Het spookje

Otfried Preussler

Met de oorspronkelijke tekeningen in kleur is het nóg lekkerder griezelen

In een kast in Slot Uilenstein woont het spookje. Elke nacht,als de klok twaalf slaat, wordt hij wakker en spookt hij vrolijk rond. Hij heeft een sleutelbos met dertien sleutels, waarmee hij alle deuren en kisten kan openen. Het liefste gaat hij langs bij zijn beste vriend Ohoe Sjoehoe de uil, om samen herinneringen op te halen aan kanonnen, soldaten, oorlogen en een weddenschap met een graaf.
Het spookje is heel gelukkig. Alleen valt hij altijd om één uur weer in slaap in zijn kast... en hij zou zo graag eens zien hoe het leven er overdag uitziet. Al was het maar één keertje.
Zal het het spookje lukken om een dagspookje te worden? En wat zullen de mensen buiten doen als ze een spookje zien?

‘De kleine heks’ en ‘Het spookje’ zijn nog steeds heel geliefd bij kinderen. De boeken werden al in tientallen talen vertaald en Preusslers titels zijn al meer dan vijftig miljoen keer verkocht. Het was een oude wens van Otfried Preussler dat de illustraties in zijn boeken zouden worden ingekleurd. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag gebeurde dat bij ‘De kleine heks’, ‘Het spookje’ en ‘De kleine waterman’. Preussler maakte het alleen niet meer mee: hij stierf op zijn negenentachtigste.
Formaat: 14,3 x 21,5 cm | gebonden | prijs: € 14,99 | isbn: 9789047709664 | nur: 282
Otfried Preussler

Auteur

Otfried Preussler

Otfried Preussler (20 oktober 1923 - 18 februari 2013) werd geboren in Reichenberg in Bohemen (Duitsland). In 1942 werd hij, onmiddellijk na zijn eindexamen van de middelbare school als soldaat ingezet aan het oostfront. Na de oorlog en vijf jaar Russisch krijgsgevangenschap verhuisde Preussler naar Beieren, waar hij tot 1970 onderwijzer was. Daarna wijdde hij zich volledig aan het schrijven.Van de kinderboeken van Otfried Preussler zijn wereldwijd zo'n 50 miljoen exemplaren verkocht. Er verschenen meer dan 300 vertaalde uitgaven van zijn boeken in meer dan 50 landen. De auteur werd met vele literaire prijzen bekroond, onder meer de Eichendorff Literaturpreis. Ook kreeg hij een titel als professor en een Bundesverdienstkreuze Eerste Klasse in de Beierse Maximiliaansorde voor Wetenschap en Kunst. In 1972 werd de auteur voorgedragen voor de Hans Christian Andersenprijs.Otfried Preussler is in Nederland het bekendst vanwege zijn boek Meester van de zwarte molen (Krabat), dat hier voor het eerst verscheen in 1972. Het boek werd bekroond met de Duitse en Europese Jeugdliteratuurprijs en in Nederland met een Zilveren Griffel. Het is in meer dan 30 talen vertaald en wereldwijd werden er meer dan 2,1 miljoen exemplaren van verkocht.Het boek werd al in 1977 verfilmd door Karl Zeman, maar bekender is de verfilming Krabat door Marco Kreuzpaintner uit 2010, met hoofdrollen voor David Kross (The Reader), Daniël Brühl (Good Bye Lenin!, The Bourne Ultimatum) en Christian Redl (Der Untergang).Preussler schreef meer dan tien jaar aan Meester van de zwarte molen, een verhaal over de mythische strijd tussen zwarte magie, gestoeld op haat, en witte magie, die haar kracht vindt in de liefde. Zoals de meeste boeken van zijn hand is het verhaal gebaseerd op oude volksvertellingen.  

Meer over Otfried Preussler

Illustrator

Tripp

F.J. Tripp was een Duits schilder, tekenaar en illustrator van kinderboeken.  

Meer over Tripp

Vertaler

Lidy Luursema

Meer over Lidy Luursema