Surfen met Sartre

Aaron James

Filosoferen op de golven van het leven

Iedereen die heeft gesurft kent het overweldigende gevoel: één worden met iets dat groter, krachtiger en onbegrijpelijker is dan jijzelf, je eraan overgeven en toch ‘het roer recht houden’. Dát is, volgens filosoof Aaron James, wat leven is. Filosofen zien het leven veelal als iets statisch, iets wat je kunt observeren, terwijl het er juist om gaat te filosoferen op de golven van dat voortdurend bewegende leven, in de wetenschap dat de uitkomst onvoorspelbaar is.Aaron James zet de ideeën van verschillende filosofen – van Aristoteles tot Wittgenstein – af tegen zijn eigen surfervaringen. En vooral gaat hij in gesprek met Sartre, die waterskiën zag als het hoogtepunt van de watersport.Met Sartre duikt hij in thema’s als vrijheid, moraal en kapitalisme. Al surfend formuleert James een persoonlijk antwoord op levensvragen. Hij stelt dat we onze levenshouding moeten veranderen om de problemen die op ons af komen – van de eigen werksituatie tot het wereldwijde milieudilemma – het hoofd te bieden.

Aaron James verwoordt het gedachtegoed voor morgen. Niet voor niets wordt Surfen met Sartre vergeleken met Zen en de kunst van het motoronderhoud.
Formaat: 14,3 x 21,5 cm | paperback | prijs: € 19,99 | isbn: 9789047710103 | nur: 730
Aaron James

Auteur

Aaron James

Aaron James is hoogleraar Filosofie aan de Universiteit van Californië, in het bezit van een PhD van Harvard en drager van het 'Burkhardt Fellowship from the American Council of Learned Societies'. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Fairness in Practice; A Social Contract for a Global Economy en Assholes, A Theory. Aaron James woont in Irvine, Californië, en is verwoed surfer.

Meer over Aaron James

Vertaler

Huub Stegeman

Meer over Huub Stegeman