Jorine Lamsma

Jorine Lamsma (copyright Katja Mali)
Download portret

Biografie

Als kind vond Jorine het belachelijk dat kinderboeken altijd worden geschreven door volwassenen. Daarom besloot ze op haar negende een kinderboek te schrijven. Helaas had ze het erg druk met andere bezigheden, waardoor het manuscript onvoltooid bleef – en verloren ging.

Een decennium of vierenhalf later dook het oude idee voor een kinderboek weer op, maar ja, een kind was ze niet meer. Ging zij ook zo’n belachelijke volwassene worden die kinderboeken schreef? Het gekke was: ze voelde zich nog steeds het meisje van negen. En dat meisje had zin om te schrijven. Dan maar belachelijk.

jorinelamsma.nl

Interview met Jorine Lamsma

Waar en wanneer ben je geboren?

In Zwolle in 1970 (maar ik ben opgegroeid in Amsterdam).

Wat is je leukste jeugdherinnering?

De slappe lach hebben met mijn bff.

Wat deed je het liefst als kind?

Lachen en lezen!

Als je een superkracht kon bezitten, wat zou dat dan zijn en waarom?

Het lijkt me heel fijn om een superkracht te hebben waarmee ik kon zorgen dat mensen naar elkaar luisteren en elkaar niet veroordelen omdat ze niet dezelfde mening hebben. (Dit klinkt een beetje als het antwoord van het model op de Miss Universe-verkiezing: ‘Wat is je grootste wens?’ – ‘Wereldvrede.’) En dat mensen niet meer denken: alles moet meer en groter. Zulke superkrachten zouden veel ellende in de wereld oplossen, of zelfs de wereld redden. (Ik heb net Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman gelezen, vandaar.)

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan?

Op een gedeelde eerste plaats: mijn rijbewijs halen en een huis kopen. Veel te volwassen voor mij. Inmiddels heb ik al 22 jaar niet meer gereden, en dat huis (het was een zolderkamer, ‘huis’ klinkt veel te serieus) heb ik gelukkig verkocht (ik ben niet dakloos geworden, hoor; ik woon nu gezellig samen in een huurhuis).

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Sowieso: zonnig. Verder: thuis op de bank met Albert en Moppie (geliefde en huisdier), beetje werken, beetje lezen, beetje schrijven, filmpje kijken, lekker eten en drinken met vrienden, een wandelingetje of twee (niet per se in deze volgorde).

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Timboektoe (zogenaamd; in het echt blijven we stiekem thuis bij Moppie en doen we of we in het buitenland zitten) (het scheelt heel veel gedoe met koffers en reizen en zo).

Wat was vroeger je lievelingsboek?

Onmogelijk om te kiezen… Maar de Madelief-serie van Guus Kuijer vond ik onwijs gaaf (en de rest mag ik zeker niet noemen?) (Ik dacht trouwens dat Guus Kuijer een vrouw was).

Om welk boek moest je voor het eerst huilen?

We gingen bramen plukken van Doris Buchanan Smith. Wat een rotboek: er gaat een kind in dood. Tot de allerlaatste bladzijde wist ik zeker dat hij weer tot leven zou komen. Ik voelde me zwaar bedrogen. (Hetzelfde bedrogen gevoel kreeg ik op mijn dertigste, toen ik Harry Potter en de halfbloed prins las waarin Perkamentus/Dumbledore sterft. Ik heb een week gehuild.)

Wie is je lievelingsslechterik in een boek?

Mevrouw en meneer Griezel uit De Griezels van Roald Dahl.

Welk boek had jij wel willen schrijven?

Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing (dat boek heeft mij best wel geïnspireerd voor Operatie Cupido, om niet te zeggen dat ik haar idee een beetje gejat heb…).

Welk kinderboek zou jij je beste vriend cadeau doen en waarom?

Luna van Pieter Koolwijk, omdat ik moest huilen tijdens het lezen en omdat ik denk dat zij het ook een heel mooi boek zal vinden.

Wanneer wist je dat je schrijver wilde worden?

Via een extreem lange omweg. Eerst schaamde ik me diep voor mijn wens (er zijn zoveel mensen die willen schrijven en er zijn zoveel goede schrijvers en er zijn zoveel boeken – waar haalde ik de arrogantie vandaan om te denken dat ik daar iets aan zou kunnen toevoegen?). Na de middelbare school ging ik Nederlands studeren (heel veel studiegenoten wilden ook schrijver worden, maar ik wilde het in het geniep) en daarna ging ik werken bij uitgeverijen. Ondertussen schreef ik (ook in het geniep).

Waar krijg je inspiratie van?

Van andere boeken, van films, van mijn eigen leven of van het leven van mensen om mij heen.

Heb je een voorbeeld (een persoon of een boek)?

Heel veel kinderboekenschrijvers zijn rolmodellen voor me, of eigenlijk zijn hun boeken voorbeelden voor mij. Joke van Leeuwen heeft echt grote indruk gemaakt, zo van: zo kun je ook schrijven.

Heb je een ritueel als je begint met schrijven?

Het helpt enorm als ik van mezelf niet móét schrijven, als ik heel terloops het bestand op mijn laptop open, even lees wat de laatste scène was en dan de draad oppik en verder schrijf.

Heb je wel eens een schrijversblok gehad? Wat heb je gedaan om eruit te komen?

Voortdurend. Ik probeer vertrouwen te houden: het komt héús wel weer, de schrijfdrang en inspiratie of motivatie.

Wat is het raarste verhaal waaraan je ooit hebt gewerkt waar je niks mee hebt gedaan?

Een verhaal dat ik toch nog ooit weer wil oppakken. Terug naar de Sassenpoort was de werktitel. Ik ga lekker niet verklappen waar het over ging. Oké dan: over een woongroep in de jaren 70 in Zwolle. Nogal autobiografisch.

Wat is het tofste dat je hebt meegemaakt als schrijver?

Dat Jesse (de uitgever van Lemniscaat) mij belde op een mooie maandagochtend om te zeggen dat ze mijn boek wilde uitgeven! Ik heb gehuild aan de telefoon…

Waar wil je ooit nog een boek over maken?

Dat ga ik echt niet verklappen ;)

Van alles wat je hebt meegemaakt en bereikt als schrijver, waar ben je het meest trots op?

Dat ik bij Lemniscaat terecht ben gekomen, de mooiste en beste en fijnste uitgeverij van Nederland.

Als je lezers één ding meenemen na het lezen van je boeken, wat zou je graag willen dat dat is?

Je bent helemaal goed zoals je bent.

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!