Veelgestelde vragen

aan Uitgeverij Lemniscaat

Over Lemniscaat

Ik zoek mooie posters/kaarten/boekenleggers. Kunnen jullie me wat sturen?

Onze posters, kaarten, boekenleggers en andere promotiematerialen voor bijvoorbeeld schoolbibliotheek, evenement of kinderopvang zijn gratis verkrijgbaar via de boekhandel; boekverkopers (en bibliotheken) kunnen zulke materialen kosteloos bij ons bestellen via www.promo-lemniscaat.nl. Ook in grote hoeveelheden. 

Als je het liever zelf regelt, dan kun je de materialen tegen onkostenvergoeding hier bestellen: www.webshop-lemniscaat.nl  

Heb je speciale wensen, dan kun je dat aangeven in het opmerkingenveld bij je bestelling.  

 

Wat is STACH en hoe kom ik eraan?

STACH is ons gratis jeugdboekenmagazine, gemaakt voor en door kinderen van 8 tot 14 jaar. STACH verschijnt twee keer per jaar en is uitsluitend verkrijgbaar via de boekhandel. Veel boekhandels bestellen ons magazine speciaal voor scholen en bibliotheken in hun omgeving. Meer informatie over STACH vind je hier

Ik zoek een uitgever voor mijn boek. Hoe gaat dat in z'n werk bij Lemniscaat?

Ben je ervan overtuigd dat jouw illustratiewerk, boek, verhaal of idee bij Lemniscaat past en wil je het voorleggen aan de uitgever? Mail het dan als pdf of Word-bestand naar manuscripten@lemniscaat.nl

 

De redactie beoordeelt alle inzendingen. Als we vinden dat je werk bij Lemniscaat past, nemen we persoonlijk contact met je op.

Vanwege het grote aantal manuscripten dat wij dagelijks krijgen toegezonden, kan het enkele weken duren voor je iets hoort en kunnen wij in geval van een afwijzing niet ingaan op de reden daarvoor.

 

Meer informatie over het insturen van werk vind je hier.

Past mijn manuscript bij Lemniscaat?

Om zelf te beoordelen of jouw boek in ons fonds zal passen of beter op zijn plek is bij een andere uitgeverij, kun je het best een boekwinkel of bibliotheek bezoeken. Zoek naar de boeken waarbij je jouw boek vindt passen en kijk welke uitgeverijen die hebben uitgegeven.

Voor ons is in de eerste plaats belangrijk dat een boek origineel is en goed geschreven.

Een kinderboek moet aantrekkelijk zijn voor kinderen in de leeftijdsgroep voor wie het bedoeld is én het moet iets meer bieden dan alleen maar een spannend verhaal. Er is niet één soort boeken te noemen dat voor ons de juiste is.

Wat we niet uitgeven: fantasy, horror, vampierverhalen en chicklit. Verder vinden we het leuk om heel verschillende boeken uit te geven die de lezer allemaal op hun eigen manier iets te bieden hebben.

Voor volwassenen zijn we met name geïnteresseerd in maatschappelijk betrokken filosofie en non-fictie.

Literaire kwaliteit en oorspronkelijk, zo min mogelijk digitaal, artwork staan bij ons hoog in het vaandel, maar niet ten koste van alles. Voor onze kinderboeken geldt dat kinderen altijd iets aan een boek moeten kunnen beleven.

Ik ben illustrator. Kan ik samenwerken met Lemniscaat?

Voor illustraties hanteert Lemniscaat dezelfde richtlijnen als voor manuscripten. Meer informatie over het voorleggen van werk aan Lemniscaat vind je hier

Daarnaast bestaat de mogelijkheid mee te doen aan de internationale illustratiewedstrijd Picture This! Meer informatie over Picture This! vind je hier.

Ik wil graag weten of mijn werk bij Lemniscaat past. Mag ik het mailen voor een quick scan?

Nee, dat mag niet. Als je je werk wilt voorleggen aan de uitgever, mail het dan als pdf of Word-bestand naar manuscripten@lemniscaat.nl

Meer informatie over het insturen van werk vind je hier

Kan ik komen werken bij Lemniscaat?

Op dit moment zijn er geen vacatures. Wanneer Lemniscaat versterking zoekt, doen we een oproep middels de bekende kanalen (website, LinkedIn, vakverenigingen). Wij stellen geen prijs op acquisitie.

