Het Ajax-dilemma

Paul Woodruff

Filosofie van het leiderschap

Inspiratie over democratie, beloning, rechtvaardigheid en leiderschap uit de Oudheid. We leven in een wereld waar ceo's zichzelf miljoenenbonussen geven, ook al gaat het slecht met hun bedrijf en vliegen werknemers eruit. Wat kunnen we doen om een bedrijf, een organisatie, een samenleving duurzaam en gezond te houden? Mensen zijn niet alleen gevoelig voor geld, maar ook voor vriendschap, teamgeest en eerbewijzen. Hoe kunnen we iedereen de juiste waardering geven, zowel de aanvoerders als de waterdragers? De Amerikaanse filosoof Paul Woodruff onderzoekt deze vraag aan de hand van de beroemde wedstrijd tussen Ajax en Odysseus, georganiseerd door koning Agamemnon, om te bepalen wie de meest waardevolle soldaat is in het leger van de Grieken. Woodruff weet het mythologische verhaal een universele strekking te geven door de hoofdpersonen stuk voor stuk fenomenaal uit te lichten en hun opvattingen over eer en loyaliteit te laten verdedigen. Het Ajax-dilemma is een rijke en veelzijdige 'filosofie van het leiderschap', zoals de ondertitel luidt - een betoog dat de mening, of liever gezegd de houding van de lezer definitief zal veranderen. Vertaling en inleiding door Jan Vorstenbosch
Formaat: 14,3 x 21,5 cm | paperback | prijs: € 19,99 | isbn: 9789047708810 | nur: 730
Paul Woodruff

Auteur

Paul Woodruff

Paul Woodruff (1943) is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Chicago in Austin, waar hij gedurende meer dan twintig jaar posities bekleedde als hoofd van het departement, honorair directeur en decaan. Hij diende in het Amerikaanse leger in de Vietnamoorlog van 1969 tot 1971 en behaalde in die tijd de rang van kapitein. Tot de vele boeken die hij schreef behoren Eerbied (2001), De eerste democratie (2005) en De noodzaak van theater (2008).

Meer over Paul Woodruff
Jan Vorstenbosch

Vertaler

Jan Vorstenbosch

De filosoof Jan Vorstenbosch (1952) won in 1975 met het studentenvoetbalteam van de Universiteit van Utrecht de Nederlandse studentenkampioenschappen. Tegenwoordig doceert hij ethiek en is hij onderzoeker aan dezelfde universiteit. Hij heeft zich in vijfentwintig jaar tijd met ongeveer alle gebieden van de toegepaste ethiek beziggehouden. Daarnaast schreef hij vele columns en essays voor Filosofie Magazine. Hij is de auteur van Twaalf huishoudelijke apparaten (2000) en Zorg: Een filosofische analyse (2005).

Meer over Jan Vorstenbosch