De laatste reis van de Ballerinus

Arienne Bolt

Een odyssee met een schip vol dieren voor alle jonge avonturiers

Ravi woont met zijn vriend IJs, een zwerfhond, aan het water. Op zijn verjaardag verandert zijn leven. Hij krijgt een abonnement op een dierentuin cadeau en hij ontmoet Sep, een kapitein op leeftijd die vergezeld wordt door zijn sprekende papegaai John.

De dierentuin blijkt een oude circustent te zijn, waar spreekstalmeester Benno de scepter zwaait.

‘Waar zijn de dieren?’ Ravi probeerde iets te zien door de tralies van de hokken in de circuspiste.
‘Sommige zitten in hun hok, andere lopen buiten,’ zei Benno.
Klats, weer de zweep tegen de laars, Ravi werd er zenuwachtig van. Benno sprong van de tribune. Met zijn zweep wees hij naar de kooien.
‘We hebben ijsbeer Tom, grizzly Mia, lama Carmen, flamingo Violet, keizerspinguïns Ebbe en Ivo, leeuw Hans, giraffe Babette, olifant Kareltje, struisvogel Ziva, kangoeroe Bo,’ ratelde hij. ‘En o ja.’ Zonder omhoog te kijken gebaarde hij in de richting van het aapje. ‘Dat is Oscar.’

Ravi komt erachter dat Benno van plan is de dieren aan de slager te verkopen. Hij besluit de dieren te redden, en na een zenuwslopende avond varen ze uit op het schip van kapitein Sep om de dieren thuis te brengen. Ze trotseren gevaren, proberen uit handen te blijven van de slager en beleven avonturen die bij een lange reis horen.

De laatste reis van de Ballerinus is spannend, grappig en ontroerend. Een verhaal over vriendschap, tussen mensen en tussen mens en dier, waarin Ravi erachter komt wat hij het liefste wil. Lees een fragment.

gebonden | prijs: € 16,99 | isbn: 9789047707752 | nur: 282
Arienne Bolt

Auteur

Arienne Bolt

Arienne Bolt (1977) groeide op in IJmuiden, in een gezin met een jonger broertje. Van de zee is ze altijd blijven houden. Als kind verzamelde ze dieren: muizen, een woestijnrat, cavia’s, uit het nest gevallen vogeltjes, gewonde hagedissen, konijnen en heel veel katten. Ze speelde graag buiten en ze tekende, las en schreef veel, al maakte ze haar verhalen meestal niet af. Na de middelbare school verhuisde Arienne naar Amsterdam, waar ze jarenlang in cafés en restaurants werkte. Pas nadat ze honderd keer in haar vinger had gesneden, een miljoen glazen had gepoetst en een miljard servetjes had gevouwen, was ze het zat. Ze ging toch maar studeren en koos voor aardrijkskunde op het hbo, omdat ze de wereld prachtig vindt en ze van reizen houdt. Tijdens het schrijven van haar afstudeerscriptie herinnerde Arienne zich ineens hoe ze vroeger van verhalen schrijven hield. Ze begon daar weer mee – terwijl ze ondertussen ging werken als docent en naar Haarlem verhuisde – en maakte haar verhalen voortaan wél af. In 2015 verscheen haar debuut De laatste reis van de Ballerinus. Haar liefde voor de zee, dieren en reizen blijkt duidelijk uit deze odyssee met een schip vol dieren.

Meer over Arienne Bolt
Linde Faas

Illustrator

Linde Faas

Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je mee, De jongen en de walvis en Waar is Grote Broer?InspiratieLinde woont in Noorwegen en haalt haar inspiratie uit de ongerepte natuur van het hoge noorden.

Meer over Linde Faas

Activiteiten voor thuis en in de klas

De laatste reis van de Ballerinus