Janosch

 Janosch
Download

Biografie

Janosch (Duitsland, 1931), pseudoniem voor Horst Eckert, is afkomstig uit een familie van mijnwerkers bij de Pools-Duitse grens. Aanvankelijk wilde hij kunstschilder worden, maar de academie wees hem af. Na tal van baantjes wijdde hij zich volledig aan het schrijven en illustreren van kinderboeken. Hij woont in volstrekte eenzaamheid op een van de Canarische eilanden.

Janosch schreef meer dan honderd boeken. In 1979 won hij met O, wat mooi is Panama!de Deutsche Jugendliteraturpreis. Ook in Nederland is zijn werk verschillende malen bekroond.

Dieren en speelgoedbeesten spelen in Janosch' werk vaak de hoofdrol. Ze bieden kinderen identificatiemogelijkheden en hebben meestal een emanciperende rol. Het bekendste zijn de verhalen over Kleine Tijger en Kleine Beer.

In zijn verhalen neemt Janosch het op voor de minstbedeelden en besteedt hij aandacht aan maatschappelijke problemen. Hij schrijft met veel gevoel voor humor. Zijn boeken stralen optimisme uit, ze laten zien dat er voor alles een oplossing is.

Janosch illustreert zijn verhalen zelf. Zijn stijl van tekenen, verwant aan Wilhelm Busch en Tomi Ungerer, is grappig, expressief en op een speelse manier naïef. Zijn kleuren zijn helder en uitgesproken. Illustraties en tekst vormen een eenheid.

Bron: Encyclopedie van de jeugdliteratuur, onder redactie van Jan van Coillie, Joke Linders, Selma Niewold, Jos Staal, uitgeverij De Fontein

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!