Louis Sachar

Louis Sachar
Download

Biografie

Louis Sachar (1954) werd geboren in East Meadow in de staat New York. Zijn vader was vertegenwoordiger, zijn moeder makelaar. Als hij negen is, verhuist de familie naar Californië. Hij gaat naar college in Berkeley en kiest als hoofdvak economie. Tijdens zijn collegeperiode wordt hij klasse-assistent op een lagere school; later wordt hij er ook overblijfmeester. De kinderen noemen hem Louis the Yard Teacher.

In diezelfde tijd begint hij met het schrijven van korte verhalen, waarin alle kinderen van zijn overblijfschool een rol spelen. Ook Louis the Yard Teacher wordt als personage opgevoerd. Nadat hij zijn studie heeft voltooid, meldt hij zich aan bij verschillende law schools. Tegelijkertijd stuurt hij zijn verhalen op naar een aantal uitgeverijen. Hij wordt aangenomen aan de universiteit in San Francisco.

Tijdens de eerste week van zijn opleiding wordt zijn manuscript geaccepteerd. Het verschijnt in 1978 als Sideway Stories from Wayside School. Vanaf het moment dat Sachar weet dat zijn manuscript als boek zal verschijnen, twijfelt hij of hij jurist moet worden of zich volledig aan het schrijven moet wijden. In 1980 studeert Sachar af en werkt parttime als advocaat. De rest van de tijd vult hij met het schrijven van kinderboeken. Na acht jaar verkopen zijn boeken goed genoeg om ervan te kunnen leven en stopt hij met zijn werk als advocaat.

In 1985 trouwt Sachar met Carla Askew, een lerares. Zij is de inspiratiebron voor There's a Boy in the Girls' Bathroom (1987). Sachar heeft moeite het boek te voltooien; hij doet er een paar jaar over en kan moeilijk een uitgever vinden voor het verhaal. Toch wordt het een van zijn populairste boeken.

Fans vragen Sachar voortdurend om een vervolg op zijn eerste boek. Dat komt er; in 1989 verschijnen er twee bundels: Sideway Arithmic from Wayside School en Wayside School is Falling Down. Net als zijn eerste boek uit deze serie bestaan de bundels uit dertig korte, humoristische verhalen waarin steeds een ander kind uit dezelfde klas een rol speelt. Zo speelt een kind in het ene verhaal een hoofd- en in het andere verhaal een bijrol.

In 1998 verschijnt Holes (in Nederland Gaten, 1999) en laat Sachar zien dat hij tot meer in staat is dan eenvoudige schoolverhalen. Gaten is een hecht gecomponeerd verhaal waarin alles met alles samenhangt. Zoals W.F. Hermans ooit stelde dat er in een boek geen spreekwoordelijke mus van het dak mag vallen zonder dat het een reden heeft, zo laat ook Sachar in zijn verhaal niets aan het toeval over.

‘Veel leraren op de scholen die ik bezoek zijn verbaasd dat de auteur van de Wayside School-verhalen dezelfde is als de schrijver van Gaten,'vertelt Sachar. ‘Het grootste verschil tussen deze boeken is dat ik in de verhalen over Wayside School vooral wilde ingaan op de problemen en emoties van kinderen, terwijl ik met Gaten een boek wilde schrijven waarin de plot en de locatie waar het verhaal zich afspeelt het belangrijkst waren. Ik was het een beetje zat om over kinderen op school te schrijven.'

Gaten werd in Amerika juichend ontvangen. Het boek kreeg vrijwel elke denkbare jeugdboekenprijs, waaronder The Newbery Medal en The National Book Award. Publishers Weekly bestempelde het boek als Best Book of the Year. En ook buiten de Verenigde Staten bleek Gaten een succes; het boek is vertaald in 22 talen en ontving verschillende buitenlandse prijzen, waaronder een Italiaanse jeugdboekenprijs en de Nederlandse Zilveren Zoen.

Sachar kan het enorme succes van het boek maar moeilijk bevatten: ‘Elke keer als er een vertaald exemplaar van Gaten door de brievenbus valt, vraag ik me weer af of dit echt hetzelfde verhaal vertelt als ik heb bedacht.' Inmiddels heeft Louis Sachar ook de screenplay van Gaten geschreven en zal er waarschijnlijk een film van het boek verschijnen.

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!