Kris Terwindt

Kris Terwindt (copyright Kentin Photography)
Download portret

Biografie

Kris Terwindt (1978) schreef als meisje van zes met een dik, blauw potlood grote woorden in kleine schriftjes. Met haar verhalen vol humor en dramatische wendingen vermaakte ze haar klasgenoten en leraren jaar in, jaar uit. Maar schrijver werd ze niet.
Ze studeerde twee jaar aan het Koninklijk Instituut voor de Marine, maar bleek totaal ongeschikt voor het leger, werd leraar basisonderwijs en studeerde Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze stond voor de klas in het basis- en middelbaar onderwijs en gaf les aan juffen en meesters.
Na twintig jaar dagelijks verhalen vertellen aan haar leerlingen, stak de drang om te schrijven weer de kop op. Onontkoombaar dit keer. En nu luisterde ze wel.
Kauw van jou ligt in de herfst in de winkel. Kris werkt aan haar tweede kinderboek.



Veelgestelde vragen

Waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben geboren op 31 mei 1978 in de havenstad Den Helder.

Wat is je leukste jeugdherinnering?

Als het hard stormde, gingen wij naar zee. Het strand was dan helemaal leeg en de golven waren ontzettend hoog. Ook al striemde het zand in ons gezicht, we deden onze zwembroeken aan en sprongen de zee in. En dan doken we met de golven mee en spoelden als verdwaalde zeehonden het strand op. Dat was zo spectaculair! Fantastisch vond ik dat.

En nu nog steeds.

Wat deed je het liefst als kind?

Ik vond altijd alles heel erg leuk.

Ik zwom dus heel graag: in zee of in het zwembad. Ik verzamelde schelpen en noteerde ze allemaal in een schriftje. Ik maakte doolhoven voor de mieren in onze tuin.

Ik breide alles wat ik wilde hebben maar niet mocht hebben van mijn ouders (een bikini bijvoorbeeld, toen ik nog heel jong was, haha!).

En ik schreef verhalen en gedichten.

Als je een superkracht kon bezitten, wat zou dat dan zijn en waarom?

Ik zou wel onzichtbaar willen zijn. Dan kan ik overal heen zonder dat iemand mij ziet. En dan kan ik overal spieken en stiekem meeluisteren, en in alle huizen kijken, en in alle scholen. Dat lijkt me dus echt geweldig!

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan?

Oké, dat wil ik wel vertellen, maar daar mag je niet om lachen want is het is best wel een beetje een zielig verhaal.

Het spannendste dat ik ooit gedaan heb, is de Eiffeltoren beklimmen. En daar dan helemaal bovenop staan. En dan om me heen kijken en doen alsof dat de normaalste zaak van de wereld is… terwijl ik heel erg HOOGTEVREES heb.

Maar ik heb het dus wel gedaan. Voor mijn dochter, want zij wilde heel erg graag naar boven. (En dat ik de hele tijd hartstikke misselijk was en met mijn rug tegen een muur heb gestaan, weet niemand. Behalve zij dan.)

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Mijn ideale dag begint met een kop koffie (zonder cafeïne) in bed. Die maak ik niet zelf. Ik zet nooit zelf koffie. Ik kan het heus wel, maar daar heb ik gewoon geen zin in. Al dat gedoe. ;) Gelukkig heb ik een man en vriendinnen die de heerlijkste koffie voor mij zetten en daar geniet ik héél erg van. Als mijn koffie goed is, is mijn dag goed. Als ik zonder koffie mijn dag moet beginnen, tsja… dan hang ik een bordje bij de deur van ons huis: betreden op eigen risico. Haha!

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Ik hou van Scandinavië en Engeland en China, en ik hou van nog veel meer landen. Het belangrijkste voor mij is dat het er niet te warm is en dat de zee dichtbij is. En als er geen zee is, dan wil ik graag een rivier of een meer of een waterval… maar het liefst toch de zee.

Wat was vroeger je lievelingsboek?

Hasse Simonsdochter van Thea Beckman.

Zó spannend, en Hasse is zo verschrikkelijk dapper. Ook al gebeuren er vreselijke dingen, ik wilde stiekem Hasse zijn.

Om welk boek moest je voor het eerst huilen?

Om het boek De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren moest ik vreselijk huilen. En toen ik het later als volwassene nog een keer las, huilde ik weer.

Wat is je lievelingsslechterik in een boek?

Juffrouw Bulstronk uit Matilda. Omdat ze én heel groot én heel dik én heel lelijk én heel sterk én heel grof is, en de allerergste dingen met de kinderen doet. Dat vind ik heel cool. Dat Roald Dahl, de schrijver van Mathilda, haar zo overdreven heeft gemaakt en dat ik het toch.

Welk boek had jij wel willen schrijven?

Alleen op de wereld van Hector Malot.

