Lemniscaat

Psychologie

05-09-2018

Najaarsaanbieding 2018

Bekijk hier de nieuwe najaarsaanbieding van de boeken voor volwassenen van Lemniscaat.

Met o.a. Hans Joas; Marjolein Quené; Fabian Scheidler; Vebrugge, Buijs en Van Baardwijk; Peter C. Gotzsche; en George Berkeley


29-11-2017

Voorjaar 2018

Boeken voor volwassenen voorjaar 2018
Auteurs met idealen, visie en oplossingen!

George Monbiot | Aaron James | John Bunzl & Nick Duffell |Thomas Cathcart & Daniel Klein | Liv Larsson | De Jonge Denkers | Carey Gillam


22-11-2017

Het wankelende monopolie van de farmaceuten

dodelijke psychiatriePeter Gotzsche, auteur van 'Dodelijke medicijnen' en 'Dodelijke psychiartie' staat in HP De Tijd.

"Toen de maffia groot was in Amerika, kochten ze invloedrijke mensen om: politiecommissarissen, de burgemeester, iedereen. Dat doet de farmaceutische industrie ook. Het is een smerige bedrijfstak," stelde wetenschapper Peter Gøtzsche twee jaar geleden al. Nederlandse artsen ontvingen vorig jaar 5,6 miljoen euro aan sponsorgeld van de farmaceutische industrie.'


09-06-2017

Stichting psychiatrie en filosofie

Symposium over de effecten van klimaatverandering op de geestelijke gezondheidszorg met o.a. René ten Bos en Wouter Kusters. Hoe reageren we op immense vluchtelingenstromen, hongersnood, oorlog. Hoe gaan we om met reacties als ontkenning, apathie en angst? Wie vangt wie op in de toekomst, wie zorgt er voor wie, en op welke manier?

Symposium 9 juni georganiseerd door de Stichting psychiatrie en filosofie.


01-04-2017

Wouter Kusters over de strijd om ziel

wouter kustersTijdens de tiende editie van de Nacht van de Filosofie Fryslân spreekt Wouter Kusters over ´De strijd om de ziel. Tussen neurologische miezerregen en mistige zieledrup.´ Vele filosofen, wetenschappers en theologen proberen het wezenlijke van de mens vast te stellen: is het de ziel, de geest, het bewustzijn of de hersenen? Zaterdag 1 april Nacht van de Filosfie Fryslan, Leeuwarden.

Zaterdag 8 april geeft hij ook een lezing tijdens de Dag van de filosofie, Tilburg.


30-01-2017

Reacties op Dodelijke psychiatrie

dodelijke psychiatrie


06-01-2017

Gotzsche's messcherpe boodschap

dodelijke psychiatrieHet kan niemand ontgaan zijn dat het nieuwe boek van Peter Gotzsche is verschenen. Dagblad Trouw schreef maar liefst vijf keer over het boek Dodelijke psychiatrie. Cees van der Laan hoofdredacteur Trouw:
'Wij zetten een onderbelichte kwestie op de agenda, een ernstig maatschappelijk probleem: de beperkte werking van antidepressiva én het feit dat zoveel mensen aan die medicijnen zijn, terwijl dat waarschijnlijk niet nodig is.'
- Nederlands Dagblad 21 dec. 2016

Ook in andere bladen was er aandacht voor het boek Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning.

'Messcherpe kritiek op veelgebruikte medicijnen'
- de Volkskrant 19 dec. 2016

'Een striemende aanklacht tegen witjassen die de volksgezondheid met antidepressiva en andere psychofarmaca ondermijnen.'
- HUMO 20 dec. 2016


19-12-2016

Dodelijke psychiatrie

dodelijke psychiatrieVan Klokkenluider Peter Gøtzsche verschijnt Dodelijke psychiatrie. Schadelijke medicijnen, gedwongen behandeling en overdiagnostiek. Hij bewijst hierin dat de werkzaamheid van veel psychofarmaca niet vast staat en dat de bijwerkingen veel ernstiger zijn dan men weet. Met 2,5 miljoen gebruikers van psychofarmaca in Nederland is dit een discussie die iedereen aangaat! 

Maandag 19 december gaat Peter Gøtzsche in debat met psychiaters en onderzoekers in De Balie te Amsterdam.


