Koop een boek, plant een boom
We moeten veel bomen planten. Ontzettend veel zelfs! Dat is geen luxe: het is echt heel hard nodig. Zeker in Nederland, waar maar weinig bossen zijn. Wist je dat bomen goed zijn voor je gezondheid? Zo word je door al dat groen om je heen minder snel moe en kun je veel creatiever buitenspelen.
Graag meer bomen dus! Hoe gaan we dat doen? Met z’n allen, natuurlijk. Lemniscaat werkt hiervoor samen met organisaties als Staatsbosbeheer en... met jou!
Op deze pagina vind je verschillende initiatieven. En, we vullen het steeds verder aan.
Hoe werkt het?
We willen honderdduizenden bomen planten en jij kunt daarbij helpen. Doe mee aan de Lemniscaatactie ‘Koop een boek, plant een boom’ en maak Nederland een stukje groener. Hoe werkt het?
Stap 1: Ga naar je lokale boekhandel en vraag daar naar een gaaf natuurboek van Lemniscaat met daarop de 'KOOP EEN BOEK, PLANT EEN BOOM'-sticker. Dat kan bijvoorbeeld De bossen in of Mijn natuurspeurpakket zijn of een van onze andere Lemniscaat Natuurlijk! boeken.
Stap 2: Als je dat mooie natuurboek met daarop de sticker hebt gekocht, kun je hier op deze pagina jouw gegevens invullen in het formulier hieronder. We sturen je uiteraard een bevestigingsmail.
Stap 3: Er is eigenlijk geen stap 3. Staatsbosbeheer doet de rest. Extra leuk: jouw naam komt op de lijst Jonge Bomenplanters. Gefeliciteerd!
Stap 4: De allerlaatste stap, beloofd. Teken een mooie boom in je agenda op 10 november 2021. Dan vindt de eerstvolgende Boomfeestdag plaats en proberen we samen het boomplantrecord te verbreken.
Welkom Jonge Bomenplanters!
Heb je een natuurboek van Lemniscaat gekocht met daarop de sticker met unieke code? Stuur dan een mail naar promotie@lemniscaat.nl met jouw naam en leeftijd, zodat Staatsbosbeheer in jouw naam een boom plant.
Op deze pagina komen ook alle namen van de Jonge Bomenplanters te staan. Alleen Uitgeverij Lemniscaat en Staatsbosbeheer hebben toegang tot deze gegevens en kunnen op basis hiervan contact met je opnemen over dit initiatief.
De bomen worden geplant met dank aan:
Nikola Mishev, Kelly Mae Brugman, Isabel van Baar, Brenda Vos, José Vos-Goes, Eva Schildmeijer, Lennon Salgado Rodriguez, Maurits van der Pol, Florine van der Pol, Gijs van der Pol, Shirley Herkemij, Mya Joy Schutte, Silvia Vermont, Fleur Schram, Ruben Loermans, Finn de Lange, Lieve Staps, Astrid Lagerburg, Boele Roelofs, Arwen de Nood, Fitz de Nood, Tijn Spek, Tim de Vrind, Teijn van der Veen, Floris van der Veen, Maartje Kouwen, Tibbe Prijs, Dirk Aaldering, Jits Bruinsma, Niene Bruinsma, Saar Heinst, Eugene van Rooij, Hugo Resink, Ruhl Hugo, Danique Bergsma, Sven Hermsen, Jorn Hermsen, Simon Mazurel en Lieke Gunst.
Deze lijst vullen we steeds verder aan, met dank aan alle Jonge Bomenplanters!
Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die ze beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.
Meer bos
Bossen zijn van levensbelang. Ze zorgen voor zuurstof, zijn goed voor het klimaat en belangrijk voor de biodiversiteit. Ze zuiveren onze lucht en leveren hout voor bijvoorbeeld vloeren en gebouwen. En mensen houden van bossen om in te wandelen en fietsen. Daarom wil Staatsbosbeheer meer bos in Nederland en planten zij de komende 10 jaar minstens 5.000 hectare nieuw bos aan. Lees er meer over op hun website.
