2015

Optredens van Hans Achterhuis en Maarten van Buuren

Erfenis zonder testamentDe filosofie van de 10 geboden

Met Colet van der Ven in De Nieuwe Liefde op woensdag 30 september vanaf 20.00 uur. Kaarten zijn nog te koop.

Prominente filosofen Hans Achterhuis en Maarten van Buuren bieden aan de hand van korte filmfragmenten en afbeeldingen, eigentijdse, onverwachte en filosofische perspectieven op de traditionele tien geboden naar aanleiding van het boek Erfenis zonder Testament.

Na afloop van het programma is er een  boekverkoop van Erfenis zonder Testament en een signeersessie.

Boekhandel Donner

Wim Brands gaat in gesprek met de auteurs over Erfenis zonder testament in Boekhandel Donner op zondag 4 oktober vanaf 14.00 uur. Meer informatie.

Persbericht Erfenis zonder testament.


14-09-2015

De kunst van het vreedzaam vechten

De kunst van het vreedzaam vechtenDe kunst van het vreedzaam vechten van Hans Achterhuis en Nico Koning blijft actueel. Kijk ook op de nieuwe website van www.nkoning.nl. Bij http://www.nkoning.nl/de-kunst-van-het-vreedzaam-vechten/ staan links naar een aantal recensies. De ex-minister Eimert van Middelkoop heeft in Radix hierover geschreven:

- Het is een boeiend vertoog, zeker als correctie op de filosofische arrogantie van het Verlichtingsdenken. Achterhuis en Koning laten hun gedachten breed uitwaaieren en raken aan het werk van talloze cultuurfilosofen, antropologen en politieke denkers.

- Achterhuis en Koning hebben op erudiete wijze een origineel boek geschreven dat op eigen wijze behulpzaam kan zijn bij de nooit ophoudende intellectuele reflectie op onze cultuur en haar bronnen.

In de bespreking van JA Schippers in het blad Zicht wordt het boek als volgt aangeprezen:

- In een erudiet essay van 600 pagina's laten Achterhuis en De Koning de lezer vele hoeken en gaten van de cultuurhistorie zien.

- Het is een 'Fundgrube' van allerlei inzichten en dwarsverbanden. Een diversiteit aan vakwetenschappen wordt benut en verder komt ook de recente literatuur erin aan bod.

- Voor politici lijkt me dit boek van Achterhuis en Koning een 'must read'.


24-08-2015

Amsterdam Uitmarkt

Zaterdag 29 en zondag 30 augustus

Amsterdam UitmarktOp zaterdag 29 en zondag 30 augustus kunt u ons traditiegetrouw vinden op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt.

U vindt ons dit jaar in een extra grote boekenstand met kraamnummers 9: twee voor onze jeugdboeken, een voor onze Young Adult- en volwassen fictie en non-fictie en een waarin u onder meer onze filosofische t-shirts en lichtbeschadigde non-fictieboeken kunt kopen.


13-08-2015

De grote filosofen verjaardagskalender

De Grote filosofen verjaardagskalender bestaat uit twaalf originele filosofenportretten van Evelyn van Duyl met daarbij citaten van de filosofen en prikkelend commentaar van René Gude. 


09-06-2015

Nederland - Belgie


21-05-2015

De massamedia over De massamens

gasset'Ortega y Gasset. De Spaanse filosoof was profetisch in zijn De opstand van de massamens uit 1930' aldus de voorpagina De Groene Amsterdammer

'een priemende analyse', aldus Thijs Kleinpaste in NRC vijf van de vijf ballen

'een belangrijk boek', Bart Jan Spruyt in Nederlands Dagblad

'Ook vanwege dit goed beargumenteerde pleidooi voor de opheffing van de natiestaat, is De opstand van de massamens een actueel en urgent boek.' Hans Achterhuis in de Volkskrant vijf van de vijf sterren

'nieuwe, sprankelende vertaling van Diederik Boomsma', aldus Ger Groot in NRC

'magnifieke en nauwkeurig geannoteerde nieuwe vertaling van Diederik Boomsma', Liberales


18-05-2015

Ortega y Gasset, De opstand van de massamens

de opstand van de massamens

Eerste integrale Nederlandse editie

José Ortega y Gasset is een dwars denker, een geëngageerd filosoof en vooral een democraat die de grenzen van de democratie durft te verkennen. Boeiend, intrigerend, confronterend.

In zijn hoofdwerk De opstand van de massamens (1930) ziet hij een groeiende rol van de massacultuur, een overwaardering van de overheid, een falende elite en een bevolking die vooral tevreden is met zichzelf. Ortega's analyse laat zich lezen alsof zij gisteren geschreven is. 

 • Donderdag 7 mei Leiden, Bent u ook een massamens? lezing door Diederik Boomsma, Florentijn Rootselaar van Filosofie Magazine en Chris Rutenfrans van de Volkskrant. Discussie o.l.v. Andreas Kinneging. Toegang gratis Universiteit Leiden, Kamerlingh Onnes Gebouw, zaal A - 051, Steenschuur 25, Leiden, 17:00 - 19:30 uur.
 • Maandag 18 mei Amsterdam, paneldiscussie met o.a. Diederik Boomsma, Yoeri Albrecht journalist Francisco van Jole, filosoof en publicist Yoram Stein in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam, 20:30 - 22:00 uur.

13-05-2015

Alva Noe in Rotterdam

we zijn toch geen breinOp woensdag 13 mei spreekt de Amerikaanse filosoof en neurowetenschapper Alva Noë tijdens de jaarlijkse Erasmus Philosophy Lecture. Hij praat over kunst als instrument om onszelf te onderzoeken.

Bij Lemniscaat verscheen eerder zijn boek We zijn toch geen brein? Noë's boek is een elegante verwerping van het idee dat de vrije wil niet bestaat.

13 mei om 16:00 - 18:00 uur Campus Woudestein, Theil Building - CB-4. Toegang is gratis wel aanmelden.


23-04-2015

Wouter Kusters wint opnieuw Socratesbeker

filosofie waanzin

‘Magistraal'

Afgelopen vrijdag won Wouter Kusters de Socratesbeker voor het beste filosofieboek van het jaar met zijn magistrale boek Filosofie van de waanzin.

Filosofie van de waanzin is dé klassieker op het gebied van waan en werkelijkheid. Een aanrader voor wie durft! Filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan, en omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie. 

De inspiratie voor zijn boek deed Wouter Kusters op tijdens zijn verblijf in de isoleercel, zo bleek tijdens de Filosofie Nacht. Beluister hieronder het interview.


22-04-2015

Lezing over het noodlot

Lezing en debat door Jos de Mul en Paul Frissen

Met het neerhalen van vlucht MH17 kwam het noodlot wel heel dicht bij. Weten wij anno nu nog wel raad met rampen, ongeluk en ander onvermijdelijk leed? Jos de Mul en Paul Frissen durven het serieus te betwijfelen. Een spoedcursus Griekse tragedies, Kafka en massa-psychologie - kortom: het noodlot voor dummies. 

Woensdag 22 april om 16.00 toegang gratis, meer informatie www.eur.nl/sgerasmus


19-04-2015

Maand van de Filosofie

Het thema van de Maand van de Filosofie is dit jaar ONGELIJKHEID. Een maand lang staat dit onderwerp cetraal in lezingen, debatten in Nederland en Belgie. In hoeverre is ongelijkheid te rechtvaardigen op basis van verschillen in intelligentie, lichamelijke gesteldheid en maatschappelijke mogelijkehden? Een volledig overzicht van de activiteiten treft u op de website www.maandvandefilosofie.nl 

 • 27-3 Opening Maand van de Filosofie en huldiging van Marli Huijer als de nieuwe Denker des Vaderlands in Boekhandel Donner, Rotterdam
 • 02-4 Essayfeest de Correspondent, Tolhuistuin, Amsterdam
 • 4 -4: Feest van de Filosofie, Leuven
 • 10-4: Groningse Nacht van de Filosofie, Groninger Forum
 • 11-4: Nacht van de Filosofie Fryslan, Leeuwarden
 • 18-4: Filosofie Nacht, Amsterdam
 • 18-4: Dag van de Filosofie, Tilburg
 • 25-4: Dag van de Filosofie, Gent

17-04-2015

Drie genomineerden Socratesbeker

vreedzaam vechten filosofie van de waanzin the making of
Een unicum in de filosofiewereld: drie van de vijf beste Nederlandstalige filosofieboeken op de shortlist zijn uitgegeven door een en dezelfde uitgeverij. Dit zijn onze boeken die kans maken op de beker:


Hans Achterhuis & Nico Koning De kunst van het vreedzaam vechten
Wouter Kusters Filosofie van de waanzin
Ann Meskens The making of
René ten Bos Water
Joke Hermsen Kairos

De prijs zal worden uitgereikt tijdens de Filosofie Nacht met als thema Ongelijkheid op 17 april in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.

Hans Achterhuis zal die avond spreken over toenemende sociale ongelijkheid aan de hand van Ivan Illich en Nico Koning spreekt over de gevaren van gelijkheid.


15-04-2015

Essay Maand van de Filosofie

waarom vuilnismannenIn de Maand van de Filosofie is het essay Waarom vuilinismannen meer verdienen dan bankiers te koop in de boekhandel voor €4,95.

Het meest prikkelende, geëngageerde essay is in jaren!

In New York moest na zes dagen de noodtoestand worden uitgeroepen toen de vuilnismannen staakten, maar toen in Ierland de bankiers een half jaar staakten groeide de economie gewoon door. Hoe is het toch mogelijk dat de mensen waar we niet zonder kunnen zo slecht verdienen? Rutger Bregman en Jesse Frederik, beiden werkzaam voor De Correspondent, treden veelvuldig op tijdens de Maand van de Filosofie, zie http://www.maandvandefilosofie.nl/essay/


05-04-2015

Tim de Mey bij VPRO Boeken

Tim De Mey te gast bij VPRO BOEKEN over Het voordeel van de twijfel

In een dierentuin staan dieren met zwarte en witte strepen. Dit zijn duidelijk zebra's, toch? Nee, zegt Tim De Mey, het zouden ook beschilderde ezels kunnen zijn. In een Palestijnse zoo heeft men twee ezels zwart-wit geschilderd, nadat de zebra's van de honger waren gestorven.

