Willemien Min

Willemien Min

Biografie

Willemien (1956) werd in Bergen (NH) geboren. Na de avondschool Rijksacademie Amsterdam studeerde ze illustratieve vormgeving aan de Rietveld Academie in Amsterdam (waarvan twee jaar Koninklijke Academie voor Schoone Kunsten in Gent), waar ze les kreeg van Lidia Postma en Thé Tjong-Khing.

De vader van Willemien Min was kunstenaar en ze groeide op tussen schilderijen en grote ontwerpen voor muurschilderingen of glas-in-loodramen of mozaïeken. Omdat zij nog zes andere zussen en broers heeft, was het huis waarin ze opgroeide dus aardig vol. Vol leven en vol schilderijen. Vol gesprekken tijdens vaak lange wandelingen met haar vader voorop, die vaak uit z´n hoofd mooie verhalen vertelde. Van voorlezen herinnert zij zich niet veel; maar des te meer van haar vaders verhalen. ´Die werden aan tafel verteld, als hij z´n eten ophad en wij nog treuzelden.´

Willemien Min studeerde in 1986 af aan de Rietveld Academie en tijdens haar afstudeerexpositie was al een aantal tekeningen van haar eerste prentenboek te zien: De vogelman. Zij won daarmee in 1989 een plaquette van de Bienále Illustrácii in Bratislava. Ivo de Wijs zette haar tekst op rijm.

De eerste illustraties voor haar eerste boek maakte zij in acryl. Voor de prenten in bijvoorbeeld Het keteldier (Anke de Vries) en Klokslag twaalf (Otfried Preussler) maakte ze gebruik van necro-potlood. Haar manier van illustreren is naturalistisch, met verfijnde details en arceringen. Ze plaatst haar illustraties meestal tegen een min of meer lege achtergrond.

Sinds 1990 werkt ze aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht als docent basisvaardigheden tekenen/schilderen en illustratieve vormgeving op de afdeling visuele communicatie.

Ze woont in een mooie oude stolpboerderij in haar geboortedorp Bergen. Ze keerde terug naar haar geboortehuis na een tijd in het drukke Amsterdam gewoond te hebben en geniet van de rust en het uitzicht op de duinen en de zee.

Bron: leesplein.nl

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!