De macht van het heilige

Hans Joas

Een alternatief voor de geschiedenis van de onttovering

Wat je vaak hoort is dat onze wereld ‘onttoverd’ zou zijn. Dat we tegenwoordig de wetenschap hebben, dat we in een moderne seculiere tijd leven, en dat religie en geloof zaken zijn die een weldenkend volwassen mens achter zich hoort te laten. Maar zijn we echt ‘onttoverd’? Speelt religie geen rol meer voor weldenkende mensen? Hebben we geen gevoel meer voor iets heiligs?
Hans Joas (1948) is hoogleraar in de sociale filosofie en theologie, in Chicago en Berlijn. In het Engelstalige en vooral Duitstalige taalgebied is hij een van de meest toonaangevende denkers over de huidige en toekomstige rol van religie. Gevormd en geïnspireerd – net als Charles Taylor – in een katholieke én marxistische traditie behoort hij tot de Klassieke grote sociologen als Max Weber, Émile Durkheim en Niklas Luhmann. Met dit meesterwerk introduceert Lemniscaat deze in Duitsland gelauwerde denker voor het eerst in het Nederlands taalgebied.
Fernando Suárez Müller, docent filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, leidt het werk in en geeft een plaatsbepaling van Hans Joas’ denken voor de Nederlandse lezer. Deze grote vertelling biedt een alternatief voor het mainstream-onttoveringsverhaal. Het geeft een andere kijk op het ontstaan van religie, op religieuze ervaring, en op noties als het heilige en de mystiek. In dialoog met denkers als David Hume, William James en Max Weber ontvouwt Hans Joas een nieuwe, subtielere opvatting over de verhouding tussen politiek en religie, economie en religie, en... over de macht van het heilige.

gebonden | prijs: € 34,99 | isbn: 9789047710905 | nur: 730
Hans Joas

Auteur

Hans Joas

Hans Joas (1948) is hoogleraar in de sociale filosofie en theologie in Chicago en Berlijn. Daarnaast is hij directeur van het Max Weber Center voor Culturele en Sociale Studies; als visiting professor is hij bovendien momenteel verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Geïnspireerd en gevormd in een katholieke én marxistische traditie behoort Joas tot de klassieke grote sociologen als Max Weber, Émile Durkheim en Niklas Luhmann.

Meer over Hans Joas

Vertaler

Huub Stegeman

Meer over Huub Stegeman