Welk kinderboek zou jij je beste vriend cadeau doen en waarom?

Dat verschilt per dag. Ik zou gewoon naar de boekhandel gaan en iets moois uitzoeken. Dat kan een prentenboek zijn, of een mooi sprookjesboek, of een lekker dik leesboek waar mijn vriend uren in kan verdwijnen.

Wanneer wist je dat je schrijver wilde worden?

Ik denk dat ik altijd al wel wist dat ik schrijver ben.

Hoe heb je dat aangepakt?

Als kind schreef ik gewoon in schriften: verhalen en gedichten.

Toen ik ouder werd, schreef ik vooral in mijn dagboek. Ik heb stapels oude dagboeken op mijn schrijfkamer liggen.

En toen ik 43 werd, ben ik naar de Schrijversvakschool gegaan. Dat is een speciale school in Amsterdam waar je alles leert over schrijven.

Maar het allerbelangrijkste is wel: schrijven. Gewoon schrijven. Heel veel schrijven.

Waar krijg je inspiratie van?

Ik krijg vaak inspiratie van gesprekken die ik toevallig hoor. Op straat of tussen kinderen die bij ons thuis spelen. Soms hoeft het maar één woord te zijn, en dan ontstaat er een heel verhaal in mijn hoofd. Films, muziek, natuur, bijzondere kunstwerken en levensverhalen geven me ook veel inspiratie, en natuurlijk mijn eigen leven.

Heb je een voorbeeld (een persoon of een boek)?

Ik heb heel veel schrijvers die ik bewonder. In het begin keek ik dan vooral naar hun allermooiste boek. Zo wilde ik ook kunnen schrijven! Maar weet je: dat maakte me alleen maar verdrietig, want zo goed werd ik vast nooit… dat dacht ik dan. Toen ben ik gaan kijken naar hoe die schrijvers zich ontwikkeld hebben. Ik las hun allereerste boek, hun tweede, hun derde… enzovoort. En dat gaf me heel veel inzicht in schrijven en ook moed om door te gaan.

Heb je een ritueel als je begint met schrijven?

Ik schrijf altijd als ik net wakker ben een paar bladzijden vol over alles wat in mij opkomt. Als het schrijven niet lukt, teken ik met krijt. Dat vind ik ook heel fijn. En ik heb een lievelingsgedicht dat ik heel vaak opschrijf, van Mary Oliver. Het heet Mornings at Blackwater en het gaat over je eigen koers varen. Dat is een beetje mijn ochtendgebed.

Als ik die bladzijden af heb, dán ga ik echt schrijven.

Heb je wel eens een schrijversblok gehad? Wat heb je gedaan om eruit te komen?

Nee, dat heb ik nog nooit echt gehad. Ik heb weleens gehad dat het schrijven een paar weken wat moeilijker ging, maar dan dacht ik gewoon: ik schrijf gewoon door, de mooie woorden en zinnen komen vanzelf wel weer. En dan kwamen ze op een gegeven moment ook! En soms ben ik gewoon moe en moet ik een tijdje uitrusten. Dan neem ik even pauze.

Wat is het raarste verhaal waaraan je ooit hebt gewerkt waar je niks mee hebt gedaan?

Ik heb een keer een liefdesbrief aan een oude, rimpelige, vieze voet geschreven. Ik heb de brief nog steeds op mijn laptop staan. Het is een heel grappige brief, maar ik laat ’m aan niemand lezen. Haha!

Wat is het tofste dat je hebt meegemaakt als schrijver?

Ik denk dat dat het telefoontje van Jesse Goossens is. Ze belde mij op een zondagavond om te vertellen dat Lemniscaat mijn boek graag wilde uitgeven. Ik heb staan springen en dansen in de woonkamer. ;)

Waar wil je ooit nog een boek over maken?

Ik wil graag met mijn zoon een boek maken over zijn geboorteland China en zijn thuisland Nederland. Hem lijkt dat ook heel erg leuk. In de herfst van 2024 zijn we samen naar China gereisd, dus nu hebben we heel veel inspiratie. :)

Waar ben je het meest trots op van alles wat je hebt meegemaakt en bereikt als schrijver?

Ik ben nu het meest trots op dat mijn eerste boek er is. Want een schrijver zonder boek voelt toch een beetje half af. Nu staat mijn boek naast de boeken van Jan Terlouw!

Dat mijn boek bij Lemniscaat een huis heeft gevonden, maakt me ook heel trots. En ik hoop (en denk) dat er nog heel veel gaan volgen.

Als je lezers één ding meenemen na het lezen van je boeken, wat zou je graag willen dat dat is?

Volg je hart. Laat je niet van de wijs brengen door de stemmen om je heen of de stemmen in je hoofd. Volg altijd je hart. Als je dat doet, krijg je vleugels.

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!