Levinas

Joachim Duyndam

Levinas

'Een authentiek humanisme is een materialistisch humanisme. De harten openen zich zeer gemakkelijk voor de arbeider, de portemonnee moeilijker. En de deur van ons huis het allermoeilijkst.' Deze woorden zijn karakteristiek voor het denken van Emmanuel Levinas (1906 - 1995). Voor Levinas is moraal een kwestie van geven wat je hebt, van ruimte maken voor de ander in je eigen leefwereld.

Hij was een Russchische jood die naar Frankrijk emigreerde en zich onder invloed van Husserl en Heidegger als filosoof ontwikkelde. Zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij zijn familie verloor en zelf in krijgsgevangenschap zat, hebben zijn denken ingrijpend beïnvloed. Na de oorlog publiceerde hij zijn filosofische hoofdwerken De totaliteit en het oneindige (1961) en Anders dan zijn of het wezen voorbij (1974). Zijn 'humanisme van de andere mens' maakt hem tot een filosoof die velen tot de verbeelding spreekt.

Formaat: 13 x 21 cm | paperback | prijs: € 14,99 | isbn: 9789056375003
Joachim Duyndam

Auteur

Joachim Duyndam

Joachim Duyndam (1954) is als filosoof verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.In 2001 werd zijn werk bekroond in het kader van de Dr. R.J. van Helsdingenprijs door de Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Meer over Joachim Duyndam

Auteur

Marcel Poorthuis

Meer over Marcel Poorthuis