31-10-2016

Oktober borstkanker maand

Ontvang het boek Met wortel en tak inruil voor een recensie

met wortel en takDe gelauwerde schrijfster Rita (Törnqvist-) Verschuur schreef Met wortel en tak, een literaire roman met als rode draad het ziekteproces rond kanker. In korte hoofdstukjes laat ze geen enkel aspect onbesproken. Het boek gaat niet alleen over ziek zijn, maar vooral over het leven zelf. 'Geluk bij een ongeluk, dat is ook geluk', aldus de auteur van meer dan 30 boeken.

De maand oktober staat in het teken van borstkanker. Ben jij geïnteresseerd in het onderwerp? Vraag in deze maand een recensie-exemplaar aan bij Leena Jaarsveld, via Leena@lemniscaat.nl. We willen er graag een eerlijke recensie voor terug op een boekenwebsite (Libris, Bol, Bruna etc.) 


29-09-2016

Symposium Treur!

Melancholie, treurigheid, bedroefdheid, Weltschmerz, spleen, neerslachtigheid, en ga zo maar door. Tijdens het symposium onderzoeken we wat er achter het label depressie schuilgaat. Wat voor onderscheidingen, nuances en kritieken komen voort uit een fenomenologische, narratieve en hermeneutische beschouwing van depressie? Met sprekers als Maarten van Buuren en Awee Prins. Symposium Treur! 29 sept. te Amsterdam.


24-08-2016

Kom langs tijdens de Amsterdam Uitmarkt

Zaterdag 27 en zondag 28 augustus

Amsterdam UitmarktKom langs op onze stands op zaterdag 27 en zondag 28 augustus op de boekenmarkt van de Amsterdamse Uitmarkt.

U vindt ons dit jaar in een extra grote boekenstand met kraamnummers 2. We verkopen jeugdboeken, Young Adult- en volwassen fictie en non-fictie. Verder zullen er verschillende auteurs langskomen zoals Ger Groot, Bert Keizer en Colet van der Ven. Tot dan!


13-07-2016

De najaarsfolder is uit!

In het najaar verschijnen er weer prachtige boeken bij Lemniscaat. Waaronder het boek van Peter Gotzsche Dodelijke psychiatrie. Schadelijke medicijnen, gedwongen behandeling en overdiagnostiek. Een actueel onderwerp want je kan de kranten niet openslaan of er staan berichten in over de farmaceutische industrie die onderzoek manipuleert, artsen omkoopt en bijwerkingen verzwijgt.

Lees onze Folder najaar 2016 voor meer informatie over onze boeken.


02-05-2016

Prison Experiment bij BNN

Acht Nederlandse jongeren denken kans te maken op tienduizend euro door zich op te laten sluiten in Veenhuizen. Ze geven hun vrijheid maar ook hun identeit op. Komen ze in verzet of kiezen ze de veilige weg?

Het BNN programma Dictator is gebasseerd op het Stanford Prison Experiment van Philp Zimbardo. Te zien van 2 t/m 6 mei van 20:30 uur op NPO3.


02-04-2016

Zimbardo komt naar Nederland


16-12-2015

Bewezen bijwerking: de dood

De pers over Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad van Peter Gøtzsche

'We sldodelijke medicijnenikken te veel pillen en daar worden we net zieker van, wat niet verwonderlijk is zolang geneesmiddelen getest worden door de producenten zélf in plaats van door onafhankelijke onderzoekers.' - Humo

'Vertrouw uw arts, maar niet de pillen die hij voorschrijft, zegt de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche, die in een uitvoerig gedocumenteerd boek de 'door en door verrotte' farmaceutische industrie aanklaagt.' de Volkskrant

'Scherp en snoeidhard',  tv-uitzending Brandpunt KRO-NCRV


23-11-2015

Het kwaad en ik

het kwaad en ikVan IKON presenatrice Colet van der Ven verschijnt op 23 november het boek Het kwaad en ik.  De zoektocht naar de wortels van geweld. Bestaat er een verband tussen pesten en genocide? Wat is de relatie tussen taal en geweld? En niet te vergeten: hoe kunnen we ons weerbaar maken tegen de destructieve neigingen in onszelf?

In De Nieuwe Liefde te Amsterdam is op 23 november vanaf 20:00 uur een avondvullend programma met filmfragmenten, muziek en gesprekken met Colet van der Ven, Hans Achterhuis en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine Daan Roovers.  


