Lemniscaat

YA Literair

isbn:9789047707745
prijs:€ 15,95
uitvoering:gebonden

auteur: Anna van Praag

Een heel bijzonder meisje (roman)

Een heftig, indrukwekkend relaas over opgroeien in de ban van een goeroe

In september 2015 werd Een heel bijzonder meisje gepresenteerd, de sterk autobiografische roman van Anna van Praag over een meisje dat volwassen wordt binnen een groepering die onder leiding staat van een charismatische vrouwelijke goeroe.

Met een aan naïviteit grenzende vanzelfsprekendheid vertelt de jonge Alicia over de uitwassen van het uitzinnige groepsleven rondom die ene vrouw: Sofía – een groep waarbinnen de grenzen  van het moreel verantwoordelijke worden verkend én overschreden. Ook Alicia zelf wil niets liever dan in het middelpunt van Sofía’s belangstelling staan…

Des te harder komt de klap aan als Alicia’s familie – die hart, ziel en al haar geld aan de organisatie heeft verpand – als last wordt bestempeld en met de onverbiddelijke, keiharde kant van Sofía en haar organisatie wordt geconfronteerd. Het gezin blijft achter, gewond en ontregeld.

Hartverscheurend schrijft Alicia haar verhaal op, als één grote vraag aan Sofía, hoe dit alles heeft kunnen gebeuren – terwijl het hart van de volwassen lezer bloedt omdat hij heeft gezien wat zij niet zag: hoe haar gezin onder de handen van deze Sofía uiteen werd gerukt.

De reactie van pers en publiek op Een heel bijzonder meisje is unaniem: ‘heftig’ en ‘dit móéten volwassenen lezen’. Speciaal voor de literaire editie van haar roman heeft Anna van Praag een nawoord geschreven. Daarin vertelt zij hoe het – in haar eigen leven – zover kwam en hoe het verderging…

‘Genuanceerd, met groot inlevingsvermogen en veel gevoel voor sfeer.’ – Trouw

‘Scherp en pijnlijk, maar toch ook op een elegante manier troostrijk.’ – Karel Berkhout

andere boeken van Anna van Praag:

Een heel bijzonder meisje
Een heel bijzonder meisje
Kom hier Rosa
Kom hier Rosa