Anne-Lieke Faber

Biografie

Anne-Lieke Faber is illustrator en schrijver. Ze woont samen met haar man en twee dochters bij de Kaapse Bossen in Nederland. Anne-Lieke studeerde cum laude af aan de Universiteit Utrecht en heeft sindsdien haar carrière gewijd aan illustreren, schrijven en natuurbescherming. De schoonheid en diversiteit van de natuur zijn verweven in al haar werk, en het is haar grootste passie dit met anderen te delen. Met haar debuut Paddenstoelenvriendjes neemt ze de lezer aan de hand van betoverende illustraties en gedichten mee op avontuur door de wonderbaarlijke wereld van paddenstoelen.

Veelgestelde vragen

Waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben geboren op 7 april 1985 in het AMC-ziekenhuis in Amsterdam, waar mijn vader als arts werkte.

Wat is je leukste jeugdherinnering?

Ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst een muntblaadje plukte in de kruidentuin van mijn basisschool. De smaak en geur… zo heerlijk! Ook genoot ik ervan om met mijn moeder naar eekhoorntjes te kijken die van boom naar boom sprongen, in wat wij ‘het eekhoorntjesbos’ noemden.

Wat deed je het liefst als kind?

Dingen maken! Of het nu tekenen, kleien, kralen rijgen, verhalen typen op mijn vaders eerste computer, bakken of schilderen was, ik was altijd bezig. Mijn moeder werd soms een beetje gek van alle spullen die zich opstapelden, omdat ik steeds weer iets nieuws wilde uitproberen.

Als je een superkracht kon bezitten, wat zou dat dan zijn en waarom?

Wat me heel grappig lijkt, is het terugspoelen van de tijd om dezelfde situatie steeds anders te beleven. Maar zieke mensen beter kunnen maken, dat zou toch wel écht een superkracht zijn.

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan?

Ik heb ooit een zomer doorgebracht in Zweden, waar ik in het wild kampeerde. Het wordt daar ’s nachts ontzettend donker, veel donkerder dan in Nederland. Midden in de nacht hoorde ik iets groots rond mijn tent sluipen… Toen lag ik wel even te bibberen in mijn slaapzakje!

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Een zonnige lentedag zonder verplichtingen. Lekker de natuur in en genieten van het ontwakende leven om me heen.

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Ik houd van uitgestrekte landschappen waar nauwelijks mensen zijn. Een van mijn mooiste herinneringen is aan Akaroa in Nieuw-Zeeland, met hoge rotsen langs de zee en wuivend gras dat goud kleurde in het zonlicht. Overal om ons heen drentelden schapen en verder was er alleen maar stilte en een eindeloos uitzicht.

Wat was vroeger je lievelingsboek?

Ik had niet echt één favoriet boek, maar ik zie nog voor me hoe het jongetje in De Minpins van Roald Dahl op de rug van een zwaan door het bos vloog. Dat beeld is me altijd bijgebleven.

Om welk boek moest je voor het eerst huilen?

Ik kan me niet herinneren bij welk boek ik voor het eerst heb gehuild. Maar ik weet nog wél welk boek me helemaal opslokte: een natuurboek vol paginagrote illustraties van ecosystemen met ontelbaar veel planten en dieren. Vol verwondering kon ik daarnaar kijken.

Wie is je lievelingsslechterik in een boek?

Eigenlijk heb ik geen favoriete slechterik. Ik geloof dat ik gewoon niet zo van slechteriken houd!

Welk boek had jij wel willen illustreren?

Flower Fairies van Cicely Mary Barker. Het lijkt me geweldig om bij iedere bloem, plant en boom een feeëriek kindje te bedenken, en daar dan ook nog een gedicht bij te schrijven. Ik blader vaak door dit boek en geniet van de zachte kleuren.

Welk kinderboek zou jij je beste vriend cadeau doen en waarom?

Welterusten, Kleine Beer. Dat is echt een stukje uit mijn eigen jeugd. Alleen al de grijsblauwe kleur van de cover brengt me terug naar die tijd. Het verhaal is tijdloos en lief en de illustraties zijn betoverend mooi.

Wanneer wist je dat je illustrator wilde worden?

