Sisa

Joyce Pool

Sisa

Suriname 1712. Map Overbeke van Raamsdonk is opgegroeid als blanke plantersdochter in Suriname. Vanwege de oprukkende Fransen hebben Map en haar moeder de plantage tijdelijk verlaten en hun heil gezocht bij neef Olaf, wiens plantage Klein Helder een stuk verder stroomopwaarts ligt – zo ver zullen de Fransen waarschijnlijk nooit komen.

Ze hebben het mis. De Fransen vallen Klein Helder aan en Maps moeder en neef Olaf worden vermoord. Zelf ontsnapt Map ternauwernood aan de dood door de hulp van de slaaf Kwasi, die Map meeneemt het oerwoud in, waar diep verscholen tussen het groen een dorp van weggelopen slaven moet zijn. Tijdens hun zoektocht naar het Marrondorp is Map volledig afhankelijk van Kwasi en gaat ze de slaaf met andere ogen bekijken.

De daaropvolgende weken die Map bij de weggelopen slaven doorbrengt, zijn van grote invloed op Maps visie op de slavernij. De vrijheidsdrang van de dorpsbewoners en de manier waarop ze in het oerwoud een nieuw bestaan proberen op te bouwen, vervullen haar met respect. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen Map en Séry, een van de weggelopen slavenmeisjes. Tegelijkertijd ontwikkelt ze gevoelens voor Kwasi die geheel nieuw voor haar zijn. Maps terugkeer naar haar vader en de wereld waarin slaven als minderwaardige mensen worden beschouwd, is dan ook slechts een tijdelijke – ze gaat terug naar het Marrondorp.

e-boek | prijs: € 9,99 | isbn: 9789047750727 | nur: 0
Joyce Pool

Auteur

Joyce Pool

Joyce Pool (Delft, 1962) volgde een opleiding aan de pedagogische academie en studeerde vervolgens onderwijskunde in Leiden. Ze woont tegenwoordig op Texel, waar ze maatschappijleer geeft op een middelbare school. Zij schreef eerder de lovend ontvangende historische jeugdromans Vals beschuldigd en Sisa, de  actuele jeugdboeken Blauw en Groeten uit Londen en de historische YA-roman De castraat. Kate Howard: Bloedlijn is haar eerste roman voor volwassenen. www.joycepool.nl Joyce Pool is geadopteerd door Boekhandel Het open boek in Den Burg Texel: daar kunnen ze je alles over haar vertellen en stap je na een bezoekje misschien wel met een gesigneerd exemplaar de deur uit!

Meer over Joyce Pool