Lemniscaat

Mens & Maatschappij

05-09-2018

Najaarsaanbiedings 2018

Bekijk hier de nieuwe najaarsaanbieding van de boeken voor volwassenen van Lemniscaat.

Met o.a. Hans Joas; Marjolein Quené; Fabian Scheidler; Vebrugge, Buijs en Van Baardwijk; Peter C. Gotzsche; en George Berkeley 


19-02-2018

Voorjaar 2018

Boeken voor volwassenen voorjaar 2018
Auteurs met idealen, visie en oplossingen!

George Monbiot | Aaron James | John Bunzl & Nick Duffell |Thomas Cathcart & Daniel Klein | Liv Larsson | De Jonge Denkers | Carey Gillam 


22-12-2017

Legaal maar fataal

legaal maar fataalIn De Telegraaf een groot artikel over hoe de grote industrieen onze gezondheid bedreigen.

'In het prikkelende Legaal maar fataal beschrijft Nicholas Freudenberg, hoogleraar public health in New York, hoe de grote industrieën met soms briljante producten kwamen maar opvallend vaak ook onze gezondheid bedreigen. De wrange eindconclusie is volgens Freudenberg dat de overheid niet meer in staat is om de schadelijke gevolgen afdoende in te dammen.' - Theo Besteman, De Telegraaf


29-11-2017

Giftig spul. Over het pesticide Roundup, kanker, Monsanto en corruptie

carey gillam tjeerd de grootDe Amerikaanse Carey Gillam bezoekt de Tweede Kamer om te praten over haar boek Gifitig spul, over de onkruidverdelger glyfosaat. Ze spreekt met Tjeerd de Groot van D66 over de mogelijke alternatieven, zie foto.

Ook ging ze in gesprek met Rik Grashoff van GroenLinks. 'Buitengewoon interessant en leerzaam gesprek. Carey Gillam legt jarenlange schandalige handelwijze van Monsanto genadeloos bloot.' - Rik Grashoff.

In de media

Verjaagd door de druk van Monsanto, Trouw

Ook Nederland wordt door Monsanto misleid, VrijNederland

Carey Gillam is een van sleutelfiguren, Follow the Money

Omkoping, grove misleiding, corruptie, HUMO


21-11-2017

Maarten van Buuren in het canon van Nederland

de afrekeningHet Canon van Nederland heeft op haar website een pagina gepubliceerd over de beeldvorming van Maassluis. 'Het beeld dat Nederland en de rest van de wereld van Maassluis heeft is vanaf het laatste kwart van de 20e eeuw mede bepaald door de schrijvers Maarten 't Hart en Maarten van Buuren.'

'Maarten van Buuren schrijft over over gewone mensen met ingrijpende oorlogservaringen die tot op de dag van vandaag geheim zijn gehouden. Het openbaar maken van pijnlijke persoonlijke gebeurtenissen is hem niet door iedereen in dank afgenomen. Dat escaleerde toen Van Buuren 'De afrekening' schreef, over misdaden van het gewapend verzet in de Tweede Wereldoorlog in het Westland, Den Haag en Rotterdam.'

https://www.entoen.nu/nl/page/32742/de-twee-maartens


27-10-2017

Giftig spul

giftig spul

Half november verschijnt het huiveringwekkende boek Giftig spul. Over het pesticide Roundup, kanker, Monsanto en corruptie. Het middel is schadelijk voor de volksgezondheid maar is in Nederland niet verboden. Het boek is geschreven door Reuters journalist Carry Gillam die 25 jaar lang onderzoek deed naar het bedrijf Monsanto en hun invloed op de politiek en de wetenschap.

Eerder deze maand informeerde de auteur het Europees Parlement te Brussel over de grote gevaren van het pesticide glyfosaat, een product van Monsanto. De Europese Commissie moet vóór 15 december de licentie voor glyfosaat verlengen of verbieden.


26-10-2017

Susan Neiman

neiman'Verzet en rede is een beknopte, scherpe en bevlogen analyse van de recente politieke ontwikkelingen, heet van de naald, maar daarom niet minder doordacht.'  -  Trouw 4*

'Verzet en rede in tijden van nepnieuws' is een hoogst actueel filosofisch pamflet met een voorwoord voor bij de Nederlandse editie. 

'Nationale trots is juist het antwoord op populisten', zegt filosofe Susan Neiman in VrijNederland.

Tijdens haar bezoek aan Nederland ging ze in gesprek met het NRC Handelsblad over nepnieuws en identiteitspolitiek.


03-10-2017

Agenda

Ger Groot, 15 oktober 'De geest in de fles' 14.30 uur boekhandel Boekhandel Hijman te Arnhem. 

Jan Warndorff, 15 oktober 'Geen idee' 14.00 uur in Van Piere Eindhoven. 

Brainwash Festival 28 oktober spreekt Susan Neiman over 'Verzet en rede in tijden van nepnieuws'. Ook Ger Groot en Jan Terlouw zijn te gast in Amsterdam. 

Marjan Slob, 2 november 'Foute fantasieën' en feminisme in Arminius te Rotterdam.

Ger Groot, 7 november 'De geest uit de fles' Filosofie cafe Drachten.

Jurrien Rood, 11 november 15.00 uur Amsterdamse Boekhandel. 

Jan Warndorff, 11november 'Geen idee' 10.15 uur Stichting RozenKruis te Bilthoven.

Jurrien Rood, 12 november 'Filosofie van de jamsessie' 14 uurVan Piere te Eindhoven.

Jurrien Rood, 18 november 'Filosofie van de jamsessie' 15 uur Scheltema te Amsterdam.


30-09-2017

Nieuwe boeken van Hans Moolenburgh

moolenburghHuisarts Hans Moolenburgh heeft vijfenzestig jaar ervaring met het behandelen van ziektebeelden. Hij ontwikkelde een unieke behandelwijze waarin niet alleen het lichaam maar ook de geest centraal staan. Maar liefst drie nieuwe boeken verschijnen:

- Wandelen in verwondering. Een bundel columns met de natuur als inspiratiebron.

- Wie zijn wij? Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij naartoe? Beschouwingen over het wezen van de mens.

Gezond leven in een vervuilde wereld. Een handleiding met vuistregels. 

Zaterdag 30 september 16:00 uur in Boekhandel Athenaeum te Haarlem.


29-08-2017

Claudia de Breij over Het klopt wel, maar het deugt niet

'Er is een heel goed boekje van Stevo Akkerman, journalist van Trouw, dat heet 'Het klopt wel, maar het deugt niet.' - Claudia de Breij. Het toont aan dat de maatschappelijke moraal in het nauw zit. 

Zomergasten uitzending vanaf de 23e minuut.  


22-05-2017

Dirk Monsma, Fluisterzacht en haarzuiver

Kunsteducatie voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften

Hoe staat het met de kunsteducatie voor kinderen die op het speciaal onderwijs zijn aangewezen? In Fluisterzacht en haarzuiver verkent Dirk Monsma het kunsteducatie op speciale scholen. Hij is in gesprek met kinderen en jongeren die dankzij kunst zich boven verwachting ontwikkelen.

Monique Vogelzang, Inspecteur-generaal van het Onderwijs over het boek:

'We zien dat de kunstzinnige vakken heel veel mogelijkheden bieden voor het ontwikkelen van de talenten van kinderen. Zeker in het speciaal onderwijs is dat ontdekken van die talenten zo belangrijk. Dit is een heel mooi boek en een inspiratiebron voor scholen om van elkaar te leren. Laten we er samen voor zorgen dat het cultuuronderwijs op deze scholen verder komt.' 


22-05-2017

Jan Terlouw met het touwtje uit de brievenbus

touwtje uit de brievenbus

Het optreden van Jan Terlouw is door DWDD uitgeroepen tot tv-moment van het jaar. In de legenadrische uitzending riep Jan Terlouw op tot meer vertrouwen.

In Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited vertelt Terlouw over de zeven grote uitdagingen waar wij voor staan om de toekomst van onze jeugd te waarborgen, voorafgegaan door de integrale tekst van zijn pleidooi in DWDD. Jan bracht bij Lemniscaat ook het boek uit Hoed u voor mensen die iets zeker weten. Gedachten over politiek, wetenschap en kunst.

Hierbij het fragment om ons  nogmaals te laten inspireren door Jan Terlouw.


18-02-2017

Paniek in de Polder

paniek in de polderWe moeten niet méér democratie, maar bétere democratie. Referenda of loterijen zullen de crisis van de democratie niet oplossen, betoogt filosoof Jos de Mul. De elites moeten een échte open dialoog met de burgers aangaan, en ook de belangen van de PVV-kiezers serieus gaan nemen.

Filosoof Jos de Mul presenteert zijn boek ‘Paniek in de Polder: Polytiek in tijden van Populisme'. Discussie met livemuziek op dinsdag 7 maart vanaf 20:00 uur in Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg.


30-01-2017

Peter Singer, Ger Groot, Hans Moolenburg en Nicholas Freudenberg

Voorjaar 2017

In het voorjaar verschijnen boeken van auteurs die midden in de samenleving staan. Grootheid Peter Singer spreekt ons aan op de keuzes die we dagelijks maken. Hoe kan je het meeste goed doen in de wereld? Filosofiejuf Sabine Wassenberg verbindt ons met de multiculturele samenleving. Arts Hans Moolenburgh toont aan hoe we gezond kunnen leven in een vervuilde wereld.

Bekijk zelf ons veelzijdige aanbod.


02-01-2017

Stevo Akkerman, Het klopt wel, maar het deugt niet

Stevo Akkerman en Joris Luyendijk over maatschappelijk moraal in De Balie. Kon jij geen kaartje bemachtigen? Kijk hieronder het debat terug. 

Discussieer mee met Stevo Akkerman in Boekhandel Van Der Velde Sneek op 11 januari om 20 uur.

Het klopt wel, maar het deugt niet from De Balie on Vimeo.


22-12-2016

Ilco van der Linde en de PvdA

asscherenilcoHartelijk gefeliciteerd, Ilco van der Linde, met je 19e plek op de Kandidatenlijst Tweede Kamerlid PvdA. Optimisme en positiviteit in de politiek!

Lodewijk Asscher ontving het boek Be a Neslon over inspirerende mensen en verhalen. 


19-12-2016

Dodelijke psychiatrie

dodelijke psychiatrieVan Klokkenluider Peter Gøtzsche verschijnt Dodelijke psychiatrie en stelmatige ontkenningHij stelt hierin dat de werkzaamheid van veel psychofarmaca niet is bewezen en dat de bijwerkingen veel ernstiger zijn dan men weet. Met 2,5 miljoen gebruikers van psychofarmaca in Nederland is dit een discussie die iedereen aangaat! 

Gøtzsche voor het eerst met zijn opponenten in debat over de zin en onzin van psychofarmaca op 19 dec in De Balie te Amsterdam.


30-11-2016

Lees over democratie

tocquevilleNederland Leest is voor de 11e keer van start gegaan. In de bibliotheek kunnen leden en niet leden een gratis boeken ophalen. Dit jaar met als thema democratie. Het boek van Alexis de Tocqueville, Over de democratie in Amerika is opgenomen in de leeslijst van de organisatie.

Lees ook Tocqueville, profeet van de moderne democratie of Ortega y Gasset, De opstand van de massamens.


15-11-2016

Jan Terlouw 85 jaar!

jan terlouwDinsdag 15 november wordt Jan Terlouw 85 jaar oud. Die avond staat de uitzending van De Wereld Draait Door helemaal in het teken van deze auteur en oud-politicus.