Kan ik stagelopen bij Lemniscaat?

Lemniscaat biedt geen stageplekken. Wel zijn er incidenteel mogelijkheden op het gebied van snuffelstages. Heb je interesse in een snuffelstage bij Lemniscaat, stuur dan een e-mail naar promotie@lemniscaat.nl 

Rechten

Mag ik een fragment, gedicht of een illustratie uit een Lemniscaatboek overnemen in een (online) publicatie?

Als je een fragment, gedicht of illustratie wil overnemen in een (online) publicatie zoals een studieboek, bundel of website, dan ontvangen wij graag een toestemmingsaanvraag. Stuur dit naar rechten@lemniscaat.nl. In jouw aanvraag is het belangrijk dat je de volgende zaken zo duidelijk mogelijk omschrijft.

• Je naam en contactgegevens
• De titel van je publicatie
• De oplage en verkoopprijs van je publicatie
• De titel van het Lemniscaatboek waaruit je een fragment wil gebruiken
• Het aantal woorden van het fragment of gedicht inclusief aanduiding met paginanummers
• Het aantal en welke illustraties je eventueel wil overnemen
• Eventueel andere bijzonderheden

Wij sturen je vervolgens zo snel mogelijk ons antwoord met eventueel onze voorwaarden en aanvullende vragen of opmerkingen.

Mag ik een Lemniscaatboek bewerken of gebruiken voor een audiobewerking, verfilming, een opvoering (theater) of een televisie-uitzending?

Als je een Lemniscaatboek wil bewerken of gebruiken voor een audiobewerking, verfilming, een opvoering (theater) of een televisie-uitzending, dan ontvangen wij graag een toestemmingsaanvraag. Stuur dit naar rechten@lemniscaat.nl. In jouw aanvraag is het belangrijk dat je de volgende zaken zo duidelijk mogelijk omschrijft.

• Je naam en contactgegevens
• Eventueel de naam van de producent, gezelschap of omroep
• De titel van het Lemniscaatboek dat je wil bewerken
• De wijze van bewerking (audio, film, theater of TV)
• Zoveel mogelijk bijzonderheden omtrent je aanvraag

Wij sturen je vervolgens zo snel mogelijk ons antwoord met eventueel onze voorwaarden en aanvullende vragen of opmerkingen.

Mag ik (online) uit een Lemniscaatboek voorlezen aan publiek?

Het is niet toegestaan om opnames te maken van je voorleessessie en/of deze te delen via het internet. De enige uitzondering waarbij het wel is toegestaan om online voor te lezen is als het boek wordt voorgelezen via een livestream en dit niet wordt opgenomen. 

Ook mogen afbeeldingen uit onze boeken niet worden bewerkt ten behoeve van het voorlezen.

In een niet-commerciële omgeving waarbij een Lemniscaatboek wordt voorgelezen aan publiek is het wel toegestaan om voor te lezen. Denk hierbij aan een privésituatie of op school. Wederom zijn opnames maken en delen niet toegestaan.

Zodra er in een commerciële omgeving wordt voorgelezen uit een Lemniscaatboek, en er dus partijen zijn die betaling ontvangen voor deze activiteit, ben je altijd verplicht om toestemming aan ons te vragen. Je kunt je aanvraag sturen naar rechten@lemniscaat.nl. In jouw aanvraag is het belangrijk dat je de volgende zaken zo duidelijk mogelijk omschrijft.

• Je naam en contactgegevens
• De titel van het Lemniscaatboek waaruit wordt voorgelezen
• De opbrengsten die voortkomen uit deze activiteit
• Eventueel andere bijzonderheden

Wij sturen je vervolgens zo snel mogelijk ons antwoord met eventueel onze voorwaarden en aanvullende vragen of opmerkingen.

 

Mag ik producten (merchandise) ontwikkelen op basis van illustraties uit een Lemniscaatboek?

Als je merchandise (kaarten, stationary, puzzels, posters etc.) wil ontwikkelen op basis van illustraties uit een Lemniscaatboek dan is hiervoor toestemming nodig van alle rechthebbenden op dit werk. Alle illustraties in Lemniscaatboeken zijn auteursrechtelijk beschermd. 

Wij ontvangen je voorstel graag per e-mail. Stuur dit naar rechten@lemniscaat.nl. In jouw aanvraag is het belangrijk dat je de volgende zaken zo duidelijk mogelijk omschrijft.

