Ik wil begrijpen

Hans Achterhuis

Ik wil begrijpen

Hannah Arendt is niet meer weg te denken uit het maatschappelijk debat, maar zij wordt vaak verkeerd begrepen. Vanuit het aan Arendt ontleende motto 'ik wil begrijpen' onderzoekt Hans Achterhuis de 'onbekende' Hannah Arendt. Hij richt zich onder meer op drie onderbelichte aspecten uit het leven en werk van Arendt: haar eerste echtgenoot Günther Stern (beter bekend als Günther Anders), het belang van de joodse traditie voor haar denken en de relevantie van haar filosofie voor de verwerking van ons koloniale verleden. Bovendien wordt het grote misverstand van 'de banaliteit van het kwaad', dat Hannah Arendt tot op de dag van vandaag achtervolgt, in dit boek voor eens en voor altijd de wereld uit geholpen.

'Ik wil begrijpen' is geen biografie maar het verslag van een filosofische vriendschap die vijftig jaar geleden tussen de ramsjboeken begon. Achterhuis koppelt het denken van Arendt aan zijn eigen ervaringen en actualiseert ze aan de hand van thema's als de toeslagenaffaire, fake news en de gevaren die onze democratie bedreigen. Arendts filosofie richt zich niet op een abstracte ideeënwereld maar op onze dagelijkse ervaring en hoe wij denken en (politiek) handelen. Haar scherpe inzichten zijn relevanter dan ooit voor iedereen die zich druk maakt over de samenleving waar wij onderdeel van zijn.

Formaat: 22,2 x 15,1 cm | gebonden | prijs: € 29,99 | isbn: 9789047715108 | nur: 730
Hans Achterhuis

Auteur

Hans Achterhuis

Hans Achterhuis (1942), filosoof en theoloog is de eerste Denker des Vaderlands (2011-2013). In 2002 ontving Hans Achterhuis de Pierre Bayle Prijs voor maatschappijkritiek. Hij behoort tot 'de twaalf grootste denkers van Nederland' (Vrij Nederland) en 'de denkers die ons wereldbeeld veranderden' (NRC Handelsblad).Zowel De utopie van de vrije markt (Lemniscaat 2010) als zijn magnum opus Met alle geweld (Lemniscaat 2008) werden onderscheiden met de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van het jaar. De kunst van het vreedzaam vechten stond in 2015 op de shortlist voor deze prijs.Eerder publiceerde hij De markt van welzijn en geluk (1979), De erfenis van de utopie (1998), Politiek van goede bedoelingen (1999) en Utopie (2006).Achterhuis recenseert wijsgerige literatuur voor de Volkskrant en is redacteur van het Kritisch Denkerslexicon en het Tijdschrift voor Filosofie. ‘Wie schrijft als filosoof, schrijve persoonlijk of schrijve niet.'-- Hans Achterhuis‘Een filosoof met een enorme staat van dienst die al tientallen jaren het publieke debat beïnvloedt. Hij overziet een breed spectrum, van milieu tot internationale politiek.'-- juryrapport Denker des Vaderlands. Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine ‘Voor mij is Hans Achterhuis de grote filosofische held van de terugtocht.' - Stephan Sanders in de Volkskrant ***** foto: Roy Beusker

Meer over Hans Achterhuis