21 april: Nacht van de Aarde


April is niet alleen de Maand van de Filosofie, 22 april is bovendien de Dag van de Aarde. Wereldwijd al sinds 1970 – in Nederland sinds 2002 – maar de kans bestaat dat je er nog nooit van hebt gehoord. In de Maand van de Filosofie is er tot nu toe weinig aandacht voor geweest. En dat zegt veel over de verhouding tussen ons en de aarde, en tussen de filosofie en de aarde: intieme vreemden! Want wij zijn zelf de aarde en het is inmiddels dringend nodig dat we ernaar gaan omkijken als ons eigen vlees en bloed. Als de Dag van de Aarde niet bestond dan zou die uitgevonden moeten worden!

Op de vooravond van de Dag van de Aarde buigen bevlogen denkers en doeners zich over de betekenis van de aarde in het licht van de ecologische crisis. Deze Nacht van de Aarde is het begin van een lange en levendige traditie waarbij de filosofie elk jaar opnieuw in het teken wordt gesteld van onze verbondenheid met het grotere geheel.

Sprekers:

Vincent Blok, techniekfilosoof aan Wageningen Universiteit, schreef ‘Van wereld naar aarde. Filosofische ecologie van een bedreigde planeet’ (Boom 2022).

Robbert Bodegraven, directeur Humanistisch Verbond, schreef ‘Radicaal anders. Twaalf visionaire denkers over klimaat en rechtvaardigheid’ (Lemniscaat 2022).

Jan Warndorff, humanisticus en vertaler, schreef ‘Ik ben de wereld. Anders denken in de 21e eeuw’ (Lemniscaat 2021).

Jessica den Outer is als jurist gespecialiseerd in rechten voor de Natuur. Zij is één van de jongste experts op dit gebied bij het VN-Harmony with Nature netwerk en schrijft een boek over rechten voor de Natuur.

Renske Wienen is klimaatactivist bij Extinction Rebellion en wijkraadslid in Rotterdam Centrum.

Caroline Suransky is universitair hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Haar onderzoek richt zich op sociale verandering en humaniteit in een geglobaliseerde wereld.

Henk Manschot, emeritus hoogleraar Universiteit voor Humanistiek, schreef ‘Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie’ (Van Tilt, 2016).

Locatie:
Donderdag 21 april 2022, vanaf 20:00
De Witte Lely, Oudegracht 296 (aan de werf), Utrecht

Aanmelden:

Een kaartje voor de Nacht van de Aarde kost 10,- euro voor niet-studenten en 2,50 euro voor studenten met een studentenkaart.
Bij binnenkomst krijgt iedere bezoeker een exemplaar cadeau van het boek Jongeren. Klimaat. Nu. Manifest voor klimaatrechtvaardigheid (Lemniscaat 2021).
Je kunt je aanmelden voor de Nacht van de Aarde (of vragen stellen over het programma) door een e-mail te sturen naar jochem@lemniscaat.nl
Wees er snel bij want vol is vol!