Op de vleugels van Icarus

Peter-Paul Verbeek

Hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen

Telkens weer moeten we onszelf uitvinden

‘Heel hard “nee” roepen tegen een technologie komt vaak neer op een poging om aan een stuur te draaien dat nergens op aangesloten is.’
– Peter-Paul Verbeek

Techniek plaatst ons voortdurend voor ethische dilemma’s. Een recent ontwikkelde chip die de mannelijke vruchtbaarheid test, blijkt het ook mogelijk te maken om de spermacellen voor een meisje te scheiden van die voor een jongetje. Deze praktijk is nu nog verboden, maar wat gebeurt er als er straks een doe-het-zelf-apparaatje voor geslachtskeuze komt? En wat te denken van de Google-bril die ons direct alle beschikbare informatie geeft over de mensen en dingen om ons heen? Wat gaat dit betekenen voor menselijke relaties, voor de openbare ruimte?

Er bestaat geen onafhankelijk, vooraf gegeven kader waarmee we dergelijke technologieën kunnen beoordelen, zegt Peter-Paul Verbeek. Iedere innovatie dwingt ons tot nieuwe afwegingen. Het heeft weinig zin om de vraag te stellen of we een bepaalde technologie wel of niet hadden moeten toelaten tot de samenleving. Als iets eenmaal is uitgevonden, dan is de wereld al veranderd en moeten we ook onszelf opnieuw uitvinden. Doordat echoscopie ons verantwoordelijk maakt voor aangeboren ziektes, bijvoorbeeld, veranderen ethische beslissingen rondom abortus. De eye-opener van dit boek is het inzicht dat de techniek zélf ethisch geladen is. We moeten leren omgaan met nieuwe technologieën, zoals Icarus moest leren vliegen met zijn wassen vleugels.

Formaat: 14,3 x 21,5 cm | paperback | prijs: € 19,99 | isbn: 9789047706304 | nur: 730
Peter-Paul Verbeek

Auteur

Peter-Paul Verbeek

Peter-Paul Verbeek (1970) is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente, lid van De Jonge Akademie en president van de Society for Philosophy and Technology. Hij is ook columnist en verschijnt regelmatig in de landelijke media. Eerder publiceerde hij de invloedrijke boeken De daadkracht der dingen en De grens van de mens. Waar hij zich in die boeken nog beperkte tot een antropologische benadering van mens en techniek, daar betreedt hij in De vleugels van Icarus het domein van de ethiek. Verbeek is één van de vaste opiniemakers in het tv-programma Altijd wat (NCRV).

Meer over Peter-Paul Verbeek