Toen ik een jaar of zes was, zei ik vastberaden dat ik Marjolein Bastin wilde worden. Ik had een plakboek vol met haar werk, zorgvuldig uitgeknipt uit de oude Libelles van mijn oma. Ik droomde ervan om, net als zij, ooit in mijn eigen atelier de natuur te vangen in tekeningen en verhalen.

Hoe heb je dat aangepakt?

Toen ik bij Vogelbescherming Nederland werkte lieten we vaak illustraties maken, tot ik me realiseerde dat ik die eigenlijk heel graag zélf wilde maken. Mijn eerste ontwerp was voor een internationaal project om patrijzen te beschermen. Dat werd met zoveel enthousiasme ontvangen dat illustreren een steeds grotere rol is gaan spelen in mijn werk.

Waar krijg je inspiratie van?

De natuur is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Of ik nu door een dichtbegroeid bos wandel of een kleurrijke bloementuin, overal ontdek ik nieuwe verhalen. Het enthousiasme van mijn dochtertjes als we een parasolzwam ontdekken op de hei maakt mij zó blij.

Heb je een voorbeeld (een persoon of een boek)?

Mijn moeder kan heel mooi schilderen en tekenen. Vroeger genoot ik er altijd van om haar aan het werk te zien met verschillende materialen. Haar vrijheid en expressie op papier vind ik inspirerend en iets om na te streven.

Heb je een ritueel als je begint met illustreren?

Het duurt altijd even voordat ik achter de tekentafel kruip en écht begin. Meestal pak ik dan eerst nog wat lekkers uit de keuken, en negen van de tien keer is dat chocolade!

Heb je weleens een illustratorsblok gehad? Wat heb je gedaan om eruit te komen?

Zeker! Ik kan makkelijk ideeën schetsen, maar het werken met waterverf blijft spannend. Soms werk ik aan drie versies van dezelfde illustratie tegelijkertijd, zodat ik niet het gevoel heb dat er eentje perféct moet zijn.

Wat is het raarste verhaal waaraan je ooit hebt gewerkt waar je niks mee hebt gedaan?

Mijn eerste verhaaltje dat ik schreef als kind. Mét illustraties, maar die kan ik hier helaas niet laten zien. Het heette Eitjebana’s en ging over een soort van beertjes met olifantenpoten, kikkerbenen en konijnenoren. Misschien moet ik er toch eens een boek van maken!

Wat is het tofste dat je hebt meegemaakt als illustrator?

Het moment waarop ik de grote doos van uitgeverij Lemniscaat opende en voor het eerst mijn debuutprentenboek Paddenstoelenvriendjes in handen had. Dat samen met mijn dochtertjes doorbladeren was een droom die uitkwam.

Waar wil je ooit nog een boek over maken?

Ik zou wel honderd boeken willen maken over de natuur, vooral over bijzondere dingen die dicht bij ons zijn, maar die bijna niemand ziet. Iedereen kent bijvoorbeeld het rood-met-zwarte-stippen lieveheersbeestje, maar wist je dat er in Nederland ook een knalgeel citroenlieveheersbeestje bestaat?

Van alles wat je hebt meegemaakt en bereikt als illustrator, waar ben je het meest trots op?

Ik heb een lange weg afgelegd voordat ik de illustraties die ik in mijn hoofd had ook daadwerkelijk op papier kon zetten. Een bijzonder moment was tijdens het schilderen van de porseleinzwam voor Paddenstoelenvriendjes. Ik zag het al helemaal voor me, het glinsterende licht en de glanzende hoed. Tot mijn eigen verbazing stond het in één keer op papier. Dat voelde als een grote stap voorwaarts.

Als je lezers één ding meenemen na het lezen of bekijken van je boeken, wat zou je graag willen dat dat is?

Ik hoop dat mijn boeken de wereld van mensen rijker maken, en dat mensen de natuur met nieuwe ogen gaan zien. Misschien ontdekken ze ineens die prachtige paddenstoel waar ze eerder aan voorbijliepen. Hoe meer je over de natuur weet, hoe meer je ziet. En daarvoor hoef je niet ver weg te gaan, dat kan gewoon dicht bij huis!

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!