Lemniscaat

Mens & Maatschappij

isbn:9789047705185
prijs:€ 10,00
uitvoering:gebonden, 272 pag.

auteur: Bram van der Vlugt

Sinterklaas bestaat!

Sinterklaas bestaat! Geloof me maar. Als je aan mijn baard trekt zeg ik au.
- Sinterklaas

Al heel lang onderhoud ik een innig contact met Sinterklaas. Soms denk ik zoals hij denkt, soms praat ik door zijn mond, soms weet ik niet wie van ons beiden er eigenlijk aan het woord is. 
- Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt, die vijfentwintig jaar lang onze Sinterklaas was op televisie, doet voor het eerst een boekje open over zijn ervaringen achter de schermen. De klazoloog vertelt kleurrijke verhalen die nog niet bekend zijn bij het publiek en geeft commentaar op een unieke verzameling foto’s van Sinterklaas in al zijn humeuren en temperamenten: nu eens in vol ornaat als de waardige figuur die hij is, dan weer in badpak op de hielen gezeten door paparazzi.

In 1986 mocht Van der Vlugt voor het eerst de functie vervullen van ‘vaste raadgever van Sinterklaas in televisieaangelegenheden', zoals hij het zelf noemt. En hij heeft dat werk al die jaren met ongelooflijk veel plezier gedaan, tot en met 2010. Niet alleen bij de Intocht en het Sinterklaasjournaal, maar ook in De Club van Sinterklaas, Ik hou van Holland, de programma's van Paul de Leeuw, in de Jaarbeurs en Ahoy, waar eigenlijk niet. Een keer of dertig per jaar is hij ‘achter de baard gekropen', dus zeker 750 keer in totaal.

In dit boek komt onze Sinterklaastraditie in al zijn rijkdom en variatie voorbij: van de Goedheiligman uit vervlogen tijden tot de Sinterklaas die Van der Vlugt zelf maar al te goed kent. Het staat vol met kleurrijke foto's die hij stuk voor stuk van deskundig en eigenwijs ironisch commentaar heeft voorzien. Sja, je bent klazoloog of je bent 't niet.