Tegen de methode
Paul Feyerabend
Feyerabends kritiek op wetenschappelijke aanspraken is nog even scherp en toepasselijk als altijd
‘Als we Poppers filosofie beschouwen als een appel, en die van Kuhn als een sinaasappel, dan is Feyerabends pluralisme een hele fruitmand.’
-- André Klukhuhn
Paul Feyerabend (1924-1994) werd beroemd door zijn krachtige kritiek op de ‘grote’ wetenschap en de ‘grote’ filosofie. Hij liet zien dat er niet één weg naar de waarheid is, maar vele wegen; niet één waarheid of één rationaliteit, maar verschillende, wedijverende manieren om naar de wereld te kijken. ‘Anything goes,’ zei hij in zijn hoofdwerk Against Method, waarvan de eerste editie uitkwam in 1975. Met dit boek heeft Feyerabend grote invloed gehad op de moderne wetenschapsfilosofie – sindsdien is op vele academische fronten de aandacht verschoven van de methodologie naar de praktijk. De enige geloofwaardige verklaringen van wetenschappelijke successen zijn historische verklaringen, aldus Feyerabend, en in de kennistheorie moet rationalisme plaatsmaken voor anarchisme.
Voor deze derde en laatste editie van Against Method, die in 1993 verscheen, schreef Feyerabend een nieuw voorwoord en een substantiële inleiding. Verder heeft hij de tekst volledig herzien en vele passages toegevoegd waarin hij ingaat op recente debatten over de wetenschap. Zo dringt hij erop aan dat we naar de stem van de niet-deskundige moeten blijven luisteren. Vele gevaren voor het milieu werden voor het eerst gesignaleerd door mensen die er in de praktijk mee werden geconfronteerd, en niet door wetenschappers. Feyerabends kritiek op wetenschappelijke aanspraken is nog even scherp en toepasselijk als ze altijd is geweest.
Auteur
Paul Feyerabend
Paul Feyerabend (1924-1994) studeerde natuur- en sterrenkunde, maar werd vooral bekend als wetenschapsfilosoof. Hij schreef onder meer Against Method, Science in a Free Society, Philosophical Papers (twee delen), Farewell to Reason en Conquest of Abundance. Hij doceerde aan vele universiteiten, waaronder de University of California in Berkeley en de Polytechnische Hochschule in Zürich.Zijn intellectuele erfenis is immens - hij is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van monisme naar pluralisme in de wetenschapsfilosofie. In zijn autobiografie schrijft de polemische, vaak onverzoenlijke Feyerabend ook lyrisch en hartstochtelijk over zijn liefde voor Grazia Borrini, met wie hij de laatste tien jaar van zijn leven deelde.
Meer over Paul FeyerabendVertaler
Marjolijn M. Stoltenkamp
Marjolijn Stoltenkamp (1950) Vertalingen uit het Engels, Frans en Duits. Vertaalt sinds 2000 voor Lemniscaat, vooral filosofisch werk (van o.a. Charles Taylor en Hannah Arendt) en boeken over mens en maatschappij (o.a. Naomi Klein, Benjamin Barber).
Meer over Marjolijn M. Stoltenkamp