17-08-2015

Uit je dak!

seculiere tijdExtase in de moderne filosofie. Waarom keert religie terug? 

Mensen gaan zichzelf graag te buiten. Het woord extase betekent dat ook eigenlijk: buiten jezelf gaan staan. 17 augustus start de ISVW met een cursus van Wouter Kusters en Laurens ten Kate. Besproken wordt o.a. Charles Taylor over wat wij missen in onze seculiere, verlichte samenleving.


07-03-2015

Boekenweek thema Waanzin

Boekenweek waanzinNiemand kan tijdens de Boekenweek ( 7 t/m 15 maart ) met als thema Waanzin heen om filosoof Wouter Kusters. Tot twee keer toe was hij psychotisch en moest hij worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hij weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. En omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie. Zijn boek Filosofie van de waanzin is genomineerd voor beste filosofieboek van het jaar. Door het hele land geeft hij lezingen, zie www.wouterkusters.nl

Wouter Kusters interview Myrthe van der Meer in boekwinkel Scheltema in Amsterdam op 7 maart, zie foto.

Zaterdag 7 maart 2015
Lezing en interview op het boekenfeest, Nijmegen.

Zondag 8 maart 2015
Brunchlezing bij boekhandel Van der Meer in Noordwijk.

Woensdag 11 maart 2015
Avondlezing in de bibliotheek Hengelo.

Donderdag 12 maart 2015
Lezing over creativiteit en waanzin in de bibliotheek Eindhoven.

Vrijdag 13 maart 2015
Avondlezing in de bibliotheek Heerhugowaard.

Zaterdag 14 maart // zondag 15 maart 2015
Intensieve leescursus over Filosofie van de waanzin bij ISVW.

Zondag 15 maart 2015
Lezing in het Dolhuys, Haarlem, 15.00 uur.


19-12-2014

Met wortel en tak 4 sterren in NRC Handelsblad

met wortel en takHet boek van Rita Verschuur Met wortel en tak krijgt vier sterren in NRC Handelsblad van 12 december 2014. Marjoleine de Vos schrijft: 'Ze is een meester in van die kalme zinnetjes. 'Zodra de cardioloog aan mijn bed geweest is mag ik naar huis. Hij laat de hele dag op zich wachten.' Meer niet, maar je weet genoeg. ( ...) Er staan verscheidene rake observaties in dit boek over de Nederlandse zorg, over moederliefde en bijgelovigheid. Maar vooral ook over wat er in haar omgaat. Als weer eens iemand aan haar vraagt 'Maar hoe voel je je?', schrijft ze nadenkend: 'Ik probeer te voelen hoe ik me voel.' Dat zou misschien wel een karakteristiek voor dit hele boek kunnen zijn. Het heeft niets van de heroiek die tegenwoordig zo vaak bij (borstkanker hoort, al die retoriek van 'vechten' en 'overwinnen' en 'strijd'. 'Ik heb geen verhalen over mij n orkaan [...] Dierbaren om mij heen worden heen en weer gezwiept. Ik niet, ik zit in het oog.'


21-11-2014

Rita Verschuur Met wortel en tak

met wortel en takMet wortel en tak van Rita Verschuur staat in het december nummer van Kracht, het magazine van KWF. Het boek wordt omschreven als een 'autobiografisch relaas vol relativerende humor over de zoektocht naar genezing. Quote uit het boek: Kijk, daar streven wij naar', zegt de dokter. ‘Een mooi decolleté aan het kerstdiner.'

Vanuit de medische wereld zijn de reacties op het booek lovend. Vakblad Medisch Contact: 'Met wortel en tak is niet alleen een boek over borstkanker, zeker zo belangrijk is het thema 'ouder worden. Ook vertelt Verschuur over haar jongere jaren. Juist die verbreding maakt het een heel lezenswaardig boek.'


10-07-2014

Overtuigd van het verkeerde: Philip Zimbardo

Stanfort Prison ExperimentRadioprogramma NTR Academie is in gesprek met klinisch psycholoog Pleun van Vliet over overtuigen en ontvankelijkheid. Wat maakt dat mensen overtuigd raken van het verkeerde, zoals tijdens het gevangenisexperiment van Stanford? En welk effect heeft een uniform?

Het Lucifer Effect: Hoe gewone mensen zich laten verleiden tot het kwaad van Philip Zimbardo werd vertaald door Pleun van Vliet.