Van 1 november tot 1 december gaat van elk verkocht boek van Jan Terlouw €2,50 naar een door hem gekozen goed doel.

Jan Terlouw, Hoed u voor mensen die iets zeker weten.Gedachten over politiek, wetenschap en kunst.


09-11-2016

Stevo Akkerman en Joris Luyendijk in De Balie

het klopt wel, maar deugt niet‘Dit boek gaat verder waar Dit kan niet waar zijn ophoudt.'

- Joris Luyendijk

Stevo Akkerman sprak voor zijn boek Het klopt wel, maar het deugt niet met kopstukken en dissidenten uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Stevo Akkerman, Joris Luyendijk, Jos de Blok en Antoinette Dijkhuizen o.l.v. Eveline Groot gaan in over de vraag of onze maatschappij tot een ‘amoreel universum' is geworden. Woensdag 9 november in De Balie om 20:30 uur. 


31-10-2016

Oktober borstkanker maand

Ontvang het boek Met wortel en tak inruil voor een recensie

met wortel en takDe gelauwerde schrijfster Rita (Törnqvist-) Verschuur schreef Met wortel en tak, een literaire roman met als rode draad het ziekteproces rond kanker. In korte hoofdstukjes laat ze geen enkel aspect onbesproken. Het boek gaat niet alleen over ziek zijn, maar vooral over het leven zelf. 'Geluk bij een ongeluk, dat is ook geluk', aldus de auteur van meer dan 30 boeken.

De maand oktober staat in het teken van borstkanker. Ben jij geïnteresseerd in het onderwerp? Vraag in deze maand een recensie-exemplaar aan bij Leena Jaarsveld, via Leena@lemniscaat.nl. We willen er graag een eerlijke recensie voor terug op een boekenwebsite (Libris, Bol, Bruna etc.) 


29-08-2016

Hans Moolenburgh is Trouw

hans moolenburgh

'Dwarsliggen helpt', aldus oud-huisarts Hans Moolenburgh (91) in Trouw. Hij strijd zijn hele leven voor een natuurlijke aanpak van ziektes. 'De huidige geneeskunde doet slechts aan symptoonbestrijding.' Lees het interview.

Donderdagavond 29 september verschijnt zijn nieuwe boek De Nieuwe Watergeuzen. De geschiedenis van de fluorideringsstrijd. Over de gevaren van fluoride, dat een giftig industrieel afvalproduct is. U bent van harte welkom vanaf 19:30 uur in Athenaeum Boekhandel Haarlem.

@Merlijn Doomernik


24-08-2016

Kom langs tijdens de Amsterdam Uitmarkt

Zaterdag 27 en zondag 28 augustus

Amsterdam UitmarktKom langs op onze stands op zaterdag 27 en zondag 28 augustus op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt.

U vindt ons dit jaar in een extra grote boekenstand met kraamnummers 2. We verkopen jeugdboeken, Young Adult- en volwassen fictie en non-fictie. Verder zullen er verschillende auteurs langskomen zoals Ger Groot, Bert Keizer en Colet van der Ven. Tot dan!


13-07-2016

De najaarsfolder is uit!

In het najaar verschijnen nieuwe Lemniscaat boeken: actueel en geëngageerd.

Stevo Akkerman gaat in Het klopt wel, maar het deugt niet een stap verder dan Joris Luyendijk. Niet alleen de bankenwereld, maar de hele maatschappij zit moreel in het nauw.

Van Peter Gotzsche verschijnt Dodelijke psyschiatrie. Schadelijke medicijnen, gedwongen behandeling en overdiagnostiek. Een actueel onderwerp want je kan de kranten niet openslaan of er staan berichten in over de farmaceutische industrie die onderzoek manipuleert, artsen omkoopt en bijwerkingen verzwijgt. 

Hans Moolenburgh sr. komt met het boek De nieuwe watergeuzen. De geschiedenis van de fluoridesstrijd.

Lees meer over het aanbod in de Folder najaar 2016 .


02-05-2016

Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt &Co hebben een concertvertelling, een boek én CD

De drievingerige luiaard gaat over kleine vergissingen met grote gevolgen: een luiaard die denkt dat hij slim is en het Vergeten Bombardement op Den Haag dat Bram van der Vlugt als jongetje van tien overleefde. De Volkskrant: 'De muzikanten bewegen soepel tussen klassiek en jazz, Van der Vlugt net zo makkelijk tussen lichtheid en tragedie, zoals hij al een lange carrière lang doet. Mooi.' 

In april, mei en juni is de concertvertelling De drievingerige luiaard in meer dan 30 theaters in het hele land te zien oa. 5 juni in de Oude Luxor te Rotterdam. De speellijst is te vinden op vandervlugtenco.nl


02-05-2016

Peter Gotzsche op tv

De Deense arts en onderzoeker Peter Gotzsche is zeer kritisch over het gebruik van antidepresiva. De farmaceutische industrie liegt over de ernst van de bijwerkingen, zoals agressiviteit en suïcidale neigingen. Toch gebruiken ruim 1,1 miljoen Nederlanders antidepressiva en deze groep blijft groeien. Hoe is dit mogelijk? Bekijk de Tros Radar uitzending van 2 mei.

peter gotzsche


21-04-2016

Klimaatmores

klimaattop

In Klimaatmores doet Europarlementarier Bas Eickhout een boekje open over de krachten die een duurzaam energiebeleid tegenwerken. Er zijn vele partijen actief die onzichtbaar voor het publiek die de klimaatonderhandelingen traineren. 

Vrijdag 22 april ondertekenen onder andere Amerika en China het VN klimaatverdrag in Parijs. Donderdag 21 april 16:30 uur is de boekpresentatie in Paagman Centrum te Den Haag. Bas Eickhout zal vertellen wat hier buiten het zich van de camera heeft afgespeeld.


28-03-2016

Gotzsche adviseert Tweede Kamer

tweede kamerDe Deense internist Peter Gøtzsche adviseert de vaste Kamercommissie van VWS. Dit is in aanloop naar het geneesmiddelendebat op 13 april in de Tweede Kamer. Minister Schippers pleit voor het inperken van de macht van de farmaceutische industrie. Gøtzsche roept op tot een systeemverandering: onafhankelijke, publiek gefinancierde klinische testen en overheidsgestuurde farmaceutische ondernemingen op non-profit basis. Hier het hele verslag.

CDA Kamerlid Bruins Slot noemde zijn boek Dodelijke medicijnen 'erg interessant.' 


25-03-2016

Groentje in de moestuin

groentje in de moestuinDit voorjaar steekt haar kop weer op. Tijd om de tuin in te gaan. In het aanstekelijke moestuinboek Groentje in de moestuin maken we mee hoe culinair journaliste Alma in haar Haarlemse volkstuin de essentie van voeding doorgrondt. Ze teelt (niet altijd met succes) groenten, kruiden,piepers en fruit en te verwerken in aantrekkelijke recepten.


08-03-2016

De Os en Jo show op tv


01-02-2016

Mindfulness en andere moderne ongemakken nu te koop

MindfulnessHilarisch en herkenbare levenssituaties van het droogkomische duo Os en Jo. 

Boekpresentatie 12 feb. 16.00 uur Boekhandel Over het water. Krijg een workshop Os en Jo tekenen.


25-01-2016

Het boek Dodelijke medicijnen is een must!

dodelijke medicijnen

Het boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad van Peter Gotzsche wordt ook in de medische wereld goed ontvangen. Gotzsche is hoogleraar opzet en analyse van klinisch onderzoek in Kopenhagen.

'Het boek is voor iedereen een must! Artsen, farmaceuten, apothekers maar ook patiënten, wetgevers en verzekeraars zullen inzien dat het met de integriteit binnen de gezondheidzorg zorgelijk is gesteld.' - Tijdschrift Huisarts en Wetenschap editie jan 2016


06-01-2016

Be a Nelson!

Asscher en Ilco van der LindeVicepremier Asscher is net als duizenden lezers enthousiast over het boek Be a Nelson. 

Auteur Ilco van der Linde (links op de foto) is initiatiefnemer van MasterPeace, dance4life en Bevrijdingspop. Dit boek gaat over zijn ervaringen bij campagnes van de afgelopen 35 jaar. 

Daarnaast bevat het boek 23 portretten van change-makers uit de hele wereld, met grote en kleine daden, bekend en onbekend. Het boek biedt daarmee hoop, zicht op verandering en inspiratie om zelf de mouwen op te stropen: idealisme werkt!


06-01-2016

Soep voor Syrie

€ 30.000 opgehaald voor UNHCR

soep voor syrieEr zijn 3400 exemplaren verkocht van Soep voor syrie en er is ruim € 30.000 opgehaald voor de UNHCR! De volledige winst van het kookboek gaat naar het voedselprogramma voor Syrische vluchtelingen. Vele boekhandels halen daarnaast extra geld op met het uitdelen van kommen soep en andere ludieke acties. 

Met meer dan 75 recepten van chefkoks en culinair auteurs zoals Ron Blaauw, Jonnie Boer, Anthony Bourdain en Yotam Ottolenghi.


09-12-2015

Soep voor Syrië

Binnen twee weken € 16.000 opgehaald voor UNHCR

Soep voor SyrieSamen met boekhandels in heel Nederland haalden we tot nu toe meer dan € 16.000 op voor het voedselprogramma van UNHCR voor Syrische vluchtelingen met Soep voor Syrië. Het kookboek van Barbara Abdeni Massaad verscheen pas twee weken geleden. De volledige winst van het boek gaat naar de Syrische vluchtelingen. Vele boekhandels halen daarnaast extra geld op met het uitdelen van kommen soep en andere acties. Een tweede druk is inmiddels in gang gezet.

Bekijk een aantal recepten uit Soep voor Syrië.


24-11-2015

Geniet van heerlijke soep en help Syrische vluchtelingen

Soep voor Syrië: meer dan 75 recepten om onze mensheid te vieren

Soep voor Syrie'Let's make soup, not war!' Onder dit motto schreven meer dan 50 internationale topchefs - van Ron Blaauw en Robert Kranenborg tot aan Joe Barza en Yotam Ottolenghi - belangeloos een recept voor Soep voor Syrië. De volledige winst van het kookboek met soeprecepten, samengesteld door Barbara Abdeni Massaad, komt ten goede aan het voedselprogramma van UNHCR voor Syrische vluchtelingen. In Groot-Brittannië verscheen Soup for Syria eind oktober - de eerste druk was binnen een week uitverkocht en leverde bijna 40.000 pond op.

Geïnspireerd door de verhalen van de Syrische vluchtelingen in de buurt van haar woning in Libanon riep culinair auteur en fotograaf Barbara Abdeni de hulp in van chef-koks en kookboekschrijvers. Ze maakte zelf vele prachtige foto's, niet alleen van de vluchtelingen maar ook van de verrukkelijke maaltijden die voor het kookboek werden aangeleverd.

Barbara Abdeni Massaad komt deze week naar Nederland voor de promotie van Soep voor Syrië. Je kunt haar ontmoeten op:

Donderdag 26 november, 15:00 - 16:30 uur in boekhandel Venstra, Amstelveen
Zaterdag 28 november, 15:00 - 16:00 uur in boekhandel Van Stockum, Den Haag

Bekijk een fragment van Soep voor Syrië op Issuu.


12-11-2015

Lezing en debat over Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad


Dodelijke medicijnenOp donderdag 12 november is in het debatcentrum Arminius een lezing en debat over Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad met Peter Götzsche, de Deense hoogleraar en tevens auteur van het gelijknamige boek. Medicijnen zijn na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak is één zijn uitspraken. 

