Marieke ten Berge

Marieke ten Berge (copyright Ginger and Blonde)
Download portret

Biografie

Marieke ten Berge is opgeleid als ontwerper bij een trendbureau in de home- en decoratiebranche. Haar grote liefde is illustreren in de breedste zin van het woord. Ze woont in een oude boerderij, en waar vroeger koeien stonden werkt ze nu aan kinderboeken. De natuur is Mariekes belangrijkste inspiratiebron.
Vorig jaar verscheen haar schitterende non-fictietitel Noord met teksten van Jesse Goossens, en het prentenboek Ei moet uit dat ze met Mariken Jongman maakte. Dit voorjaar verscheen Kleur, haar eerste eigen prentenboek.

www.marieketenberge.nl

Veelgestelde vragen

Waar en wanneer ben je geboren?

In IJsselmuiden, op 29 juni 1981.

Wat is je leukste jeugdherinnering?

Het leukste is lastig te zeggen. Ik heb een heel fijne jeugd gehad. Wat ik als heel leuk heb ervaren is dat ik thuis ook altijd aan het tekenen en knutselen was met mijn moeder. Of met mijn opa knutselde in de schuur met hout en verf. Ook speelde ik veel buiten, in de weilanden of ik maakte hutten in de buurt. En als ik iets niet had en toch graag wilde, dan maakten we dat gewoon zelf, van papier of stof of wat dan ook. Zo hadden we allerlei muziekinstrumenten van papier, die in onze beleving fantastisch klonken en niet onderdeden voor de echte.

Wat deed je het liefst als kind?

Vooral veel dingen maken. Zelf boekjes maken, tekenen en een verhaal bedenken. Zo kon ik helemaal in mijn eigen fantasiewereld wegdromen.

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Het meest ideaal zou zijn als ik wakker zou worden zonder wekker, het raam uit kijk en bergen zie. En er die dag niets op de planning staat en ik heerlijk eropuit kan om een goeie lange wandeling te maken, met in de tas lekker eten en een schetsboek. Maar toch geniet ik ook heel erg van het gewone leven: ’s ochtends ontbijt met mijn kinderen, dan fietsen we door de polder naar school. Bij thuiskomst zet ik koffie, doe ik mijn eigen muziek aan en ga ik heerlijk aan het werk. Best ideaal. :-)

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Zo noordelijk mogelijk, met ijs en sneeuw en hoge bergen. Ik hou ervan als de natuur heel ruig en ongerept is. Het liefst zou ik nog een keer naar Groenland gaan. In zo’n mooi, gekleurd huisje in het sneeuwlandschap, waar de enorme ijsbergen voorbij komen drijven.

Als je een superkracht kon bezitten, wat zou dat dan zijn en waarom?

Dat ik met een vingerknip een tafel vol heerlijk eten zou kunnen maken. Ik vind koken best leuk, maar het kost ook veel tijd. En ik hou van lekker eten, dus als dat zo even snel zou kunnen zou dat wel heel erg makkelijk zijn. Dingen kunnen laten bevriezen lijkt me ook wel wat… Ik hou van ijs en kou. En we zouden dan eindelijk weer eens lekker kunnen schaatsen in Nederland.

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan?

Een van de spannendste dingen was een bergbeklimming op Spitsbergen. Eerst over een gletsjer heen en daarna door sneeuw en ijs naar de top. Ik heb best erg hoogtevrees en het laatste stuk was supersteil. De gids moedigde me aan om toch door te gaan, superspannend, maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. En een keer met een oude vissersboot op zee in Noorwegen – met windkracht 6 is dat best heel spannend voor iemand die in de polder woont. Ik had gewoon kramp in mijn handen van het vasthouden aan de reling.

Wat was vroeger je lievelingsboek?

Ik hield als kind helemaal niet van lezen, vond het moeilijk en was snel afgeleid. Ik keek liever plaatjes. Maar ik hield altijd erg van de verhalen van Astrid Lindgren en mijn vader las ons zijnzelfbedachte verhalen voor. Ook echt superleuk! Roald Dahl is ook geweldig, die ben ik pas gaan lezen toen ik volwassen was; zijn boeken lezen we onze kinderen nu ook nog voor.

Om welk boek moest je voor het eerst huilen?

Dat weet ik echt niet meer. Vast een boek met heel schattige en zielige tekeningen.

Wat is je lievelingsslechterik in een boek?

