Manuscripten

Wij zijn altijd op zoek naar mooie, nieuwe verhalen en illustraties. Misschien past jouw werk wel bij Lemniscaat!

Om zelf te beoordelen of jouw werk in ons fonds zal passen of beter op zijn plek is bij een andere uitgeverij, kun je het beste eerst een boekwinkel of bibliotheek bezoeken. Zoek naar de boeken waarbij je jouw boek vindt passen en kijk welke uitgeverijen die hebben uitgegeven.


Procedure

Ben je ervan overtuigd dat jouw illustratiewerk, boek, verhaal of idee bij Lemniscaat past en wil je het voorleggen aan de uitgever? Stuur het dan, eventueel met begeleidend schrijven, per post naar ons toe. Je mag origineel werk of kopieën insturen, doe dat gerust naar eigen inzicht. Heb je een dik boek geschreven? Stuur ons dan alleen de eerste hoofdstukken. Als wij daardoor geïntrigeerd raken, nemen we zelf contact met je op om meer op te vragen. 

Je kunt je werk opsturen naar:

Uitgeverij Lemniscaat
Postbus 4066
3006 AB Rotterdam

Je ontvangt binnen twee weken een kaartje met een bevestiging van ontvangst. Na ongeveer tien weken krijg je van ons te horen of jouw werk aansluit bij ons fonds.

Vanwege het grote aantal manuscripten dat wij dagelijks krijgen toegezonden, kunnen wij in geval van een afwijzing niet uitgebreid ingaan op de reden daarvoor.

Wil je je werk bij afwijzing retour ontvangen? Sluit dan een voldoende gefrankeerde retourenvelop bij.

NB Digitale inzendingen worden niet in behandeling genomen. Acquisitie per e-mail of telefoon wordt niet op prijs gesteld.


Onze criteria voor kinderboeken

Voor ons is in de eerste plaats belangrijk dat een boek origineel is en goed geschreven.
Een kinderboek moet aantrekkelijk zijn voor kinderen in de leeftijdsgroep voor wie het bedoeld is én het moet iets meer bieden dan alleen maar een spannend verhaal. Er is niet één soort boeken te noemen dat bij Lemniscaat past. Wat we niet uitgeven: fantasy, horror, vampierverhalen, cartoons en chicklit. Verder vinden we het leuk om heel verschillende boeken uit te geven die de lezer allemaal op hun eigen manier iets te bieden hebben.

Literaire kwaliteit en oorspronkelijk, zo min mogelijk digitaal, artwork staan bij ons hoog in het vaandel. Voor onze kinderboeken geldt dat kinderen altijd iets aan een boek moeten kunnen beleven.

Onze criteria voor non-fictie voor volwassenen

Voor volwassenen zijn we met name geïnteresseerd in maatschappelijk betrokken filosofie en non-fictie. Ook hier geldt dat voor ons in de eerste plaats belangrijk is dat een boek origineel is en goed geschreven. 

Veelgestelde vragen

Ik zoek een uitgever voor mijn boek. Hoe gaat dat in z'n werk bij Lemniscaat?

Je kunt ons je werk -of een deel ervan- per post toesturen. Lemniscaat neemt geen digitale manuscripten in behandeling. Ook beoordelen we geen digitale illustraties. Stuur je werk dus NIET per e-mail.
Je krijgt altijd een bevestiging van ontvangst, en kunt vervolgens binnen ca 8 weken een reactie verwachten.
Wanneer je je inzending bij eventuele afwijzing retour wilt ontvangen, is het van belang dat je een voldoende gefrankeerde envelop bijsluit. 

Meer informatie over het insturen van werk vind je hier.

Past mijn manuscript bij Lemniscaat?

Om zelf te beoordelen of jouw boek in ons fonds zal passen of beter op zijn plek is bij een andere uitgeverij, kun je het best een boekwinkel of bibliotheek bezoeken. Zoek naar de boeken waarbij je jouw boek vindt passen en kijk welke uitgeverijen die hebben uitgegeven.

Voor ons is in de eerste plaats belangrijk dat een boek origineel is en goed geschreven.

Een kinderboek moet aantrekkelijk zijn voor kinderen in de leeftijdsgroep voor wie het bedoeld is én het moet iets meer bieden dan alleen maar een spannend verhaal. Er is niet één soort boeken te noemen dat voor ons de juiste is.

Wat we niet uitgeven: fantasy, horror, vampierverhalen en chicklit. Verder vinden we het leuk om heel verschillende boeken uit te geven die de lezer allemaal op hun eigen manier iets te bieden hebben.

Voor volwassenen zijn we met name geïnteresseerd in maatschappelijk betrokken filosofie en non-fictie.

Literaire kwaliteit en oorspronkelijk, zo min mogelijk digitaal, artwork staan bij ons hoog in het vaandel, maar niet ten koste van alles. Voor onze kinderboeken geldt dat kinderen altijd iets aan een boek moeten kunnen beleven.

Ik wil graag weten of mijn werk bij Lemniscaat past. Mag ik het mailen voor een quick scan?

Nee, dat mag niet. Als je je werk wilt voorleggen aan de uitgever, kun je het per post insturen. Digitale inzendingen worden niet in behandeling genomen.