Lees een deel van het boek dat als voorpublicatie verscheen in Trouw Stop met het voorschrijven van pillen.

Interesse? 21 nov van 20.00 - 22.00 uur in Arminius, Museumpark 3 in Rotterdam. Een ticket is 5 euro (2,50 euro voor studenten en met de Rotterdampas). Voertaal is Engels. Koop hier kaarten.


06-11-2015

Paul Rotschke is winnaar Nelson Award Eindhoven

Nelson AwardOp donderdag 5 november is uit handen van burgemeester Van Gijzel de Nelson Award Eindhoven uitgereikt aan Paul Rötschke. Hij ontving de Nelson Award, omdat hij zijn rouw over de zelfmoord van zijn zoon heeft omgezet in positieve actie door Stichting Michaelson op te richten. De Stichting helpt jongeren en tieners die in de knel zitten, zodat ze de kracht en de motivatie in henzelf terugvinden om de draad weer op te pakken. Tweede werd Wilma Shrijen voor haar van creatieve activiteiten op het Vredesplein in Eindhoven en derde Maikel Taks, die een hulpkaravaan naar Griekenland coördineert om de vluchtelingen te voorzien van de basisbenodigdheden.

In Eindhoven waren negen mensen voorgedragen voor de Nelson Award, die allen het verschil maken met prachtige initiatieven. De genomineerden kregen een exemplaar van Be a Nelson van Ilco van der Linde met 'tips & tricks' om aan de slag te gaan voor een betere wereld en meer dan twinitg verhalen van change-makers' wereldwijd. De Nelson Award is een nieuw initiatief van vredesorganisatie MasterPeace samen met Lemniscaat om nieuwe, positieve change-makers te vinden, te steunen en een podium te geven!


03-11-2015

Kom op bezoek op de Antwerpse Boekenbeurs!

Hal 2, stand 211

Boekenbeurs 2015

Het is wat ons betreft hét evenement voor boekenliefhebbers: de enorme Boekenbeurs in Antwerpen. Tot en met 11 november kun je in Antwerp Expo rondneuzen in meer dan 90 stands van uitgeverijen en boekhandels met samen meer dan 60.000 titels. Natuurlijk is uitgeverij Lemniscaat ook aanwezig met een stand: in hal 2, stand 211 vind je al onze prenten-, sprookjes-, jeugd-, YA- en volwassenenboeken.

Kinderen tot en met 11 jaar mogen de Boekenbeurs gratis bezoeken, jongeren van 12 tot en met 17 jaar betalen ? 6 en voor volwassenen kost een toegangsbewijs vanaf € 9. Kijk voor meer info en kortingsprijzen op boekenbeurs.be.


30-10-2015

Nelson Award

Nelson AwardGeïnspireerd op het boek Be a Nelson van Ilco van der Linde zijn er steeds meer mensen die de handen uit de mouwen steken voor een betere wereld. Ilco van der Linde maakt een tour langs steden en festivals om hen te inspireren en te belonen.

Op 31 oktober is de uitreiking van de Nelson Award van de Maand van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Ruim 20 plannen zijn ingediend van dromers met daadkracht. De winnaar wordt aanstaande zaterdag bekend gemaakt en krijgt de Nelson Award, een startbedrag van 1000 euro en een masterclass in het Mandelahuisje om de plannen concreet te maken.

Ook in de Gemeente Eindhoven zijn er veel idealisten met daadkracht die zich inzetten voor een sociaal doel. Hier konden mensen genomineerd worden voor de Nelson Award Eindhoven, die het verschil maken in hun omgeving. Een tiental initiatiefnemers uit Eindhoven is genomineerd. Op donderdag 5 november zal de winnaar de Nelson Award ontvangen uit handen van burgemeester Van Gijzel.


01-10-2015

Read my world

Read my world is een grensverleggend,  literair festival in de Tolhuistuin in Amsterdam van 1 t/m 3 oktober. Het festival legt verbindingen tussen werelden die in eerste instantie ver uit elkaar lijken te liggen. Kom kijken en luisteren; laat je meevoeren op een ontdekkingstocht waarbij literaire verhalen en journalistieke vragen nieuwe zienswijzen bieden voor mondiale, maatschappelijke thema's. 

Op zaterdag 3 oktober gaat Ilco van der Linde in gesprek met Jaïr Tchong en twee festival auteurs van Read my World over het Be a Nelson boek! Het programma is in de Tolhuistuin in Amsterdam van 21.00 - 22.00 uur. Meer informatie: www.readmyworld.nl


01-10-2015

Terugblik Maand van de Geschiedenis

Foto Be a NelsonHet openingsprogramma op 30 september bij de Maand van de Geschiedenis met de presentatie van Ilco van der Linde over Be a Nelson heeft iedereen geïnspireerd. Muziek van Karsu en het gedicht 'Die Kind' van Janna Fassaert heeft het publiek tot tranen geroerd. Vele nieuwe Nelsons zijn opgestaan om hun dromen in daden om te zetten en alsnog mee te dingen naar de Nelson Award. Na afloop kwamen alle Nelsons tips vragen aan Ilco van der Linde voor hun plannen en stonden ze in de rij om het boek Be a Nelson te laten signeren.


20-09-2015

Lancering Be a Nelson

20 september in de Tolhuistuin

Masterpeace in concertBe a Nelson wordt groots gelanceerd tijdens MasterPeace in Concert op 20 september in de Tolhuistuin ('Paradiso Noord') in Amsterdam. De verhalen uit het boek Be a Nelson vormen de inspiratiebron voor het programma.

In een vier uur durend programma zullen tientallen artiesten de oproep van MasterPeace en Be a Nelson kracht bijzetten: VanVelzen & band, Rilan & the Bombardiers, Neema Ntalel (Kenia), De Nachtdienst, Gil Semedo, Rabasa (Kaapverdië), Karsu en Leonie Meijer. Rapper Diggy Dex tekent voor een speciale opening, dans komt van de Kids van Amsterdam Oost en Sylvana Simons zal de presentatie verzorgen.

Rond de VN Internationale Dag van de Vrede organiseert MasterPeace opnieuw concerten in meer dan 40 landen, om meer jongeren bij het vredeswerk te betrekken. 

Kaarten zijn nu te koop!

www.beanelson.com


14-09-2015

Ilco van der Linde in Haarlemse talkshow

Ilco van der LindenOp 14 september is Ilco van der Linde één van de drie hoofdgasten in de show NV Haarlem voor, door en met ondernemers! Het thema is is het boek Be a Nelson en sociaal ondernemerschap. De talkshow vindt plaats in de kleine zaal van de Philarmonie in Haarlem.

Iedereen mag langskomen, de toegang is gratis. Meld je van te voren aan via deze link: http://www.nv-haarlem.nl/index.php


13-09-2015

Tournee Be a Nelson en Nelson Award

21 september t/m 13 november

Be a NelsonIlco van der Linde zal gedurende de Vredesweek (september), de Maand van de Geschiedenis (oktober) en de Week van het Respect (november) op tournee gaan. Hij gaat change-makers zoeken, inspireren en belonen met een Nelson Award in o.a. Nijmegen (19/9), Wageningen (22/9), Haarlem en Eindhoven, samen met de burgemeesters.

Ben jij een Nelson of ken jij een Nelson? Meld deze aan op www.beanelson.com.


25-08-2015

Be a Nelson

Be a NelsonHet boek Be a Nelson bevat meer dan twintig portretten van change-makers uit de hele wereld. De lancering van het boek Be a Nelson gaat feestelijk van start met een tournee langs twintig steden in Nederland en België van 21 september t/m 13 november. In al die steden reikt Ilco van der Linde Nelson Awards uit aan lokale change-makers. Hoe jij zelf iemand kan opgeven als Nelson staat op beanelson.com.


24-08-2015

Amsterdam Uitmarkt

Zaterdag 29 en zondag 30 augustus

Amsterdam UitmarktOp zaterdag 29 en zondag 30 augustus kunt u ons traditiegetrouw vinden op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt.

U vindt ons dit jaar in een extra grote boekenstand met kraamnummers 9: twee voor onze jeugdboeken, een voor onze Young Adult- en volwassen fictie en non-fictie en een waarin u onder meer onze filosofische t-shirts en lichtbeschadigde non-fictieboeken kunt kopen.


18-05-2015

Rita Verschuur bij VPRO Nooit meer slapen


07-05-2015

Boat people of Amsterdam in the New York TImes

IJburg nooit meer aan de walBoat people of Amsterdam geschreven door woonbootbewoner Jowi Schmitz en gefotografeerd door Friso Spoelstra staat in the New York Times. 

'Floating houses built on man-made islands make up the new neighborhood of IJburg in Amsterdam. Center, the home of Monique Spierenburg and Kees Harschel, whose seven-meter sailboat is docked right next to the living room.' the New York Times.


17-04-2015

Peter Gotzsche naar Nederland en Belgie07-03-2015

Boekenweek thema Waanzin

Boekenweek waanzinNiemand kan tijdens de Boekenweek ( 7 t/m 15 maart ) met als thema Waanzin heen om filosoof Wouter Kusters. Tot twee keer toe was hij psychotisch en moest hij worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hij weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. En omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie. Zijn boek Filosofie van de waanzin is genomineerd voor beste filosofieboek van het jaar. Door het hele land geeft hij lezingen, zie www.wouterkusters.nl

Wouter Kusters interview Myrthe van der Meer in boekwinkel Scheltema in Amsterdam op 7 maart, zie foto.

Zaterdag 7 maart 2015
Lezing en interview op het boekenfeest, Nijmegen.

Zondag 8 maart 2015
Brunchlezing bij boekhandel Van der Meer in Noordwijk.

Woensdag 11 maart 2015
Avondlezing in de bibliotheek Hengelo.

Donderdag 12 maart 2015
Lezing over creativiteit en waanzin in de bibliotheek Eindhoven.

Vrijdag 13 maart 2015
Avondlezing in de bibliotheek Heerhugowaard.

Zaterdag 14 maart // zondag 15 maart 2015
Intensieve leescursus over Filosofie van de waanzin bij ISVW.

Zondag 15 maart 2015
Lezing in het Dolhuys, Haarlem, 15.00 uur.


27-02-2015

Groentje in de moestuin

Groentje in de moestuinEen must-have voor volkstuinders en urban gardeners

Lemniscaat nodigt u van harte uit voor de feestelijke boekpresentatie van Groentje in de moestuin op vrijdag 27 februari. Van 16:00 uur tot 17:30 uur bent u welkom voor een drankje en huisgemaakte, originele moestuinhapjes bij boekhandel H. De Vries, Gedempte Oude Gracht 27 te Haarlem.

Groentje in de moestuin is het persoonlijke, soms hilarische verhaal van Alma Huisken, bekend van het succesvolle boek Met mest en vork. Ze laat ons op aanstekelijke wijze delen in haar tegenslagen en successen. Ook schotelt ze ons 70 smakelijke seizoensrecepten voor. De foto’s van Doortje Stellwagen onderstrepen al deze belevenissen op sprankelende wijze.


12-02-2015

Marshall Rosenberg overleden

overleden

Marshall Rosenberg ( 1934- 2015 ) de grondlegger van Geweldloze Communicatie is overleden. Na een lang ziekbed is hij in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen overleden. Voor Lemniscaat is zijn Geweldloze Communicatie en het zoeken naar verbintenissen tussen mensen een inspiratiebron.


16-01-2015

Verkoop lichtbeschadigde Lemniscaatboeken

marktBinnenkort vindt weer de Lemniscaat Boekenmarkt plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Hier kunt u lichtbeschadigde Lemniscaatboeken kopen voor een fractie van de prijs. De markt vindt plaats op zaterdag 7 februari van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag 8 februari van 13:00 tot 17:00 uur.