Dit is maar een van de vele voorbeelden uit het boek Het voordeel van de twijfel . Voor alles wat we menen te weten, zijn alternatieve verklaringen te bedenken die onze zekerheden doen afbrokkelen of zelfs regelrecht ondermijnen. Een ontregelend boek!

VPRO Boeken 5 april 2015


07-03-2015

Boekenweek thema Waanzin

Boekenweek waanzinNiemand kan tijdens de Boekenweek ( 7 t/m 15 maart ) met als thema Waanzin heen om filosoof Wouter Kusters. Tot twee keer toe was hij psychotisch en moest hij worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hij weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. En omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie. Zijn boek Filosofie van de waanzin is genomineerd voor beste filosofieboek van het jaar. Door het hele land geeft hij lezingen, zie www.wouterkusters.nl

Wouter Kusters interview Myrthe van der Meer in boekwinkel Scheltema in Amsterdam op 7 maart, zie foto.

Zaterdag 7 maart 2015
Lezing en interview op het boekenfeest, Nijmegen.

Zondag 8 maart 2015
Brunchlezing bij boekhandel Van der Meer in Noordwijk.

Woensdag 11 maart 2015
Avondlezing in de bibliotheek Hengelo.

Donderdag 12 maart 2015
Lezing over creativiteit en waanzin in de bibliotheek Eindhoven.

Vrijdag 13 maart 2015
Avondlezing in de bibliotheek Heerhugowaard.

Zaterdag 14 maart // zondag 15 maart 2015
Intensieve leescursus over Filosofie van de waanzin bij ISVW.

Zondag 15 maart 2015
Lezing in het Dolhuys, Haarlem, 15.00 uur.


14-02-2015

Wat zijn we romantisch

RomantischOp Valentijnsdag verschijnt de podcast 'Waarom het 365 dagen per jaar Valentijsndag is' op de website van De Correspondent. Auteur Hans Kennepohl vertelt daarin over zijn boek We zijn nog nooit zo romantisch geweest. Hij bespreek hierin het ideaal van romantische liefde waarbij authenticieit, 'jezelf zijn', centraal staat.


16-01-2015

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

marktBinnenkort vindt weer de Lemniscaat Boekenmarkt plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Hier kunt u lichtbeschadigde Lemniscaatboeken kopen voor een fractie van de prijs. De markt vindt plaats op zaterdag 7 februari van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag 8 februari van 13:00 tot 17:00 uur.


13-01-2015

Gedachte-experimenten

Tim De Mey (Theoretische Filosofie) onderzoekt de grenzen en mogelijkheden van de filosofische verbeelding. Kan je vanuit je leunstoel de wereld doorgronden? De auteur van het boek Het voordeel van de twijfel is door Studium Generale Utrecht uitgenodigd voor deze editie van het Filosofisch cafe.

Gedachte-experimenten zijn een onmisbaar onderdeel van de gereedschapskist van de filosoof. Hoe kan ik weten dat ik geen brein in een vat ben? En wat kan nadenken over zombies ons leren over bewustzijn? Maar het gedachte-experiment wordt vanuit de filosofie steeds meer bekritiseerd. Zijn de intuïties die deze hersengymnastiek oproepen wel betrouwbaar?

Dinsdag 13 januari van 20.00 tot 22.00 uur gratis toegang in Café Hofman, Janskerkhof, Utrecht.


17-12-2014

Tijdschrift Vrienden van de Filosofie

Tijdschrift vrienden vd FilosofieWord Vriend van de Filosofie en ontvang een gratis e-book

Vrienden van de Filosofie is een gezamenlijk initiatief voor iedereen in Nederland en België die op de hoogte wil zijn van wat er te doen en te koop is in de wereld van de filosofie. In de boekhandel is het eerste nummer van Vrienden van de Filosofie beschikbaar, een gratis tijdschrift dat u wordt aangeboden door diverse uitgevers, boekhandels en andere partijen die actief zijn op het gebied van filosofie.

Op de website www.vriendenvandefilosofie.nl houden wij u op de hoogte van de activiteiten. Om het verschijnen van dit eerste nummer te vieren bieden wij u het gratis e-book In de versnelling onder redactie van Marli Huijer aan! Vrienden kunnen bovendien profiteren van unieke aanbiedingen: Zonder vrienden geen filosofie van Hans Achterhuis is € 9,75 in plaats van € 12,50.


08-12-2014

Buitenhof Jos de Mul

Techniekfilosoof Jos de Mul was zondag 7 december te gast bij Buitenhof. Hij ging daar in gesprek met Paul Witteman over zijn boek De domesticatie van het noodlot en Kunstmatig van nature. Gaat de mens het verliezen van de robot? Stephen Hawking, wereldberoemd natuurkundige, is daar bang voor. Is zijn angst terecht? Wat zullen robots en slimme computers allemaal kunnen en wat doen ze met ons mensbeeld?  

Buitenhof te zien via deze link vanaf minuut 41:00.


01-12-2014

VPRO Boeken

Hans Achterhuis over De kunst van het vreedzaam vechten.

kijk via deze link vanaf 14:51 minuten: http://www.npo.nl/vpro-boeken/30-11-2014/VPWON_1226750?start_at=891


25-11-2014

Achterhuis en Koning

de kunst van het vreedzaam vechtenHans Achterhuis en Nico Koning schreven samen De kunst van het vreedzaam vechten. Zondag 30 november is Achterhuis te gast bij VPRO Boeken NPO1 om 11.20 uur.

Carel Peeters van Vrij Nederland over het boek: 'Het is kraakhelder geschreven, legt zinnige en verrassende verbanden, behandelt de relevante literatuur, en geeft een originele kijk op de fenomenen geweld en beschaving. Als cultuurfilosofisch en cultuurhistorisch essay van zeshonderd pagina’s gaat het alle kanten en tijden op, maar blijft steeds contact houden met het thema van de beschavende geweldsbeteugeling.'


12-11-2014

Marco Kunst bij Filosofisch cafe Haarlem

GewistFilosoferen over levensvragen n.a.v. het boek Gewist op 12 november in Filosofisch Café Haarlem.

Woensdag gaat Marco Kunst in gesprek met jongeren en volwassenen over zijn boek Gewist. Om 16:00 uur zijn jongeren welkom mits ze op de hoogte zijn van de inhoud van het boek. Een aantal middelbare scholieren van de Rudolf Steiner College Haarlem zal ook aanwezig zijn. 

Om 19:45 uur gaat filosoof Marco Kunst in gesprek met volwassenen over de themas uit het boek Gewist. Een goed toekomstverhaal zegt meer over het hier en nu, dan over de toekomst.

Het Filosofisch café Haarlem vindt plaats op woensdagavonden in de Remonstrantse kerk, Oranjekade 1 te Haarlem. Entree: €5 /studenten €3.


31-10-2014

Boekenbeurs Antwerpen

BoekenbeursVandaag gaat in Antwerpen opnieuw de Boekenbeurs van start. Tot en met 11 november is de Antwerp Expo gevuld met meer dan 90 stands van uitgeverijen en boekhandels met samen meer dan 60.000 titels. Natuurlijk is uitgeverij Lemniscaat ook aanwezig met een stand: in hal 2, stand 213 vind u al onze boeken. Ook organiseren we signeersessies:

Vrijdag 31 oktober
11:00 - 14:00 uur: signeersessie Anke Kranendonk
Zondag 2 november
11:00 - 13:00 uur: signeersessie Guido Bottinga
Zaterdag 8 november
14:00 - 16:00 uur: signeersessie Wouter Kusters
Zondag 9 november
De hele dag gratis schminken
11:00 - 13:00 uur: signeersessie Jan Jutte
Dinsdag 11 november
14:00 - 16:00 uur: signeersessie Marc Van Den Bossche
En de hele dag gratis schminken

Kinderen tot en met 11 jaar mogen de Boekenbeurs gratis bezoeken, volwassenen betalen vanaf € 6 voor een toegangsbewijs. Kijk voor meer info en kortingsprijzen op de website.


20-10-2014

Nieuwe Achterhuis krijgt 5 van de 5 sterrren

De kunst van het vreedzaam vechten krijgt vijf sterren in de Volkskrant van 18 oktober 2014. Recensent Stephan Sanders schrijft: 'Een ding is zeker: voor mij is Hans Achterhuis in Nederland de grote, filosofische held van de terugtocht, omdat hij consequent zijn oude ideeën ontmantelt, zonder daar nieuwe absolute zekerheide voor in de plaats te stellen. Hij is de Denker van de Dilemma's geworden - en dat is een geuzennaam.'

Beluister het interview dat Stephan Sanders op 6 oktober had met Hans Achterhuis tijdens Oba Live Radio 5 over zijn nieuwe boek.


20-10-2014

We zijn nog nooit zo romantisch geweest, 4 van de 5 sterren

FriedrichRomantiek maakt de dienst uit, NRC Handelsblad 17-10-2014

Kennepohl speurt in We zijn nog nooit zo romantisch geweest naar romantische sporen in het alledaagse leven. Recensent Arnold Heumakers schrijft: 'De grote attractie van zijn boek zit niet in de laatste plaats in de aansprekende, vaak hilarische voorbeelden. Hij schrijft onder meer over thuis bevallen, de vermeende onschuld van het kind, de studiekeuze (liever iets wat je leuk vindt dan wat nuttig is), de jeugdcultuur, de dierenliefde (al noemt hij de wilde natuur een tikje te 'wreed' voor 'onze tere romantische harten'), Numi-thee (gezond, natuurlijk en ambachtelijk) en de terugkeer van 'vergeten groenten'- telkens blijkt er een romantische oorsprongte zijn.'


