Rechten voor de natuur

Jessica den Outer

Rechten voor de natuur

Kan de natuur rechten krijgen? De Waddenzee, Amelisweerd of de Maas? In dit boek presenteert Jessica den Outer de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw: Rechten voor de Natuur. Op steeds meer plaatsen in de wereld worden rivieren, bossen en bergen aangewezen als rechtspersonen, zoals ook bedrijven dat zijn. De natuur heeft recht om te bestaan, te floreren, te gedijen en ecologische processen in stand te houden. Den Outer dook in de verhalen achter de juridische emancipatie van kwetsbare ecosystemen in zeven landen – van de mystieke Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland tot het immense Amazone-regenwoud in Colombia. Het zijn bijna altijd bezorgde burgers geweest die hebben gezorgd voor veranderingen in de wet. In Spanje hebben 639.826 handtekeningen geleid tot de erkenning van rechten voor een ernstig vervuilde zoutwaterlagune, de Mar Menor. Ook in Nederland en België staan steeds meer mensen op voor de natuur. Over vijftig jaar zullen geschiedenisboeken vastleggen dat dit het revolutionaire moment was waarop ons wereldbeeld begon te kantelen.

'Rechten voor de Natuur overstijgen de politieke waan van de dag.'
- Jan Pronk, voormalig PvdA-politicus en diplomaat

'Ongelooflijke en levendige verhalen die de kracht van bewegingen in kaart brengen en ons tonen hoe het anders kan.'
- Anuna De Wever, klimaatactivist

Eén jaar na de boeklancering van Rechten voor de Natuur richtte Jessica den Outer met een groep bevlogen mensen Stichting Rechten van de Natuur op. Zij bestaan om ervoor te zorgen dat Rechten van de Natuur daadwerkelijk handen en voeten krijgt in Nederland. Want achterlopen op 's werelds snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw kan niet, toch? De stichting werkt toe naar een toekomst waarin Nederland lokaal en internationaal vooroploopt in het erkennen en beschermen van de Rechten van de Natuur. Dat beogen zij door een burgerbeweging op te zetten en burgers, advocaten, politici, jongeren tot beleidsmakers te mobiliseren en handvatten te geven om zich aansluiten bij dit pleidooi.

Zie ook de website van Stichting Rechten van de Natuur: rechtenvandenatuur.org

Formaat: 22,3 x 15,0 cm | gebonden | prijs: € 17,99 | isbn: 9789047714439 | nur: 740

Auteur

Jessica den Outer

Jessica den Outer (1996) is gespecialiseerd in milieurecht en heeft een Masteropleiding gevolgd aan de Universiteit van Nottingham. Sinds haar scriptieonderzoek in 2017 is zij betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. In dit onderwerp kan ze haar persoonlijke liefde voor de natuur en interesse in het recht kwijt.Den Outer is een veelgevraagd adviseur en spreker en zet zich graag praktisch in. Zo schreef ze mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft ze samen met andere jongeren de adviesgroep ‘Earth Advocacy Youth’ opgezet. Ook in Nederland pleit zij voor Rechten voor de Natuur. Ze is een van de initiatiefnemers achter de campagne ‘Maas in de Wet’. Samen met collega’s vormt ze de Rights of Nature Consultants en adviseert en onderzoekt ze de mogelijke implementatie van Rechten voor de Natuur in Nederland.In september 2021 verscheen een compendium dat ze schreef met Laura Burgers: Rights of Nature: Case-studies from Six Continents (Ambassade van de Noordzee). Dit werk biedt een overzicht van Rechten voor de Natuur over de hele wereld.Den Outer kreeg meerdere prijzen voor haar inzet voor de Rechten voor de Natuur. Ze kreeg een plekje in de Duurzame Jonge 100 van 2020 en ontving samen met collega’s de Duurzame Dinsdag – ivn Natuurprijs. In 2019 werd ze als een van de jongste experts op dit gebied aangewezen door het Harmony with Nature-programma van de Verenigde Naties.

Meer over Jessica den Outer