19-12-2014

Met wortel en tak 4 sterren in NRC Handelsblad

met wortel en takHet boek van Rita Verschuur Met wortel en tak krijgt vier sterren in NRC Handelsblad van 12 december 2014. Marjoleine de Vos schrijft: 'Ze is een meester in van die kalme zinnetjes. 'Zodra de cardioloog aan mijn bed geweest is mag ik naar huis. Hij laat de hele dag op zich wachten.' Meer niet, maar je weet genoeg. ( ...) Er staan verscheidene rake observaties in dit boek over de Nederlandse zorg, over moederliefde en bijgelovigheid. Maar vooral ook over wat er in haar omgaat. Als weer eens iemand aan haar vraagt 'Maar hoe voel je je?', schrijft ze nadenkend: 'Ik probeer te voelen hoe ik me voel.' Dat zou misschien wel een karakteristiek voor dit hele boek kunnen zijn. Het heeft niets van de heroiek die tegenwoordig zo vaak bij (borstkanker hoort, al die retoriek van 'vechten' en 'overwinnen' en 'strijd'. 'Ik heb geen verhalen over mij n orkaan [...] Dierbaren om mij heen worden heen en weer gezwiept. Ik niet, ik zit in het oog.'


01-12-2014

Maarten van Buuren wint Cultuurprijs

Cultuurprijs maassluisMaarten van Buuren is op 28 november 2014 onderscheiden met de Cultuurprijs van Maassluis. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in Museum Maassluis.

In veel van zijn boeken speelt de stad van zijn jeugd een belangrijke rol. Maarten van Buuren heeft oog voor de kleine en grote drama's in het leven van de bewoners. Zijn boeken zijn rijk aan foto's en geschreven met liefde en gevoel voor detail, waardoor ze herkenbaar zijn voor velen.
Hoofd van mijn dromen
In de schaduw van de oorlog
De afrekening
Kikker gaat fietsen

Foto gemaakt in werkkamer van Maarten van Buuren.


21-11-2014

Rita Verschuur Met wortel en tak

met wortel en takMet wortel en tak van Rita Verschuur staat in het december nummer van Kracht, het magazine van KWF. Het boek wordt omschreven als een 'autobiografisch relaas vol relativerende humor over de zoektocht naar genezing. Quote uit het boek: Kijk, daar streven wij naar', zegt de dokter. ‘Een mooi decolleté aan het kerstdiner.'

Vanuit de medische wereld zijn de reacties op het booek lovend. Vakblad Medisch Contact: 'Met wortel en tak is niet alleen een boek over borstkanker, zeker zo belangrijk is het thema 'ouder worden. Ook vertelt Verschuur over haar jongere jaren. Juist die verbreding maakt het een heel lezenswaardig boek.'


15-10-2014

Bram van der Vlugt raadgever van Sinterklaas

Bram van der vlugtHet is nu een goede tijd om het Sinterklaasfeest extra aan te passen aan de maatschappij, vindt oud-Sinterklaas of, zoals hij zelf zegt, 'raadgever van Sinterklaas' Bram van der Vlugt. Dit zegt hij naar aanleiding van het boek 'Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet' dat is aangeboden aan Van der Vlugt. Het boek bevat herschreven Sinterklaasliedjes.

Zelf bracht Bram van der Vlugt het boek uit Sinterklaas bestaat! over de evoluatie van het volksfeest en zijn ervaringen achter de schermen.


03-10-2014

Oktober borstkanker maand

Met wortel en takMet wortel en tak van Rita Verschuur is een kwetsbaar en krachtig verhaal van een zoektocht naar genezing. In kleine, ontroerende hoofdstukken - elke passage een verhaal op zich - vertelt Rita over de weg die ze gaat vanaf het moment dat de bliksem van Ka haar leven treft, en de onmogelijke keuzes die ze moet maken. Kan ze nog op haar intuïtie vertrouwen, nu alle zekerheden onder haar bestaan uit worden geslagen?


30-09-2014

Maand van de Geschiedenis thema Vriend& Vijand

de afrekeing

niod heropent onderzoek

Voor de Maand van de Geschiedenis met als thema Vriend & vijand presenteert Lemniscaat een explosief boek van Maarten van Buuren De afrekening. Ontmaskering van het gewapend verzet.
Dit taboedoorbrekende boek heeft zonder twijfel een rol gespeeld bij het recente besluit van het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, om het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw onder de loep te nemen.

Maarten van Buuren toont aan dat de werkelijkheid van het gewapend verzet - die voor een belangrijk deel bestond uit geweldpleging en onderlinge rivaliteit van bendeleiders - in de naoorlogse geschiedschrijving werd verdraaid.
11-09-2014

Presentatie Met wortel en tak te Haarlem

Met wortel en takLemniscaat nodigt u van harte uit bij de feestelijke boekpresentatie. Auteur Rita Verschuur zal voordragen uit haar boek Met wortel en tak. Dokter Hans Moolenburgh sr., een autoriteit op het gebied van complementaire kankerbehandelingen, houdt een inleiding tot het boek.

Donderdag 11 september vanaf 17:00 uur in Boekhandel De Vries, Gedempte Oudegracht 27, 2011 GK Haarlem, 023 531 9458. Toegang gratis.


06-08-2014

Jos de Mul bij Eenvandaag over vlucht MH17

Filosoof Jos de Mul praat in Eenvandaag over de vliegtuigramp met vlucht MH17. Als hoogtechnologische samenlevingen worstelen wij met het noodlot, met het blijkbaar onterechte ingebakken idee van veiligheid. De fundamentele onbeheersbaarheid van technologieën zorgt in onze cultuur voor een spanningsveld. Meer hierover is te lezen in zijn boek De domesticatie van het noodlot dat 15 oktober verschijnt bij Lemniscaat.

sitestat


25-07-2014

Ongevaccineerd kind weigeren

Volgens de wet mogen kinderen niet geweigerd worden door een kinderopvang. Maar 118 kinderdagverblijven willen niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. Ten minste vijf kinderdagverblijven doen dat al, aldus RTL Nieuws. Minister van Volksgezondheid Edith Schipper zei eerder dat weigeren discriminerend is en daarom juridisch niet mogelijk is.

Voor meer informatie over vaccineren leest u Vaccin vrij! geschreven door verontruste moeder Frankema of U kunt veel meer dan u denkt van arts Moolenburg sr.


09-06-2014

Nooit meer aan de wal

woonboot

In het woonbotenmuseum op de Prinsengracht is een foto-expositie te zien van het werk van Friso Spoelstra. De foto's zijn bekend van het boek Nooit nooit nooit meer aan de wal. Bootbewoners van Amsterdam. De woonboot ervaring komt zo heel dichtbij.

http://www.houseboatmuseum.nl/


02-06-2014

Nieuwe geactualiseerde editie Cultuur en opvoeding

cultuur en opvoedingDe uitslagen van de eindexamens worden bekend gemaakt en jongeren gaan zich inschrijven voor vervolgopleidingen. Onder allochtonen is het aantal jongeren dat niet voor het examen slaagt of voortijdig de school verlaat, nog steeds hoger dan onder autochtone jongeren.

Voor wie een helder zicht wil krijgen op alle veranderingen in de afgelopen tien jaar op het gebied van cultuur en opvoeding, biedt de brede benadering van Lotty Eldering een eye-opener. Sinds de eerste editie uit 2002 is haar boek uitgegroeid tot een standaardwerk over allochtone ouders en kinderen, waarvan bijna 20.000 exemplaren verkocht zijn.


09-05-2014

Dossier Mexicaanse griep

vaccinatieNa inenting met het vaccin tegen Mexicaanse griep zijn acht Nederlandse kinderen getroffen door de ernstige slaapziekte narcolepsie, aldus NOS en de Telegraaf. Dat blijkt uit meldingen gedaan bij Bijwerkingen Centrum Lareb. Bij narcolepsie heb je o.a last van onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Uit een Europees onderzoek uit 2012 bleek dat er een verband bestaat tussen het vaccin en het ontstaan van de chronische slaapziekte.

Onlangs melde de NOS dat Britse academici, die belangen hadden in de farmaceutische wereld, de gevolgen van de Mexicaanse griep hebben overdreven.

Meer informatie is te vinden in het boek Dossier Mexicaanse griep van onderzoeksjournalist Daan de Wit en van Door Frankema Vaccin vrij!


06-05-2014

Uitzending gemist

De 4 mei-voordracht van Jan Terlouw én zijn interview in DWDD

Afgelopen zondag hield Jan Terlouw de 4-meivoordracht in de Nieuwe Kerk voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam. Zijn voordracht raakte de toehoorders (zowel in de Nieuwe Kerk als de twee miljoen mensen die live meekeken) recht in het hart.

Maandag was de schrijver en oud-politicus te gast bij De Wereld Draait Door, waar Matthijs van Nieuwkerk hem opbiechtte dat hij jarenlang aan scenes in Oorlogswinter terugdacht tijdens de twee minuten stilte op 4 mei. Als voorbeeld gaf hij de scene waarin de vader van Michiel wordt gefusilleerd door de Duitsers. 'Het fusilleren van die vader van die jongen, dat vond ik zo aangrijpend en zo in één scene de oorlog beschrijvend', aldus de presentator. Bekijk het interview terug op de website van DWDD.

De voordracht is gratis na te lezen op 4en5mei.nl en hier terug te zien:


03-05-2014

Maarten van Buuren

Maarten van BuurenProfessor Maarten van Buuren geeft een lezing over zijn boek Een ruimte voor de ziel - Opkomst en ondergang van Jean-Michel Frank (1895 - 1941). Jean-Michel Frank, een volle neef van Otto Frank, de vader van Anne, was een wereldberoemd binnenhuisarchitect voor oa bankier Rockefeller.Toch maakte hij tijdens een verblijf in New York, begin 1941, een einde aan zijn leven. Maarten van Buuren verdiepte zich in het leven van deze buitengewoon getalenteerde ontwerper.

Centrale Bibliotheek, zaterdag 3 mei van 15.00 - 16.00 uur. Toegang: €2,50 voor leden, €3,50 voor niet-leden.


24-04-2014

Jan Terlouw houdt voordracht Nationale Dodenherdenking

Jan TerlouwDit jaar houdt Jan Terlouw de 4 mei-voordracht. Zijn lezing ‘En broederschap?' vindt plaats in de Nieuwe Kerk, voorafgaand aan Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam en wordt vanaf 18:50 uur live uitgezonden op Nederland 2.

Jan Terlouw maakte de Tweede Wereldoorlog zeer bewust mee. Een deel van zijn ervaringen gebruikte hij voor de bestseller Oorlogswinter. Het boek werd in 1973 bekroond met een Gouden Griffel en werd in 2008 verfilmd met Martijn Lakemeier in de rol van Michiel. De film trok meer dan een miljoen bezoekers en werd bekroond met drie Gouden Kalveren. In 2012 verscheen Kriegswinter, de Duitse vertaling van het jeugdboek.


08-03-2014

Vaccin vrij!

vaccin vrijZij zijn niet religieus geïnspireerd

Zij zijn geen antroposofen

Door Frankema is woordvoerster van een snel groeiende groep van in de regel goed opgeleide, bewuste ouders die vraagtekens zetten bij het vaccinatiebeleid. Deze week verschijnt het boek Vaccin Vrij! Ouders, artsen en wetenschappers over caccins en vaccinvrij opgroeien. Dit boek van Door Frankema geeft heldere informatie over welke stoffen er precies bij kinderen worden ingespoten, en over de mogelijke (neven)effecten daarvan op de gezondheid van hun kind.

