Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre
Download

Biografie

Jean-Paul Sartre (1905-1980) werd naar eigen zeggen gedreven door 'de hartstocht om mensen te begrijpen'. Tijdens zijn leven was hij al een legende. Hij schreef een gigantisch oeuvre bijeen en drukte daarmee een stempel op zijn tijd. Hoe dominant zijn positie in het intellectuele leven is geweest, blijkt uit uitdrukkingen als 'het Sartre-tijdperk' en zelfs 'de eeuw van Sartre', die door respectievelijk Annie Cohen-Solal en Bernard-Henri Lévy worden gebruikt.

Voor velen geldt Sartre als de laatste intellectueel, de onafhankelijke geest die pal stond voor authenticiteit en engagement. Zo weigerde hij in 1964 de Nobelprijs voor literatuur in ontvangst te nemen, omdat hij een afkeer had van burgerlijke eerbewijzen. Met zijn werk en zijn optredens in het openbaar gaf Sartre de aanzet tot een van de populairste filosofische stromingen van de twintigste eeuw: het existentialisme.

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!