10-06-2014

Geweldloos communiceren

geweldloos communicerenCursusaanbod in de zomer

7 juni Amsterdam: 1-Daagse Geweldige Communicatie
20 juni Amsterdam: 1-Daagse Geweldige Communicatie
10 juli Groenekan: 3-Daagse Zomertraining: spelen met grenzen
18 juli Amsterdam: 1-Daagse Geweldige Communicatie
22 augustus Pilion Griekenland: Zomertraining
29 augustus Oegstgeest: 10x GC op vrijdagochtend BASIS cursus
26 september Utrecht: 8x VERVOLG cursus GC
27 september Utrecht: 10x BASIS cursus GC 

Nederlands Centrum voor Geweldige Communicatie


29-04-2014

Herdruk voor Kusters

Het waanzinnige boek van Wouter Kusters van 760 pagina's gaat een maand na verschijnen in herdruk! De paperback van meer dan een kilo zwaar vliegt de boekwinkel uit.

wouter kustersRecensie in de Volkskrant door Marjan Slob, 26 april 2014, vijf van de vijf sterren.
'Dit is een overdonderend, intelligent en uitdagend boek. Kusters heeft ons een gloeiend kristal in de schoot geworpen, dat geen enkele zielvorser met intellectuele pretenties zal kunnen negeren.'

Recensie in NRC Handelsblad door André Klukhuhn, 25 april 2014, vier van de vijf sterren.
'Filosoof en ervaringsdeskundige Kusters schreef een uiterst boeiend boek - voor waanzinnigen, psychiaters en filosofisch geinteresseerde lezers - over wanen van psychoten.'

Een lezing van Wouter Kusters bijwonen

12 mei: Interview bij radio VRT Klara, tussen 17.00 en 18.00.
20 mei: Interview in Felix en Sofie, 20.00 uur Felix Meritis Amsterdam.
24 mei: Lezing ‘Filosofie en psychiatrie. Naar een herwaardering van alle waanzin.' Wijsgerig gezelschap, Leuven.


17-04-2014

Waanzin thema Boekenweek

Het thema van de 80e Boekenweek (maart 2015) bekend gemaakt: WAANZIN. Zo'n thema is ons op het filosofische lijf geschreven! Lemniscaat gaf eerder al een stem aan de waanzin in de volgende boeken:

Alleen, berichten uit de isoleercel van Wouter Kusters en Sam Gerrits. Deze schrijvers doorbreken het zwijgen over het verblijven in een isoleercel. Het boek is op hallucinerende wijze geïllustreerd door de beeldend kunstenaar Jannemiek Tukker.

Het gelauwerde boek Pure waanzin, een zoektocht naar de psychotische ervaring van Wouter Kusters. De gek staat dichter bij ons dan wij misschien zouden willen, aldus Kusters.


14-03-2014

Wouter Kusters

Wouter Kusters schreef een waanzinnig boek over Filosofie van de waanzin. Volgens hem schuilt er een rijkdom aan ervaringen in psychotische ervaringen. Deze veelzijdige filosoof is de aankomende periode te zien op tv, in debatcentra en zelfs op het toneel.

 • 26-3: Boekpresentatie cum toneel cum zang. De Nieuwe Nor, Heerlen. Voor reserveringen: m.ahsmann@mondriaan.e.
 • 30-3: Boekpresentatie Filosofie van de waanzin, Het zoekend hert, Antwerpen.
 • 4-4: Radio-optreden bij ‘OBA Live’ van HUMAN, 19:00 Radio 5.
 • 6-4: Televisieoptreden bij ‘Boeken’ van Wim Brands, VPRO.
 • 8-4: Boekpresentatie in Boekhandel Paard van Troje, Ede.
 • 9-4: Boekpresentatie cum toneel cum zang. Het Trefcentrum Maastricht. Voor reserveringen: m.ahsmann@mondriaan.e.
 •  20-5: Interview in Felix en Sofie, Amsterdam.
 • 24-5: Lezing ‘Filosofie en psychiatrie. Naar een herwaardering van alle waanzin.’ Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, Leuve.

15-02-2014

Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?

geweldloos communicerenPsychologie magazine roept het nieuwste boek van Rosenberg uit tot boek van de maand!