Zondag 9 maart het interactieve seminar Vaccinatietwijfels. Door Frankema en de arts Jannes Koetsier geven een lezing en beantworden uw vragen.


05-03-2014

Een tipje van de sluier van Lemniscaat

Interview met uitgever Boele van Hensbroek bij OBA Live 

Donderdag 6 maart is de uitgever van Lemniscaat, Jean Christophe Boele van Hensbroek, van 19:00 tot 20:00 uur te gast bij radioprogramma OBA Live. Hij wordt geïnterviewd door Mirjam Sterk over zijn hoop voor de toekomst en de rol die daarin voor boeken is weggelegd. Het programma wordt live uitgezonden op radio 5 en op obalive.nl (mét beeld).

De documentaire De Tiende Telg op Holland Doc

De documentaire De Tiende Telg, over de oprichters van uitgeverij Lemniscaat, is nu gratis terug te zien op de website van Holland Doc. De documentaire werd eerder ook uitgezonden door TV Rijnmond. 


10-01-2014

Bert Keizer aan de top

Tumult bij de uitgang

Het boek van Bert Keizer Tumult bij de uitgang. Lijden, lachen en denken rond het graf staat deze week op nummer 12 in de bestseller 60 lijst. Het boek stond in de NRC boeken top 10 en is nu al herdrukt.

Bert Keizer is zondag 29 december om 11:20 uur te gast bij Wim Brands in VPRO Boeken. Als verpleeghuisarts weet hij als geen ander te vertellen over onze sterfelijkheid. Op even komische als diepzinnige wijze laat hij zien dat een besef van sterfelijkheid het beste medicijn is om het leven draaglijk te houden.


30-11-2013

Bram van der Vlugt over Sinterklaas bestaat

sinterklaas bestaat

Na vijfentwintig jaar kan Bram van der Vlugt vrijuit spreken over de geheimen van Sinterklaas, met wie hij al zijn leven lang een innig contact onderhoudt. In het fotoboek Sinterklaas bestaat! komt onze Sinterklaastraditie in al zijn rijkdom voorbij.

Zaterdag 30 november is hij van 14.00 uur tot 15:00 uur te gast in Catharijne Convent te Utrecht.Reserveren via info@catharijneconvent.nl

In de radio-uitzending van Dit is de dag komt de klazoloog Bram van der Vlugt aan het woord.


29-11-2013

Lezing in Anne Frank Huis

Anne FrankMaarten van Buuren

Het leven van Jean-Michel Frank, een volle neef van Otto Frank, de vader van Anne, staat centraal in het boek Een ruimte voor de ziel. Opkomst en ondergang van Jean-Michel Frank (1895-1941). Hij had een tragisch leven en op het hoogte punt van zijn carriere pleegt hij zelfmoord. Auteur Maarten van Buuren schreef eerder het spraakmakende ‘depressieboek' Kikker gaat fietsen!

In het Anne Frank Huis geeft Maarten van Buuren een lezing over Jean-Michel Frank op vrijdag 29 november, 16.00 - 18.00 uur. Anne Frank Huis, Prinsengracht 267, Amsterdam. Toegang gratis. Er zijn slechts 40 plaatsen, dus wees er snel bij. U moet zich aanmelden via leena@lemniscaat.nl


27-11-2013

Ik gaat voor Lemniscaat!

Lemniscaat pop-up store bij Polare Rotterdam

Lemniscaat pop-upstore DonnerVanaf komend weekend is er op de 2e verdieping van Polare Rotterdam een echte Lemniscaat pop-up store. Al onze boeken, van de historische jeugdromans van Thea Beckman via de romans van John Green tot de filosofie van Hans Achterhuis, zijn daar te bekijken, te voelen en te koop.

Openingsweekend

Zaterdag 30 november en zondag 1 december vieren we het openingsweekend. Er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen en bezoekers kunnen onder meer een gratis ansichtkaart versturen. Bovendien krijgen de eerste 500 klanten een gratis Lemniscaatkalender.

Lemniscaatkalender 2014

We hopen jullie binnenkort te verwelkomen in de pop-up store! De openingstijden zijn dezelfde als die van Polare Rotterdam. Het adres is Lijnbaan 150.


21-11-2013

De Tiende Telg

Documentaire over de oprichters van uitgeverij Lemniscaat

De Tiende TelgOp 7 december 2013 zendt RTV Rijnmond de korte documentaire De Tiende Telg uit. Documentairemakers Christel Don en Gabriella Adèr schetsen een portret van de familie achter Lemniscaat, de bekendste kinderboekenuitgeverij van Nederland.

Uitgeverij Lemniscaat is precies 50 jaar geleden opgericht door het markante echtpaar Boele van Hensbroek, dat toen al een groot gezin bestaande uit negen kinderen had. De liefde voor de uitgeverij, het verzamelen van interessante mensen om zich heen en de antroposofische, kunstzinnige levensstijl waren belangrijk voor vader en moeder Boele van Hensbroek.

In de documentaire blikken een aantal kinderen Boele van Hensbroek terug op de komst van de tiende telg in het gezin, Lemniscaat, en de impact hiervan op het gezinsleven. Intussen is oudste zoon Jean Christophe druk bezig met de voorbereidingen van het grote jubileumfeest van Lemniscaat. Maar zullen de overige kinderen Boele hier aanwezig zijn...?

RTV Rijnmond zendt de korte documentaire (30 min.) uit op zaterdag 7 december vanaf 17:00. Vervolgens wordt De Tiende Telg de hele avond herhaald.

Twitter @detiendetelg


11-11-2013

In Memoriam

Op 93-jarige leeftijd is overleden

Marijke Boele van Hensbroek - Reesink
26 november 1919 - 6 november 2013

Samen met haar man, Jean Louis Boele van Hensbroek, richtte zij Lemniscaat op en bracht prachtige kinderboeken en inspiratie in het leven van velen.

Namens alle medewerkers van Lemniscaat
Jean Christophe Boele van Hensbroek

Woensdag 13 november nemen wij om 14:00 uur afscheid van Marijke in de Oude of Pancratiuskerk in Brummen.


05-11-2013

H.C. Moolenburgh sr.

U kunt veel meer dan u denktHet nieuwe boek van Hans Moolenburgh sr. U kunt veel meer dan u denkt. Wat u zelf kunt doen om u kind gezond te houden ligt vanaf zaterdag 16 november in de boekhandel.

In ruim vijftig jaar artsenpraktijk heeft dr. Hans Moolenburgh sr. de klachten van kinderen zien veranderen. Aan de hand van tientallen praktijkvoorbeelden laat hij zien dat het tijd wordt om verder te kijken dan de symptomen en de oorzaken aan te pakken.

De boekpresentatie is op donderdag 14 november om19:30 uur Athenaeum Boekhandel Haarlem, Gedempte Oude Gracht 70.


31-10-2013

Bram van der Vlugt over Sinterklaas bestaat!

sinterklaas bestaatNu Bram van der Vlucht ‘schimmelvrij' is, gaat hij weer het land door om te vertellen over zijn boek Sinterklaas bestaat! Een boek met prachtige foto's over de Sinterklaastraditie in Nederland. Met 25 jaar ervaring weet Van der Vlugt bij elke foto iets bijzonders te vertellen. Na afloopt signeert de Sint.

Hieronder een overzicht van de lezingen die Bram geeft. Informatie over toegangskaarten loopt via de boekhandel.

 • Plantage Meijer & Siergers, Oosterbeek 6 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekenhuys Van der Walle en bibliotheek, Biddinghuizen 7 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Hoofdstuk Een en Sinterklaas Huis, Brielle 11 nov aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Feijn, Alkmaar 13 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Jacques Baas, Driebergen 21 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel van Kemenade en Hollaers te Breda 25 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Stevens, Hoofddorp 26 november aanvang 20.00 uur.

30-09-2013

Tumult bij de uitgang

AllerzielenLijden, lachen en denken rond het graf

Het nieuwe boek Tumult bij de uitgang van Bert Keizer verschijnt op 2 november Allerzielen.

15 november vieren we het leven en de dood met muziek, een borrel en een diner. Bert Keizer wordt geinterviewd over zijn boek door Stephan Sanders in de Nieuwe Liefde. 

Vrijdag 15 november cafe de Nieuwe Liefde opent de bar om 17.00 uur, aanvang programma 18.00 uur gratis toegang. Met livemuziek van  Frédérique Spigt en na afloop is er een aanschuifdiner. De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102 te Amsterdam.


05-08-2013

Met mest en gouden vork

Met mest en vorkBoekhandel Van der Velde te Groningen wint  Het 'Gouden' Vorkje

Deze boekhandel heeft tot nu toe de meeste exemplaren verkocht van Met mest en vork. Verhalen, foto's, tuintips en 125 recepten uit De Groene Luwte. Als dank voor hun inzet reiken Alma Huisken en Doortje Stellwagen Het 'Gouden' Vorkje uit: een schitterend, goudglanzend handvorkje voor de tuin (of voor als je érg grote honger hebt...).

U bent van harte welkom om bij dit informele, feestelijke programma aanwezig te zijn. Zaterdag 31 augustus om 14.00 Boekhandel van der Velde, A-Kerkhof 45-47 te Groningen. Toegang gratis, reserveren niet nodig.


05-08-2013

Presentatie Boat people of Amsterdam

boat people of amsterdamWin een boottocht door de Amsterdamse grachten

Vrijdag 23 augustus is de boekpresentatie van Boat people of Amsterdam. Iedereen is vanaf 18.00 uur welkom om te genieten van de foto-expositie. Friso Spoelstra maakte foto's van het leven op het water. Jowi Schmitz schreef twintig portretten van veelzijdige woonbootbewoners.

Win een rondvaart tocht door de Amsterdamse grachten samen met de auteurs en de bootbewoners uit het boek. Kijk op Facebook pagina 'Nooit nooit nooit meer aan de wal' voor meer informatie.

Tijdens de Uitmarkt op zaterdag 31 augustus staan de auteur en fotograaf te signeren bij de Lemniscaat kraam.

Foto-expositie Boat people 23 - 30 augustus Kochxboch, Eerste Anjeliersdwarsstraat 36 1015 NR Amsterdam, 020 681 4567


08-07-2013

Beste natuurboek van Nederland

Met mest en vork op longlist Jan Wolkers Prijs

Met mest en vorkDit jaar wordt voor het eerst de nieuwe Jan Wolkers Prijs uitgereikt: een prijs voor het beste natuurboek van Nederland. Van Lemniscaat zijn zowel het Met mest en vork van Alma Huisken en Doortje Stellwagen als het prentenboek Springende pinguïns en lachende hyena's van Marije Tolman en Jesse Goossens opgenomen in de longlist van twintig titels.

De Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van Nederland is in het leven geroepen door radioprogramma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. Begin september worden de vijf genomineerden bekendgemaakt en in oktober volgt tijdens een speciale ‘Vroege Vogels'-uitzending de feestelijke uitreiking.


26-06-2013

Ook zin in werk?

Zin in werkSchrijf een blog van 500 woorden en vind een (nieuwe) baan

Onlangs verscheen Zin in werk een schitterend kijk- en leesboek over vijftig uiteenlopende mensen die in opperste concentratie aan de slag zijn.Schrijf een blog van ca. 500 woorden waaruit jouw 'zin in werk' blijkt. Niet over je diploma's of over afwijzingen, maar over datgene wat je met volle aandacht doet of wilt doen.

