De verovering van de vrijheid

Alicja Gescinska

Ontdek de verborgen schat van de levenskunst

Alicja Gescinska heeft aan den lijve ervaren wat gebrek aan vrijheid is. Ooit woonde zij met haar ouders en zussen in een studio van vier bij vier in communistisch Polen. Vlak voor de val van de Muur vluchtte het gezin naar België; Alicja was toen zeven jaar oud. Als tiener kon zij moeilijk aarden in het Westen, waar de toegenomen vrijheid niet meteen een garantie bleek voor een beter bestaan. Vrijheid scheen haar eerder een ander woord voor luiheid, gemakzucht, consumentisme. Pas met de ontdekking van wijsbegeerte en literatuur vond zij naar eigen zeggen de ware, positieve zin van de vrijheid.

In de zomer van 2010, toen zij volop werkte aan dit boek, werd Alicja geconfronteerd met de plotse ziekte en het overlijden van haar vader. Deze ingrijpende gebeurtenis deed haar niet alleen de broosheid van het bestaan beseffen, maar ook de noodzaak om het leven te omarmen, zelfs al is dat soms ongenadig hard. Zij realiseerde zich dat je als mens slechts vrij bent wanneer je liefdevol en betrokken in het leven staat. Dat is de eigenlijke drijfveer achter haar pleidooi tegen de luiheid en morele onverschilligheid die zij kenmerkend vindt voor de moderne tijden. Deze neigingen zijn ook haar niet vreemd. Haar pleidooi is dus evengoed een innerlijke polemiek. Deze jonge filosofe laat ons inzien - of we nu liberaal zijn of katholiek, socialist of conservatief - dat vrijheid verre van vrijblijvend is. Zij moet veroverd worden.

Het boek wordt inmiddels vertaald in het Engels en het Pools

Alicja Gescinka won met haar debuut De verovering van de vrijheid de Prijs deMens.nu voor het beste non-fictieboek van de afgelopen twee jaar in de Nederlandse taal. De juryvoorzitter prees de auteur voor haar vernieuwende ideeën en voor de manier waarop zij die gedachten op papier zet.

paperback | prijs: € 19,99 | isbn: 9789047703549
Alicja Gescinska

Auteur

Alicja Gescinska

De filosofe Alicja Gescinska (Warschau, 1981) studeerde summa cum laude af aan de Universiteit Gent met een verhandeling over positieve vrijheid, en daarna deed ze een jaar onderzoek aan de universiteit van Warschau. Momenteel werkt ze aan haar proefschrift over morele verantwoordelijkheid in het denken van de Duitse filosoof Max Scheler en de Poolse filosoof (en latere paus) Karol Wojtyla. De verovering van de vrijheid wordt nu al vertaald naar het Engels en Pools.

Meer over Alicja Gescinska