De kleine heks

Otfried Preussler

Het klassieke verhaal met kleurenillustraties

Samen met haar raaf Abraxas woont de kleine heks diep in het bos. Ze kent nog niet alle heksenkunsten uit haar hoofd. Daardoor nemen de andere heksen haar niet serieus en mag ze niet meedoen aan hun bijeenkomst op de Bloksberg.
Daar wil de kleine heks verandering in brengen. Ze zal die bergheksen, bosheksen, moerasheksen, nevelheksen, onweersheksen, windheksen, knoestheksen en kruidenheksen eens wat laten zien!
Maar het duurt nog wel even voor ze het heksen onder de knie heeft – en tot die tijd haalt ze heel wat streken uit. Ze helpt de een, plaagt de ander en rolt van het ene avontuur in het andere. Van zo'n heksje móét je wel houden.

‘De kleine heks’ en ‘Het spookje’ zijn nog steeds heel geliefd bij kinderen. De boeken werden al in tientallen talen vertaald en Preusslers titels zijn al meer dan vijftig miljoen keer verkocht. Het was een oude wens van Otfried Preussler dat de illustraties in zijn boeken zouden worden ingekleurd. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag gebeurde dat bij ‘De kleine heks’, ‘Het spookje’ en ‘De kleine waterman’. Preussler maakte het alleen niet meer mee: hij stierf op zijn negenentachtigste.
Formaat: 14,3 x 21,5 cm | gebonden | prijs: € 14,99 | isbn: 9789047708896 | nur: 282
Otfried Preussler

Auteur

Otfried Preussler

Otfried Preussler (20 oktober 1923 - 18 februari 2013) werd geboren in Reichenberg in Bohemen (Duitsland). In 1942 werd hij, onmiddellijk na zijn eindexamen van de middelbare school als soldaat ingezet aan het oostfront. Na de oorlog en vijf jaar Russisch krijgsgevangenschap verhuisde Preussler naar Beieren, waar hij tot 1970 onderwijzer was. Daarna wijdde hij zich volledig aan het schrijven.Van de kinderboeken van Otfried Preussler zijn wereldwijd zo'n 50 miljoen exemplaren verkocht. Er verschenen meer dan 300 vertaalde uitgaven van zijn boeken in meer dan 50 landen. De auteur werd met vele literaire prijzen bekroond, onder meer de Eichendorff Literaturpreis. Ook kreeg hij een titel als professor en een Bundesverdienstkreuze Eerste Klasse in de Beierse Maximiliaansorde voor Wetenschap en Kunst. In 1972 werd de auteur voorgedragen voor de Hans Christian Andersenprijs.Otfried Preussler is in Nederland het bekendst vanwege zijn boek Meester van de zwarte molen (Krabat), dat hier voor het eerst verscheen in 1972. Het boek werd bekroond met de Duitse en Europese Jeugdliteratuurprijs en in Nederland met een Zilveren Griffel. Het is in meer dan 30 talen vertaald en wereldwijd werden er meer dan 2,1 miljoen exemplaren van verkocht.Het boek werd al in 1977 verfilmd door Karl Zeman, maar bekender is de verfilming Krabat door Marco Kreuzpaintner uit 2010, met hoofdrollen voor David Kross (The Reader), Daniël Brühl (Good Bye Lenin!, The Bourne Ultimatum) en Christian Redl (Der Untergang).Preussler schreef meer dan tien jaar aan Meester van de zwarte molen, een verhaal over de mythische strijd tussen zwarte magie, gestoeld op haat, en witte magie, die haar kracht vindt in de liefde. Zoals de meeste boeken van zijn hand is het verhaal gebaseerd op oude volksvertellingen.  

Meer over Otfried Preussler

Illustrator

Winnie Gebhart-Gayler

Winnie Gebhardt-Gayler was een Duits illustratrice die samenwerkte met Otfried Preussler aan De kleine heks en De kleine waterman.  

Meer over Winnie Gebhart-Gayler

Vertaler

Maydo van Marwijk-Kooy

Meer over Maydo van Marwijk-Kooy

Activiteiten voor thuis en in de klas

De kleine heks