Het boek en de website worden door uitgeverij Lemniscaat onder de aandacht gebracht van een groot aantal uitzendorganisaties en headhunters. Voor meer informatie: www.zininwerk.info


25-06-2013

Boat people of Amsterdam

boat people of amsterdamToeristen vonden het boek Nooit nooit nooit meer aan de wal zo mooi dat ze de Nederlandstalige editie kochten. Nu is er het Engelstalige Boat people of Amsterdam. Zo kan iedereen lezen hoe het is om op het water te leven. Deze zomer aandacht voor de Engelse editie in Holland Herald ( KLM), A-mag ( Amsterdam Magazine) en Playboy.

'Bootmensen zijn vrijbuiters. Mooi werk.' Merike Woning in Metro ****

'Spoelstra vangt het avontuurlijke bestaan van de bewoners in prachtige interieurs en exterieurs, die meteen de schoonheid van Amsterdam onderstrepen.' Andre Keikes in Leeuwarder Courant


10-06-2013

Zin in werk

Zin in werkHeeft u al gedacht aan een baan als glazenwasser, fietsermaker, apotheker of dijkgraaf?

In deze tijd is flexibiliteit vereist. We kunnen meer dan we denken. Zin is werk brengt werkend Nederland in beeld. Dit boek is een serie van vijftig portretten van mensen die in opperste concentratie aan de slag zijn. Of ze nu opereren of koeien melken, een ring smeden of een piano stemmen, teksten vertalen of wijn proeven: ze hebben zin in werk.

Waarom heeft u zin in werk? Beantwoord deze vraag op de site van de digitale televisiezender Spirit24, een samenwerking tussen de levensbeschouwelijke omroepen, en maak kans op het boek.


04-06-2013

Het veer van Istanbul

het veer van istanbulHet protest tegen de regering van premier Erdogan houdt aan. In Turkije maar ook in Europa gaan mensen de straat op. Om meer van de problematiek van dit land en de bijzondere positie van Istanbul te  begrijpen, leest u Het veer van Istanbul. Ontmoetingen langs de Bosporus.

Irene van der Linde en Nicole Segers woonden een jaar lang in deze stad die de grens vormt tussen Europa en Azie.


03-05-2013

VPRO Docu Natalie Righton

Natalie RightonNatalie Righton driemaal primetime op televisie in mei

Extreem leven: Natalie Righton in Afghanistan, een driedelige tv-documentaire gebaseerd op materiaal van fotograaf Ton Koene. Bekijk het leven dat zij daar drie jaar lang heeft geleid als oorlogscorrespondent van de Volkskrant.

Zondag 12, 19 en 26 mei, VPRO op Nederland 2, 20.23-21.21 uur.

‘In wat voor bizarre wereld ben ik terechtgekomen?’ -- Natalie Righton in het boek Duizend dagen extreem leven.

Ton Koene is fotograaf en de auteur van het fotoboek Afghanistan ongecensureerd. Dit boek stond op de short list van de M.J. Brusseprijs - de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.


02-04-2013

Boekpresentatie Paul Rosenmoller

Paul RosenmollerProost met Paul Rosenmoller op zijn nieuwe boek

Uitgeverij Lemniscaat en IKON nodigen u uit voor de boekpresentatie van: Van droom naar daad. Paul Rosenmöller in gesprek met prominente denkers en doeners.

Het boek bevat twaalf bewerkte interviews uit het radioprogramma OBA Live, met: Wubbo Ockels, Anne-Mei The en Maurice de Hond.

Donderdag 18 april kunt u aanwezig zijn bij de live uitzending van het radio-programma OBA live. Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam (op loopafstand van Amsterdam CS) aanvang 18.30 uur. Na afloop van de uitzending, rond 20.10 uur, is er een gezellig samenzijn.Opgave: via mirjam.nieboer@ikon.nl


13-03-2013

Nooit nooit nooit meer aan de wal

Nooit nooit nooit meer aan de wal‘Wonen op het water is het mooiste wat er is.' -- Jowi Schmitz

Auteur Jowi Schmitz woont zelf op een schip en is gefascineerd door de verscheidenheid aan bootbewoners. Achttien portretten in woord en beeld. Dit boek biedt een uniek inkijkje in hun leven, van de eerste ‘wateryuppen' tot de man die als student een huis bouwde op een rotte bak en er nu nog steeds woont, zonder douche en wc.

Het boek Nooit nooit nooit meer aan de wal verschijnt 22 maart.

De foto's van Friso Spoelstra worden getoond in De Engelbewaarder te Amsterdam van 3 april tot 4 juni te bewonderen.


15-02-2013

Natalie Righton


Duizend dagen extreem leven Natalie Righton

Duizend dagen extreem leven zeer aan te bevelen

Volkskrant-correspondent Natalie Righton reisde drie jaar lang zonder het leger door Afghanistan, sprak met alle partijen en werd veelvuldig aan het denken gezet over goed en fout. Hierover schreeft zij het boek Duizend dagen extreem leven. Dagboek van een oorlogsjournalist in Afghanistan.

"Dit weekend het dagboek van @Natalie_Kabul ‘1000 dagen extreem leven' gelezen. Zéér aan te bevelen boek! #leestip."
-- Jeroen Pauw

 Natalie Righton in de uitzending van Pauw & Witteman op 11 februari 2013.


24-12-2012

De Balie: Rein Gerritsen 13 ongelukken

rein GerritsenRein Gerritsen en Peter Faber: Balanceren op het rechte pad

Boekpresentatie van 13 ongelukken met aansluitend debat, en een optreden van Peter Faber die met zijn stichting  jongeren helpt destructieve energie om te zetten in creatieve energie.

De centrale vragen van de avond zijn: Hoe voorkom je het recidiveren van ex-gedetineerden, met name jongeren? Wat zijn de concrete uitdagingen bij terugkeer in de maatschappij? En wat behelst het huidige overheidsbeleid op dit gebied?

7 februari 2013 om 20.00 uur De Balie te Amsterdam. Prijs: 8,50, korting 6,00 euro.


05-11-2012

Ontmoet Bram van der Vlugt

sinterklaas bestaat

Sinterklaas bestaat!

Een primeur: voor het eerst na vijfentwintig jaar kan Bram van der Vlugt vrijuit spreken over de geheimen van Sinterklaas, met wie hij al zijn leven lang een innig contact onderhoudt. In het fotoboek Sinterklaas bestaat! komt onze Sinterklaastraditie in al zijn rijkdom voorbij.

Woensdag 21 november is hij vanaf 20.00 te gast in Kapel Jan van Besouw te Goirle. Kaartjes zijn te koop via Blz. Boekhandel Buitelaar.

Zaterdag 24 november is de Sint de hele dag in Amsterdam. Hij vaart door de grachten en boezoekt boekwinkels.
10.30 uur Kinderboekwinkel Amsterdam, Rozengracht
12.00 uur Boekhandel Athenaeum, Spui
14.00 uur Scheltema Selexyz, Koningsplein
15.30 uur Kinderboekwinkel Helden & Boeven, Bosboom Toussaintstraat

Zaterdag 1 december bezoekt de Sint om 14:30 uur Selexyz Verwijs Den Haag.

In de radio-uitzending van Dit is de dag komt de klazoloog Bram van der Vlugt aan het woord.


26-10-2012

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Hal 2, stand 214

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Van 31 oktober tot en met 11 november vindt de 76e editie van de Antwerpse Boekenbeurs plaats. Het is hét boekenevenement van de lage landen, met 4 hallen met 98 stands (van o.a. 16 boekwinkels en 63 uitgeverijen) en meer dan 60.000 boeken.

In hal 2, stand 214 is de stand van uitgeverij Lemniscaat. Daar verkopen we onze boeken, posters en kaarten, zowel uit ons jeugdfonds als onze literaire fictie en non-fictie.

De Boekenbeurs vindt plaats in Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191 in Antwerpen. De beurs is iedere dag van 10:00 tot 18:00 uur geopend, met uitzondering van donderdag 1 en 8 november: dan zijn de nocturnes en is de beurs tot 22:00 uur open. Kijk voor meer praktische informatie, zoals de combitickets voor openbaar vervoer + beurs en de druktemeter op de website, www.boekenbeurs.be.


30-08-2012

Lemniscaat niet aanwezig op Manuscripta

1 en 2 september in Amsterdam

Manuscripta

Zaterdag 1 september en zondag 2 september vindt Manuscripta weer plaats, de traditionele opening van het boekenseizoen. Dit jaar is Lemniscaat om verschillende redenen helaas niet met een stand aanwezig op Manuscripta. 

Wilt u ons als pers, boekhandelaar of lezer toch graag spreken? Dan kunt u ons uiteraard altijd bereiken per telefoon (010 - 206 29 29) of per e-mail (info@lemniscaat.nl). Onze aanbiedingsfolders kunt u bekijken op onze boekhandelspagina.


11-06-2012

Afkicken van plasticverslaving

plastic soepAfgelopen week was het Zero Plastic Week. Heb jij deze uitdaging op een creatieve plastic vrije manier weten op te lossen? Maak er een foto van, beschrijf het probleem waar je tegen aanliep en jouw oplossing. Via Zero Plastic Week maak je kans op een van de 5 boeken Plastic Soep van Jesse Goosens.

Stuur producten terug naar de producent met deze begeleidende brief waarin je vraagt om mee te denken aan het plastic probleem.

Na afloop van de week worden de honderden kilo's het uitgespaard plastic symbolisch geschonken aan demissionair staatssecretaris van infrastructuur en milieu Joop Atsma, die eerder dit jaar nog de statiegeldflessen wilde afschaffen.


17-05-2012

Juni maand van het spannende boek

maand van het spannende boekHet thema van dit jaar is: Het kwaad in jezelf - Waar ligt jouw grens? Lemniscaat auteur Rein Gerritsen brengt je dichterbij het antwoord op deze vraag. Gerritsen spreekt tijdens de aftrap van deze Maand op De Nacht van het Spannende Boek in Felix Meritis te Amsterdam.

Gerritsen vertelt hoe het bij hem is misgegaan en hoe hij van een ijverige student veranderde in een ijskoude bankovervaller en vervolgens in een filosoof. Hij schreef hierover het boek Knock-out. Ook was hij betrokken bij de vertaling van het huiveringwekkende boek Het Lucifer Effect, hoe gewone mensen zich laten verleiden tot het kwaad. Genoeg stof voor Wim Brands om tijdens deze avond de vragen te stellen waar iedereen het antwoord op wil weten.


02-05-2012

Oorlogsboeken van Maarten van Buuren

In de schaduw van de oorlog

Carel Peeters in Vrij Nederland op 14 mei 2012 'Hij behoorde als essayist en literatuurwetenschapper al tot de betere schrijvers, maar de boeken die hij na Kikker heeft geschreven blinken uit door een bijna griezelig stilistisch gemak.' en 'Hij verplaatst zich als een romanschrijver in die mensen en in hun gedachteleven, zonder dat het een roman wordt.'

Maarten van Buurens nieuwe boek In de schaduw van de oorlog gaat over gewone mensen wier ingrijpende oorlogservaringen tot op de dag van vandaag geheim zijn gehouden. Zo is er het verhaal van ‘De goede NSB'er', de Maassluise poelier die zich in 1935 aansloot bij de NSB, maar die zich tot het eind van de oorlog onderscheidde als een ‘goede' Nederlander.

Er verschijnt ook een tweede, uitgebreide druk van De afrekening, waaraan nieuwe onthullingen over de misstanden van gewapend verzet zijn toegevoegd. De aanklacht is hiermee nog krachtiger geworden.

