Effectief Altruïsme

Peter Singer

Ontdek hoe je het meeste goed kunt doen in de wereld. Doe het!

‘Stel,’ zegt Peter Singer, ‘je loopt door het park en je ziet een kind verdrinken. Er is niemand anders in de buurt. Zou je in de vijver springen om dat kind te redden?’ ‘Ja natuurlijk,’ zullen de meeste mensen antwoorden. ‘Maar waarom accepteer je dan,’ gaat Singer verder, ‘dat er in ontwikkelingslanden dagelijks kinderen overlijden zonder dat je ingrijpt, terwijl hun dood met jouw hulp voorkomen had kunnen worden?’ Deze casus is typerend voor het denken van Peter Singer. Als je eenmaal hebt erkend dat mensen die honger lijden en doodgaan aan bestrijdbare ziektes geholpen dienen te worden, net als het verdrinkende kind in de vijver, dan is de volgende vraag: hoe dan? Er zijn onderzoeken die laten zien dat het ene goede doel meer dan honderd keer effectiever is dan het andere. Als je aan mensen vraagt of ze honderd keer zoveel willen doneren, dan zullen ze nee zeggen. Maar als je ze vraagt of ze met hetzelfde bedrag honderd keer zoveel effect willen genereren, dan willen ze daar best over nadenken. ‘Effectief Altruïsme is belangrijk omdat het hart en hoofd combineert.' - Peter Singer
Formaat: 14,3 x 21,5 cm | paperback | prijs: € 19,99 | isbn: 9789047709442 | nur: 730
Peter Singer

Auteur

Peter Singer

Peter Singer (1946) is bekend om zijn radicale - en daardoor controversiele - opvattingen over praktische ethiek, onder meer op het gebied van dierenrechten, levensbeeindiging, armoedebestrijding en bio-ethiek. Hij studeerde aan de universiteiten van Melbourne en Oxford.Van 1977 tot 1999 was hij hoogleraar filosofie aan Monash University, Melbourne. Daar werd hij in 1983 ook hoogleraar in de menselijke bio-ethiek. In 1999 werd hij hoogleraar bio-ethiek in de VS, aan Princeton University in New Jersey.Hij is de auteur van vele spraakmakende boeken, waaronder Darwin voor links, Een ethisch leven, Eén wereld en de eerder bij Lemniscaat verschenen boeken in de serie Kopstukken Hegel en Marx.

Meer over Peter Singer

Vertaler

Marjolijn M. Stoltenkamp

Marjolijn Stoltenkamp (1950) Vertalingen uit het Engels, Frans en Duits. Vertaalt sinds 2000 voor Lemniscaat, vooral filosofisch werk (van o.a. Charles Taylor en Hannah Arendt) en boeken over mens en maatschappij (o.a. Naomi Klein, Benjamin Barber).

Meer over Marjolijn M. Stoltenkamp