26-09-2014

Nieuw boek Hans Achterhuis

Vreedzaam vechtenDe kunst van het vreedzaam vechten

Nooit eerder in de geschiedenis zaten de levens van mensen zo vol met conflicten. Botsingen zijn geen noodzakelijk kwaad, maar een groot goed in een open samenleving, aldus Hans Achterhuis en Nico Koning in De kunst van het vreedzaam vechten.

Hoe gaan we krachtig het conflict aan en zorgen we er tegelijkertijd voor dat het niet uit de hand loopt? Het geldt voor allerlei krachtmetingen in het openbare leven - denk aan sport, wetenschap, rechtspraak, politiek - en nog meer voor internationale crisissituaties zoals die in Oekraïne en Irak.

Genoeg stof voor discussie. Kom naar een van de lezingen:

 • 17 september spreekt Hans Achterhuis tijdens MasterPeace Great Minds Meeting.
 • 24 september zijn beide auteurs te gast bij Nacht van de Vrede van PAX in de Balie te Amsterdam. Aanvang 19:00 uur de toegang is gratis, wel aanmelden.
 • 9 oktober van 19:30 tot 21:00 uur is er een lezing via de Kring Andragolie aan de UvA.
 • 1 november om 15:00 uur start de Menno Simonslezing te Leeuwarden, toegang gratis.
 • 4 november zal om 20:00 uur een podiumgesprek met Hans Achterhuis plaatsvinden in het politiek-filosofische café Nutshuis aan de Riviervismarkt 5 te Den Haaag, toegang gratis.
 • 14 november Girardlezing aan Vrije Universiteit te Amsterdam.
 • 21 november tijdens het Filosofie festival ‘Nacht van de vrijdenker' te Gent.
 • 14 december is Hans Achterhuis te gast bij Boekhandel Van Piere te Eindhoven.
 • Hans Achterhuis zal een mensenrechtenlezing geven in Enschede op 10 december.
 • Hans Achterhuis zal een collegereeks geven aan de UvA op donderdag 15 januari, 29 januari, 5 maart, 19 maart en 2 april 2015. 

23-09-2014

Hans Kennepohl in De Balie

De authenticiteitsmythe

uniek

Het verlangen naar authenticiteit en echte ervaringen vormt al sinds de Romantiek een rode draad door de westerse cultuur en ons leven. Liefde & Passie-brood van de AH een zanger die 'zo lekker normaal is gebleven'. Is de grens tussen echtheid en kunstmatigheid überhaupt nog wel houdbaar? De avond is een filosofische verkenning aan de hand van talrijke voorbeelden uit de populaire cultuur.

Met o.a.: Maarten Doorman, Joost de Vries, Marian Donner en Hans Kennepohl auteur van het boek We zijn nog nooit zo romantische geweest.

Dinsdag 23 september om 20:00 De authenticiteitsmythe, de Balie te Amsterdam.


09-09-2014

Expositie Filosofenkoppen te Delft

filosfen kalenderDe manshoge bustes van beeldendkunstenaar Evelyne van Duyl zijn te zien in de TU Delft Library. De beelden zijn bekend van de omslagen van de vernieuwde kopstukken reeks en de grote filosofen verjaardagskalender. De 18 filosofenkoppen van Socrates tot Sartre zijn gemaakt van uniek materiaal. Nietzsche heeft een hoofd van houtsnippers met paardenhaar. Tijdens de tentoonstelling is De Grote Filosofen Verjaardagskalender te koop.

Elke dag gratis te bezoeken van 9 juli t/m 9 september Library TU Delft.


24-08-2014

Dag van de Romantiek

We zijn nog nooit zo romantisch geweest

romantischFilosoof Hans Kennepohl geeft om 15:00 uur een lezing over de invloed van de romantiek. De Dag van de Romantische Muziek is gratis te bezoeken en vindt plaats in het park bij de Euromast. Het is de 28e editie van het grootste klassieke muziekfestival van Nederland.  Op 24 augustus kan je genieten van klassieke muziek, het Scapino Ballet en lekkere hapjes.

Lemniscaat zal aanwezig zijn met een boekenkraam. Filosoof Hans Kennepohl schreef het boek We zijn nog nooit zo romanitsich geweest en zal dat signeren.www.dagvanderomantischemuziek.nl


06-07-2014

Peter-Paul Verbeek bij Filosofisch kwintet

Bij een HUMAN uitzending over Technologie, Moraal en Medische Wetenschap kan Peter-Paul Verbeek niet ontbreken aan de tafel bij Ad Verbrugge en Clairy Polak. De centrale vraag van de uitzending is: Zijn er morele grenzen aan de toepassing van medische technologie?


11-06-2014

Voetbalgek!

VoetbalgekDe WK-koorts grijpt om zich heen. Het boek Voetbalgek van filosoof Jan Vorstenbosch gaat in op de vraag wat ons naar de bal trekt. Hoe krijgt zo'n eenvoudig rond ding vol lucht het voor elkaar om leven te blazen in een heel volk?

Originele filosofische bespiegelingen over de voet, de trap en de ideale bal, over balverliefdheid, de schwalbe, de penalty en zelfs de verschillende manieren van juichen na een doelpunt.


10-06-2014

De Tien Geboden

tien gebodenWat is het nut van de leefregels en wat was de oorspronkelijke betekenis? Filosoof Hans Achterhuis en letterkundige Maarten van Buuren zoeken in tien lezingen naar hedendaagse antwoorden. Van Spinoza’s God–Natuur tot de mensapen van Frans de Waal. Na elke lezing gaan Achterhuis en Van Buuren in discussie met elkaar en met het publiek. Aankomde periode de laatste twee geboden van deze tiendelige lezingenreeks.

Studium Gerale Utrecht, Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht van 20.00 tot 22.00 uur. De lezingen zijn gratis en zonder reservering toegankelijk.

Dinsdag 10 juni
VALSE GETUIGENIS
Prof. dr. Maarten van Buuren

Dinsdag 24 juni
BEGEREN
Prof. dr. Hans Achterhuis 


22-05-2014

Europese verkiezingen

Europese verkiezingMet de Europese verkiezingen voor de deur aandacht voor deze boeken over onze rechten en vrijheden.

De open samenleving en haar vijanden (1945) is het politiek-filosofische hoofdwerk van Karl Popper.

In het boek De open samenleving onder vuur bouwen Guy Verhofstadt, Mark Rutte, Herman Van Rompuy, Hugo Dyserinck en Hans Achterhuis verder op het gedachtengoed van Popper. Denkers met uiteenlopende ideologische en politieke achtergronden. Maar wel met één gemeenschappelijk doel: op de bres voor de open samenleving!

De verovering van de vrijheid van de in communistisch Polen opgegroeide Alicja Gescinska. Deze jonge filosofe laat ons inzien - of we nu liberaal zijn of katholiek, socialist of conservatief - dat vrijheid verre van vrijblijvend is. Zij moet veroverd worden.


06-05-2014

Herdruk voor Kusters

Het waanzinnige boek van Wouter Kusters van 760 pagina's gaat een maand na verschijnen in herdruk! De paperback van meer dan een kilo zwaar vliegt de boekwinkel uit.

wouter kustersRecensie in de Volkskrant door Marjan Slob, 26 april 2014, vijf van de vijf sterren.
'dit is een overdonderend, intelligent en uitdagend boek. Kusters heeft ons een gloeiend kristal in de schoot geworpen, dat geen enkele zielvorser met intellectuele pretenties zal kunnen negeren.'

Recensie in NRC Handelsblad door André Klukhuhn, 25 april 2014, vier van de vijf sterren.
'Filosoof en ervaringsdeskundige Kusters schreef een uiterst boeiend boek - voor waanzinnigen, psychiaters en filosofisch geinteresseerde lezers - over wanen van psychoten.'

Een lezing van Wouter Kusters bijwonen

12 mei: Interview bij radio VRT Klara, tussen 17.00 en 18.00.
20 mei: Interview in Felix en Sofie, 20.00 uur Felix Meritis te Amsterdam.
24 mei: Lezing ‘Filosofie en psychiatrie. Naar een herwaardering van alle waanzin.' Wijsgerig gezelschap, Leuven.


27-04-2014

Maand van de Filosofie

Hans Kennepohl 

'We zijn nog nooit zo romantisch geweest, beweert filosoof Hans Kennepohl in zijn gelijknamige boek. Daar lijkt inderdaad geen speld tussen te krijgen.' -- Joost van Velzen in Trouw

'Kennepohl behandelt veel gebieden waarin romantiek een rol speelt, ook al realiseert men zich dat niet: de jeugdcultuur, de dierenliefde, natuurbeheer, consumeren, ambachtelijk werken, spiritualiteit.' -- Carel Peeters in Vrij Nederland

'Hartjes, een vlag en een cello sieren het fraaie omslag..' -- de Volkskrant

Jos de Mul

‘De krankzinnige professor en nuchtere wetenschapper wisselen elkaar voortdurend af. Jos de Mul weet idioot veel.’ -- Carel Peeters in Vrij Nederland

‘In het hoofdstuk over robots krijgt De Muls betoog vleugels.’ -- Marcel Hulspas in de Volkskrant

Ger Groot

'Op een prettig persoonlijke, impressionistische wijze gaat hij in gesprek met vijfentwintig filosofen uit de geschiedenis, van Plato tot Taylor' -- Mark Pieters in NRC Handelsblad

Peter Paul Verbeek

'Ik wil mens en techniek onderscheiden, maar scheiden kan ik ze niet.'en 'techniek staat niet tegenover religie maar is juist een soort bemiddelaar voor religie.' Nederlands Dagblad


21-04-2014

Jurrien Rood VOORBEELDIG

socrates wisselbekerHelaas greep Jurrien Rood in de Beurs van Berlage net naast de Socrates Wisselbeker voor beste filosofie boek 2013. Het juryrapport maakte duidelijk waarom zijn boek Wat is er mis met gezag? bij de laaste vijf kanshebbers zat.

