Groen realisme

Bas Eickhout

De internationale strijd voor een radicaal andere economie

De tijd om de klimaat- en natuurcrisis aan te pakken slinkt snel. We staan aan de vooravond van een grootse omslag in onze manier van leven: de gehele economie moet worden verbouwd om in de toekomst levensvatbaar te kunnen blijven. Tegelijkertijd groeit het maatschappelijk verzet tegen meer groene ambitie, zoals ook de verkiezingswinst van Wilders laat zien.

De belangen die in Brussel op het spel staan, zijn gigantisch. De EU besteedt de grote politieke keuzes nog altijd liever uit aan de markt. Het gevolg is een politiek die de belangen dient van degenen die de sluiproutes naar de macht weten te vinden. Europa zal met deze koers moeten breken. Wat we nodig hebben, is een radicaal andere economie.

In dit boek neemt Europarlementariër Bas Eickhout de lezer mee op reis langs de grote vragen waar we voor staan. En hij laat zien hoe we het tij kunnen keren: met groen realisme.

Formaat: 21,6 x 14,3 cm | paperback | prijs: € 19,99 | isbn: 9789047716778 | nur: 740
Bas Eickhout

Auteur

Bas Eickhout

Bas Eickhout (Groesbeek, 1976)Van klimaatwetenschapper tot lijsttrekkerStudeerde scheikunde en milieukunde, deed onderzoek voor RIVM en IPCC15 jaar Europarlementariër namens GroenLinksVicefractievoorzitter Europese Groenen, en Spitzenkandidat in 2019 en 2024Vicevoorzitter milieucommissie Europees Parlement, en commissielid economische en monetaire zakenDelegatieleider Europees Parlement bij meerdere VN-klimaatconferenties (COP)Bas Eickhout is klimaatonderzoeker én politicus. Als wetenschapper schreef hij mee aan de klimaatrapporten van het IPCC, de VN-organisatie die klimaatverandering in kaart brengt. Die organisatie won in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede. Maar een politieke omslag kwam er niet, de uitstoot van broeikasgassen bleef stijgen.Daarom maakte Bas de overstap naar de politiek: ‘Voor verandering moet je zelf aan de knoppen zitten’. Als Europarlementariër werkte hij mee aan belangrijke successen. Denk aan de afschaffing van F-gassen – ook bekend als ‘superbroeikasgassen’ – en de Green Deal, een historisch pakket voor een klimaatneutraal Europa in 2050.Bas Eickhout is lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA tijdens de Europese Verkiezingen van 2024.

Meer over Bas Eickhout