John Burningham

John Burningham

Biografie

John Burningham (Groot-Brittannië, 1936) volgde de vakken illustreren en grafisch ontwerpen aan de Central School of Arts in Londen. Maar aan de slag gaan als illustrator lukte pas toen hij zijn tekeningen van een verhaal voorzag.

In zijn eerste prentenboeken komen veel dieren voor, in latere boeken is de hoofdpersoon vaak een kind dat balanceert tussen de wat grijze wereld van volwassenen en de veel kleurrijkere en fantasievollere wereld van kinderen.

De tekeningen van Burningham zijn vaak rijk aan kleur, al wisselt hij die kleur ook af met minder geprononceerde pentekeningen, zoals in De jongen die altijd te laat kwam. Op die manier benadrukt hij het contrast tussen de grauwe wereld van de volwassenen en de veel levendiger fantasie van kinderen.

 

Bron: Encyclopedie van de jeugdliteratuur, onder redactie van Jan van Coillie, Joke Linders, Selma Niewold, Jos Staal, uitgeverij De Fontein

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!