Kopstukken van de orthopedagogiek

Jan van der Ploeg

Kopstukken van de orthopedagogiek

De orthopedagogiek is een betrekkelijk jonge tak van wetenschap. Pas in de loop van de vorige eeuw is ‘het kind dat bijzondere aandacht nodig heeft’, uitgegroeid tot een volwaardig onderwerp van studie.

Kopstukken van de orthopedagogiek gaat over de grondleggers van het vak, degenen die van betekenis zijn geweest voor de ontwikkeling van de orthopedagogiek als wetenschappelijke discipline. Het gaat hier om de studie van jeugdigen die in problemen zijn geraakt of dreigen te raken, en de ontwikkeling van interventies of strategieën om de ontwikkeling en opvoeding van de jeugdigen (weer) naar behoren te laten verlopen.

Alle gekozen kopstukken hebben zich begeven op het omschreven terrein. Zij behoren tot de eerste generatie orthopedagogen die het vak een eigen plaats en identiteit hebben gegeven in de universitaire gemeenschap en de samenleving.

Dit boek geeft niet alleen aandacht aan de Nederlandse pioniers, als Waterink en Dumont, maar ook aan de Zwitserse en Duitse kopstukken van het eerste uur, zoals Hanselmann en Speck.

Een uniek en onmisbaar naslagwerk voor eenieder die zich met orthopedagogiek bezighoudt.

Formaat: 17,4 x 23 cm | paperback | prijs: € 27,50 | isbn: 9789056378059 | nur: 848
Jan van der Ploeg

Auteur

Jan van der Ploeg

Prof. Dr. J.D. van der Ploeg is emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij is ook de auteur van boeken als Agressie, Gedragsproblemen en Knelpunten in de jeugdzorg.www.jandirkvanderploeg.nl

Meer over Jan van der Ploeg