'Jurriën Rood verdiepte zich jarenlang in de praktijk van het Amsterdamse politiekorps. Met onbevangen blik, welteverstaan. In zijn boek Wat is er mis met gezag? beschrijft hij hoe de politie werkelijk opereert op straat. Waarna hij de filosofie inzet voor misschien wel het prangendste vraagstuk van deze tijd: hoe kunnen gezagsdragers hun gezag in de publieke ruimte terugwinnen? Voorbeeldig.' -- Jury Socrates Wisselbeker 2013


05-04-2014

Agenda Maand van de Filosofie

Wouter Kusters
29-3: publicatie interview De Standaard
30-3: Boekpresentatie Het zoekend hert, Antwerpen
4-4: Radio-optreden bij ‘OBA Live’ van HUMAN 19:00uur Radio 5
6-4: Televisieoptreden bij ‘Boeken’ van Wim Brands, VPRO
8-4: Boekpresentatie Boekhandel Paard van Troje te Ede
9-4: Boekpresentatie cum toneel cum zang te Maastricht
2-5: Boekpresentatie in bibliotheek Schoonhoven, 19:00.
12-5: Interview bij radio Klara, tussen 17.00 en 18.00.
20-5: Interview in Felix en Sofie, Amsterdam. Klik hier.
24-5: Lezing ‘Filosofie en psychiatrie. Naar een herwaardering van alle waanzin.' Wijsgerig gezelschap, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, Leuven.

Peter Paul Verbeek
1-4: lezing ‘Op de vleugels van Icarus', Filosofisch Café Nijmegen
5-4: lezing Nacht van de Filosofie te Leuven
6-4: VPRO Boeken tv uitzending
14-4 Nooit meer slapen Radio 1
18-4: OBA Live interview met Theodore Holman over racistische viaducten en seksistische scheermesjes.
18-4: spreker tijdens G8 Beurs van Berlage te Amsterdam
22-4: lezing Wij zijn altijd al cyborgs geweest'. Studium Generale Twente
6-5: interview bij NTR radioprogramma De Kennis van Nu Radio 1 & Radio 5

Jos de Mul
2-4: Lezing Kunstmatig van Nature, Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Zuthpen
3-4: Openingslezing Groningse Nacht van de Filosofie
4-4: Opening Maand van de filosofie, Arminius, Rotterdam
12-4: Kunstmatig van nature, Dag van de Filosofie, Tilburg
18-4: spreker tijdens G8 Beurs van Berlage te Amsterdam
27-4 Spoorlezing, Arminius, Rotterdam

Hans Kennepohl
3-4: lezing op de Nacht van de Filosofie te Groningen
4-4: Carel Peeters in Vrij Nederland
9-4: Boekpresentatie Arminius te Rotterdam
2-5: Boekpresentatie bij Boekhandel Over het water te Amsterdam, uitgesteld
Carel Peeters in Vrij Nederland
28-4: Trouw Letter&Geest

Ger Groot
11-4: Lezing Rijksmuseum van Oudheden te Leiden
12-4: Nacht van de Filosofie te Leeuwarden
24-4: Boekhandel Jansen & de Feijter te Velp


02-04-2014

Opening Maand van de Filosofie dit jaar in Arminius

Mens & Techniek: Arminius, Museumpark 3 vrijdag 4 april, 16:00 - 17:30

Voormalig Denker des Vaderlands Hans Achterhuis luidt de Maand van de Filosofie in met de lezing Wapentechnologie: van speer tot drone. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van het Essay ten doop gehouden: Kunstmatig van nature: Onderweg naar Homo sapiens 3.0. De Homo sapiens 3.0 wordt gemaakt in onze laboratoria en universiteiten. Maar eh, willen we dat eigenlijk wel en wie stuurt dit veranderingsproces eigenlijk aan? De auteur van het essay Jos de Mul gaat over deze vragen in gesprek met Jan Staman, directeur van het Rathenau Instituut, onder leiding van Erno Eskens. Presentatie: Tijn Boon. Muziek: Ronald van Hoorn en Edwin Kandau.

Entree € 5,- Rotterdampas/student € 2,50 Toegang gratis bij aanschaf van het essay: Jos de Mul, Kunstmatig van nature (€ 4,95)


11-03-2014

Shortlist Socrates Wisselbeker

Wat is er mis met gezag?Jurrien Rood genomineerd

Wat is er mis met gezag? van Jurrien Rood staat op de short list van de Socrates Wisselbeker, voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. Jurriën Rood liep geruime tijd mee met de Amsterdamse politie om onderzoek te doen naar de vermeende gezagscrisis waar vrijwel alle opiniemakers het over hebben.

Vijf titels zijn gekozen uit ruim zeventig Nederlandstalige filosofische boeken die het afgelopen jaar verschenen. Of Jurrien Rood met de prijs naar huis gaat blijkt donderdag 18 april tijdens de G8 in de Beurs van Berlage.


03-03-2014

Wouter Kusters

Wouter Kusters schreef een waanzinnig boek over Filosofie van de waanzin. Deze veelzijdige filosoof is de aankomende periode te zien op tv, in debatcentra en zelfs op het toneel.

 • 26-3: Boekpresentatie cum toneel cum zang. De Nieuwe Nor, Heerlen. Voor reserveringen: m.ahsmann@mondriaan.eu
 • 30-3: Boekpresentatie Filosofie van de waanzin, Het zoekend hert, Antwerpen.
 • 4-4: Radio-optreden bij ‘OBA Live’ van HUMAN, radio 5, 19:00 vanuit de openbare bibliotheek Amsterdam.
 • 6-4: Televisieoptreden bij ‘Boeken’ van Wim Brands, VPRO.
 • 8-4: Boekpresentatie Filosofie van de waanzin in Boekhandel Paard van Troje te Ede.
 • 9-4: Boekpresentatie cum toneel cum zang. Het Trefcentrum Witte Vrouwenveld, Edisonstraat 4 Maastricht. Voor reserveringen: m.ahsmann@mondriaan.eu
 •  20-5: Interview in Felix en Sofie, Amsterdam.
 • 24-5: Lezing ‘Filosofie en psychiatrie. Naar een herwaardering van alle waanzin.’ Wijsgerig gezelschap, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, Leuven.

31-01-2014

Ann Meskens

Boekpresentatie

De Vlaamse filosofe Ann Meskens schreef in opdracht van de Gerrit Rietveld Academie The making of, een boek in beeld en taal over de schoonheid van het onvolmaakte. De feestelijke boekpresentatie is op vrijdag 31 januari tijdens de Open Dag van de Gerrit Rietveld Academie, waar in diverse lokalen ook ‘the making of' in praktijk te zien zal zijn. Aanvang 15.00 uur, Gerrit Rietveld Academie, Frederik Roeskestraat 96, Amsterdam.

VPRO Boeken

Ann Meskens was zondag 5 januari te gast bij Wim Brands in het tv-programma VPRO Boeken.


29-01-2014

Eredoctoraat Sen

idee van rechtvaardigheidAmartya Sen komt naar Nederland

Woensdag 29 januari 2014 krijgt hij van de Universiteit voor Humanistiek een eredoctoraten uitgereikt omdat hij een grote inspiratiebron is voor het onderzoek en onderwijs aan de universiteit.

Prof.dr. Amartya Sen is hoogleraar filosofie en economie aan Harvard University. Bij uitgeverij Lemniscaat verscheen onlangs de klassieker Het idee van rechtvaardigheid.


15-01-2014

Bibliotheekmarkt 2014

Koop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken voor weinig

BibliotheekmarktOok dit jaar organiseren we weer een uitverkoopmarkt in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari kunt u lichtbeschadigde boeken kopen voor weinig.

Wat: uitverkoop van lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, YA- en volwassen non-fictieboeken.
Voor hoeveel: vanaf 2,50 euro per boek
Waar: in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Wanneer: zaterdag 1 februari, van 10:00 tot 15:00 uur
zondag 2 februari, van 13:00 tot 17:00 uur


10-01-2014

Bert Keizer aan de top

Tumult bij de uitgang

Het boek van Bert Keizer Tumult bij de uitgang. Lijden, lachen en denken rond het graf staat deze week op nummer 12 in de bestseller 60 lijst. Het boek stond in de NRC boeken top 10 en is nu al herdrukt.

Bert Keizer is zondag 29 december om 11:20 uur te gast bij Wim Brands in VPRO Boeken. Als verpleeghuisarts weet hij als geen ander te vertellen over onze sterfelijkheid. Op even komische als diepzinnige wijze laat hij zien dat een besef van sterfelijkheid het beste medicijn is om het leven draaglijk te houden.


27-11-2013

Ik gaat voor Lemniscaat!

Lemniscaat pop-up store bij Polare Rotterdam

Lemniscaat pop-upstore DonnerVanaf komend weekend is er op de 2e verdieping van Polare Rotterdam een echte Lemniscaat pop-up store. Al onze boeken, van de historische jeugdromans van Thea Beckman via de romans van John Green tot de filosofie van Hans Achterhuis, zijn daar te bekijken, te voelen en te koop.

Openingsweekend

Zaterdag 30 november en zondag 1 december vieren we het openingsweekend. Er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen en bezoekers kunnen onder meer een gratis ansichtkaart versturen. Bovendien krijgen de eerste 500 klanten een gratis Lemniscaatkalender.

Lemniscaatkalender 2014

We hopen jullie binnenkort te verwelkomen in de pop-up store! De openingstijden zijn dezelfde als die van Polare Rotterdam. Het adres is Lijnbaan 150.


18-11-2013

Zin in werk evenement

Heb jij ook zin in werk?

Na de rubriek in de krant, het prachtige boek, en de site komt er nu ook de bijeenkomst voor iedereen met zin in werk.

Wat: workshops en lezingen in 20 zalen i.s.m. Trouw en Lemniscaat.
Wanneer: zaterdag 23 november van 10.00 tot 17.00 uur.
Waar: Seats2meet Utrecht bij Utrecht CS.
Kosten: De dag is kosteloos, inclusief lunch. De bezoekers krijgen het boek ‘Zin in werk' cadeau.
Aanmelden: via de site www.zininwerk.nl

Auteur van het boek Zin in werk Peter Henk Steenhuis roept op om een blog te schrijven over het werk dat je het liefst zou doen en beloont je met een baan. De blogs worden geplaatst op zijn website zininwerk.info waar werkgevers op kijken om ‘de mens achter het CV' te leren kennen.


