Jose Ortega y Gasset

Jose Ortega y Gasset
Download

Biografie

José Ortega y Gasset (1883-1955) was een invloedrijk Spaans filosoof die met La rebelión de las masas (1930) internationale bekendheid verwierf. Hij was hoogleraar metafysica in Madrid en publiceerde een groot aantal culturele, filosofische en politieke beschouwingen.
Zijn republikeins activisme maakte dat hij zijn land moest ontvluchten aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog in 1936. Na een verblijf in Argentinië en Portugal keerde hij in 1948 terug naar het Spanje van Franco, waar hij tot aan zijn dood aan het hoofd stond van het door hem opgerichte Instituto de Humanidades.

'Wie geïrriteerd is als gelijke mensen ongelijk worden behandeld, maar niet als ongelijke mensen gelijk worden behandeld, is geen democraat maar een plebejer.' 
- Ortega y Gasset in De opstand van de massamens

'Het ogenblik is aangebroken om de hedendaagse cultuur te laten kennis maken met José Ortega y Gasset, zodat hij als nog de erkenning krijgt die hij verdient.' - Mario Vargas Llosa

Bekijk alle makers

Benieuwd naar de auteurs, illustratoren en vertalers die verbonden zijn aan Uitgeverij Lemniscaat? Wij stellen ze graag aan je voor!