In 2014 wordt op 15 februari voor de 7e keer het Geweldloze Communicatie festival gehouden in Centrum Djoj.Tijdens het festival is de boekpresentatie van Geweldloos communiceren, hoe doe je dat? Geweldloze communicatie ofwel de ‘taal van het hart' is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Het is een bewuste manier van communiceren gericht op wat er in ons leeft en hoe we van daaruit kunnen bijdragen aan elkaars welzijn.


31-10-2013

Bram van der Vlugt over Sinterklaas bestaat!

sinterklaas bestaatNu Bram van der Vlucht ‘schimmelvrij' is, gaat hij weer het land door om te vertellen over zijn boek Sinterklaas bestaat! Een boek met prachtige foto's over de Sinterklaastraditie in Nederland. Met 25 jaar ervaring weet Van der Vlugt bij elke foto iets bijzonders te vertellen. Na afloopt signeert de Sint.

Hieronder een overzicht van de lezingen die Bram geeft. Informatie over toegangskaarten loopt via de boekhandel.

 • Plantage Meijer & Siergers, Oosterbeek 6 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekenhuys Van der Walle en bibliotheek, Biddinghuizen 7 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Hoofdstuk Een en Sinterklaas Huis, Brielle 11 nov aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Feijn, Alkmaar 13 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Jacques Baas, Driebergen 21 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel van Kemenade en Hollaers te Breda 25 november aanvang 20.00 uur.
 • Boekhandel Stevens, Hoofddorp 26 november aanvang 20.00 uur.

30-09-2013

Pure waanzin in Leiden

Pure waanzinBoekpresentatie tijdens Art en Ziel

Lezing over psychiatrie en levenskunst door ervaringdeskundige Wouter Kusters, filosoof, schrijver en wetenschapper. Tijdens de avond wordt het boek gepresenteerd Pure Waanzin. Een zoektocht naar de psychotische ervaring.

De lezing is in Galerie Cellini, temidden van kunstwerken van mensen met een achtergrond in de GGZ.De hele maand zijn er voor Art en Ziel lezingen en exposities in Leiden.

Woensdag 23 oktober 2013 Aanvang: 19.30 Sluiting: 21.30 Inclusief pauze Plaats: Galerie Cellini, Hooigracht 50, Leiden. Aanmelden via: artenziel@outlook.com


21-06-2013

Jung persoonlijkheidstest

JungDe theorieen van Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung zijn erg invloedrijk. Begrippen introvert-extravert, animus en anima, synchroniciteit, collectief onderbewuste en archetype zijn gemeengoed.

Deze test is gebaseerd op het persoonlijkheidsmodel van de analytisch psycholoog. Met de Jung persoonlijkheidstest kun je meer inzicht krijgen in wie je bent, wat jouw voorkeuren zijn en wat er het beste bij je past als het gaat om werk of opleiding.


20-11-2012

Rein Gerritsen en Peter Faber

rein GerritsenLezing van Rein Gerritsen over zijn nieuwe roman 13 ongelukken, omlijst door een optreden van Peter Faber en zijn theatergroep.

13 ongelukken: vijfentwintig jaar na zijn ontslag uit de gevangenis probeert Gerritsen het wij/zij-denken te doorbreken in een fictieve dialoog met zijn aartsvijanden van weleer: een groep gevangenisbewakers.

De Peter Faber Stichting heeft als doel: Iedereen ongeacht achterstand of beperking de switch laten maken van passief naar actief in het leven staan. Dit gebeurt door middel van theaterprojecten en trainingen.

Woensdag 28 november, 20.00uur. Chapter 21, Jonge Roelensteeg 21, Amsterdam


26-10-2012

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Hal 2, stand 214

Antwerpse Boekenbeurs 2012

Van 31 oktober tot en met 11 november vindt de 76e editie van de Antwerpse Boekenbeurs plaats. Het is hét boekenevenement van de lage landen, met 4 hallen met 98 stands (van o.a. 16 boekwinkels en 63 uitgeverijen) en meer dan 60.000 boeken.

In hal 2, stand 214 is de stand van uitgeverij Lemniscaat. Daar verkopen we onze boeken, posters en kaarten, zowel uit ons jeugdfonds als onze literaire fictie en non-fictie.

