Filosofie van de waanzin

Wouter Kusters

Winnaar van de Socratesbeker voor beste filosofieboek van het jaar

'Filosofie van de waanzin plaatst de waanzin waar deze thuishoort: niet tussen de suikerziektes en gebroken benen, zoals veel psychiaters ons willen doen geloven, maar tussen bijzondere ervaringen van wijsheid, mystiek en creativiteit.'
- Wouter Kusters

Wouter Kusters schreef een erudiet en diep doorleefd boek over de meest uiteenlopende waanzinnige ervaringen: van 'de dolle mens' van Nietzsche en de doorgedraaide danser Nijinski tot de misschien wel geniale gek bij u in de buurt. Daarbij plaatst hij de waanzin in een uitzonderlijk breed perspectief. Hij beschrijft tal van hoogtepunten in onze cultuur die frappante overeenkomsten vertonen met uitingen van waanzinnigen: filosofie van Plotinus en Sloterdijk, mystiek van Meister Eckhart, literatuur van Aldous Huxley, kunst van M.C. Escher, muziek van The Doors, films als The Truman Show en The Matrix.

Tussen de beschouwingen door schrijft Kusters over de ervaringen en gedachten van degenen die al te vaak worden opgesloten in diagnoses, in klinieken, in de geestdodende taal van de psychiatrie. Het zijn hun stemmen die hier doorklinken. Kusters heeft zelf tot twee keer toe een psychotische episode doorgemaakt en weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. En omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie.

'Met een fenomenale denkkracht, die met recht af en toe aan het waanzinnige raakt - en dat is een understatement - geeft dit boek ons begrip van waanzin een nieuwe dimensie. (...) Een niet te evenaren boek, dat zowel binnen als buiten de filosofie en zeker ook in de psychiatrie een impact heeft die alleen maar groter zal worden. Magistraal!'
- juryrapport van de Socrates Wisselbeker

Formaat: 23,5 x 15,4 cm | paperback | prijs: € 39,99 | isbn: 9789047706328 | nur: 730
Wouter Kusters

Auteur

Wouter Kusters

Wouter Kusters (1966) is filosoof, taalwetenschapper en schrijver van de boeken Alleen: Berichten uit de isoleercel (met Sam Gerrits en Jannemiek Tukker) en Pure waanzin dat bekroond werd met de Van Helsdingenprijs 2004 en de Socrates Wisselbeker 2005. Tien jaar later won hij voor zijn magnum opus, getiteld Filosofie van de waanzin opnieuw de Socrates Wisselbeker. 

Meer over Wouter Kusters