Lezing en debat op zaterdag 19 mei om 10.00 uur in het Witte Kerkje, Constantijn Huygensstraat 1 te Maassluis.


21-03-2012

2500 wensen vervuld van terminaal zieke patiënten

Laatste liefste wensen -  verhalenboek over vijf jaar Stichting Ambulance Wens

Laatste liefste wensenOp 1 april verschijnt Laatste liefste wensen, een jubileumuitgave van Stichting Ambulance Wens. De eerste drie exemplaren worden die dag uitgereikt aan ambassadeurs burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en tv-persoonlijkheid Mies Bouwman en aan Kees Veldboer, oprichter van de stichting. Het boek bevat verhalen van terminale patiënten die een dag naar wens aangeboden hebben gekregen van de stichting.

De Stichting Ambulance Wens zet zich sinds april 2007 in om de laatste wensen van terminaal zieken in vervulling te laten gaan: nog één keer naar zee, een bruiloft bijwonen of afscheid nemen van het eigen huis. Ter gelegenheid van het jubileum van de stichting maakte Lausanne Mies Laatste liefste wensen, een bundel van foto's en verhalen van patiënten, nabestaanden, vrijwilligers en ambassadeurs. Alle opbrengsten van het boek komen ten goede aan Stichting Ambulance Wens.

www.ambulancewens.nl 

RTV Rijnmond maakte een videoportret


21-03-2012

Maarten van Buuren spreek in Kamp Vught

kamp vughtHet boek De Afrekening staat centraal op de ledendag van Nationaal Monument Kamp Vught.

Maarten van Buuren en oud-directeur van het NIOD Hans Blom gaan in het debat over het thema  de 'moedige mensen' onder andere aan de hand van het eerder genoemde boek van Maarten van Buuren. Maarten van Buuren is auteur van 'De afrekening. Ontmaskering van het gewapende verzet' en werkzaam als hoogleraar Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht.


14-02-2012

Ton Koene 2e bij World Press Photo

world pressTon Koene heeft met zijn foto's van politiemensen in opleiding uit zijn boek Afghanistan ongecensureerd de 2e prijs gewonnen in de categorie 'Portraits' van de World Press Photo 2012.

'New Afghan police recruits at the German police training centre in Kunduz, Afghanistan. All are illiterate; they are farmer sons from rural areas who never had any education and are joining the police for economic reasons. Their loyalty to the government is thin. A police officer earns around $170 per month, and due to harsh living and working conditions and as well the high risk for being killed by the Taliban, many decide to leave the police force before their contract ends.'

Bron: website World Press Photo 10 February 201113-02-2012

Moolenburgh spreekt in Belgie

u kunt meer dan u denktDonderdag 23 februari geeft Hans C. Moolenburgh sr. in Mechelen - Belgie een lezing over zijn boek U kunt meer dan u denkt: Aanvullende maatregelen om kanker te helpen voorkomen en te genezen. Moolenburgh sr. - een van Nederlands meest vooraanstaande artsen op het gebied van complementaire kankerbehandeling - verzamelt in U kunt meer dan u denkt alle kennis die hij in meer dan vijftig jaar praktijkervaring heeft opgedaan.

U bent van harte welkom tijdens de lezing op donderdagavond 23 februari om 19:30 uur in boekhandel De Zondvloed-Mechelen, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen. Toegang is gratis, wel graag aanmelden via: bestelling@dezondvloed.be


30-01-2012

Hartelijk gecommuniceerd

Festival van de Geweldloze Communicatie

Van vrijdag 10 t/m zondag 12 februari 2012 vindt alweer het 4e Festival van de Geweldloze Communicatie plaats. Onder het motto ‘hartelijk gecommuniceerd’ wil het festival bijdragen aan inspiratie, verbinding en groei.

In Centrum Djoj te Rotterdam zijn meer dan 40 workshops te volgen voor de ontwikkeling van je communicatiekracht, privé of in je werk.


25-01-2012

Dossier Mexicaanse griep onder de Loep

dossier mexicaanse griepEen onthullend totaalbeeld

Het boek van onderzoeksjournalist Daan de Wit, Dossier Mexicaanse griep, een kleine griep met grote gevolgen wordt geroemd in het juryrapport van De Loep voor de onderzoeksjournalistieke prijs 2011.

Het commerntaar van Ad van Liempt  bij de nominaties van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten over het boek:
'
Het gaat vaak om een onthullende kijk in een onbekende wereld, om een onthullend totaalbeeld dat alleen kon ontstaan doordat de auteur zich langdurig in een onderwerp ingroef of zeer intensief rondkeek op een plek waar journalisten normaliter niet komen: het genre zit in het grensgebied tussen de reportage en de onderzoeksjournalistiek.'

De opzienbarende onthullingen leest u op de webpagina van Dossier Mexicaanse griep.


23-01-2012

Bibliotheekmarkt 4 februari

Koop licht beschadigde Lemniscaatboeken voor een fractie van de prijs

Bibliotheekmarkt 2012Ook dit jaar organiseren we weer een uitverkoopmarkt in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Op zaterdag 4 februari kunt u van 10:00 tot 14:00 uur lichtbeschadigde boeken kopen voor weinig.

Wat: uitverkoop van lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, YA- en volwassen non-fictieboeken.
Voor hoeveel: vanaf 2,50 euro per boek
Waar: in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Wanneer: zaterdag 4 februari, van 10:00 tot 14:00 uur

Kom langs en sla uw slag!


28-11-2011

Guadelajara

Boekenblog vanuit Mexico

GuadelajaraDiana Garibbo, onze Foreign Rights medewerker, bezoekt voor het eerst de Feria Internacional del Libro (FIL): de Spaanstalige internationale Boekenbeurs in Guadelajara, Mexico. Daar verkoopt ze de (vertaal- en uitgeef)rechten op onze boeken aan buitenlandse uitgeverijven.

Voor Boekblad houdt zij een weblog bij van haar belevenissen aan de andere kant van de wereld: iedereen zonder abonnement kan haar blogs lezen op onze website.


16-11-2011

Jan Terlouw in Wakker Nederland

Jan Terlouw wordt op zijn 80e verjaardag verrast door een verslaggever van Wakker Nederland. Het interview was op dinsdagochtend 13 november verschillende keren te zien op Nederland 1.

Bekijk vanaf 06:30 minuten.


15-11-2011

Jan Terlouw is 80 jaar geworden!

Hoed u voor mensen die iets zeker wetenTer gelegenheid van de tachtigste verjaardag verschijnt van Jan Terlouw: Hoed u voor mensen die iets zeker weten. Gedachten over politiek, wetenschap en kunst

Jan Terlouw is natuurkundige en was onder meer fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, Minister van Economische Zaken en vicepremier. Op dit moment is hij actief als Minister van Vrede.

Jan Terlouw de schrijver met de sterkste reputatie onder de Nederlandse bevolking, aldus het ANP in 2010. Hij zit al 40 jaar in het vak en schreef een reeks klassiek geworden jeugdromans, zoals Oorlogswinter, Briefgeheim en Koning van Katoren

'Laten we onze idealen koesteren. En laten we ons verstand gebruiken.' -- Jan Terlouw


24-10-2011

Geschiedschrijving van de bovenste plank

Maarten van Buuren was met zijn boek De afrekening. Ontmaskering van het gewapend verzet volop in de media.

'Geschiedschrijving van de bovenste plank: natuurgetrouw, evenwichtig en vol tragiek door de knap tot leven gewekte personages.' de Volkskrant 22-10-2011

Het EO radioprogramma Dit is de Dag bezocht met een van de nabestaande voor het eerst het graf van de NSB-er Lein Francke die ten onrechte werd gedood door het verzet.

'Ik heb altijd ergenis gevoeld bij officiële gelegenheden. 4 mei, die minuut stilte met koperblazers en de gestreken vlag, daar krijg ik ontzettend de kriebel van. Ik voel dan dat er iets van een mythe in de lucht hangt,' aldus Maarten van Buuren in een interview voor NOS nieuws.

'Gewapend verzet systematisch schuldig aan oorlogsmisdaden' Trouw 16-10-201
Van Buuren was te gast bij het VPRO geschiedenisprogramma OVT op 16 oktober 201
Ook was er over De afrekening te lezen in NRC, Nederlands Dagblad en Maassluise Courant.

RTV Rijnmond sprak met Leo van Heijst, een ooggetuige van de moord op NSB-er Lein Francke.


20-09-2011

De afrekening

De afrekening

Ontmaskering van het gewapend verzet

"De werkelijkheid van het gewapend verzet -- die voor een belangrijk deel bestond uit geweldpleging, onderlinge rivaliteit van bendeleiders, gewapende roofovervallen en liquidaties -- is verdraaid, geïdealiseerd en in christelijke zin gemythologiseerd." Tot deze conclusie komt universitair docent Maarten van Buuren na veelvuldig bronnenonderzoek in zijn boek De afrekening. Ontmaskering van het gewapend verzet.

Discussieer mee over dit onderderp en kom naar de lezingen en debatten met Maarten van Buuren, toegang vrij:

 • Zaterdag 22 -10 om 10.00 bij Het Keizerrijk in het Witte Kerkje op de Constantijn Huygensstraat 1 te Maassluis.
 • Woensdag 2 -11 om 20.00 bij Boekhandel Vos & van der Leer te Dordrecht. Aanmelden gewenst.
 • Donderdag 3 -11 om 19.30 bij Boekhandel Selexyz Kooyker te Leiden. Aanmelden gewenst.
 • Zaterdag 5 -11 om 14.00 bij Selexyz Donner te Rotterda
 • Dinsdag 20 december om 20.00 in het Verzetsmuseum Gouda16-09-2011

Bol.com

Bol.com boycot opnieuw Lemniscaat

Sinds kort kun je een groot aantal Lemniscaatboeken niet kopen via Bol.com. Opnieuw, bijna precies drie jaar na de vorige boycot, heeft Bol besloten een groot deel van onze boeken van zijn website te halen.

Op deze manier probeert Bol Lemniscaat onder druk te zetten om extra korting aan de website te geven - bovenop de gebruikelijke korting die voor alle boekhandels geldt. De website eist 'marktconforme' condities; wij zijn van mening dat Bol die al krijgt. 

Drie jaar geleden werd Lemniscaat ook al geboycot door Bol. Dat riep een storm op van verontwaardigde reacties, met name over het gebruiken van dit soort chantagemethoden in een onderhandeling. Wij hopen opnieuw op de steun van iedereen ons toen ook een warm hart toedroeg.

Je kunt onze boeken nog gewoon in de boekhandel kopen en bestellen. Online kan dat via onze webshop Palatino en via de webshops die veel boekhandels op hun eigen website hebben.

Lees hier het officiële persbericht dat wij naar de pers hebben laten uitgaan.


07-09-2011

Volop in het zicht

Voorpagina van de Volkskrant

' Bladen verkopen met beperkt zicht'

de Volkskrant

'Menig Afghaanse vrouw zou haar boerka 'vandaag nog verbranden', hoorde fotograaf Ton Koene die snel en stiekem vele boerkadraagsters fotografeerde. De boerka belemmert de vrouw in haar bewegingsvrijheid, en werken mag een arme boerkadraagster zonder man eigenlijk niet. Tijdschriften verkopen is net iets minder erg dan bedelen of prostitutie, al spreken mannen er toch wel schande van. In het boek Afghanistan Ongecensureerd laat Koene zien hoe het gesluierde dagelijks leven eruitziet.'