De Boekenbeurs vindt plaats in Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191 in Antwerpen. De beurs is iedere dag van 10:00 tot 18:00 uur geopend, met uitzondering van donderdag 1 en 8 november: dan zijn de nocturnes en is de beurs tot 22:00 uur open. Kijk voor meer praktische informatie, zoals de combitickets voor openbaar vervoer + beurs en de druktemeter op de website, www.boekenbeurs.be.


30-08-2012

Lemniscaat niet aanwezig op Manuscripta

1 en 2 september in Amsterdam

Manuscripta

Zaterdag 1 september en zondag 2 september vindt Manuscripta weer plaats, de traditionele opening van het boekenseizoen. Dit jaar is Lemniscaat om verschillende redenen helaas niet met een stand aanwezig op Manuscripta. 

Wilt u ons als pers, boekhandelaar of lezer toch graag spreken? Dan kunt u ons uiteraard altijd bereiken per telefoon (010 - 206 29 29) of per e-mail (info@lemniscaat.nl). Onze aanbiedingsfolders kunt u bekijken op onze boekhandelspagina.


25-06-2012

Kikker gaat fietsen! is beste doorleefde boek

kikker gaat fietsenPsychologie Magazine kiest Kikker gaat fietsen! van Maarten van Buuren als beste persoonlijke verhaal over depressie.
In een depressie valt alles stil. Je gedachten, je lichaam; zelfs de wereld om je heen verstart. Zo beschrijft hoogleraar, essayist en vertaler Maarten van Buuren zijn depressie. Het enige waar hij zich nog toe kan zetten is fietsen. Tijdens lange ritten door het Groningse landschap analyseert hij zichzelf en het verschijnsel depressie. Zijn analyses zijn origineel en erudiet, aldus Psychologie Magazine.


16-03-2012

Rein Gerritsen in De Balie

gevangenisOpgeruimd staat netjes!

Een debat in De Balie over de beeldvorming en het nut van zwaarder straffen

Hoewel criminaliteitscijfers dalen, domineert in de samenleving het gevoel dat Nederland steeds onveiliger wordt en dat daders veel te soft gestraft worden. De politiek speelt in op deze sentimenten met een harder en repressiever beleid ondanks dat verschillende onderzoeken aantonen dat hogere straffen leiden tot een hoger recidive aantal.

vr 23 mrt aanvang: 20.00 uur De Balie Amsterdam. Aan het woord o.a. filosoof en ex-gedetineerde Rein Gerritsen.


23-01-2012

Bibliotheekmarkt 4 februari

Koop licht beschadigde Lemniscaatboeken voor een fractie van de prijs

Bibliotheekmarkt 2012Ook dit jaar organiseren we weer een uitverkoopmarkt in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Op zaterdag 4 februari kunt u van 10:00 tot 14:00 uur lichtbeschadigde boeken kopen voor weinig.

Wat: uitverkoop van lichtbeschadigde prenten-, jeugd-, YA- en volwassen non-fictieboeken.
Voor hoeveel: vanaf 2,50 euro per boek
Waar: in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Wanneer: zaterdag 4 februari, van 10:00 tot 14:00 uur

Kom langs en sla uw slag!


26-09-2011

Catherine Keyl en Rein Gerritsen

Catherine KeylIn de nieuwe dagelijkse talkshow 5op2 heeft Catherine Keyl ex-gedetineerde Rein Gerritsen te gast. Over zijn jeugd en zijn tijd in het criminele milieu schreef hij het boek Knock Out, de zieke ziel.

Afgelopen jaar werden er meer dan een miljoen misdrijven gepleegd. Gelukkig worden veel daders gepakt en belanden achter de tralies. Toch gaat een derde daarvan binnen twee jaar opnieuw in de fout. Zijn strengere straffen de oplossing? Of word je in de gevangenis pas echt crimineel? Bekijk hier de uitzending van 3-10-11 met slachtoffers en ex-gedetineerden.


16-09-2011

Bol.com

Bol.com boycot opnieuw Lemniscaat

Sinds kort kun je een groot aantal Lemniscaatboeken niet kopen via Bol.com. Opnieuw, bijna precies drie jaar na de vorige boycot, heeft Bol besloten een groot deel van onze boeken van zijn website te halen.

Op deze manier probeert Bol Lemniscaat onder druk te zetten om extra korting aan de website te geven - bovenop de gebruikelijke korting die voor alle boekhandels geldt. De website eist 'marktconforme' condities; wij zijn van mening dat Bol die al krijgt. 

