Hoe overleef ik?

Peter Gøtzsche

Wegwijzer in een overvloed aan medische informatie

Wat kan je het beste doen als je ziek bent? In onze tijd van internet en een overvloed aan informatie weet menigeen niet meer wie en wat te vertrouwen. Hoe weet je of een website, een medisch specialist of een verhaal in een tijdschrift wel betrouwbaar is? In deze praktische gids leidt de dokter en kritisch onderzoeker Peter Gøtzsche de patiënt door een woud van belangen, feiten, meningen en goede bedoelingen van artsen, hulpverleners en de farmaceutische industrie. Voor een breed scala aan veelvoorkomende ziektes en problemen (over cholesterol, infecties, spijsvertering, pijnbestrijding, screening en nog veel meer) laat Gøtzsche zien wat je het beste kan doen, hoe je je weg kunt vinden. Welke websites zijn te vertrouwen, waar moet je op letten bij het lezen van bijsluiters, bij artikelen op internet? Wat voor onderzoek is zinnig, en welke therapieën zijn betrouwbaar?
Dit boek verkoopt geen medicijnen, therapieën of wonderbaarlijke genezingen. Het boek is bedoeld, in de woorden van Peter Gøtzsche zelf, als ‘zelfhulpgids om de meest betrouwbare informatie te vinden over diagnostiek en behandelingen in de gezondheidszorg. Het is geschreven voor iedereen, ook voor dokters en andere hulpverleners die, net als patiënten, zich verloren kunnen voelen als ze het internet op gaan om antwoorden op prangende vragen te zoeken.’
Behalve dat dit een serieus geschreven, informatief boek is voor iedereen, is het ook nog eens een genot om te lezen met hoeveel humor en mededogen Peter Gøtzsche onze moeizame relatie met de gezondheidszorg beschrijft.

'Dit boek is niet zozeer bedoeld om allerlei informatie over concrete aandoeningen te bieden, maar om u het vertrouwen te geven dat u zelf de antwoorden kunt vinden op de vragen die u heeft. Dit kan u helpen in het overleg met artsen of andere zorgverleners. Als u de vele voorbeelden uit het boek zelf op internet opzoekt, zult u zich realiseren dat het in veel gevallen verrassend eenvoudig is om de antwoorden te vinden die u zoekt.' - Peter Gøtzsche

paperback | prijs: € 24,99 | isbn: 9789047709398 | nur: 860
Peter Gøtzsche

Auteur

Peter Gøtzsche

Prof. dr. Peter C. Gøtzsche voltooide zijn universitaire studie in biologie en scheikunde in 1974, en zijn opleiding tot arts in 1984. Hij specialiseerde zich in de interne geneeskunde. Van 1975 tot 1983 werkte hij in de farmaceutische industrie, waar hij zich bezighield met klinische onderzoeken en regelgeving, en van 1984 tot 1995 in ziekenhuizen in Kopenhagen. In 1993 richtte hij samen met andere onderzoekers de Cochrane Collaboration op, een internationaal netwerk dat zich bezighoudt met de effecten van gezondheidszorg. In 2010 werd hij aan de universiteit van Kopenhagen hoogleraar Opzet en Analyse van Klinisch Onderzoek.Gøtzsche won met zijn boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad de British Medical Association's Annual Book Award 2014. Citaat uit het juryrapport: 'Verplichte lectuur voor studenten geneeskunde en aankomende artsen. Waar het allemaal om draait, is dat we ons moeten richten op patiënten. Hun veiligheid behoort belangrijker te zijn dan winst.'Zijn meest recent verschenen boek bij Lemniscaat is Hoe overleef ik. Wegwijzer in een overvloed aan medische informatie.

Meer over Peter Gøtzsche