Rafels van Rio

Gijs Wanders

Een spannende, betrokken roman die de andere kant van Brazilië toont

De finale van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië staat op het punt te beginnen. Opeens doven de stadionlichten. Het wordt aardedonker in de voetbaltempel. Als de lampen weer aangaan, is de wereldcup verdwenen.

Wat is er gebeurd? Die zoektocht leidt naar de rafels van Rio de Janeiro: de favela's en hun bewoners. Naar Julia, wier dochtertje door een verdwaalde kogel werd gedood. Naar Renato, een verbitterde politieagent. En naar Hiago, een jongen die rondloopt met een afschuwelijk geheim.

Rafels van Rio is het verhaal van de favela's, waar geweld en moord aan de orde van de dag zijn, maar waar je kunt overleven en de wereld zelfs versteld kunt doen staan.

Formaat: 14,3 x 21,5 cm | gebonden | prijs: € 15,99 | isbn: 9789047706724 | nur: 284
Gijs Wanders

Auteur

Gijs Wanders

Gijs Wanders werd op 13 april 1950 te Winschoten (Groningen) geboren. Na zijn middelbare school ging hij werken bij de Winschoter Courant. Hierover zegt hij zelf: ‘Ik was te onrustig om door te leren. Ik wilde of wereldreiziger of journalist worden en daar kon ik – voor mijn gevoel – niet snel genoeg mee beginnen’. Na drie jaar gemeenteraden, branden, rechtszaken en diamanten huwelijken had hij genoeg geld gespaard en ging op wereldreis. Samen met zijn vrouw Hilda trok hij ruim een jaar door Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Van de oneindige vlaktes van Canada tot het zuidelijkste dorp ter wereld op Vuurland. In 1976 bracht een vrachtschip hen terug naar Nederland. Tijdens deze reis schreef hij lange stukken voor de Winschoter Courant en korte verhaaltjes voor Avenue. Weer terug in Nederland ging hij werken op de buitenland-redactie van het Nieuwsblad van het Noorden. Na enige tijd beving hem echter weer de reiskoorts. Hij werd freelancer voor de gemeenschappelijke Pers Dienst, het weekblad De Tijd en het maandblad Avenue en reisde hiervoor door Latijns-Amerika, Australië, Azië en Afrika. Omdat hij vaak in oorlogsgebieden terecht kwam, werd hij gevraagd om als verslaggever voor de radio te werken. Documentaires en reportages uit oorlogsgebieden als Oeganda, El Salvador en Nicaragua waren het resultaat. Via de werkzaamheden bij de NOS-radio kwam hij terecht bij de televisie. Hij werd redacteur bij het journaal en presentator van het programma Panoramiek. Vanaf 1989 tot 2005 werkte Gijs Wanders als nieuwslezer bij het NOS-journaal. Hij presenteerde veel Breaking News-uitzendingen, reisde voor de NOS naar brandhaarden in de wereld, deed verslag van staatsbezoeken van toenmalig Koningin Beatrix en viel geregeld in als presentator van het Jeugdjournaal. Sinds 2005 is Gijs Wanders eigen baas. Hij bedenkt programma’s om bijzondere verhalen te vertellen, zowel voor theaters, scholen als tv. Vaak doet hij dat in samenwerking met kunstenaars en artiesten. Zo maakte hij voorstellingen (o.m. in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander) met Douwe Bob, Glennis Grace, Yes-R en Ellen ten Damme. Gijs Wanders is getrouwd en heeft twee dochters, Anouk en Vera. De jeugdboeken van Gijs Wanders zijn gebaseerd op gebeurtenissen die hij als journalist zelf heeft meegemaakt. De basis voor Vogelvrije vrienden was een beschieting van een klooster in Guatemala. Spoorloos verdwenen speelt zich af in Oeganda waar Gijs Wanders zelf ook aanwezig was na de val van Idi Amin. Ook aan Stille getuigen en Gedwongen verzet liggen eigen ervaringen in Midden-Amerika ten grondslag. Vogelvrije vrienden is vertaald in het Duits. In 2014 verscheen Rafels van Rio, een verhaal dat is ontstaan na schokkende gebeurtenissen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Gijs Wanders leverde ook een bijdrage aan Jij en ik, het boek met verhalen over vriendschap en vluchtelingen. Voor meer informatie: www.gijswanders.nl  

Meer over Gijs Wanders