11-11-2013

In Memoriam

Op 93-jarige leeftijd is overleden

Marijke Boele van Hensbroek - Reesink
26 november 1919 - 6 november 2013

Samen met haar man, Jean Louis Boele van Hensbroek, richtte zij Lemniscaat op en bracht prachtige kinderboeken en inspiratie in het leven van velen.

Namens alle medewerkers van Lemniscaat
Jean Christophe Boele van Hensbroek

Woensdag 13 november nemen wij om 14:00 uur afscheid van Marijke in de Oude of Pancratiuskerk in Brummen.


31-10-2013

Bram van der Vlugt over Sinterklaas bestaat!

sinterklaas bestaatNu Bram van der Vlucht ‘schimmelvrij' is, gaat hij weer het land door om te vertellen over zijn boek Sinterklaas bestaat! Een boek met prachtige foto's over de Sinterklaastraditie in Nederland. Met 25 jaar ervaring weet Van der Vlugt bij elke foto iets bijzonders te vertellen. Na afloopt signeert de Sint.

Hieronder een overzicht van de lezingen die Bram geeft. Informatie over toegangskaarten loopt via de boekhandel.

 • Plantage Meijer & Siergers, Oosterbeek 6 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekenhuys Van der Walle en bibliotheek, Biddinghuizen 7 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Hoofdstuk Een en Sinterklaas Huis, Brielle 11 nov aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Feijn, Alkmaar 13 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Jacques Baas, Driebergen 21 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel van Kemenade en Hollaers te Breda 25 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Stevens, Hoofddorp 26 november aanvang 20.00 uur.

30-09-2013

Pure waanzin in Leiden

Pure waanzinBoekpresentatie tijdens Art en Ziel

Lezing over psychiatrie en levenskunst door ervaringdeskundige Wouter Kusters, filosoof, schrijver en wetenschapper. Tijdens de avond wordt het boek gepresenteerd Pure Waanzin. Een zoektocht naar de psychotische ervaring.

De lezing is in Galerie Cellini, temidden van kunstwerken van mensen met een achtergrond in de GGZ.De hele maand zijn er voor Art en Ziel lezingen en exposities in Leiden.

Woensdag 23 oktober 2013 Aanvang: 19.30 Sluiting: 21.30 Inclusief pauze Plaats: Galerie Cellini, Hooigracht 50, Leiden


30-09-2013

Tumult bij de uitgang

AllerzielenLijden, lachen en denken rond het graf

Het nieuwe boek Tumult bij de uitgang van Bert Keizer verschijnt op 2 november Allerzielen.

15 november vieren we het leven en de dood met muziek, een borrel en een diner. Bert Keizer wordt geinterviewd over zijn boek door Stephan Sanders in de Nieuwe Liefde. 

Vrijdag 15 november cafe de Nieuwe Liefde opent de bar om 17.00 uur, aanvang programma 18.00 uur gratis toegang. Met livemuziek van  Frédérique Spigt en na afloop is er een aanschuifdiner. De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 te Amsterdam.


08-07-2013

Hans Achterhuis Lowlands University

Dlowlands universitye filosoof als popster!

Hans Achterhuis staat zondag 18 augustus op Lowlands. Coolpolitics en Lowlands geven de beste wetenschappers een podium tijdens: Lowlands University. Het college vindt plaats in de Echo- tent waarin cinca 1.11 personen kunnen plaatsnemen op stoelen.

Eerdere sprekers waren Ruud Lubbers, Wubbo Ockels, Pieter van Vollenhoven en onze Lemniscaat filosoof Peter-Paul Verbeek.

Zondag 18 augustus - 12.30 uur - Echo


08-06-2013

Amartya Sen

het idee van rechtvaardigheidHet idee van rechtvaardigheid

Het magnum opus van Nobelprijswinnaar Amartya Sen, die dit jaar 80 wordt, is voor het eerst vertaald in het Nederlands. Sen is een homo universalis, tegelijk filosoof en econoom, die zowel de mosterd haalt bij Shakespeare als bij Gautama Boeddha.

Filosofe Ingrid Robeyns (Erasmus Universiteit Rotterdam) schrijft een glasheldere inleiding over leven en werk van Amartya Sen. En daarenboven is dit knalrode boek prachtig uitgegeven, aldus de recensie van Kristien Bonneure voor Cobra.

Het verschijnen van Het idee van rechtvaardigheid is niet onopgemerkt gebleven: Trouw en NRC publiceerden over het boek. Ingrid Robeyns was te gast bij de VRT bij het programma Babel. Luitser hier het interview.


15-04-2013

Pas verschenen: Willoos

Een filosofische thriller over de vrije wil als fabel

WilloosErnstig gewond, gevangen in een autowrak bungelend boven een afgrond, vertellen Tristan en Grace elkaar hun verhaal: dat van twee levens die door omstandigheden bepaald lijken te zijn, en waarin de twee jongeren geen invloed op hun lot uit kunnen oefenen - of toch wel?

Willoos is een intrigerende filosofische thriller over het bestaan van de vrije wil, en een unieke pageturner.


02-04-2013

Essay Maand van de Filosofie

SchuldgevoelFilosoof en Socrates-bekerwinnaar Coen Simon schrijft dit jaar het essay van de Maand van de Filosofie. Het thema van van dit jaar is schuld en boete.

In Schuldgevoel stelt hij dat onze verlangens eindeloos zijn. In dit essay gaat Simon op zoek naar de oorsprong van de economie en stuit hij op een schuld die nooit kan worden afgelost: het menselijk tekort.

Tijdens de opening van de Maand op vrijdag 5 april om 16.00 uur wordt het boek feestelijk gepresenteerd in Boekhandel Donner te Rotterdam.

Het essay is de hele maand april te koop bij de boekhandel voor €4,95.


01-04-2013

April is de Maand van de Filosofie

Het thema van de Maand van de Filosofie is dit jaar SCHULD EN BOETE. Een maand lang buigen overal in het land economen, filosofen en andere denkers zich over de vraag hoe ons economisch systeem heeft kunnen falen en wie daarvoor verantwoordelijk is. Zijn wij allemaal schuldig en moeten we boete doen voor ons hebzucht? 

•De aftrap is vrijdag 5 april in Boekhandel Donner te Rotterdam

•Er zijn meer dan 100 activiteiten door heel het land.

•Filosofie Festivals van Leuven tot Leeuwarden.

Schuldgevoel het essay van de maand van Coen Simon verschijnt.

•De Filosofie Nacht op 12 april in Amsterdam.

•De Socrates wisselbeker voor het meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van 2012.

meer informatie via Maand van de Filosofie


17-03-2013

Een nieuwe visie op autoriteit

wat is er mis met gezagWoensdag 27 maart verschijnt het boek van Jurriën Rood Wat is er mis met gezag?

Wat kan je verwachten van een filosoof en filmer die geruime tijd meeloopt met de Amsterdamse politie om onderzoek te doen naar de gezagscrisis? Een boek dat een nieuwe visie geeft op de gezagscrisis. Door Roods originele ideeën is het boek een verademing in het publieke debat.


13-03-2013

Activiteiten Hans Achterhuis

Tegendenken het nieuwe boek van Hans Achterhuis verschijnt in de Maand van de Filosofie

 • 3 april, Discussie Spui 25 Amsterdam, met mevr. De Beaufort van De Teldersstichting (VVD) over de rol van het denken van Ayn Rand en Friedrich von Hayek in relatie tot de huidige maatschappelijke en economische crisis.
 • 4 april, Centrale Bibliotheek Kennemerland Haarlem, lezing over zijn nieuwe boek Tegendenken.
 • 7 april, Filosofisch ontbijt bij boekhandel van der Meer te Noordwijk over Tegendenken.
 • 10 april Boekhandel Van Piere / De Slegte Slexyz Eindhoven, samen met Henk Steenhuis over Tegendenkenk
 • 11 april, Boekhandel Quist in Bergen op Zoom, lezing over Tegendenken.
 • 12 april, Nacht van de filosofie, discussie met Rutger Claessen over schaarste.
 • 15 april, Studium Generale Utrecht, discussie met Joep Dohmen over levenskunst.
 • 16 april, De Nieuwe Liefde Amsterdam, discussie met Robin Brouwer over de neoliberale utopie.
 • 20 april, Hans Achterhuis en Peter Henk Steenhuis Boekhandel Donner te Rotterdam 14.00 - 16.00 uur lezing over schuld en boete.
 • 21 april, Begijnhofgesprek 10.30 uur in De Herberg te Eindhoven over identiteit, ouder worden en sterven.
 • 23 april, Bibliotheek Middelburg, lezing over het boek Tegendenken.
 • 25 april, Middagcongres van de Edmund Husserl Stichting, Amersfoort.

24-12-2012

Net verschenen

MandevilleBernard Mandeville Vrije gedachten over godsdienst, kerk en volksgeluk

Er is geen betere manier om ongegronde jaloezie en panische angsten te genezen dan door te durven onderzoeken en dingen koen onder ogen te zien.' -- Bernard Mandeville

Er valt veel te leren en vooral te voorkomen. In Vrije gedachten over godsdienst, kerk en volksgeluk behandelt de Nederlandse dokter en psychiater Bernard Mandeville (1670-1733) hoe er door opiniemakers welbewust wordt geëscaleerd en wat je hier als doelwit en (mogelijk) slachtoffer aan kunt doen.