Nu lees ik veel spannende politieverhalen, daar komen zoveel slechteriken in voor dat ik niet kan kiezen. :-)

Welk boek had jij wel willen schrijven?

Schrijven kan ik niet, maar ik wou dat ik het kon. Zo mooi als je je fantasie in woorden kunt vangen. Maar er zijn wel verhalen waarvan ik denk: die had ik wel willen illustreren. Vooral als er veel natuur in voorkomt. Of dierenverhalen. Vooral over walvissen of vogels. Die zijn echt favoriet. Of waar over de schoonheid van de aarde wordt verteld, zoals het boek van Oliver Jeffers: Here We Are.

Welk kinderboek zou jij je beste vriend cadeau doen en waarom?

De gebroeders Leeuwenhart, omdat het zo’n mooi verhaal is. Of mijn eigen boek(en), om te laten zien waar je altijd druk mee bent en waardoor je soms geen tijd hebt om met je vrienden af te spreken.

Wanneer wist je dat je schrijver/illustrator wilde worden?

Illustreren wilde ik altijd al wel. Ik maakte al jong eigen boekjes. Maar ik wist niet dat het ook echt zou kunnen als werk. Eigenlijk ben ik er ingerold. Eerst heb ik als ontwerper gewerkt, en ik ben steeds meer daarnaast gaan illustreren omdat het iets was wat eruit moest. Een soort taal die je wilt uiten.

Hoe heb je dat aangepakt?

Ik heb werk opgestuurd naar verschillende uitgeverijen. Zo is het balletje gaan rollen en kon ik steeds meer illustratiewerk gaan doen. Uiteindelijk had ik genoeg werk om te kunnen stoppen als ontwerper en om verder te gaan als illustrator.

Waar krijg je inspiratie van?

Vooral van de natuur. Maar ook van hoe kinderen naar de wereld kijken. Vol verwondering. Maar soms ook van een gebeurtenis of iets in het nieuws. Of heel goede muziek, bijvoorbeeld de muziek van Sigur Rós. Dan zie ik gewoon de illustraties voor me, met landschappen vol sprookjesfiguren die rondrijden op vossen en de mist die optrekt en waar ze fantastische avonturen beleven.

Heb je een voorbeeld (een persoon of een boek)?

Een voorbeeld voor mij is een wat ouder bevriend stel uit onze buurt. Ze zijn allebei kunstenaar en hebben de wereld rond gezeild en zijn meerdere keren naar Spitsbergen gezeild. Ze hebben zoveel verhalen, maar ook heel veel kunst en levenservaring, dat het altijd zo inspirerend is om bij hen te zijn.

Heb je een ritueel als je begint met schrijven/tekenen?

Geen spannende dingen, maar wel lekker koffiezetten met stiekem een grote koek erbij (die ik heb verstopt in mijn atelier zodat de anderen thuis ze niet opeten). En een fijne podcast, cd of Spotify-lijst aan.

Heb je wel eens een schrijversblock gehad? Wat heb je gedaan om eruit te komen?

Wel dat de tekeningen niet lukken zoals ik ze in mijn hoofd heb. Wat helpt is dan om even te gaan sporten of wat anders te gaan doen.

Wat is het tofste dat je hebt meegemaakt als schrijver/illustrator?

Dat ik projecten mag illustreren die ik ook zelf heb bedacht. En dat ik voor mijn boek naar Spitsbergen ben gegaan en daar mensen kon spreken, dieren kon zien en heel veel inspiratie op kon doen.

Waar wil je ooit nog een boek over maken?

Over een papegaaiduiker, die zijn zo grappig. En over dieren in het zuiden, al die grappige gekke pinguïnsoorten…

Van alles wat je hebt meegemaakt en bereikt als schrijver/illustrator, waar ben je het meest trots op?

Dat kinderen blij worden van mijn tekeningen. Of bij sommige boeken echt wat leren over onderwerpen waar je nog niets van wist. En dat het uitdaagt om nieuwsgierig te blijven. Juist ook voor kinderen die niet van lezen houden vind ik het een uitdaging en heel belangrijk om in beelden te kunnen spreken. Ik merk het bij mijn eigen kinderen, die alle drie dyslexie hebben, hoe belangrijk boeken zijn, ook als je niet goed kunt lezen.

Als je lezers één ding meenemen na het lezen van je boeken, wat zou je graag willen dat dat is?

Dat je je mag blijven verwonderen, en dat ook nog kunt doen als je groot bent. En dat je altijd nieuwsgierig blijft.

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!