26-08-2011

Afghanistan, ongecensureerd

De wereld voorbij Kamp Holland

AfghanistanTon Koene reisde in 2010 en 2011 als freelance fotograaf door Afghanistan. Als een van de weinigen ging hij zonder militaire bescherming naar alle uithoeken van dit fascinerende land. Hij nam foto's en sprak met gewone mensen op straat over hun dagelijks leven.


11 september, tien jaar na de aanslag verschijnt zijn boek Afghanistan, ongecensureerd.


20-06-2011

U kunt meer dan u denkt!

U kunt meer dan u denktAlle oncologen van Nederland zouden het boek U kun meer dan u denkt, Aanvullende maatregelen om kanker te helpen voorkomen en gezezen van Hans Moolenburgh sr. moeten lezen, aldus de arts Van Prooijen.

´Dokter Moolenburgh stelt klip en klaar vast dat de reguliere en complementaire geneeskunde elkaar niet uitsluiten, maar aanvullen. In de USA bestaat al lange tijd het specialisme Nutritional Oncology. (...) Gelet op de resultaten van deze studies zouden alle oncologen in Nederland het boek van dokter Moolenburgh moeten lezen.'
Dr. H.C. van Prooijen, arts (lees het volledige commentaar van deze arts)


01-06-2011

Boekpresentatie

U kunt meer dan u denkt

Presentatie U kunt meer dan u denktHans C. Moolenburgh sr. hield in een overvolle Athenaeum de boekpresentatie van U kunt meer dan u denkt, Aanvullende maatregelen om kanker te helpen voorkomen en genezen. Deze vooraanstaande arts heeft in zijn meer dan vijftig jaar praktijkervaring veel mensen leren kennen. Sommigen van zijn oud-patienten, collega's en oncologen waren aanwezig.

In zijn betoog ging Moolenburgh sr. in op de vraag waarom kanker juist in deze tijd zo veel voorkomt en wat de aanwezigen zelf kunnen doen om het te helpen voorkomen en te genezen.


28-04-2011

Geweldloze Communicatie

Geweldloze CommunicatieFinancieel Dagblad en Management Trends

"Hoewel er op kantoor zelden klappen vallen, is de communicatie lang niet altijd geweldloos. Cynische opmerkingen kunnen veel schade aanrichten. Ook komt het vaak voor dat niet naar elkaar wordt geluisterd.
De Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg heeft een model voor 'geweldloos communiceren' ontwikkeld. In de nieuwste editie van Rosenberg's boek Geweldloze Communicatie toont hij met veel praktijkvoorbeelden en oefeningen aan hoe het ook anders kan."

De hele recensie is te lezen op de webpagina van het boek.


23-02-2011

Lintje van de Boekhandel voor Het veer van Istanbul

het veerHet veer van Istanbul. Ontmoetingen langs de Bosporus is bekroond met het Lintje van de Boekverkoper. Het prachtige boek is door boekhandelaren gekozen omdat tekst en illustratie elkaar versterken. 'Het veer van Istanbul is met liefde en aandacht uitgegeven en dat zie je direct', aldus het juryrapport.

Als eerbetoon aan het boek werd er tijdens de prijsuitreiking op 18 april een indrukwekkende filmtrailer getoond.

Schrijfster Irene van der Linde en documentair fotografe Nicole Segers woonden een jaar lang in Istanbul. Het resulteerde in een unieke combinatie van literaire non-fictie en fotodocumentaire.


14-02-2011

Sam Gerrits te gast bij de VPRO

isoleercelOoit wel eens een normaal mens ontmoet? En? Beviel het?

Sam Gerrits, auteur van het boek Alleen, Berichten uit de isoleercel, was zondagavond te gast bij radioprogramma Instituut Idzerda van de VPRO.

Hij vertelt over zijn waanbeelden en over de tijd dat hij in de isoleercel zat. Nu werkt hij als behandelaar in een inrichting en weet als geen ander hoe psychiatrisch patiënten het beste te behandelen zijn.

Luister hier het fragment terug van 13 februari 2011.


05-02-2011

Daan de Wit te gast bij de VRT

vaccinerenHet Finse Instituut voor de Volksgezondheid concludeert deze week dat kinderen die met Pandemrix, het middel tegen de Mexicaanse griep, worden gevaccineerd, negen keer zo veel kans lopen om narcolepsie te krijgen. De Telegraaf 03-02-2011.

Daan de Wit was zaterdag te gast bij het Belgische radio 1 programma Interne Keuken. Hij schreef het onthullende boek Dossier Mexicaanse griep. Zo vertelt hij over het giftige kwik dat aanwezig is in de vaccins.

Interne Keuken VRT (interview begint op 1:09 minuten)


04-02-2011

Festival van de Geweldloze Communicatie

Boekpresentatie en festival Geweldloze Communicatie

Tijdens het Festival van de Geweldloze Communicatie wordt de volledig herziene editie van het boek Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg gepresenteerd. Dit is een nieuwe, gebonden editie volgt de herziene Amerikaanse tekst uit 2010.

Het Festival van de Geweldloze Communicatie is van vrijdag 11 februari t/m zondag 13 februari in Rotterdam. Je ontwikkel je communicatiekracht, privé of in je werk tijdens een van de 30 workshops.

Boekpresentatie zaterdag 12 februari 2011 om 16.30 Centrum Djoj Rotterdam.


31-01-2011

Sam Gerrits reageert op Brandon in isoleercel

Brandon isoleercelSam Gerrits is hulpverlener en ‘ex - gek’. Hij schreef samen met Wouter Kusters het boek Alleen, Berichten uit de isoleercel. Voor NRC Next publiceerde hij op 21-1-2011 een artikel over de drie jaar lang vastgeketende Brandon van Ingen.

'Brandon zou veel hebben gehad aan een vaste, persoonlijke begeleider', schrijft Sam Gerrits. 'Voorkom dat psychiatrische patiënten het telkens moeten stellen met een ander. Door de bezuinigingen worden er goedkope mensen aangetrokken, die sneller alam slaan. Met als resultaat elke dag escalatie en een vertrouwensbreuk tussen de patient en de verzorgers.'

Lees op de pagina van Alleen over Sams ervaringen in de isoleercel.


07-01-2011

Het Lucifer Effect boek van het jaar

het Lucifer EffectVoor de Volkskrant en voor De Standaard is het duidelijk: Het Lucifer Effect staat in hun top 3 van boeken van 2010.

'Het Lucifer Effect laat zich lezen als een soort wetenschappelijk onderbouwde versie van Dante's hel. Via de krochten van het conformisme, de gezagsgetrouwheid, de passiviteit, de zelfrechtvaardiging en de rationalisatie dalen we af naar de deindividualisatie, de morele ontkoppeling en de ontmenselijking', aldus Olaf Tempelman in de Volkskrant van 24-12-2010.

Volgens John Vervoort recensent en thrillerspecialist 'Schuilt in elk van ons een sadistisch zwijn. (...) Dat veel mensen van goede wil dit verkillende, maar erg verhelderende boek over de menselijke natuur onder de kerstboom mogen vinden.' De Standaard 23-12-2010.


03-01-2011

Dossier Mexicaanse griep in de media

Daan de Wit WNLDe afgelopen weken kon je niet om het boek Dossier Mexicaanse griep heen. Ook in 2011 staat het onderwerp volop in de belangstelling.

Weekblad HUMO publiceert op 11 januari een interview met Daan de Wit.

In Metro, de op een na grootste krant van België, staat een interview van twee pagina's met de auteur. 17 december 2010.

Daan de Wit is te gast bij het actualiteitenprogramma Ochtendspits van de publieke omroep WNL. 13 december (interview begint op 12'00 minuten)

Wereld Omroep Vaccineren in plaats van informeren. 9 december 2010.

BNR Nieuwsradio Paul van Liempt interviewt Daan de Wit in Aan de slag. 16 december 2010.


26-11-2010

Dossier Mexicaanse griep

Dossier Mexicaanse griepOpzienbarende onthullingen

Dossier Mexicaanse griep. Een kleine griep met grote gevolgen. Zijn we door het oog van de naald gekropen of is er schaamteloos misbruik gemaakt van onze angsten voor een dodelijk griepvaccin?

Onderzoeksjournalist Daan de Wit duikt in het ondoorzichtige web van gezondheidsraden, overheden, corrupte adviseurs en de machtige farmaceutische industrie. Zijn onthullingen zijn schokkend. Zo besloot de Nederlandse regering tegen het advies van de Wereldgezondheidsraad in gezonde zwangere vrouwen en kinderen te laten inenten. En dit terwijl er zwaar giftig kwik en verschillende pesticiden zitten in het niet of nauwelijks geteste vaccin.

Wie niet kan wachten, meer onthullingen vindt u hier.


06-10-2010

Interview met Philip Zimbardo

Stanfort Prison ExperimentDe belangstelling voor het symposium dat georganiseerd was naar aanleiding van het verschijnen van boek Het Lucifer Effect: Hoe gewone mensen zich laten verleiden tot het kwaad was groot. Donderdag 30 september kwamen ruim 200 professionals uit het vakgebied naar de Hogeschool Utrecht.

Professor Zimbardo gaf een ontroerend interview via skype. Hij werd geïnterviewd door Pleun van Vliet, universitair docent forensische psychologie en psychiatrie en co-vertaler van Het Lucifer Effect. Rein Gerritsen, filosoof, ex-gedetineerde en co-vertaler van Het Lucifer Effect, vertelde over zijn ervaringen in Nederlandse gevangenissen.


06-10-2010

Verschijnen van Het Lucifer Effect

het Lucifer EffectHet Lucifer Effect is een huiveringwekkend ooggetuigenverslag van de manier waarop mensen slecht gedrag rechtvaardigen.

De Amerikaanse Philip Zimbardo weet waar hij het over heeft. In 1971 zette hij het Stanford Prison Experiment op, bekend van de gefictionaliseerde film Das Experiment, waarvoor normale studenten willekeurig werden ingedeeld als bewaker of als gevangene. Het experiment liep dusdanig uit de hand dat het al na zes dagen moest worden afgebroken.De bewakers ontwikkelden zich in rap tempo tot sadisten en de gevangenen stortten psychisch volledig in.

Zimbardo kon en wilde decennialang geen boek over dit onderwerp schrijven, totdat hem in 2004 de schellen van de ogen vielen toen hij getuige-deskundige was bij het Abu Ghraib-proces. Wéér bleek dat mensen zich door de groepsdynamiek makkelijk laten verleiden tot het kwaad.


25-08-2010

Het einde van Europa genomineerd in Frankrijk

het einde van europa

De Franse editie van Het einde van Europa: Ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens is genomineerd voor de Prix du Livre Européen.

Het boek van schrijfster Irene van der Linde en documentair fotografe Nicole Segers verscheen deze zomer in het frans onder de titel Gens des Confins: sur la frontière orientale de l'Europe.


26-04-2010

Maarten van Buuren

Het boek Kikker gaat fietsen is genomineerd voor de Greshoffprijs

Kikker gaat fietsenDeze prestigieuze prijs is een twee jaarlijkse prijs voor non-fictie. Of Maarten van Buuren met zijn boek Kikker gaat fietsen de winaar is, maakt de Jan Campert-Stichting bekend in december.

Kikker gaat fietsen is een opkikkerend 'depressieboek'. Al ruim 15.000 exemplaren zijn er van het boek verkocht. Maarten van Buuren vertelt openhartig over zijn depressie: bewegen, doen en denken wordt steeds lastiger. Uiteindelijk verdwijnt alle levenslust bij deze hoogleraar Franse letterkunde. Door een combinatie van pillen, praten en fietsen kikkert hij langzaam weer op. Een boek vol zelfspot over volksziekte nummer 1.