'Ik kan iedereen Mandeville aanbevelen.' -- Arnon Grunberg in de Volkskrant


12-11-2012

We zijn toch geen brein?

we zijn toch geen breinAlva Noë en Bert Keizer geven een lezing

Woensdagavond 21 november geeft de Amerikaanse filosoof en neurowetenschapper Alva Noë een lezing in Spui 25 te Amsterdam. Noë komt naar Nederland voor het verschijnen van zijn boek We zijn toch geen brein? Hij wordt die avond ingeleid door en gaat in gesprek met Bert Keizer,  welbekend van het essay van de Maand van de Filosofie Waar blijft de ziel? Deze twee spraakmakende wetenschappers laten zien dat het verklaringsmodel van Dick Swaab volstrekt ontoereikend is.


26-10-2012

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Hal 2, stand 214

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Van 31 oktober tot en met 11 november vindt de 76e editie van de Antwerpse Boekenbeurs plaats. Het is hét boekenevenement van de lage landen, met 4 hallen met 98 stands (van o.a. 16 boekwinkels en 63 uitgeverijen) en meer dan 60.000 boeken.

In hal 2, stand 214 is de stand van uitgeverij Lemniscaat. Daar verkopen we onze boeken, posters en kaarten, zowel uit ons jeugdfonds als onze literaire fictie en non-fictie.

De Boekenbeurs vindt plaats in Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191 in Antwerpen. De beurs is iedere dag van 10:00 tot 18:00 uur geopend, met uitzondering van donderdag 1 en 8 november: dan zijn de nocturnes en is de beurs tot 22:00 uur open. Kijk voor meer praktische informatie, zoals de combitickets voor openbaar vervoer + beurs en de druktemeter op de website, www.boekenbeurs.be.


30-08-2012

Lemniscaat niet aanwezig op Manuscripta

1 en 2 september in Amsterdam

Manuscripta

Zaterdag 1 september en zondag 2 september vindt Manuscripta weer plaats, de traditionele opening van het boekenseizoen. Dit jaar is Lemniscaat om verschillende redenen helaas niet met een stand aanwezig op Manuscripta. 

Wilt u ons als pers, boekhandelaar of lezer toch graag spreken? Dan kunt u ons uiteraard altijd bereiken per telefoon (010 - 206 29 29) of per e-mail (info@lemniscaat.nl). Onze aanbiedingsfolders kunt u bekijken op onze boekhandelspagina.


25-06-2012

Alicja Gescinska wint eerste Prijs deMens.nu

Prijs de mensAlicja Gescinka wint met haar debuut De verovering van de vrijheid de Prijs deMens.nu voor het beste non-fictieboek van de afgelopen twee jaar in de Nederlandse taal.

De juryvoorzitter prees de auteur voor haar vernieuwende ideeën en voor de manier waarop zij die gedachten op papier zet. Haar pleidooi tegen luiheid en voor betrokken vrijheid kon de jury bekoren. Dat het gaat om een debuut van iemand die pas op latere leeftijd Nederlands leerde, maar zich bijzonder bekwaam toont in het hanteren van die taal, was voor de jury het bewijs dat migratie onze cultuur verstevigt en verrijkt.


11-06-2012

Een Voetbalgek op de radio

VoetbalgekDe voetbalgekte is met het EK weer in alle hevigheid losgebarste.Wat is het toch dat zoveel mensen naar de bal trekt? Hoe krijgt zo'n eenvoudig rond ding vol lucht het voor elkaar om leven te blazen in een heel volk?

Filosoof Jan Vorstenbosch schreef het boek Voetbalgek en is zijn hele leven lang voetballend in de weer in: jeugdelftallen, café-elftallen en in zijn familie-elftal. Hij komt tot verrassende observaties; wat heeft Freud te maken met de voorliefde van jongens voor een bal?

Radio 1 staat langs de lijn van het voetbalveld bij Jan Vorstenbosch. De uitzending is 16 juni in Sportzomer van 19.30 tot 20.00 uur.


23-04-2012

Gescinska hoofdgast tijdens de Vrijheidslezing op 5 mei

Schuif aan, luister naar het pleidooi van Alicja Gescinska in Felix Meritis, eet en praat!

Filosoof Alicja Gescinska wijst in haar Vrijheidsessay Van angst bevrijd op het gevaar van onverschilligheid. Vrijheid moet volgens haar steeds opnieuw worden bevochten. De grootste gevaren voor vrijheid zijn angst en ressentiment. "Als haat en ressentiment opbloeien, wordt het bed van de despoot gespreid." Iedereen die zich daarbij neerlegt kiest stelling en is medeplichtig, aldus de van oorsprong Poolse filosoof.

Vrijheidslezing 5 mei in Felix Meritis om 19:00 uur, toegang: €15,- reserveren verplicht.

Toegangsprijs is inclusief het essay van de Vrijheidslezing Van angst bevrijd geschreven door Alicja Gescinska en de Vrijheidsmaaltijd. 

Voor de toegangsprijs van 30 euro ontvangt u niet alleen een toegangskaartje, de Vrijheidsmaaltijd en het essay, maar ook een exemplaar van Gescinska's De verovering van de vrijheid.


21-03-2012

Waar blijft de ziel?

'Wijhersenen zijn Amsterdammer of verlegen of loodgieter, maar wij zijn NIET ons brein.'

Vanaf 31 maart overal in de boekhandel: Bert Keizer Waar blijft de ziel? Essay Maand van de Filosofie 2012 (thema: De ziel)

Waar blijft de ziel in het wereldbeeld van Dick Swaab en Victor Lamme? Arts en filosoof Bert Keizer laat zien dat het gegoochel met hersenscans leidt tot even ongefundeerde als ongewenste maatschappelijke ontwikkelingen.

'De psychiater die denkt dat ik mijn brein ben, denkt dat hij mij troost met een antidepressivum. Dat is nog eens geestelijke armoede.'


14-03-2012

Twee Lemniscaat titels in top 5

Shortlist Socrates Wisselbeker 2012 bekend

denken over dichtenUit de ruim 70 Nederlandstalige filosofische boeken die in 2011 verschenen heeft de jury 5 titels geselecteerd voor de shortlist:

• Theo de Boer & Peter Henk Steenhuis - Denken over dichten
• Johan Braeckman en Maarten Boudry - De ongelovige Thomas heeft een punt
• Alicja Gescinska - De verovering van de vrijheid
• Coen Simon - En toen wisten we alles
• Jan Verplaetse - Zonder vrije wil

De uitreiking vindt plaats tijdens de Filosofie Nacht op 13 april 2012.


15-02-2012

Midprice editie Tocqueville

over de democratie in amerikaVolledig herziene midprice paperback van de klassierker Over de democratie in Amerika van Alexis de Tocqueville. Deze klassieker werd door de Volkskrant gekozen tot beste boek van het jaar 2011.

Alexis de Tocqueville (1805-1859) behoort tot de grootste politieke filosofen aller tijden. Hij heeft een scherp oog voor zowel de sterke punten als de gevaren van de democratie: ‘Ik heb in Amerika een beeld gezocht van de democratie zelf, ik heb haar willen leren kennen, al was het maar om althans te weten wat wij van haar moesten verwachten of vrezen.'


25-01-2012

Bert Keizer schrijft essay Maand van de Filosofie

‘Wat denk je over de ziel als je oog in oog staat met meneer Jansen nadat er een flinke hap uit zijn frontaalkwab is verwijderd?' Arts, schrijver en filosoof Bert Keizer weet als verpleeghuisarts als geen ander hoe mensen kunnen aftakelen als gevolg van hersenschade.

Hij verzet zich in het essay Waar blijft de ziel? tegen het populaire idee dat 'wij ons brein zijn' en vraagt zich af wanneer en waarom wij vinden dat mensen een ziel hebben en of we die ook kwijt kunnen raken.

Lees hier een interview met Keizer in Filosofie Magazine: 'Ja natuurlijk geloof ik in de ziel'

In april verschijnt het essay van de Maand van de Filosofie Waar blijft de ziel? en zullen er vele activiteiten door het hele land plaatsvinden waaronder de Filosofie Nacht op 13 april 2012.


23-01-2012

Bibliotheekmarkt 4 februari

Koop licht beschadigde Lemniscaatboeken voor een fractie van de prijs

Bibliotheekmarkt 2012Ook dit jaar organiseren we weer een uitverkoopmarkt in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Op zaterdag 4 februari kunt u van 10:00 tot 14:00 uur lichtbeschadigde boeken kopen voor weinig.

Wat: uitverkoop van lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, YA- en volwassen non-fictieboeken.
Voor hoeveel: vanaf 2,50 euro per boek
Waar: in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Wanneer: zaterdag 4 februari, van 10:00 tot 14:00 uur

Kom langs en sla uw slag!


02-01-2012

Tocqueville boek van het jaar

de Volkskrant: Het boek van het jaar is uit 1835

de Volkskrant kiest de klassieker van Alexis de Tocqueville Over de democratie in Amerika als beste boek van 2011.
'Tocqueville is niet echt een boek uit 2011. Toch is dit het boek van het jaar, omdat het 176 jaar na verschijning in het Frans integraal is vertaald. Heeft u geen tijd voor ruim elfhonderd bladzijden, lees dan alleen de beroemde inleiding, en dan nog heeft u uw zes tientjes eruit.' aldus Martin Sommer in de Volkskrant van 24-12-2011


21-11-2011

Nieuwe boek Hans Achterhuis

Zonder vrienden geen filosofieIntroductie in de wereld van de Denker des Vaderlands

'Wie schrijft als filosoof, schrijve persoonlijk of schrijve niet.' -- Hans Achterhuis

Zonder vrienden geen filosofie is het nieuwe boek van Hans Achterhuis. Vanuit zijn eigen persoonlijke perspectief bespreekt hij boeken als De markt van welzijn en geluk, Het rijk van de schaarste, Met alle geweld en De utopie van de vrije markt.

Zonder vrienden zou niemand willen leven', stelt Aristoteles. Zonder vrienden kan in elk geval, zo is de ervaring van Hans Achterhuis, een filosoof geen filosofie bedrijven.


16-09-2011

Bol.com

Bol.com boycot opnieuw Lemniscaat

Sinds kort kun je een groot aantal Lemniscaatboeken niet kopen via Bol.com. Opnieuw, bijna precies drie jaar na de vorige boycot, heeft Bol besloten een groot deel van onze boeken van zijn website te halen.