• Je naam en contactgegevens
• De titel van het Lemniscaatboek waaruit je een illustratie wil gebruiken
• Een productomschrijving van het product inclusief verkoopprijs, distributiemogelijkheden, materiaal en doelgroep.
• Eventueel andere bijzonderheden omtrent je aanvraag.

Wij sturen je vervolgens zo snel mogelijk ons antwoord met eventueel onze voorwaarden en aanvullende vragen of opmerkingen.

Mag ik voor een geboortekaartje, flyer of ander drukwerk een illustratie gebruiken uit een Lemniscaatboek?

Alle illustraties in Lemniscaatboeken zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is daarom niet toegestaan om zonder toestemming een afbeelding te reproduceren. In overleg met alle rechthebbenden van de illustraties zal worden bepaald of hiervoor toestemming verleend kan worden. Wij ontvangen graag een e-mail aan rechten@lemniscaat.nl met daarin de volgende informatie.

• Je naam en contactgegevens
• De titel van het Lemniscaatboek waaruit je een illustratie wil gebruiken
• Welke illustratie(s) het betreft
• Voor welk doel de illustratie wordt gebruikt (geboortekaartje, flyer e.d.)
• Eventueel andere bijzonderheden omtrent je aanvraag.

Wij sturen je vervolgens zo snel mogelijk ons antwoord met eventueel onze voorwaarden en aanvullende vragen of opmerkingen.

STACH

Hoe kom ik aan STACH?

STACH is gratis op te halen bij de meeste boekhandels. Boekverkopers kunnen ons magazine gratis en onbeperkt bestellen via CB (NL) of de Boekenbank (BE). Veel boekhandels bestellen STACH speciaal voor scholen en bibliotheken in hun omgeving. 
Het is niet mogelijk om STACH opgestuurd te krijgen of om een abonnement af te sluiten. Wel kun je vragen of je boekhandel STACH toevoegt aan je pakketje als je online een boek hebt gekocht. 

Kan ik STACH voor mijn school bestellen?

Ja, dat kan! Alleen niet via de uitgeverij. Om STACH voor jouw school te bestellen, adviseren we je om contact op te nemen met je lokale boekhandel. Boekverkopers kunnen ons magazine onbeperkt en in pakketten van 25 stuks bestellen. Veel boekhandels bestellen STACH speciaal voor scholen in hun omgeving. 

Kan ik een abonnement nemen op STACH?

Helaas, het is niet mogelijk om een abonnement af te sluiten of STACH thuisbezorgd te krijgen. Je moet er echt voor naar de boekhandel. Maar hee, hoe fijn is een bezoekje aan de échte boekwinkel? Wij zien alleen maar voordelen!

Mijn lokale boekhandel kan STACH niet bestellen. Wat nu?

Iedere boekhandel in Nederland en België kan STACH gratis en onbeperkt bestellen via CB (NL) of de Boekenbank (BE). STACH wordt gratis verstrekt in pakketten van 25 stuks. Veel winkels bestellen het magazine speciaal voor scholen en bibliotheken in hun omgeving. Als het bestellen onverhoopt niet lukt, kan de boekhandel contact opnemen met Lemniscaat via verkoop@lemniscaat.nl.
Als je boekhandel STACH niet wil bestellen, raden we je aan om het bij een andere boekhandel te vragen. 

Kan ik STACH ook online lezen?

Pas als de gedrukte versie van STACH niet meer verkrijgbaar is bij de lokale boekhandel zetten we deze editie online. Op dit moment is dat alleen STACH #2. 

Kan ik meewerken aan STACH?

Jazeker, kinderen tussen 8 en 14 jaar zijn welkom om mee te werken aan STACH! We zijn altijd op zoek naar kinderen die het leuk vinden om onze boeken te recenseren, maar als je een ander idee hebt dan horen we dat ook graag. Je kunt contact opnemen met de redactie door een mail te sturen naar stach@lemniscaat.nl 
Voor volwassenen is het niet mogelijk mee te werken aan STACH

Hoe kan ik contact opnemen met STACH?

De redactie van STACH is te bereiken via stach@lemniscaat.nl.
Let op: STACH adverteert niet en doet niet aan barterdeals. Het heeft dus geen zin om ons daarover te benaderen.