Spinoza

Roger Scruton

Spinoza

Met inleiding van Ger Groot en omslagbeeld van Eveline van Duyl

Benedictus de Spinoza (1632-1677) was tegelijkertijd de gees­telijke vader van de Verlichting en de laatste hoeder van de middeleeuwse wereld. Nederlands beroemdste filosoof trachtte een verzoening tot stand te brengen in het conflict tussen de moraal en de intellectuele eisen van zijn tijd, en een visie op het menszijn te formuleren die niet alleen nood­zakelijk maar ook eeuwig vrij is.

Ondanks Spinoza’s dikwijls ontoegankelijke stijl heeft zijn filosofie diepe in­druk gemaakt op grote denkers van later tijden. ‘Wie God liefheeft, kan er niet naar streven dat God hem wedermint’ – deze prachtige uitspraak uit de Ethica heeft schrij­vers als Herder en Goethe in vervoering gebracht. In dit boek analyseert Roger Scruton Spinoza’s gedachtegoed op een heldere en systematische manier, en hij laat zien dat het nog steeds relevant is voor het denken van vandaag.

 

Formaat: 13 x 21 cm | paperback | prijs: € 14,99 | isbn: 9789047706458 | nur: 730
Roger Scruton

Auteur

Roger Scruton

Roger Scruton is professor in de filosofie aan de universiteit van Boston. Voor de reeks Past Masters van de Oxford University Press heeft hij eerder het boek Kant geschreven, dat is verschenen in de serie Kopstukken. Andere titels van zijn hand zijn onder meer Sexual Desire en Modern Philosophy. Hij heeft ook op het gebied van fictie diverse publicaties op zijn naam staan.

Meer over Roger Scruton

Vertaler

Hessel Daalder

Meer over Hessel Daalder