Op deze manier probeert Bol Lemniscaat onder druk te zetten om extra korting aan de website te geven - bovenop de gebruikelijke korting die voor alle boekhandels geldt. De website eist 'marktconforme' condities; wij zijn van mening dat Bol die al krijgt. 

Drie jaar geleden werd Lemniscaat ook al geboycot door Bol. Dat riep een storm op van verontwaardigde reacties, met name over het gebruiken van dit soort chantagemethoden in een onderhandeling. Wij hopen opnieuw op de steun van iedereen ons toen ook een warm hart toedroeg.

Je kunt onze boeken nog gewoon in de boekhandel kopen en bestellen. Online kan dat via onze webshop Palatino en via de webshops die veel boekhandels op hun eigen website hebben.

Lees hier het officiële persbericht dat wij naar de pers hebben laten uitgaan.


29-08-2011

Lemniscaat en IKON presenteren: Grote denkers over de toekomst

Grote denkers over de toekomst

Het boek Grote denkers over de toekomst is gebaseerd op de tv-serie ‘LUX: Grote denkers over de toekomst' die de IKON in januari 2010 heeft uitgezonden en die bekroond is met de Erasmus Euro-Media Award 2010.

Het boek is een inburgeringscursus tot wereldburger. Acht visionaire denkers met uiteenlopende achtergronden komen aan het woord over onze tijd waarin het respectvol samenleven overal ter wereld onder druk staat. Aan het woord zijn: Awraham Soetendorp, Charles Taylor, Antjie Krog, Ian Buruma, Susan Neiman, Nasr Abu Zayd, Jonathan Sacks, Zainab Al-Suwaij, Dominique Moïsi en Manuela Kalsky.

Tijdens de boekpresentatie zal Hans Achterhuis, onze Denker des Vaderlands, onderzoeken hoe de adviezen van zijn internationale collega-denkers ook ons land kunnen doen uitstijgen boven zichzelf. Maandag 19 september 2011, De Nieuwe Liefde te Amsterdam, Da Costakade 102, 17.00 - 18.30. Toegang gratis, wel graag aanmelden via ikon@ikon.nl


23-05-2011

Denken over dichten

Denken over dichtenPoëzie geeft te denken - maar wát?

Journalist Peter Henk Steenhuis en filosoof Theo de Boer nemen je als lezer mee in een wereld waarin het onzegbare onder woorden wordt gebracht. De afgelopen vijf jaar verschenen hun gesprekken in Letter & Geest van Trouw. Het resultaat is een rijk geïllustreerd lees- en kijkboek waarin het werk van uiteenlopende dichters toegankelijk wordt gemaakt: van Baudelaire tot Kouwenaar, van Kopland tot Antjie Krog.

'De filosoof Theo de Boer en Trouw-redacteur Peter Henk Steenhuis hebben een fraai koffietafelboek samengesteld uit een eerder in Trouw verschenen serie over poezie.' aldus de Volkskrant op 04-06-2011.

Denken over dichten is de opvolger van het succesvolle Filosofie van het kijken.


16-05-2011

Tocquevilles sterrenregen in de Volkskrant

Over de democratie in americaOver de democratie in America van Alexis de Tocqueville krijgt vijf van de vijf sterren in de Volkskrant

'Sla het boek open en u bent verkocht', schrijft Martin Sommer in de Volkskrant van zaterdag 14 mei 2011 over de nieuwe vertaling van Tocqueville.

De la démocratie en Amérique wordt niet alleen beschouwd als het beste boek over de democratie, maar ook als het beste boek over de Verenigde Staten. Het is het meest geciteerde boek over de VS, aldus de Volkskrant.


02-05-2011

Peter-Paul Verbeek bij VPRO Boeken

peter paul verbeek vpro boekenWelke onderzoeken mag je uitvoeren op ongeboren kinderen? En mag je de klachten van iemand met Parkinson met behulp van een hersenimplantaat verminderen als je weet dat het karakter van de patiënt daardoor volkomen verandert?

Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek en schreef het boek De grens van de mens. Techniek moeten we niet schuwen maar ons richten op de vraag hoe deze ontwikkelingen op een goede manier ingebed kunnen worden in onze samenleving, aldus Verbeek in de tv-uitzending van VPRO Boeken.


28-04-2011

Andreas Kinneging, Hans Achterhuis en Frits Bolkestein

De Groene Amsterdammer TocquevilleLezingen en debatten naar aanleiding van het verschijnen van Alexis de Tocquevilles Over de democratie in Amerika.

 • Spetterend debat over het huidige politieke klimaat in het licht van Tocqueville tussen Andreas Kinneging en Hans Achterhuis (Filosoof des Vaderlands) o.l.v. Maarten Huygen. Leiden 16 mei, 16.00-18.00 uur. Lorentzzaal, Faculteit Rechtsgeleerdheid, Steenschuur 25, Leiden.

 • Boekpresentatie met Frits Bolkestein en Andreas Kinneging. Amsterdam 11 mei, 16.00-18.00 uur in Boekhandel Schreurs en De Groot, Weteringschans 173, Amsterdam. Aanmelden is niet nodig.

Het boek staat volop in de belangstelling, zoals in De Groene Amsterdammer, NRC en Elsevier. Rechtsgeleerde Andreas Kinneging schreef het nawoord en was een uur lang te gast bij Casa Luna NCRV op Radio 1.


09-04-2011

Atlas Shrugged verovert Hollywood

Wat is na de Bijbel het invloedrijkste boek in Amerika?

Het populaire neoliberale manifest Atlas Shrugged van Ayn Rand is in Europa nauwelijks bekend. Zonder de kennis over dit boek kunnen we het Amerikaanse politieke klimaat niet volledig duiden, zoals bv. de opkomst van de Tea Party. In De utopie van de vrije markt toont Hans Achterhuis aan dat hebzucht en egocentrisme gezien worden als de drijvende krachten achter het neoliberalisme.

Rands utopische roman wordt maar liefs in een Hollywood trilogie verwerkt waarvan het eerste deel 15 april in de VS uitkomt: Atlas Shrugged Part 1.

Eerder was het boek Atlas Shrugged ook al te zien in afleveringen van Southpark en Golden Globes-winnaar Mad Men,


09-04-2011

Hans Achterhuis wint Socrates Wisselbeker 2011

de utopie

In een overvol Felix Meritis in Amsterdam ontving Hans Achterhuis de Socrates Wisselbeker. De utopie van de vrije markt is gekozen tot het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofietitel van het afgelopen jaar. Hans Achterhuis ontmaskert de ideologie van het neoliberalisme. Het neoliberalisme blijkt net zo utopisch als het communisme.


01-04-2011

Hans Achterhuis Denker des Vaderlands

Hans AchterhuisDe Maand van de Filosofie bestaat tien jaar en daarom is er voor het eerst de Denker des Vaderlands voor twee jaar benoemd. Filosoof Hans Achterhuis heeft een doel voor ogen. ‘Ik wil als Denker des Vaderlands in publieke debatten verschillende posities duidelijk maken, en vervolgens onzeker maken wat schijnzeker leek', aldus Hans Achterhuis 1 april in Trouw.

'De keus voor Achterhuis ligt voor de hand', zegt Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw. 'Politici, journalisten en programmamakers hollen van hype naar hype. Achterhuis kan als publieke intellectueel als geen ander het nieuws duiden. Hij zorgt voor verdieping.'

Ook Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine, vindt Achterhuis een logische keus. 'Hij is een filosoof met een enorme staat van dienst die al tientallen jaren het publieke debat beïnvloedt.'

Hans Achterhuis zal de komende twee jaar regelmatig optreden in Trouw, Filosofie Magazine, en op Radio 1 in het programma Brands met boeken. Vanavond is Hans te gast bij Wim Brands.


17-03-2011

Nieuw boek Stine Jensen

Stine JensenStine Jensen over de leugen

‘De mens, daar was ik op jonge leeftijd al van overtuigd, is in de eerste plaats een liegbeest.'-- Stine Jensen in haar nieuwe boek Ik lieg, dus ik ben.

Mensen willen graag alles van elkaar weten, maar hoe eerlijk zijn we zelf eigenlijk? Is de samenleving door Weakileaks nu eerlijker? Volgens Stine Jensen behoort het tot ‘de dubbele natuur van de mens’ en is liegen zelfs noodzakelijk.

Zaterdag 2 april praat Stine Jensen in de uitzending van Eenvandaag op Nederland 1 over haar boek Ik lieg, dus ik ben.

Woensdag 20 april staat het leven van Stine centraal in programma KRO Profiel.


16-03-2011

Peter-Paul Verbeek schrijft De grens van de mens

De grens van de mensWie is er niet aan de antidepressiva? De wereld is vol ritalin, vruchtwaterpuncties, protheses en hersen- implantaten.

Wetenschapsfilosoof Peter-Paul Verbeek, bekend van het tv-programma Altijd wat (NCRV), onderzoekt waar de grens ligt van de mens. Gaan dergelijke ingrepen een nieuwe invulling geven aan wat een menswaardig leven is?

De boekpresentatie van De grens van de mens is 15 april om 16.00 bij Selexyz Donner te Rotterdam. Jos de Mul en Hans Achterhuis gaan met Peter-Paul Verbeek in gesprek. Discussieert u mee?


15-02-2011

Stine Jensen schrijft het essay van de Maand van de Filosofie

Stine JensenVrijdag 1 april tijdens de opening van de Maand van de Filosofie, verschijnt van Stine Jensen het boek Echte vrienden.

Het is paradoxaal: hoe meer we ons afschermen voor gluurders en afluisteraars, hoe exhibitionistischer we tegelijkertijd worden op sociale media als Twitter en Facebook. De begrippen ‘privé’ en ‘publiek’, ‘intimiteit’ en ‘intimidatie’ zijn dringend aan vernieuwing toe, zo betoogt Jensen in een sprankelend essay.

