Annika Thor

Biografie

Annika Thor werd in 1950 geboren en groeide op in een joods gezin in Göteborg (Zweden). Momenteel woont ze in Stockholm. Ze werkte eerst bij een bibliotheek en bij een culturele instelling, daarna deed ze tien jaar lang als freelance journaliste verslag over film, media en jongerencultuur in diverse kranten en tijdschriften. Ze schreef ook zelf toneelstukken en filmscripts.

In 1996 verscheen haar eerste jeugdboek in Zweden: Een eiland in zee, dat in 2000 in Nederland uitkwam. Het beschrijft de situatie van Steffi en haar zusje Nelli, twee zusjes die door hun ouders uit Wenen naar het veilige Zweden worden gestuurd, omdat de situatie in Oostenrijk door de opkomst van de nazi's onhoudbaar wordt.

Dit boek werd zeer lovend besproken. Het werd genomineerd voor de Augustprijs en kreeg in Duitsland en Noorwegen belangrijke bekroningen: de Deutsche Jugend Literatur Preis en de Nordiska Barnbokpriset (Noorse Jeugdboekenprijs).

In 1997 en 1998 verschenen twee vervolgdelen, waarin de verdere belevenissen van Steffi in Zweden tijdens de oorlog worden beschreven. Die zijn ook in Nederland uitgekomen. In De lelievijver (1997) trekt Steffi in bij de familie Söderberg in Göteborg en maakt mee hoe racisme en vreemdelingenhaat ook in het neutrale Zweden meer voorkomen dan ze ooit had kunnen denken. De donkere diepte (1998), dat in 1943 speelt, beschrijft Steffi's schooltijd aan het gymnasium en het toenemende oorlogsgeweld in Europa. Steffi vraagt zich af hoe ze met haar joodse identiteit moet omgaan: er nadrukkelijk voor uitkomen of min of meer verbergen? In het vierde deel, Op open water, is de oorlog inmiddels afgelopen en viert iedereen feest. Steffi houdt er gemengde gevoelens op na, want sinds zijn deportatie heeft ze niets meer van haar vader gehoord. Zal ze hem nog terugzien?

Annika Thor beschrijft in deze boeken veel gevoelens die ze uit eigen ervaring kent, want ze is immers zelf van joodse afkomst. Helemaal autobiografisch mogen we haar boeken echter niet noemen, omdat ze pas na de oorlog is geboren.

Met de vier delen over Steffi is de reeks over de jodenvervolging en de zoektocht naar de eigen identiteit in een andere samenleving inmiddels afgesloten. Helemaal losstaand van deze serie verscheen in 1997 Waarheid, durven of doen. Ook dit boek, waarin Nora na de zomervakantie plotseling ontdekt dat haar hartsvriendin Sabina haar in de steek laat en alles in haar leven op z'n kop komt te staan, werd zeer positief ontvangen.

Dit boek werd wel bekroond met de belangrijke Augustprijs en bij de kinderjury sleepte het in de leeftijdsgroep van 10-12 jaar in Zweden de eerste prijs in de wacht. De verfilming van dit boek leverde in Zweden een nominatie op voor de Guldbaggeprijs en op het filmfestival van Berlijn een eervolle vermelding.

Annika is geadopteerd door Boekhandel De Zevensprong in Tilburg. In deze winkels kunnen ze je alles over haar vertellen en misschien loop je na een bezoekje wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!