Doe mee
Wil je ook een bijdrage leveren aan meer bos in Nederland? Dat kan via een van de projecten van het Buitenfonds van Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld in het Kuinderbos. Boswachter Harco Bergman: 'In het Kuinderbos staan veel essen, maar die zijn getroffen door de essentakziekte. We vervangen deze bomen door nieuwe soorten, zodat een stabiel, gevarieerd en toekomstbestendig bos ontstaat. Daarnaast is er ook ruimte voor nieuwe bomen.' Kijk voor meer informatie over dit en andere natuurprojecten op de website van het Buitenfonds.
Weet je dat er al sinds 1957 de Boomfeestdag wordt gevierd in Nederland? Dat komt omdat Verenigde Naties in 1953 tijdens een Klimaatvergadering alle landen opriep om heel veel bomen te planten om de aarde te redden. ‘Want’, zei de baas van de Verenigde Naties: ‘Als we zo doorgaan met het kappen van bomen en bossen zijn er in het jaar 2000 geen bomen meer!’
Gelukkig zijn niet alle bomen op de wereld gekapt en zijn er heel veel bomen geplant. Maar er moeten nog heel veel bomen gaan groeien op onze mooie planeet.
Bomen zijn onmisbaar
In de bomen leven heel veel dieren. De bomen geven ons heerlijke vruchten en hout om mee te bouwen. In het bos of park kunnen we spelen en lekker ontspannen in de schaduw. Maar bomen doen meer. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en geven er zuurstof voor terug. Zuurstof hebben wij mensen nodig. Bomen zijn dus onmisbaar voor mens en dier.
Een groene en gezonde toekomst!
Stichting Nationale Boomfeestdag vindt het heel belangrijk dat kinderen weten hoe bijzonder bomen zijn. Daarom maken wij lesmaterialen, maar we willen ook dat alle kinderen uit groep 6 en groep 7 onder schooltijd een boom planten. En het ministerie dat over bomen gaat, vindt onze oproep zo belangrijk, dat zij dit vastgelegd heeft in een belangrijk document. Want door het planten van een boom, maak je je eigen toekomst groen en gezond! Plant jij met ons mee?
Op de website van de Boomfeestdag vind je een bomenquiz, materiaal voor je spreekbeurt, tips hoe je een boom kunt planten en nog veel meer!
Cool Down City
Cool Down City: verkoel je stad met bomen! Alleen al in Rotterdam, waar ook Uitgeverij Lemniscaat is gevestigd, wil de organisatie het aantal bomen verdrievoudigen. Hee Koel Kid, klaar om babybomen te gaan zoeken?
Babybomen spotten, verzamelen, verzorgen en uitdelen: Lucia en Norah leggen het je uit op kids.cooldowncity.com. Je kunt ze brengen naar een van hun bomenparkeerplaatsen of ze iemand cadeau doen. Dan delen Lucia en Norah ze weer uit, voor in de tuin of op een balkon. Zo verkoelen jullie samen je te hete stad of dorp. Wist je dat veel schaduw fijn is voor mensen én voor dieren? Het zorgt ook voor het vasthouden van water als het te weinig regent.
Natuurlijk zijn Lucia en Norah heel benieuwd waar je de babybomen hebt gevonden en wat je met de babybomen gaat doen. Als je een post maakt op social media over je babybomen, wil je dan hashtag #koelkids gebruiken en ze vertellen hoeveel je er hebt weggegeven? Dan liken Lucia en Norah jouw bericht. Keep it Koel!
Samen maken we het verschil. Weet jij een mooi initiatief bij jou in de buurt waardoor er meer bomen worden geplant? Laat het ons weten, zodat we het hier kunnen uitlichten. Stuur je ons een e-mail? Alvast bedankt!