U bent van harte welkom tijdens de officiële opening van de Maand van de Filosofie en de boekpresentatie van Stine Jensen op vrijdag 1 april om 16.00 uur in het theater van Selexyz Donner, Lijnbaan 150 te Rotterdam.


27-12-2010

Over de democratie in Amerika

28 en 29 april debat over het belang van De Tocqueville

Eindelijk verschijnt de eerste integrale Nederlandse vertaling van de Alexis de Tocquevilles meesterwerk Over democratie in Amerika. Weifelend tussen bewondering en twijfel, schets deze Franse aristocraat een schitterend portret van de Amerikaanse samenleving vanuit de wens aan Europa zijn toekomst te tonen.

De VUB en de Universiteit Leiden organiseren een wetenschappelijke conferentie en aan de vooravond daarvan discussiëren zij voor het algemene publiek over het hedendaagse belang van de De Tocquevilles ideeën.

Donderdag 28 april en vrijdag 29 april 2011 - 20:00
Kaaitheater, Sainctelettesquare 18, 1000 Brussel
Gratis, reserveren aanbevolen: info@deburen.eu, www.vub.ac.be/iPAVUB


09-12-2010

Vrije wil?

Debatavond over de vrije wil op 1 maart

Bestaat er een vrije wil? Worden onze handelingen aangestuurd door bewuste gedachten, of zijn onze keuzes al in de hersenen tot stand gekomen voordat we ons daar bewust van worden?

De vraag naar het bestaan van de vrije wil staat centraal op 1 maart 2011. Maureen Sie, auteur van het boek Hoezo vrije wil? gaat in debat met Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap en Bert Keizer, verpleeghuisarts en columnist van Trouw.

Dinsdag 1 maart 2011 in De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 te Amsterdam.


26-11-2010

De utopie van de vrije markt is boek van het jaar

de utopie van de vrije markt

Geselecteerd voor jaaroverzichten

Het boek De utopie van de vrije markt van Hans Achterhuis is opgenomen in de boekenlijst voor ‘de beste non-ficite van 2010' van Vrij Nederland. Het boek is de favoriet van recensent Carel Peeters. 'Dit is het onthutsende verhaal achter de financiële crisis: hoe een van de hoofdrolspelers, Alan Greenspan van de Wereldbank, vanaf zijn jeugd onder invloed stond van Ayn Rand, een goeroe achtige vrouw die het rauwste egoïsme predikte. Een onthullend boek.' Vrij Nederland 20-11-2010.

In België is De utopie van de vrije markt genomineerd door de onafhankelijke denktank Liberales. Het boek is opgenomen in de shortlist voor het 'Liberales-boek van het jaar 2010'.


15-11-2010

Sport als levenskunst

Sport als levenskunst van Marc Van den Bossche verschenen bij Lemniscaat.

sport als levenskunst‘Ik durf er een stevig paar pinten om te verwedden dat u na het lopen van een halve of hele marathon of het beklimmen van de heilige Mont Ventoux de volgende vraag krijgt: "En, in welke tijd hebt u dat gedaan?" Zelden zal iemand in een eerste reactie peilen naar uw subjectieve beleving met een vraag waarop u zou kunnen antwoorden: "Genoten, mens, genoten dat ik heb! Seks is het niet, maar het lijkt er verdorie toch goed op." Dat is een soort waardering dat zich niet in cijfertjes laat uitdrukken. Het is iets van uzelf. Het valt moeilijk te vergelijken met de beleving van anderen. Ziet u al het podium waarop de grootste genieters bekroond worden?'
-- Marc Van den Bossche

‘Een boek dat mij nu al aan het hart ligt, waar ik nu al van hou.'
Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis bij de boekpresentatie.


29-07-2010

Jacques Tati

Jacques Tati staat dit jaar in de schijnwerpers en daarom verschijnt er in oktober een spectaculair vormgegeven boek Jacques Tati: Een kwestie van kijken.

Tati

Filmfestival Gent opent op dinsdag 12 oktober en eert de Franse regisseur, acteur en komiek door verschillende films te tonen.

Vanaf vrijdag 15 oktober kunt u zelf de wondere werled van Tati binnen stappen: het Carmersklooster in Gent opent de tentoonstelling Jacques Tati: deux temps, trois mouvements Tot 16/01/2011 stapt u daar de wondere wereld van Tati binnen.

Voor iedereen die dichter bij huis wil blijven, Les vacances de Monsieur Hulot draait nu in de bioscoop. Tait speelt hierin de zeer eigenaardige vakantieganger meneer Hulot.

Arnon Grunberg schreef over deze film in de Volkskrant op 23 juli 2010: 'Tati is een van mijn helden uit mijn jeugd. De film is niet alleen grappig maar ook weemoedig. Meer nog dan de rest van het leven is vakantie een gevecht tegen verveling, waarbij de deelnemers op het punt staan te verliezen. Neem uw kinderen mee naar deze film. Let op de onovertroffen scène waarin M. Hulot gaat tennissen.'


09-06-2010

Filosofie van de toekomst

‘Goede sciencefiction zorgt ervoor dat allerlei gekke, leuke, geloofwaardige, absurde en soms angstaanjagende scenario's over de wereld en onszelf voor even helemaal waar en helemaal concreet worden.'
Fred Keijzer

Filosofie van de toekomst. Over nut en noodzaak van sciencefiction opent onze ogen voor de mogelijke werelden van morgen. Sciencefiction levert ons de verbeeldingskracht die daarvoor nodig is.

Fred Keijzer was onder andere te gast bij De Avonden van de VPRO.


31-05-2010

Jan Vorstenbosch is Voetbalgek

De voetballende filosoof

VoetbalgekFilosoof Jan Vorstenbosch komt met het boek Voetbalgek. Wat is het toch dat zoveel mensen naar de bal trekt? Jan Vorstenbosch is zijn hele leven lang voetballend in de weer.

In het boek Voetbalgek komt hij tot verrassende observaties; wat heeft Freud te maken met de voorliefde van jongens voor een bal? En waarom gaf Zidane in de WK-finale geen vuistslag maar een kopstoot aan Materazzi?

Volgens Vorstenbosch is er in dit laatste geval spraken van het ‘handen thuishouden' taboe. Zelfs toen de voetballer overmand werd door woede, gebruikte hij zijn handen niet.


31-05-2010

Vorstenbosch in de media

Woensdag 19 mei was Jan Vorstenbosch de schrijver van het boek Voetbalgek te gast bij het KRO programma Goedemorgen Nederland. Waarom kijken we massaal naar het WK? Filosoof Jan Vorstenbosch analyseerde 't spelletje op z'n Freudiaans.

Dolf Jansen interviewde Jan Vorstenbosch op zaterdag 22 mei, voor het radioprogramma Spijkers met Koppen van de VARA.

In Vrij Nederland bespreekt Carel Peeters het boek Voetbalgek.


27-04-2010

Nieuwe editie Denkgereedschap 2.0


Heeft u dit jaar al uw filosofische onderhoudsbeurt gehad?

Filosoof en organisatieadviseur Paul Wouters komt met een volledig herziene versie van het boek Denkgereedschap 2.0, Een filosofische onderhoudsbeurt. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een succesvolle methodiek van acht 'denkgereedschappen'. Geen diepzinnige statements, maar verheldering van de problemen waar we iedere dag mee kampen.

Docenten en managers in uiteenlopende disciplines hebben dit boek en de bijbehorende trainingen ontdekt als een onmisbare aanvulling op de vakmatige toolbox.

‘Jarenlang heb ik in mijn onderwijs het fraaie boekje Denkgereedschap van Paul Wouters gebruikt.'
Prof. Hans Achterhuis


21-04-2010

Hans Achterhuis te gast bij VPRO Boeken

Filosoof Hans Achterhuis is voor zijn nieuwe boek De utopie van de vrije markt te gast bij Wim Brands.

Wie is er verantwoordelijk voor de ideologie achter de vrije markt? 'Is' die vrije markt er niet gewoon? Het antwoord is nee. Filosoof Hans Achterhuis bewijst in De utopie van de vrije markt het bestaan van een kapitalistisch manifest, en de gevolgen daarvan.

Het kapitalistische manifest is Atlas Shrugged geschreven door Ayn Rand. In de VS is dit boek na de Bijbel het belangrijkste boek van de afgelopen eeuw. Het gaat over een elite van neoliberale utopisten die de bestaande samenleving volledig kapotmaken, waarna ze de nieuwe wereld van het ultrakapitalisme op kunnen bouwen.

Hans Achterhuis in VPRO Boeken: "Wat ik helemaal schokkend vond is dat bleek dat Alan Greenspan, tot 2006 directeur van de Federal Reserve Bank, gold als een van Rand's grootste aanhangers. Hij geeft letterlijk aan alles over de maatschappij van haar geleerd te hebben. Daardoor handelde hij gedurende zijn hele aanstelling in een absoluut en blind geloof in de markt, met alle gevolgen van dien, zoals de huidige kredietcrisis. Het zal moeilijk worden om dat nog terug te draaien."

Meer informatie over de uitzending van 25 april vindt u hier.


04-03-2010

Socrates Wisselbeker 2010

Filosofie van het kijken genomineerd voor Socrates Wisselbeker

Filosofie van het kijken

De shorlist voor de belangrijkste Nederlandse filosofie prijs is bekend. Filosofie van het kijken. Kunst in ander perspectief van Mieke Boon en Peter Henk Steenhuis is een van de vijf genomineerden voor de Socrates Wisselbeker 2010.

De wisselbeker wordt vrijdagavond 9 april uitgereikt tijdens de Nacht van de Filosofie in Felix Meritis te Amsterdam. De winnaar treedt in de voetsporen van onder meer de filosofen Hans Achterhuis en Andreas Kinneging.

In dit boek wordt de lezer aan de hand van topstukken uit de kunstwereld getoond hoe ze kunst kunnen analyseren. Museumbezoekers blijven gemiddeld negen seconden voor een schilderij staan. Veel te kort om er recht aan te doen. Maar als je langer wilt kijken, hoe moet je dat dan doen? Filosofie van het kijken helpt je op weg.