Drie jaar geleden werd Lemniscaat ook al geboycot door Bol. Dat riep een storm op van verontwaardigde reacties, met name over het gebruiken van dit soort chantagemethoden in een onderhandeling. Wij hopen opnieuw op de steun van iedereen ons toen ook een warm hart toedroeg.

Je kunt onze boeken nog gewoon in de boekhandel kopen en bestellen. Online kan dat via onze webshop Palatino en via de webshops die veel boekhandels op hun eigen website hebben.

Lees hier het officiële persbericht dat wij naar de pers hebben laten uitgaan.


17-06-2011

Rein Gerristen in gesprek

'Je wordt niet als crimineel geboren'

Bijlmerbajes'Bijlmerbajes sluiten en dan een nog grotere gevangenis maken in Zaandam. „Zwaar beveiligd en massaal, het is vragen om problemen", vindt Utrechter Rein Gerritsen (52). Hij praat op 18 juni in De Fabriek in Zaandam met oud-gevangenisdirecteur Bart Molenkamp, na vertoning van de harde Deense gevangenisfilm 'R' uit 2010.' Noordhollands Dagblad 15-06-2011

Rein Gerritsen beschrijft met de nodige zelfkritiek de eerste vijfentwintig jaren van zijn leven in Knock-out.


28-04-2011

Dromen: informatie uit je onderbewustzijn

Carl Gustav Jung is de grondlegger van de droomduiding. Zo schreef hij het boek Dromen. Hoe kunnen mensen hun dromen beter leren begrijpen en baat hebben van deze boodschappen uit hun onderbewustzijn? Dit jaar staan meerdere droomwerkconferenties op de agenda.


01-04-2011

Rein Gerritsen bij VPRO Tegenlicht

Rein GerritsenVoormalig bankovervaller Rein Gerritsen werd meer dan acht maanden lang gefilmd door de VPRO. De opnames gingen van start in de zomer van 2010 toen Rein Gerritsen Philip Zimbardo ontmoette in Barcelona. Uiteindelijk vertaalde Gerritsen Het Lucifer Effect van Zimbardo.

Reins aangrijpende en emotionele reactie als hij weer wordt geconfroteerd met de isoleercel waarin hij maarliefst 13 weken verbleef, is te zien op 11 april bij VPRO Tegenlicht.

In diezelfde week staat Gerritsen in de VPRO gids en de NCRV gids met een interview. Over zijn jeugd en zijn tijd in het criminele milieu schreef hij Knock Out, de zieke ziel.


15-11-2010

Het Lucifer Effect

Stanfort Prison Experiment

Voor de Volkskrant en De Standaard is het duidelijk: Het Lucifer Effect staat in hun top 3 van boeken van 2010.

Het Lucifer Effect is een huiveringwekkend ooggetuigenverslag van de manier waarop mensen slecht gedrag rechtvaardigen.

De wereldbekende psycholoog  Philip Zimbardo weet waar hij het over heeft. In 1971 zette hij het Stanford Prison Experiment op, bekend van de gefictionaliseerde film Das Experiment, waarvoor normale studenten werden ingedeeld als bewaker of als gevangene. Het experiment liep zo uit de hand dat het al na zes dagen moest worden afgebroken.

Zimbardo kon decennialang geen boek over dit onderwerp schrijven, totdat hij met dit boek zijn stilzwijgen doorbrak.


29-07-2010

Jungiaans instituut

Liefde, emotie en zingeving

Het Jungiaans instituut organiseert op 10 oktober 2010 een seminar over onze ervaringen en beleving van liefde. Wat kunnen mannen en vrouwen van elkaar leren? En wat is adequaat ‘emotie-management'?
De workshop vindt plaat op zondag van 11.00 tot 16.00 uur bij het Jungiaans instituut in Nijmegen onderleiding van prof.dr. Iteke Weeda, sociologe en emeritus hoogleraar emancipatievraagstukken.


02-05-2010

Jung nog steeds actueel

Studiemiddag: geld, crisis en archetype

J.G. Jung Vereniging Nederland organiseert op zaterdag 29 mei een bijeenkomst. De voortdurende financieel-economische crisis kan niet los worden gezien van de psychologische behoeften van bankiers en toezichthouders. Deze studiedag analyseert de archetypische motieven die een rol hebben gespeeld tijdens de economische crisis.