Elwyn Brooks White

Elwyn Brooks White
Download

Biografie

E.B. White (Amerika, 1899-1985) schreef zijn hele leven. Hij publiceerde als essayist en dichter, maar de grootste bekendheid verwierf hij met zijn kinderboeken.

White begon zijn schrijverscarri√®re als dichter. Zijn eerste gedicht werd in 1909 gepubliceerd in het tijdschrift Woman's Home Companion. Tijdens zijn universitaire studie werd hij redacteur van de Cornell Daily Sun, een onafhankelijke studentenkrant die dagelijks verscheen aan de Cornell University in Ithaca in de staat New York. Na een tijdje als verslaggever te hebben gewerkt, stuurde hij in 1925 een aantal stukjes naar het pas opgerichte tijdschrift The New Yorker. De stukjes werden geplaatst en een jaar later werd hij opgenomen in de redactie. Al snel schreef hij fulltime voor dit tijdschrift en hij bleef dit bijna een halve eeuw doen. Ook leverde hij in de loop der jaren artikelen aan andere tijdschriften, maar op geen van deze bladen drukte hij zo'n duidelijk stempel als op The New Yorker.

Voor kinderen schreef White drie boeken, waarvan de eerste twee in het Nederlands zijn vertaald: Stuart Little (1945), Charlotte's Web (1952) en The Trumpet of the Swan (1970). Het eerste boek ontstond uit verhaaltjes die hij zijn neefjes en nichtjes vertelde voor het slapengaan.

Whites tweede boek Charlotte's Web is veruit het beroemdst. Het ontroerende verhaal over vriendschap, leven, dood en redding is met recht een klassieker onder de kinderboeken geworden, mede door de karakteristieke zwart-wit illustraties van Garth Williams die nog altijd niet aan zeggingskracht hebben ingeboet. Het boek werd door vele generaties Amerikaanse kinderen gelezen.

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!